Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Prof. univ. dr. Otilia Manta, expert în fonduri europene: Suntem pe un drum bun al absorbţiei de fonduri prin PNRR

Prof. univ. dr. Otilia Manta, expert în fonduri europene: Suntem pe un drum bun al absorbţiei de fonduri prin PNRR
Foto: Arhivă

Articol de Politica Romaneasca, 30 Iunie 2023, 07:54

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (28 iunie, ora 8:30) - Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" - Realizator: Daniela Petrican

Realizator: Comisia Europeană a emis o evaluare preliminară pozitivă a celei de-a doua cereri de plată solicitată de România în cadrul PNRR şi a constatat îndeplinirea a 49 din cele 51 de jaloane şi ţinte asumate. Conform datelor de la Bruxelles, din cele 51 de jaloane, două privind investiţiile în energie nu au fost atinse în mod satisfăcător, fiind activată procedura de suspendare a plăţilor legate de acestea.

Executivul european recunoaşte primele măsuri luate deja pentru a atinge jaloanele restante, dar subliniază că rămân încă multe de făcut. România urmează să prezinte observaţiile sale în termen de o lună şi are la dispoziţie şase luni pentru a îndeplini în mod satisfăcător jaloanele restante.

Dacă şi când acestea vor fi atinse, Comisia va ridica suspendarea plăţii şi va trimite o evaluare Comitetului Economic şi Financiar, urmând procedura cu privire la evaluarea preliminară pozitivă.

Discutăm pe acest subiect cu profesor universitar doctor Otilia Manta, expert în domeniul fondurilor europene şi vicepreşedinte al European Union Expert, Bruxelles. Bună dimineaţa!

Otilia Manta: Bună dimineaţa! Bun găsit, dumneavoastră şi ascultătorilor noştri!

Realizator: Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spune că România a progresat în ceea ce priveşte punerea în aplicare a planului său de redresare şi rezilienţă, prin realizarea de reforme privind siguranţa rutieră, energia din surse regenerabile şi serviciile de cloud din sectorul public. Practic, unde ne aflăm în acest moment? Cum stăm la capitolul fonduri atrase deja?

Otilia Manta: Aş puncta câteva elemente înainte să intrăm în esenţa problematicii supuse ascultătorilor noştri. Acest instrument, Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, valabil tuturor statelor membre, este un instrument suport într-o perioadă în care deja noi discutăm de alte pachete financiare pe care Comisia. Europeană le gestionează pentru statele membre - şi aici mă refer cu acurateţe la Cadrul Financiar Multianual 2021-2027. Evident, ca în orice proiect, pornim de la nevoile curente ale statelor, mă refer strictamente la nivel micro, dar extrapolând la nivel macro, la nivelul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Pornind de la aceste analize clare, în cadrul planului nostru de redresare, de la reforme şi investiţii, pe care le suprapunem pe două strategii cheie, fiindcă în momentul de faţă discutăm de două ere clare: era digitală, care a pornit din 2016 la nivelul Comisiei Europene, şi era verde, care a pornit încă din 2009, cu Cartea albă privind schimbările climatice. Deci, toate aceste jaloane, indiferent că discutăm de energie, de cercetare, de educaţie, sunt suprapuse pe mai multe direcţii strategice, la nivelul nu doar al statelor membre, aş putea spune la nivel global, fiindcă dacă mergem pe Acordul verde global, mergem până în 2050 pe toate statele lumii. Deci, ţintele acestea nu sunt chiar uşor de îndeplinit, fiindcă aici vreau să punctez ca atare; orice cerere de plată are în componenţa sa prefinanţarea, care deja a fost încasată de ţara noastră, plus componenta de grant şi componenta de credit, de împrumut, ca să fim în limbajul tuturor. Însă, din punct de vedere al eforturilor, ele sunt, aceste eforturi, triplate în momentul de faţă. Există acest mecanism de rezilienţă şi redresare, suprapus cu cadrul financiar multianual, care avea o direcţie foarte clar stabilită pe tot ce înseamnă fondurile structurale şi, în paralel cu aceste două, avem şi acordul Pactul verde european 2050, care intră cu alte instrumente financiare suport pentru toate statele membre şi aici mă refer strictamente la obligaţiunile verzi, care ating şi componenta de energie, cu o maturitate până în 2058. Ca să fiu în limbajul tuturor, asta înseamnă ce angajăm noi acum pentru generaţiile viitoare. Deci, prin urmare, aceste şase luni pe care le-aţi menţionat şi dumneavoastră, pe perioada de revizuire a unor elemente care nu au fost îndeplinite, nu este o perioadă extrem de largă, este o perioadă extrem de strânsă, dat fiind faptul că în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, obiectivele, după cum le-aţi putut observa şi dumneavoastră, necesită extrem de mult volum de activitate, responsabilitate.

Realizator: Tocmai de aceea, vă întrebam cum stăm la capitolul fonduri atrase deja?

Otilia Mantea: Având în vedere, repet, contextul celor trei elemente suprapuse, trei direcţii de acţiune, putem spune că suntem pe un drum bun al absorbţiei de fonduri, cu un singur amendament, nu este suficient să menţionăm doar ce se întâmplă pe cele trei, este foarte important să vedem şi ce s-a întâmplat pe cadrul financiar anterior, care, şi acesta, vine cu o perioadă de suprapunere în contextul celor trei. Deci, în momentul de faţă, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene are o responsabilitate uriaşă atât pe partea de monitorizare post-implementare pe cadrul anterior, cât şi pe iniţierea şi absorbţia pe cele trei elemente cheie destinate statului nostru. Deci, prin urmare, absorbţia este la început de drum, aş putea spune. Nu este deloc de neglijat faptul că această cerere de plată cu valoarea de 3,29 miliarde de euro a fost aprobată, ceea ce e un lucru foarte bun pentru noi ca şi stat, însă, raportat la tot ce avem de făcut până la acele 29,18 miliarde de euro, este un efort extrem de susţinut, trebuie să ne sprijinim toate sectoarele. Eu vin din zona cercetării şi zona educaţiei şi la noi jaloanele cele două sunt extrem de responsabile şi, aş putea spune, unele dintre ele nu doar responsabile cu elemente de noutate, extrem de profunde, şi trebuie, prin urmare, toate sectoarele de activitate, toţi oamenii implicaţi în aceste reforme, investiţii să ne unim eforturile, fiindcă, din punct de vedere tehnic, lucrurile sunt foarte clare. Când ai un mecanism de redresare şi rezilienţă, ca la un proiect personal de investiţii, ai un grafic, trebuie să-l implementezi în termenul dat.

Realizator: Dar comparativ cu celelalte state membre, stăm mai bine sau mai prost?

Otilia Manta: Putem spune că suntem undeva la mijlocul clasamentului.

Realizator: Ce a favorizat până acum accelerarea absorbţiei?

Otilia Manta: Accelerarea absorbţiei, noi pe partea de proceduri, care în prezent sunt mult mai simplificate decât în trecut, mă refer datorită experienţe personale din '96 pe fonduri, în momentul de faţă discutăm de proceduri extrem de simplificate comparativ cu ce a fost în trecut, motiv pentru care acesta este un pas uriaş făcut înainte, dar care a îngreunat la început de drum procesul. Fiindcă, gândiţi-vă, toate softurile care gestionează etapele de evaluare ale aplicaţiilor, însăşi la nivelul Comisiei Europene sunt aceste elemente de noutate în materie de evaluare a proceselor, fiindcă se discută de optimizarea timpilor de lucru ai experţilor implicaţi în procedura de evaluare. Un alt pas important care s-a făcut în ultima perioadă de timp este această transparenţă, prin publicarea pe toate site-urile oficiale ale instituţiilor publice a regulamentelor europene, care se aplică fără nicio interpretare a normelor şi procedurilor de accesare în materie de implementare fonduri, toate acestea contribuie pozitiv la accelerarea absorbţiei şi, implicit, la implementarea corectă a proiectelor. Este foarte important să se menţină un ritm foarte alert în materie de tot ce înseamnă aceste elemente, dat fiind faptul, repet, că, însăşi la nivelul celorlalte state, şi ei întâmpină aceleaşi greutăţi ca şi noi în materie de noutate, însă trebuie ca atare susţinută această componentă a adaptărilor permanente, a comunicării permanente cu echipa de la nivelul Comisiei Europene, fiindcă prin dialog se poate ajunge la revizuire, la aceste elemente de acurateţe în ritmul acesta, repet, de şase luni.

Realizator: Şi avem toate resursele necesare pentru a primi această sumă de 53,36 de milioane de euro?

Otilia Manta: Aici, din punctul meu de vedere, nu cunosc toate detaliile la nivel instituţional, ce pot să spun la nivelul instituţiilor din România, ce pot să spun din punct de vedere al reformelor şi investiţiilor prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, cred în potenţialul experţilor români, dar, repet, încă o dată, printr-un efort susţinut. Fiindcă un jalon îl poate trage pe celălalt în jos, ca să fiu într-un limbaj neacademic. Trebuie toţi să mergem pe o cum să vă spun, de foarte multe ori, spre exemplu, iarăşi fac o trimitere la jalonul cercetării, unde sunt şi eu implicată, cu activitatea pe care o am, poate ni se par anumite aspecte, de raportări, de orientări pe indicatori, un pic mai grele la început de drum, cei care am lucrat pe zona proiectelor ştim că indicatorii sunt, cum să vă spun, elementele de referinţă, elementele de evaluare a proiectelor. Deci, trebuie să respectăm toţi procedurile ca atare şi să ne unim eforturile astfel încât rezultatele la final să fie cele aşteptate.

Realizator: Dar ce implică suspendarea unor plăţi din sumele alocate prin PNRR? Se pot pierde aceşti bani?

Otilia Manta: Nu. Există procedura aceasta de şase luni în care poţi, ca atare, să revizuieşti cererea respectivă de plată.

Realizator: Şi putem traversa această perioadă de turbulenţe financiar-economice mai uşor având disponibile sumele din PNRR?

Otilia Manta: Putem traversa mai uşor. Şi încă un aspect extrem de important, că am început dialogul nostru prin a menţiona faptul că sunt suprapuse aceste acţiuni la nivelul Comisiei şi vreau să fac o trimitere strictamente la Pactul verde european, însă şi Banca Europeană pentru Investiţii, numită acum Banca Verde, vine şi ea cu instrumentele financiare aferente. Deci, practic, în momentul de faţă putem să parcurgem un drum mult mai uşor, traversa această perioadă turbulentă de multicrize prin accesarea surselor de finanţare prin instrumentele acestea, care de foarte multe ori sunt instrumente inovative şi pentru cei care lucrăm în cercetare. Sunt instrumente, spre exemplu, dacă ne referim strictamente în domeniul finanţelor, de la think tank-urile care pătrund pe pieţe, de la insured tank-urile care merg 360° pe zona asigurărilor, toate aceste instrumente disponibile în cadrul instituţiilor financiare, atât la nivel european, cât şi la nivel global, trebuie accesate imperativ, astfel încât pentru binele, bunăstarea cetăţeanului nostru să... poate toţi avem problemele la nivelul nostru, ale fiecărui.

Realizator: Mulţumim pentru toate aceste precizări. Invitatul "Apelului matinal" a fost profesor universitar doctor Otilia Manta, expert în domeniul fondurilor europene şi vicepreşedinte al European Union Expert, Bruxelles.

Toni Greblă: Secţiile de votare sunt delimitate şi sunt publicate pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente
Exclusivități Radio România 15 Martie 2024, 10:02

Toni Greblă: Secţiile de votare sunt delimitate şi sunt publicate pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente

Judecătorul Toni Greblă, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, a vorbit despre etapele organizării alegerilor, la...

Toni Greblă: Secţiile de votare sunt delimitate şi sunt publicate pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente
Siegfried Mureşan: Aderearea completă a României și Bulgariei în Schengen va fi inclusă în programul de lucru al Comisiei Europene
Exclusivități Radio România 08 Martie 2024, 09:20

Siegfried Mureşan: Aderearea completă a României și Bulgariei în Schengen va fi inclusă în programul de lucru al Comisiei Europene

Eurodeputatul Siegfried Mureşan, vicepreședintele grupului PPE, a declarat, pentru RRA, că obiectivul de aderare completă a...

Siegfried Mureşan: Aderearea completă a României și Bulgariei în Schengen va fi inclusă în programul de lucru al Comisiei Europene
Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale
Exclusivități Radio România 08 Ianuarie 2024, 10:39

Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale

Ministrul Sănătății spune că, la nivel central, se va reuși deblocarea unor memorandum-uri pentru ocuparea posturilor atât în...

Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale
Analistul politic Alexandru Lăzescu: 2024 va fi un an  mai complicat şi mai periculos decât 2023
Exclusivități Radio România 03 Ianuarie 2024, 09:55

Analistul politic Alexandru Lăzescu: 2024 va fi un an mai complicat şi mai periculos decât 2023

RRA: "Apel matinal" - Invitat: Alexandru Lăzescu, profesor universitar şi analist politic RADIO ROMÂNIA...

Analistul politic Alexandru Lăzescu: 2024 va fi un an mai complicat şi mai periculos decât 2023
Premierul Marcel Ciolacu: De 95 de ani, postul public de Radio este pentru români sursă de informare și de formare a multor generații
Exclusivități Radio România 01 Noiembrie 2023, 09:29

Premierul Marcel Ciolacu: De 95 de ani, postul public de Radio este pentru români sursă de informare și de formare a multor generații

Mesajul premierului Marcel Ciolacu transmis postului public de Radio cu prilejul împlinirii a 95 de ani de activitate.

Premierul Marcel Ciolacu: De 95 de ani, postul public de Radio este pentru români sursă de informare și de formare a multor generații
Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: Vom avea o continuare a scăderii inflaţiei
Exclusivități Radio România 06 Octombrie 2023, 10:43

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: Vom avea o continuare a scăderii inflaţiei

RRA: "Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6...

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: Vom avea o continuare a scăderii inflaţiei
Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată
Exclusivități Radio România 12 Septembrie 2023, 09:38

Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată

Consiliul Concurenţei are suspiciuni că băncile nu-şi lasă clienţii să îşi refinanţeze creditele la dobânzi mai bune.

Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată
Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară
Exclusivități Radio România 05 Septembrie 2023, 16:44

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară

Ministrul Educației , Ligia Deca, a declarat, la Radio România Actualități că va fi gândit un sistem, în aşa fel încât atunci...

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară