Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Titus Corlățean, observator al alegerilor din Republica Moldova

Ziua de duminică şi alegerile legislative anticipate reprezintă un moment extrem de important pentru viitorul european al Republicii Moldova.

Titus Corlățean, observator al alegerilor din Republica Moldova

Articol de Gabriel Basarabescu, 27 Noiembrie 2010, 13:02

Interviu cu Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României, observator internaţional din partea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.


Realizator: Bună dimineaţa domnule senator Titus Corlăţean.


Titus Corlăţean: Bună dimineaţa.


Realizator
: În calitatea dumneavoastră de preşedinte al Comisiei pentru politică externă, cum vedeţi evenimentul de mâine? Sunteţi una dintre personalităţile care s-a implicat de ani buni în relaţiile României cu Republica Moldova, nu numai din calitatea dumneavoastră de politician, dar ştiu că aţi pus şi foarte mult suflet. Cum vedeţi ceea ce se va întâmplă mâine?


Titus Corlăţean: Ziua de duminică şi alegerile legislative anticipate reprezintă un moment extrem de important pentru viitorul european al Republicii Moldova. Decizia pe care o vor lua cetăţenii moldoveni este extrem de importantă pentru că le va afecta şi o spun foarte clar, într-un sens pozitiv sau negativ, viitorul, în special cei tineri probabil că au miză suplimentară în aceste alegeri şi trebuie să o spunem foarte clar, putând să comparăm obiectiv, nu subiectiv, obiectiv diferitele perioade de guvernare de un an şi ceva de când există un guvern al Alianţei pentru Integrarea Europeană format din partide democratice cu profil european, cu orientare europeană, lucrurile au decurs altfel, relaţiile au fost mult mai bune, mult mai directe, mult mai intense şi cu rezultate mult mai bune între România şi aş spune de o manieră mai largă, Uniunea Europeană, pe de o parte şi Republica Moldova. Altfel spus, cred că există un interes, până la urmă, foarte consistent ca proiectul european pentru Moldova să continue, în condiţiile în care însă speranţa este că cetăţenii Republicii Moldova vor decide acest lucru.


Realizator: Să le spunem ascultătorilor noştri că vă aflaţi la Chişinău. Care este percepţia acum, cu o zi înaintea alegerilor, care este atmosfera?


Titus Corlăţean: Trebuie să vă spun că primul lucru pe care l-am văzut vineri dimineaţă când am coborât din avion, venind de la Bucureşti şi mergând spre locul de întâlnire al delegaţiilor de observatori internaţionali veniţi din trei organizaţii europene importante, mă refer la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, eu sunt observator internaţional din partea acestei organizaţii, Parlamentul European şi OSCE, am remarcat în primul rând publicitatea electorală mult mai bogată, mult mai colorată, mult mai interesantă decât acum doi ani, să spunem, în perioada guvernării comuniste. Televiziunile au fost mult mai active, mult mai implicate în prezentarea de o manieră, mult mai echilibrată decât a fost anterior, a proiectelor electorale, a candidaţilor. Este clar că a fost o anumită efervescenţă chiar dacă campania totuşi a fost ceva mai lungă, de două luni şi poate şi mai obositoare pentru competitori. Există interes şi cu siguranţă va fi o rată de participare, din ce se estimează, important mai mare decât ce a fost la referendumul constituţional din luna septembrie, atunci când doar 30% din cetăţenii moldoveni s-au prezentat la vot. Există interes şi în străinătate şi în special în rândul tinerilor basarabeni, studenţilor şi una peste alta cu cât sunt mai implicaţi, cu atât este mai bine pentru că va exista un rezultat mai aproape de aspiraţia ansamblului societăţii moldoveneşti.


Realizator: Participarea la vot este extrem de importantă, dar dacă nu luăm decât exemplul referendumului ştim că au fost atunci secţii în care diverse persoane au fost împiedicate să voteze. Din ceea ce se aude acolo, la faţa locului, acest pericol s-ar putea repeta sau s-au găsit modalităţi de rezolvare?

Titus Corlăţean
: Nu ştiu. Până la urmă este treaba organizatorilor, structurilor, instituţiilor statului să-şi ia toate măsurile pentru ca procesul electoral să fie corect, transparent, democratic. În orice caz, prezenţa internaţională, ca şi observatori, este extrem de consistentă şi asta dă un semnal de foarte mare interes pentru organizaţiile internaţionale pentru ce se întâmplă în Republica Moldova. Şi asta este un lucru bun, pentru că este o garanţie că eventualele tentaţii de intimidare a unor oameni, de folosire a unor sloganuri depăşite care au stimulat un anumit blocaj mental, aş spune, la nivelul în special al celor mai în vârstă în Republica Moldova, s-a întâmplat la referendumul constituţional atunci când opoziţia comunistă a uzat de anumite astfel de modalităţi, riscul ca aceste lucruri, cred eu, să se mai repete este mai redus. Prezenţa internaţională este o bună garanţie şi speram ca în final, concluzia, din punctul de vedere al procedurii de alegere să fie o concluzie pozitivă, pentru că dacă alegerile se vor fi desfăşurat corect, transparent, paşnic, democratic, ar fi un mare pas înainte pentru democraţia din Moldova, pentru europenizarea Republicii Moldova şi pentru apropierea de Uniunea Europeană.


Realizator: Domnule Titus Corlăţean, în calitatea dvs. de preşedinte al Comisiei pentru politică externă a Senatului, dar şi în calitatea dvs. de român implicat sufleteşte în relaţiile cu Republica Moldova, pe lângă această susţinere istorică, pe baza tradiţiilor, şi zona economică este foarte importantă şi poate din acest punct de vedere, 2011 ar putea să deschidă noi direcţii. Se discuta despre un acord în zona relaţiilor pe agricultură, un acord în zona investiţiilor mult mai masive ale României în Republica Moldova, se pot face foarte multe în direcţia asta.


Titus Corlăţean: Cu siguranţă, da. Adăugaţi proiectul interconectării energetice, gaze între România-Republica Moldova şi Ucraina. Vorbim de bani europeni care stau la dispoziţia unor proiecte transfrontaliere. Vorbim de mult mai multă prosperitate decât există în Republica Moldova în clipa de faţă, pentru că, totuşi, Moldova rămâne cea mai săracă ţară din Europa şi singura şansă, realist vorbind, pentru mai multă prosperitate, pentru stabilitate şi democraţie, libertatea de circulaţie şi de exprimare este apropierea de Uniunea Europeană. Or, din acest punct de vedere lucrurile sunt foarte clare. În ultimul an şi jumătate de când a acţionat acest guvern democratic al Alianţei pentru Integrarea Europeană şi partenerii occidentali europeni, americani, România au avut mult mai multă posibilitate de a lucra cu partenerul guvernamental de la Chişinău. Au existat investiţii şi există bugete alocate în plan european, bugete alocate de SUA, bugete alocate de România pentru cooperare economică, pentru investiţii, lucrurile astea însă au nevoie de timp şi este nevoie deci continuitate în guvernare, de stabililtate şi nevoia de a păstra un partener real, concret la Chişinău. Nu a fost cazul înainte, în perioada celeilalte guvernari. Or, cred că interesul european este acela de a continua aprofundarea cooperării şi economice, dar pentru asta avem nevoie să păstrăm acest /.../ la Chişinău.


Realizator: Mâine, un examen major pentru electoratul din Republica Moldova.


Titus Corlăţean: Din acest punct de vedere o participare cât mai ridicată, o implicare a cetăţenilor Republicii Moldova în procesul de vot, în special din partea celor care sunt bine informaţi, a unei clase cu anumită pregătire, a tinerilor, a clasei dinamice ar putea să ducă Republica Moldova în direcţia cea bună, fiecare vot va conta şi vreau să vă spun, de exemplu, că voturile din străinătate şi unu-două sau câte mandate ar putea să provină din străinătate ar putea să încline balanţa, nu doar a guvernării, ci a puterii în Republica Moldova, ceea ce înseamnă mai mult, înseamnă mult mai mult, asta înseamnă şi viitorul preşedinte al Republicii Moldova. Să nu uităm că anul trecut, de exemplu, a lipsit un vot, din fericire spun eu, pentru a nu se obţine cele 61 de mandate pentru un preşedinte comunist, dar anul acesta s-ar putea să fie nevoie de câteva voturi pentru a decide, totuşi, preşedintele Republicii Moldova, deci nu doar guvernul. De asta, orice participare suplimentară şi un vot democratic vor fi extrem, extrem de necesare.


Realizator: Zi importantă, zi istorică pentru Republica Moldova. Mulţumim foarte mult, domnule Titus Corlăţean.


Interviu difuzat de Radio România Actualități, sâmbătă 27 noiembrie, cu o zi înaintea alegerilor legislative anticipate din Republica Moldova.

Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum
Exclusivități Radio România 16 August 2023, 08:30

Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum

Mircea Geoană susține că ţara noastră are şi toate şansele de a atinge, în următorii 10-15 ani, un nivel de trai similar cu...

Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum
Repornirea Termocentralei de la Mintia,  cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România
Exclusivități Radio România 09 August 2023, 09:42

Repornirea Termocentralei de la Mintia, cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România

Noul proprietar al Termocentralei Mintia a prezentat planul de un miliard de euro pe care vrea să-l realizeze cu unitatea...

Repornirea Termocentralei de la Mintia, cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România
EXCLUSIV Marian  Enache, președintele CCR: Diminuarea bazei de calcul a pensiilor de serviciu din sistemul justiţiei afectează principiul independenţei justiţiei
Exclusivități Radio România 03 August 2023, 08:25

EXCLUSIV Marian Enache, președintele CCR: Diminuarea bazei de calcul a pensiilor de serviciu din sistemul justiţiei afectează principiul independenţei justiţiei

CCR a decis să retrimită în Parlament legea pensiilor de serviciu, după ce unele articole au fost declarate...

EXCLUSIV Marian Enache, președintele CCR: Diminuarea bazei de calcul a pensiilor de serviciu din sistemul justiţiei afectează principiul independenţei justiţiei
Generalul Alexandru Grumaz: Ceea ce se întâmplă la ora actuală cu Wagner este o pregătire a preluării în totalitate a părţii militare a Africii
Exclusivități Radio România 01 August 2023, 09:06

Generalul Alexandru Grumaz: Ceea ce se întâmplă la ora actuală cu Wagner este o pregătire a preluării în totalitate a părţii militare a Africii

Generalul Alexandru Grumaz a comentat, pentru Radio România Actualități, implicațiile loviturii de stat din Niger.

Generalul Alexandru Grumaz: Ceea ce se întâmplă la ora actuală cu Wagner este o pregătire a preluării în totalitate a părţii militare a Africii
Prof. univ. dr. Otilia Manta, expert în fonduri europene: Suntem pe un drum bun al absorbţiei de fonduri prin PNRR
Exclusivități Radio România 30 Iunie 2023, 07:54

Prof. univ. dr. Otilia Manta, expert în fonduri europene: Suntem pe un drum bun al absorbţiei de fonduri prin PNRR

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (28 iunie, ora 8:30) - Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" -...

Prof. univ. dr. Otilia Manta, expert în fonduri europene: Suntem pe un drum bun al absorbţiei de fonduri prin PNRR
Titus Corlățean: Subiectul Tezaurului României de la Moscova nu va dispărea decât atunci când va fi restituit statului român
Exclusivități Radio România 24 Iunie 2023, 08:45

Titus Corlățean: Subiectul Tezaurului României de la Moscova nu va dispărea decât atunci când va fi restituit statului român

Interviu cu senatorul Titus Corlăţean despre subiectele sesiunii ordinare a Adunării Parlmentare a Consiliului Europei.

Titus Corlățean: Subiectul Tezaurului României de la Moscova nu va dispărea decât atunci când va fi restituit statului român
Anton Hadăr, preşedintele "Alma Mater":  I-am invitat pe cei mai importanți oameni din stat la discuții, astăzi
Exclusivități Radio România 24 Mai 2023, 10:42

Anton Hadăr, preşedintele "Alma Mater": I-am invitat pe cei mai importanți oameni din stat la discuții, astăzi

Anton Hadăr a vorbit, la Apel matinal de la Radio România Actualități,despre greva din Educație.

Anton Hadăr, preşedintele "Alma Mater": I-am invitat pe cei mai importanți oameni din stat la discuții, astăzi
EXCLUSIV Ministrul Tîlvăr: România a înţeles că în Apărare nu se cheltuie, ci se investeşte.
Exclusivități Radio România 24 Mai 2023, 10:21

EXCLUSIV Ministrul Tîlvăr: România a înţeles că în Apărare nu se cheltuie, ci se investeşte.

Într-un interviu acordat pentru emisiunea 'Ora Armatei', ministrul Angel Tîlvăr a afirmat că actualul context a arătat că a...

EXCLUSIV Ministrul Tîlvăr: România a înţeles că în Apărare nu se cheltuie, ci se investeşte.