Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Prof. univ. dr. Otilia Manta, expert în fonduri europene: Suntem pe un drum bun al absorbţiei de fonduri prin PNRR

Prof. univ. dr. Otilia Manta, expert în fonduri europene: Suntem pe un drum bun al absorbţiei de fonduri prin PNRR
Foto: Arhivă

Articol de Politica Romaneasca, 30 Iunie 2023, 07:54

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (28 iunie, ora 8:30) - Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" - Realizator: Daniela Petrican

Realizator: Comisia Europeană a emis o evaluare preliminară pozitivă a celei de-a doua cereri de plată solicitată de România în cadrul PNRR şi a constatat îndeplinirea a 49 din cele 51 de jaloane şi ţinte asumate. Conform datelor de la Bruxelles, din cele 51 de jaloane, două privind investiţiile în energie nu au fost atinse în mod satisfăcător, fiind activată procedura de suspendare a plăţilor legate de acestea.

Executivul european recunoaşte primele măsuri luate deja pentru a atinge jaloanele restante, dar subliniază că rămân încă multe de făcut. România urmează să prezinte observaţiile sale în termen de o lună şi are la dispoziţie şase luni pentru a îndeplini în mod satisfăcător jaloanele restante.

Dacă şi când acestea vor fi atinse, Comisia va ridica suspendarea plăţii şi va trimite o evaluare Comitetului Economic şi Financiar, urmând procedura cu privire la evaluarea preliminară pozitivă.

Discutăm pe acest subiect cu profesor universitar doctor Otilia Manta, expert în domeniul fondurilor europene şi vicepreşedinte al European Union Expert, Bruxelles. Bună dimineaţa!

Otilia Manta: Bună dimineaţa! Bun găsit, dumneavoastră şi ascultătorilor noştri!

Realizator: Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spune că România a progresat în ceea ce priveşte punerea în aplicare a planului său de redresare şi rezilienţă, prin realizarea de reforme privind siguranţa rutieră, energia din surse regenerabile şi serviciile de cloud din sectorul public. Practic, unde ne aflăm în acest moment? Cum stăm la capitolul fonduri atrase deja?

Otilia Manta: Aş puncta câteva elemente înainte să intrăm în esenţa problematicii supuse ascultătorilor noştri. Acest instrument, Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, valabil tuturor statelor membre, este un instrument suport într-o perioadă în care deja noi discutăm de alte pachete financiare pe care Comisia. Europeană le gestionează pentru statele membre - şi aici mă refer cu acurateţe la Cadrul Financiar Multianual 2021-2027. Evident, ca în orice proiect, pornim de la nevoile curente ale statelor, mă refer strictamente la nivel micro, dar extrapolând la nivel macro, la nivelul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Pornind de la aceste analize clare, în cadrul planului nostru de redresare, de la reforme şi investiţii, pe care le suprapunem pe două strategii cheie, fiindcă în momentul de faţă discutăm de două ere clare: era digitală, care a pornit din 2016 la nivelul Comisiei Europene, şi era verde, care a pornit încă din 2009, cu Cartea albă privind schimbările climatice. Deci, toate aceste jaloane, indiferent că discutăm de energie, de cercetare, de educaţie, sunt suprapuse pe mai multe direcţii strategice, la nivelul nu doar al statelor membre, aş putea spune la nivel global, fiindcă dacă mergem pe Acordul verde global, mergem până în 2050 pe toate statele lumii. Deci, ţintele acestea nu sunt chiar uşor de îndeplinit, fiindcă aici vreau să punctez ca atare; orice cerere de plată are în componenţa sa prefinanţarea, care deja a fost încasată de ţara noastră, plus componenta de grant şi componenta de credit, de împrumut, ca să fim în limbajul tuturor. Însă, din punct de vedere al eforturilor, ele sunt, aceste eforturi, triplate în momentul de faţă. Există acest mecanism de rezilienţă şi redresare, suprapus cu cadrul financiar multianual, care avea o direcţie foarte clar stabilită pe tot ce înseamnă fondurile structurale şi, în paralel cu aceste două, avem şi acordul Pactul verde european 2050, care intră cu alte instrumente financiare suport pentru toate statele membre şi aici mă refer strictamente la obligaţiunile verzi, care ating şi componenta de energie, cu o maturitate până în 2058. Ca să fiu în limbajul tuturor, asta înseamnă ce angajăm noi acum pentru generaţiile viitoare. Deci, prin urmare, aceste şase luni pe care le-aţi menţionat şi dumneavoastră, pe perioada de revizuire a unor elemente care nu au fost îndeplinite, nu este o perioadă extrem de largă, este o perioadă extrem de strânsă, dat fiind faptul că în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, obiectivele, după cum le-aţi putut observa şi dumneavoastră, necesită extrem de mult volum de activitate, responsabilitate.

Realizator: Tocmai de aceea, vă întrebam cum stăm la capitolul fonduri atrase deja?

Otilia Mantea: Având în vedere, repet, contextul celor trei elemente suprapuse, trei direcţii de acţiune, putem spune că suntem pe un drum bun al absorbţiei de fonduri, cu un singur amendament, nu este suficient să menţionăm doar ce se întâmplă pe cele trei, este foarte important să vedem şi ce s-a întâmplat pe cadrul financiar anterior, care, şi acesta, vine cu o perioadă de suprapunere în contextul celor trei. Deci, în momentul de faţă, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene are o responsabilitate uriaşă atât pe partea de monitorizare post-implementare pe cadrul anterior, cât şi pe iniţierea şi absorbţia pe cele trei elemente cheie destinate statului nostru. Deci, prin urmare, absorbţia este la început de drum, aş putea spune. Nu este deloc de neglijat faptul că această cerere de plată cu valoarea de 3,29 miliarde de euro a fost aprobată, ceea ce e un lucru foarte bun pentru noi ca şi stat, însă, raportat la tot ce avem de făcut până la acele 29,18 miliarde de euro, este un efort extrem de susţinut, trebuie să ne sprijinim toate sectoarele. Eu vin din zona cercetării şi zona educaţiei şi la noi jaloanele cele două sunt extrem de responsabile şi, aş putea spune, unele dintre ele nu doar responsabile cu elemente de noutate, extrem de profunde, şi trebuie, prin urmare, toate sectoarele de activitate, toţi oamenii implicaţi în aceste reforme, investiţii să ne unim eforturile, fiindcă, din punct de vedere tehnic, lucrurile sunt foarte clare. Când ai un mecanism de redresare şi rezilienţă, ca la un proiect personal de investiţii, ai un grafic, trebuie să-l implementezi în termenul dat.

Realizator: Dar comparativ cu celelalte state membre, stăm mai bine sau mai prost?

Otilia Manta: Putem spune că suntem undeva la mijlocul clasamentului.

Realizator: Ce a favorizat până acum accelerarea absorbţiei?

Otilia Manta: Accelerarea absorbţiei, noi pe partea de proceduri, care în prezent sunt mult mai simplificate decât în trecut, mă refer datorită experienţe personale din '96 pe fonduri, în momentul de faţă discutăm de proceduri extrem de simplificate comparativ cu ce a fost în trecut, motiv pentru care acesta este un pas uriaş făcut înainte, dar care a îngreunat la început de drum procesul. Fiindcă, gândiţi-vă, toate softurile care gestionează etapele de evaluare ale aplicaţiilor, însăşi la nivelul Comisiei Europene sunt aceste elemente de noutate în materie de evaluare a proceselor, fiindcă se discută de optimizarea timpilor de lucru ai experţilor implicaţi în procedura de evaluare. Un alt pas important care s-a făcut în ultima perioadă de timp este această transparenţă, prin publicarea pe toate site-urile oficiale ale instituţiilor publice a regulamentelor europene, care se aplică fără nicio interpretare a normelor şi procedurilor de accesare în materie de implementare fonduri, toate acestea contribuie pozitiv la accelerarea absorbţiei şi, implicit, la implementarea corectă a proiectelor. Este foarte important să se menţină un ritm foarte alert în materie de tot ce înseamnă aceste elemente, dat fiind faptul, repet, că, însăşi la nivelul celorlalte state, şi ei întâmpină aceleaşi greutăţi ca şi noi în materie de noutate, însă trebuie ca atare susţinută această componentă a adaptărilor permanente, a comunicării permanente cu echipa de la nivelul Comisiei Europene, fiindcă prin dialog se poate ajunge la revizuire, la aceste elemente de acurateţe în ritmul acesta, repet, de şase luni.

Realizator: Şi avem toate resursele necesare pentru a primi această sumă de 53,36 de milioane de euro?

Otilia Manta: Aici, din punctul meu de vedere, nu cunosc toate detaliile la nivel instituţional, ce pot să spun la nivelul instituţiilor din România, ce pot să spun din punct de vedere al reformelor şi investiţiilor prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, cred în potenţialul experţilor români, dar, repet, încă o dată, printr-un efort susţinut. Fiindcă un jalon îl poate trage pe celălalt în jos, ca să fiu într-un limbaj neacademic. Trebuie toţi să mergem pe o cum să vă spun, de foarte multe ori, spre exemplu, iarăşi fac o trimitere la jalonul cercetării, unde sunt şi eu implicată, cu activitatea pe care o am, poate ni se par anumite aspecte, de raportări, de orientări pe indicatori, un pic mai grele la început de drum, cei care am lucrat pe zona proiectelor ştim că indicatorii sunt, cum să vă spun, elementele de referinţă, elementele de evaluare a proiectelor. Deci, trebuie să respectăm toţi procedurile ca atare şi să ne unim eforturile astfel încât rezultatele la final să fie cele aşteptate.

Realizator: Dar ce implică suspendarea unor plăţi din sumele alocate prin PNRR? Se pot pierde aceşti bani?

Otilia Manta: Nu. Există procedura aceasta de şase luni în care poţi, ca atare, să revizuieşti cererea respectivă de plată.

Realizator: Şi putem traversa această perioadă de turbulenţe financiar-economice mai uşor având disponibile sumele din PNRR?

Otilia Manta: Putem traversa mai uşor. Şi încă un aspect extrem de important, că am început dialogul nostru prin a menţiona faptul că sunt suprapuse aceste acţiuni la nivelul Comisiei şi vreau să fac o trimitere strictamente la Pactul verde european, însă şi Banca Europeană pentru Investiţii, numită acum Banca Verde, vine şi ea cu instrumentele financiare aferente. Deci, practic, în momentul de faţă putem să parcurgem un drum mult mai uşor, traversa această perioadă turbulentă de multicrize prin accesarea surselor de finanţare prin instrumentele acestea, care de foarte multe ori sunt instrumente inovative şi pentru cei care lucrăm în cercetare. Sunt instrumente, spre exemplu, dacă ne referim strictamente în domeniul finanţelor, de la think tank-urile care pătrund pe pieţe, de la insured tank-urile care merg 360° pe zona asigurărilor, toate aceste instrumente disponibile în cadrul instituţiilor financiare, atât la nivel european, cât şi la nivel global, trebuie accesate imperativ, astfel încât pentru binele, bunăstarea cetăţeanului nostru să... poate toţi avem problemele la nivelul nostru, ale fiecărui.

Realizator: Mulţumim pentru toate aceste precizări. Invitatul "Apelului matinal" a fost profesor universitar doctor Otilia Manta, expert în domeniul fondurilor europene şi vicepreşedinte al European Union Expert, Bruxelles.

Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum
Exclusivități Radio România 16 August 2023, 08:30

Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum

Mircea Geoană susține că ţara noastră are şi toate şansele de a atinge, în următorii 10-15 ani, un nivel de trai similar cu...

Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum
Repornirea Termocentralei de la Mintia,  cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România
Exclusivități Radio România 09 August 2023, 09:42

Repornirea Termocentralei de la Mintia, cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România

Noul proprietar al Termocentralei Mintia a prezentat planul de un miliard de euro pe care vrea să-l realizeze cu unitatea...

Repornirea Termocentralei de la Mintia, cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România
EXCLUSIV Marian  Enache, președintele CCR: Diminuarea bazei de calcul a pensiilor de serviciu din sistemul justiţiei afectează principiul independenţei justiţiei
Exclusivități Radio România 03 August 2023, 08:25

EXCLUSIV Marian Enache, președintele CCR: Diminuarea bazei de calcul a pensiilor de serviciu din sistemul justiţiei afectează principiul independenţei justiţiei

CCR a decis să retrimită în Parlament legea pensiilor de serviciu, după ce unele articole au fost declarate...

EXCLUSIV Marian Enache, președintele CCR: Diminuarea bazei de calcul a pensiilor de serviciu din sistemul justiţiei afectează principiul independenţei justiţiei
Generalul Alexandru Grumaz: Ceea ce se întâmplă la ora actuală cu Wagner este o pregătire a preluării în totalitate a părţii militare a Africii
Exclusivități Radio România 01 August 2023, 09:06

Generalul Alexandru Grumaz: Ceea ce se întâmplă la ora actuală cu Wagner este o pregătire a preluării în totalitate a părţii militare a Africii

Generalul Alexandru Grumaz a comentat, pentru Radio România Actualități, implicațiile loviturii de stat din Niger.

Generalul Alexandru Grumaz: Ceea ce se întâmplă la ora actuală cu Wagner este o pregătire a preluării în totalitate a părţii militare a Africii
Titus Corlățean: Subiectul Tezaurului României de la Moscova nu va dispărea decât atunci când va fi restituit statului român
Exclusivități Radio România 24 Iunie 2023, 08:45

Titus Corlățean: Subiectul Tezaurului României de la Moscova nu va dispărea decât atunci când va fi restituit statului român

Interviu cu senatorul Titus Corlăţean despre subiectele sesiunii ordinare a Adunării Parlmentare a Consiliului Europei.

Titus Corlățean: Subiectul Tezaurului României de la Moscova nu va dispărea decât atunci când va fi restituit statului român
Anton Hadăr, preşedintele "Alma Mater":  I-am invitat pe cei mai importanți oameni din stat la discuții, astăzi
Exclusivități Radio România 24 Mai 2023, 10:42

Anton Hadăr, preşedintele "Alma Mater": I-am invitat pe cei mai importanți oameni din stat la discuții, astăzi

Anton Hadăr a vorbit, la Apel matinal de la Radio România Actualități,despre greva din Educație.

Anton Hadăr, preşedintele "Alma Mater": I-am invitat pe cei mai importanți oameni din stat la discuții, astăzi
EXCLUSIV Ministrul Tîlvăr: România a înţeles că în Apărare nu se cheltuie, ci se investeşte.
Exclusivități Radio România 24 Mai 2023, 10:21

EXCLUSIV Ministrul Tîlvăr: România a înţeles că în Apărare nu se cheltuie, ci se investeşte.

Într-un interviu acordat pentru emisiunea 'Ora Armatei', ministrul Angel Tîlvăr a afirmat că actualul context a arătat că a...

EXCLUSIV Ministrul Tîlvăr: România a înţeles că în Apărare nu se cheltuie, ci se investeşte.
Marcel Boloș, ministrul investițiilor și proiectelor europene
Exclusivități Radio România 02 Februarie 2023, 10:06

Marcel Boloș, ministrul investițiilor și proiectelor europene

"Cardurile de energie trebuie distribuite până pe 20 februarie".

Marcel Boloș, ministrul investițiilor și proiectelor europene