Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Vasile Dîncu, viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice

"Încercăm o guvernare deschisă, transparentă, în acelaşi timp o guvernare partenerială".

Vasile Dîncu, viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice

Articol de Adrian Soare, 04 Iulie 2016, 10:03

Realizator: Adrian Soare - Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, organizează, astăzi şi mâine, Forumul Administraţiei Publice, eveniment care are loc în Bucureşti, la Palatul Parlamentului, cu participarea preşedintelui Klaus Iohannis şi a prim-ministrului Dacian Cioloş. O să povestim, la "Apel matinal", despre acest eveniment cu invitatul "Apel matinal", viceprim-ministrul Vasile Dîncu, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice. Bună dimineaţa!

Vasile Dîncu: Bună dimineaţa!

Realizator:Dle viceprim-ministru, un scurt comentariu o să vă rog pentru ascultătorii România Actualităţi pe marginea importanţei acestui eveniment.

Vasile Dîncu: Este un eveniment care după ştiinţa mea nu s-a mai realizat în România în ultimii 25 de ani şi cred că este important în primul rând pentru că suntem şi într-o situaţie, să spunem aşa, internaţională specială. Brexit-ul aduce o anumită incertitudine cu privire la o serie de procese viitoare ale integrării europene. Cred că este important ca să discutăm şi noi, având în vedere faptul că România este angrenată în acest proces, administraţia este angrenată sigur în acest proces. Pe de altă parte, este foarte important pentru că este prima manifestare foarte importantă care are în centru administraţia publică locală. Acest forum naţional al administraţiei va avea probabil, în toamnă, şi o replică care înseamnă o dezbatere foarte serioasă privind modernizarea administraţiei centrale. Dar credem că administraţia locală a fost foarte multă vreme neglijată şi avem foarte multe restanţe faţă de administraţia locală şi devine din ce în ce mai importantă în procesul de descentralizare, în procesul de modernizare a satului, proces care este mondial în acest moment. Pe de altă parte, începe un nou mandat pentru administraţia locală, un nou mandat în care trebuie să existe o legătură mult mai strânsă între guvern şi administraţia locală. Administraţia locală trebuie să cunoască mai bine proiectele guvernului, strategiile, instrumentele pe care administraţia centrală, guvernul le pun la dispoziţie în acest proces continuu de modernizare. Guvernul nostru are şi ideea de guvernare deschisă mult mai pregnantă decât alte guverne până acum. Încercăm o guvernare deschisă, transparentă, în acelaşi timp o guvernare partenerială şi de aceea cred că un dialog între ministere, între miniştri, între parlamentari, specialişti, societate civilă şi aleşii administraţiei locale este foarte important.

Realizator: Dle viceprim-ministru există o curiozitate generală asupra priorităţilor Strategiei de Dezvoltare Regională a României, iar întrebarea mea suplimentară, adiacentă, ar fi în ce măsură asemenea priorităţi ar putea fi respectate pe termen lung, indiferent de culoarea politică a viitoarelor guverne, că aici este România?

Vasile Dîncu: Asta încercăm să facem şi noi. Unul din motivele, să zicem aşa, nu neapărat manifeste, dar unul din motivele importante este acesta, de a construi până la urmă o platformă de dezbatere dincolo de partide, dincolo de politic, dincolo de strategiile, să spunem, politice,spre o platformă în care să acumulăm continuu. Noi am preluat, cel puţin exemplul meu în legătură cu administraţia, am preluat tot ceea ce a făcut înainte administraţia centrală, guvernul anterior şi guvernele anterioare, am încercat să valorific, să aduc un plus la ceea ce s-a făcut, să aducem şi lucruri noi, dar sperăm că vom pune bazele şi prin acest eveniment ale unei platforme durabile de dezbateri. Nu ne vom putea dezvolta, nu vom putea să facem nimic dacă în fiecare exerciţiu guvernamental, în fiecare nou exerciţiu al administraţiei locale noi o luăm de la început. Din păcate, aceasta a fost tendinţa, aşa cum sugeraţi înainte.

Realizator: Da.

Vasile Dîncu: Şi sperăm să o curmăm în acest moment.

Realizator: Cum credeţi că puteţi asigura un personal competent, responsabil, aşa cum trebuie, cum spune românul, în administraţia publică locală centrală, câtă vreme salariile nu par să fie extrem de atractive?

Vasile Dîncu: În acest moment salariile într-adevăr nu sunt atractive. Noi avem un plan, lucrăm şi la o lege a salarizării unitare, pe care sper să o putem lăsa în toamnă, deocamdată am încercat, printr-o ordonanţă, să aducem câteva măcar domenii de prioritate care ţin de zona administraţiei până la urmă, pentru că este vorba de personalul contractual din învăţământ şi din sănătate, parte componentă importantă a administraţiei, dar pe de altă parte încercăm să discutăm şi la această dezbatere mare, masivă, încercăm să discutăm despre reforma funcţiei publice. Noi avem deja în faza finală de aprobare o reformă care este legată de managementul profesionist în administraţie şi introducerea standardelor de calitate în zona administraţiei, ceea ce în momentul acesta există doar sporadic şi mai ales în teritoriu. Pe de altă parte, încercăm să construim un nou sistem de formare, reconstruim şi vom discuta şi despre obiectivele Institutului Naţional de Administraţie - INA, încercăm să realizăm o platformă legată de modernizarea şi educarea continuă a funcţionarilor publici. Sigur că vom încerca, prin strategiile pe care guvernul le are în acest moment, pe de o parte, să modificăm modul în care se intră în administraţie, dar şi modalităţile prin care se controlează calitatea muncii în administraţie. Vom introduce indicatori de eficienţă, în acelaşi timp standarde de cost. Credem că trebuie pornit din mai multe locuri. Sigur că pare că este un cerc vicios acesta cu salariile. De unde porneşti? Măreşti salariile întâi sau reduci personalul sau cauţi un personal mai pregătit şi după aceea începi să tai salariile. Nu, cred că se poate începe din mai multe locuri, dar este însă o problemă până la urmă de autoasumare şi o problemă de comunicare continuă cu administraţia. Se poate schimba sistemul. Sigur că nu se poate schimba peste noapte.

Realizator: Corect.

Vasile Dîncu: Şi în acest moment avem insule de administraţie foarte bune, avem oameni foarte bine pregătiţi în administraţie. Din păcate, nu a existat un sistem coerent care să îi pună în valoare.

Realizator: Cerc vicios sau nod gordian. O să vedem la vremea respectivă cum se arată această chestiune, această realitate şi cum vom ieşi din ea. Dle Vasile Dîncu, mai am o curiozitate. Cât de departe trebuie să meargă, povesteaţi mai devreme despre procesul de descentralizare, de autonomie locală, cât de departe ar trebui să meargă şi, în principiu, care ar trebui să fie pârghiile care să rămână la dispoziţia centrului?

Vasile Dîncu: Trebuie să meargă până la oameni. Adică, trebuie să meargă până acolo unde decizia este luată cât mai aproape de oameni. De aceea, nu există o formulă, să spunem aşa, magică. Există însă criterii după care trebuie să duci decizia cât mai aproape de oameni. Pe de altă parte, centrul ar trebui să înţeleagă, şi aici a păcătuit foarte mult administraţia centrală, trebuie să înţeleagă că se ocupă cu planificarea - unii spun că este un cuvânt mai vechi, acesta nu este vechi, şi acum există ministere în Europa care se numesc aşa, al planificării -, se ocupă cu strategia şi cu controlul. Acestea sunt două componente pe care trebuie să le menţină centrul. În teritoriu trebuie să ajungă forţa de decizie, capacitate de decizie în funcţie de nevoile oamenilor, şi banii, banii pentru a putea să duci la îndeplinire marile proiecte. Centrul trebuie să aibă proiectele naţionale, însă toate proiectele naţionale nu pot fi aplicate fără o autonomie cât mai mare a celor care le pun în practică, pentru că le pun în practică acolo unde oamenii ştiu cel mai bine care sunt nevoile lor.

Realizator: Vă mulţumim foarte mult, dle viceprim-ministru Vasile Dîncu, pentru prezenţa în "Matinal", la Radio România Actualităţi.

Vasile Dîncu: Şi eu. ealizator: O zi frumoasă! Şi un forum aşa cum vi-l doriţi! Numai bine!

AUDIO Interviul integral

Transcrierea interviului Agenţia de presă RADOR

Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată
Exclusivități Radio România 12 Septembrie 2023, 09:38

Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată

Consiliul Concurenţei are suspiciuni că băncile nu-şi lasă clienţii să îşi refinanţeze creditele la dobânzi mai bune.

Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată
Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară
Exclusivități Radio România 05 Septembrie 2023, 16:44

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară

Ministrul Educației , Ligia Deca, a declarat, la Radio România Actualități că va fi gândit un sistem, în aşa fel încât atunci...

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară
Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum
Exclusivități Radio România 16 August 2023, 08:30

Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum

Mircea Geoană susține că ţara noastră are şi toate şansele de a atinge, în următorii 10-15 ani, un nivel de trai similar cu...

Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum
Repornirea Termocentralei de la Mintia,  cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România
Exclusivități Radio România 09 August 2023, 09:42

Repornirea Termocentralei de la Mintia, cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România

Noul proprietar al Termocentralei Mintia a prezentat planul de un miliard de euro pe care vrea să-l realizeze cu unitatea...

Repornirea Termocentralei de la Mintia, cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România
EXCLUSIV Marian  Enache, președintele CCR: Diminuarea bazei de calcul a pensiilor de serviciu din sistemul justiţiei afectează principiul independenţei justiţiei
Exclusivități Radio România 03 August 2023, 08:25

EXCLUSIV Marian Enache, președintele CCR: Diminuarea bazei de calcul a pensiilor de serviciu din sistemul justiţiei afectează principiul independenţei justiţiei

CCR a decis să retrimită în Parlament legea pensiilor de serviciu, după ce unele articole au fost declarate...

EXCLUSIV Marian Enache, președintele CCR: Diminuarea bazei de calcul a pensiilor de serviciu din sistemul justiţiei afectează principiul independenţei justiţiei
Generalul Alexandru Grumaz: Ceea ce se întâmplă la ora actuală cu Wagner este o pregătire a preluării în totalitate a părţii militare a Africii
Exclusivități Radio România 01 August 2023, 09:06

Generalul Alexandru Grumaz: Ceea ce se întâmplă la ora actuală cu Wagner este o pregătire a preluării în totalitate a părţii militare a Africii

Generalul Alexandru Grumaz a comentat, pentru Radio România Actualități, implicațiile loviturii de stat din Niger.

Generalul Alexandru Grumaz: Ceea ce se întâmplă la ora actuală cu Wagner este o pregătire a preluării în totalitate a părţii militare a Africii
Prof. univ. dr. Otilia Manta, expert în fonduri europene: Suntem pe un drum bun al absorbţiei de fonduri prin PNRR
Exclusivități Radio România 30 Iunie 2023, 07:54

Prof. univ. dr. Otilia Manta, expert în fonduri europene: Suntem pe un drum bun al absorbţiei de fonduri prin PNRR

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (28 iunie, ora 8:30) - Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" -...

Prof. univ. dr. Otilia Manta, expert în fonduri europene: Suntem pe un drum bun al absorbţiei de fonduri prin PNRR
Titus Corlățean: Subiectul Tezaurului României de la Moscova nu va dispărea decât atunci când va fi restituit statului român
Exclusivități Radio România 24 Iunie 2023, 08:45

Titus Corlățean: Subiectul Tezaurului României de la Moscova nu va dispărea decât atunci când va fi restituit statului român

Interviu cu senatorul Titus Corlăţean despre subiectele sesiunii ordinare a Adunării Parlmentare a Consiliului Europei.

Titus Corlățean: Subiectul Tezaurului României de la Moscova nu va dispărea decât atunci când va fi restituit statului român