Ascultă Radio România Actualitaţi Live

INTERVIU ÎN EXCLUSIVITATE PENTRU RRA. Victor Ponta, premierul României

"O să mă ocup personal, şi miniştrii care au fost cu mine, ca, în următoarele şase luni, să vedem concretizate o parte din proiectele discutate (în ţările din zona Golfului)".

INTERVIU ÎN EXCLUSIVITATE PENTRU RRA. Victor Ponta, premierul României

Articol de Angela Matei, 06 Mai 2015, 12:59

Reporter: Încheiaţi turneul în ţările din Golf, aproximativ 10.000 km, patru state, şase zile. Aţi reuşit să convingeţi investitorii de aici să pună România pe harta lor de interese?

Victor Ponta: Cu siguranţă. În toate aceste patru ţări există încă o imagine şi o atmosferă extraordinar de bună faţă de România. În timp ce vedem, în ţări occidentale, campanii negative împotriva României şi a românilor, aici, peste tot, am fost întrebaţi unde am fost în ultimii ani, de ce n-am fost prezenţi, pentru că ei ne apreciază, ţin la noi, au bani foarte mulţi de investit, au nevoie să cumpere din România, în special produse agro-alimentare şi absenţa noastră din ultimii ani a fost total de neînţeles. Deci, da, am reuşit, din punct de vedere politic, să arătăm, din nou, că ne interesează relaţia cu ei. Din partea lor a existat de la început această deschidere. Am discutat despre lucruri foarte concrete, acum trebuie să ne şi ţinem de cuvânt, pentru că noi avem prostul obicei să discutăm proiecte şi, după aceea, vin probleme de birocraţie, de frică de a nu semna că vin procurorii şi nu ştiu ce se întâmplă, le lăsăm baltă. Ori o să mă ocup personal, şi miniştrii care au fost cu mine, ca, în următoarele şase luni, să vedem concretizate o parte din proiectele discutate.

Reporter: Ultima întâlnire a fost cu Fondul de Investiţii din Dubai. Vorbim de aproximativ 200 de miliarde de dolari. În ce domeniu ar fi interesat un astfel de grup de România?

Victor Ponta: Toate cele patru ţări din regiune au un interes deosebit legat de alimente, de produse agro-alimentare, pentru că ştiţi foarte bine, sunt mari importatori şi România are toate elementele: are producţie, are o distanţă destul de scrută din portul Constanţa până aici. Trebuie doar să canalizăm puţin, pentru că ei nu pot să discute cu fiecare producător mic din România. Trebuie să-i punem în relaţie cu asociaţii, cu grupuri cât mai mari. Există, de asemenea, mare interes şi eu am promovat foarte mult, deja expertiza noastră în zona de IT şi în mod special pe cyber security sunt foarte interesaţi, au mari probleme de acest gen şi vor să primească companii din România, să facem training-uri împreună. De asemenea, pe zona medicală, după cum ştiţi, au foarte mulţi medici, au foarte multe asistente din România, vor să-şi pregătească personalul, să investească în infrastructură şi este, de asemenea, o zonă foarte bună. Am vorbit şi despre intenţia lor de a investi în proiecte mari regionale de infrastructură - când spun regionale, România - Bulgaria - Turcia, România - Serbia - rămâne doar ca noi să nu ne mai împiedicăm mereu spunând că nu ne lasă Uniunea Europeană sau nu putem... Uitaţi, după mine, la Doha, a ajuns preşedintele Franţei, care, într-o zi, a semnat contracte de şase milarde de euro. Şi Franţa e tot în Uniunea Europeană şi ei pot să facă chestia asta. Nouă ne e frică, nu semnăm, nu avem curaj fără nu ştiu câte proceduri şi, atunci, sigur că pierdem competiţia, pentru că în aceste patru ţări, cu foarte multe resurse financiare, la aceste fonduri de investiţii, să ştiţi că vin şi americanii, şi chinezii, şi nemţii, şi francezii, toată lumea. Deci, trebuie să fim şi noi mai curajoşi.

Reporter: Revenim în ţară şi agenda de lucru începe cu o întâlnire la Palatul Cotroceni, pentru consultări pe tema siguranţei cibernetice. Cum vă poziţionaţi faţă de acest pachet legislativ?

Victor Ponta: Preşedintele ne va spune care este rezultatul muncii experţilor care au încercat să pună în acord legislaţia cu decizia Curţii Constituţionale şi evident că voi sprijini acest demers, pentru că este bine să avem o legislaţie, sigur, respectând exigenţele enunţate de Curtea Constituţională.

Reporter: Aţi constatat şi în această vizită probleme în ceea ce priveşte reprezentarea României în străinătate. Veţi discuta cu preşedintele Iohannis şi situaţia mandatelor de ambasador în capitalele unde se finalizează aceste mandate?

Victor Ponta: Bineînţeles că da. De exemplu, în Arabia Saudită de patru ani nu avem ambasador. Am discutat cu domnul preşedinte şi am şi făcut nominalizarea. Când am avut întâlnirea cu regele şi cu reprezentanţii guvernului saudit, i-am informat: gata, în sfârşit, după patru ani, avem un ambasador. La fel se va întâmpla şi la Doha, unde, de asemenea, nu avem ambasador. În plus, trebuie, dincolo strict de nivelul de ambasador, vreau şi vom lua imediat măsuri să ne sporim prezenţa în ceea ce priveşte ataşaţi comerciali, ataşaţi de muncă, pentru că numai în Emirate avem 7.000 de români care lucrează, în Qatar 2500 şi au o mulţime de probleme, în zona de servicii consulare şi inclusiv ataşaţi pe probleme de cooperare militară şi cooperare în domeniul combaterii terorismului.

Reporter: Înainte de ultimele numiri de ambasadori, aţi avut unele reţineri pentru anumite propuneri? Au rămas unele capitale, cum ar fi Parisul de exemplu, fără o numire, deocamdată.

Victor Ponta: Nu am avut niciun fel de reţinere. Am văzut tot felul de speculaţii în presă. Vreau să spun foarte clar: niciodată nu am discutat cu preşedintele, nu mi l-a propus, de exemplu, pe domnul Pleşu ca ambasador, deci nu aveam cum să mă opun şi nici nu m-aş fi opus. La Paris a fost o situaţie cu un diplomat pe care l-am propus şi care va merge într-o altă poziţie, dar absolut toate numirile de ambasadori le-au discutat, în primul rând, ministrul de externe, domnul Aurescu, cu domnul Lazăr Comănescu, amândoi venind din sistem, cunoscându-i pe diplomaţii pe care îi avem, după care preşedintele şi cu mine am semnat documentele - invers, de fapt, eu şi după aceea preşedintele - documentele, conform Constituţiei şi legilor în vigoare. Nu a fost niciun fel de problemă şi niciun fel de persoană faţă de care să avem reţineri.

Reporter: Este posibil ca şi în urma întâlnirii să apară o nouă listă, noi numiri, noi propuneri asupra cărora să conveniţi?

Victor Ponta: Cu siguranţă, vom discuta şi peste tot este foarte bine că situaţia anormală care a existat în ultimii ani - fără ambasadori, cu însărcinaţi cu afaceri pe termen foarte lung, cu o lipsă a noastră de putere diplomatică - s-a oprit odată cu încetarea mandatului Traian Băsescu şi sunt absolut convins că de acum încolo lucrurile intră în normal.

Reporter: În ceea ce priveşte activitatea Guvernului, care sunt priorităţile imediate? Mai este o lună şi parlametarii vor intra în vacanţă. Aveţi nişte proiecte, nişte probleme care trebuie rezolvate şi care mai au un termen scurt?

Victor Ponta: Cu siguranţă da. Vreau să trecem şi prin Camera Deputaţilor Codul Fiscal, să îl avem adoptat şi să ştim că de la 1 ianuarie intră în vigoare - totul depinde de asta -, să finalizăm, probabil nu se va putea adopta acum, dar pentru toamnă, Parlamentul să aibă atât legea redevenţelor, dar, mai ales, noua lege a salarizării, lucruri foarte dificile, dar importante pentru procesele de reformă pe care le facem.

Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată
Exclusivități Radio România 12 Septembrie 2023, 09:38

Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată

Consiliul Concurenţei are suspiciuni că băncile nu-şi lasă clienţii să îşi refinanţeze creditele la dobânzi mai bune.

Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată
Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară
Exclusivități Radio România 05 Septembrie 2023, 16:44

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară

Ministrul Educației , Ligia Deca, a declarat, la Radio România Actualități că va fi gândit un sistem, în aşa fel încât atunci...

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară
Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum
Exclusivități Radio România 16 August 2023, 08:30

Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum

Mircea Geoană susține că ţara noastră are şi toate şansele de a atinge, în următorii 10-15 ani, un nivel de trai similar cu...

Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum
Repornirea Termocentralei de la Mintia,  cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România
Exclusivități Radio România 09 August 2023, 09:42

Repornirea Termocentralei de la Mintia, cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România

Noul proprietar al Termocentralei Mintia a prezentat planul de un miliard de euro pe care vrea să-l realizeze cu unitatea...

Repornirea Termocentralei de la Mintia, cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România
EXCLUSIV Marian  Enache, președintele CCR: Diminuarea bazei de calcul a pensiilor de serviciu din sistemul justiţiei afectează principiul independenţei justiţiei
Exclusivități Radio România 03 August 2023, 08:25

EXCLUSIV Marian Enache, președintele CCR: Diminuarea bazei de calcul a pensiilor de serviciu din sistemul justiţiei afectează principiul independenţei justiţiei

CCR a decis să retrimită în Parlament legea pensiilor de serviciu, după ce unele articole au fost declarate...

EXCLUSIV Marian Enache, președintele CCR: Diminuarea bazei de calcul a pensiilor de serviciu din sistemul justiţiei afectează principiul independenţei justiţiei
Generalul Alexandru Grumaz: Ceea ce se întâmplă la ora actuală cu Wagner este o pregătire a preluării în totalitate a părţii militare a Africii
Exclusivități Radio România 01 August 2023, 09:06

Generalul Alexandru Grumaz: Ceea ce se întâmplă la ora actuală cu Wagner este o pregătire a preluării în totalitate a părţii militare a Africii

Generalul Alexandru Grumaz a comentat, pentru Radio România Actualități, implicațiile loviturii de stat din Niger.

Generalul Alexandru Grumaz: Ceea ce se întâmplă la ora actuală cu Wagner este o pregătire a preluării în totalitate a părţii militare a Africii
Prof. univ. dr. Otilia Manta, expert în fonduri europene: Suntem pe un drum bun al absorbţiei de fonduri prin PNRR
Exclusivități Radio România 30 Iunie 2023, 07:54

Prof. univ. dr. Otilia Manta, expert în fonduri europene: Suntem pe un drum bun al absorbţiei de fonduri prin PNRR

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (28 iunie, ora 8:30) - Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" -...

Prof. univ. dr. Otilia Manta, expert în fonduri europene: Suntem pe un drum bun al absorbţiei de fonduri prin PNRR
Titus Corlățean: Subiectul Tezaurului României de la Moscova nu va dispărea decât atunci când va fi restituit statului român
Exclusivități Radio România 24 Iunie 2023, 08:45

Titus Corlățean: Subiectul Tezaurului României de la Moscova nu va dispărea decât atunci când va fi restituit statului român

Interviu cu senatorul Titus Corlăţean despre subiectele sesiunii ordinare a Adunării Parlmentare a Consiliului Europei.

Titus Corlățean: Subiectul Tezaurului României de la Moscova nu va dispărea decât atunci când va fi restituit statului român