Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Dr. Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină

Apel matinal - Invitat, dr. Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină

Dr. Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină

Articol de Cătălin Cârnu, 01 Martie 2021, 15:58

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (25 februarie. ora 8:30) - Realizator: Cătălin Cîrnu - Astăzi, joi, 25 februarie 2021, am revenit pe platforma oficială, apropo de campania de vaccinare anti-COVID - vaccinare-covid.gov.ro. Judeţele Ilfov şi Constanţa, alături de Bucureşti, fără nici un loc eligibil. În rest, sunt poziţii libere pentru cei care locuiesc în toate celelalte judeţe ale ţării. România se confruntă cu o tendinţă de creştere a ratei de incidenţă la nivel naţional a noilor infectări cu COVID... cu SARS-CoV-2, de fapt, în ultimele două săptămâni, potrivit unei analize a Institutului Naţional de Sănătate Publică actualizate şi publicate chiar ieri. Datele colectate până în 21 februarie arată că în majoritatea judeţelor şi în municipiul Bucureşti se înregistrează o rată de incidenţă cumulată de peste 100 de cazuri la suta de mii de locuitori, iar majoritatea cazurilor sunt în zone urbane. Situaţia este cu atât mai alarmantă în condiţiile în care noile tulpini sunt mai agresive, iar dozele de vaccin sunt adesea insuficiente. Invitatul de astăzi al "Apelului matinal" este doctorul Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină. Bună dimineaţa! Bine aţi venit!

Marius Geantă: Bună dimineaţa!

Realizator: Situaţia nu arată deloc bine nici în alte state europene, de câteva zile nici în Români. Ne aflăm în faţa unui potenţial val 3 de îmbolnăviri?

Marius Geantă: Cu siguranţă, da, şi aş merge chiar puţin mai departe cu afirmaţia. Cred că acest val trei a început de fapt în urmă cu două-trei săptămâni, doar că în cifre, în aceste cifre raportate creşterea se vede abia în ultima săptămână. Noi suntem încă în situaţia în care testăm mai puţin decât recomandă Centrul European pentru Controlul Bolilor, de aceea şi numărul de cazuri diagnosticate zilnic este la un nivel relativ redus faţă de cifrele cu care eram obişnuiti în toamnă, la valul doi. Însă dacă ne uităm la numărul de internări în secţiile de ATI, vom vedea că acolo niciodată nu am sau... Foarte puţine zile au scăzut sub 900 de persoane care au nevoie, iar acesta este un indicator, cred eu, extrem de fidel. Deci, da, suntem la inceputul valului trei.

Realizator: Da. Situaţia nu este deloc bine, deşi, din fericire, poate aşa în contrapartidă campania de vaccinare totuşi a reuşit câteva performanţe notabile. Apropo însă de această relaxare a măsurilor de protecţie individuală, ştim bine şi şcolile s-au redeschis. Putem vorbi de un viitor lockdown? Repet, uitându-ne şi la ce se întâmplă mai ales în vestul Europei./ilixandru

Marius Geantă: Acum, sigur, dacă ne uităm la dinamica numărului de cazuri din Marea Britanie, din Portugalia, din Irlanda, unde s-a constatat o creştere rapidă a numărului de cazuri, aşadar într-un timp scurt, în acele ţări a fost nevoie de instituirea şi prelungirea unui lockdown - ne uităm în Marea Britanie cât de mult a durat, practic, de dinainte de Crăciun - deci e o varianţă pe care nu putem să o excludem. Aş face un comentariu în context şi anume că nouă trebuie sau ar trebui cumva să ne lămurim pe care este cauza acestei creşteri a numărului de cazuri în ultimele două săptămâni, pentru că există această coincidenţă, aş numi-o eu, la acest moment, între deschiderea şcolilor şi creşterea numărului de cazuri. Pe de altă parte, am văzut cât de mult au fost asaltate de exemplu pârtiile sau staţiunile montane în aceeaşi perioadă şi de văzut de ce e atât de important, pentru că dacă se va pune problema luării unor măsuri mai stricte de închidere sau de limitare a unor anumite activităţi, trebuie, cum să spun, ales cu foarte mare grijă: una este să reînchidem şcolile, alta este să limităm activităţile, eu ştiu, de tipul acesta HoReCa sau în staţiunile turistice. Sper ca Institutul de Sănătate Publică să poată să vină cu genul acesta de informaţii în perioada următoare, care ne vor ajuta pe toţi.

Realizator: Apropo de Institutul Naţional de Sănătate Publică, a stabilit trei scenarii de evoluţie a situaţiei epidemiologice: primul ar fi creşterea constantă cu un procent pe zi, ceea ce ar conduce la o medie de 3.000 de cazuri zilnice, asta undeva în 20 martie; creşterea constantă cu 2%, ceea ce evident, ar mări cazurile zilnice undeva la 4.600 şi creşterea constantă cu 4% pe zi, ceea ce ar fi foarte-foarte rău, pentru că ar duce la o medie de aproape 9.000 de cazuri zilnice, repet, pentru data de 20 martie. Sunt ipoteze de lucru sau pur şi simplu situaţa se poate degrada rapid, dacă nu suntem atenţi, vigilenţi? Vorbeaţi şi de aglomerările din staţiuni, mai ales în această perioadă, în care mulţi au preferat să meargă la munte.

Marius Geantă: Da, noi acum suntem în situaţia în care, cum vorbeam, avem pe cifre o creştere a numărului de cazuri, avem pe fapte o situaţie de relaxare, deschiderea şcolilor... Nu sunt foarte multe alte restricţii, de fapt în România, iar aceste date împreună, vaccinarea, din păcate, nu are cum să producă un efect vizibil în acest moment la scară naţională, pe controlul pandemiei. Deci toate aceste elemente creează condiţiile pentru creştere, în perioada următoare. Acum, acest al treilea scenariu, să-l numim aşa, cel în care la nivelul datei de 20 martie am putea să avem în jur de 9000 de cazuri pe zi, de fapt corespunde unei situaţii pe care noi am trăit-o în noiembrie, în care numărul zilnic de cazuri trecea de 10.000 /.../, constant, adică cumva am trecut prin etapa asta. Sper ca acum să fim ceva mai bine pregătiţi şi mă refer mai ales la componenta de spital, pentru că de data aceasta, spre deosebire de începutul valului doi, noi pornim cu un număr de- cu o ocupare a paturilor de ATI, la un /.../ mult mai înalt. Şi statistic, e acelaşi procent din cei infectaţi, care la un moment dat ajung să aibă nevoie de terapie intensivă, deci din acest punct de vedere, dacă această creştere va fi bruscă, rapidă, într-un timp scurt, cu un număr mare de cazuri, presiunea se va resimţi foarte tare la nivelul spitalelor şi al secţiilor de terapie intensivă.

Realizator: Da, ar fi un scenariu negru. Să sperăm că nu vom ajunge la el. Apropo de campania de vaccinare, spuneam mai devreme, în Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Constanţa nu mai există poziţie eligibilă, în schimb în judeţul Timiş sunt aproape 9.000 de locuri. Continuă campania de vaccinare, în curând va apărea probabil şi vaccinul celor de la Johnson & Johnson, dozele însă se livrează cu întârziere şi în cantităţi mici, nu ştim exact de ce, fiecare dintre fabricanţi, dintre companii, găseşte de fiecare dată diverse chestiuni care să explice ce se întâmplă de fapt, cum va evolua pandemia, din acest punct de vedere?

Marius Geantă: Suntem cumva într-o situaţie paradoxală. Dacă ne gândim la modul în care priveam situaţia de exemplu în luna noiembrie sau decembrie. Acum vedem o dorinţă din ce în ce mai mare, /.../ eu, se vede şi în sondaje, a oamenilor şi al românilor, de a se vaccina, de accea, imediat ce apar locuri, practic sunt ocupate. Pe de altă parte, limitările campaniei de vaccinare ţin de capacitatea companiilor de a livra dozele pe care şi le-au asumat contractul. Şi am văzut date că una dintre companii - AstraZeneca pare că şi în simestrul doi va livra în jumătate din ceea ce şi-a asumat în Uniunea Europeană. De fapt discuţia este puţin mai largă, pentru că Uniunea Europeană de fapt depinde de companii farmaceutice care sunt în Statele Unite sau în cazul AstraZeneca, în Marea Britanie. Chiar dacă /.../ în Uniunea Europeană, de fapt nu sunt nişte companii europene şi atunci aceste companii evident prioritizează şi vedem în Statele Unite, campania de vaccinare chiar a luat avânt./cmorozanu/sdm2

Realizator: Amploare, da, milioane, milioane.

Marius Geantă: Sigur. Şi dacă am compara la populaţii, sigur, diferă puţin, dar, oricum, un număr de sute de milioane de oameni în Statele Unite şi în Uniunea Europeană, vedem că procentul de populaţie vaccinată în Statele Unite este mai mare şi tendinţa asta creşte, iar creşterea este pe fondul diponibilităţii mai mari a dozelor de vaccin, nu a dorinţei oamenilor de a se vaccina.

Realizator: Apropo de noile tulpini, ca ultimă chestiune în interviul de laceastă oră, ele au devenit mai agresive, ştim acest amănunt, orice virus are parte de asemenea mutaţii. Ce putem face, gândindu-ne la toate tratamentele, la vaccinuri, la schemele de tratament, suntem pe un drum normal aproximativ?

Marius Geantă: Dacă vorbim despre tulpina britanică, B1.1.7, cea care...

Realizator: Dă de furcă acum, nu?

Marius Geantă: A început, da, să fie de fapt şi extrem de prezentă în România, despre ea ştim că se transmite mai repede şi atunci, transmiţându-se mai repede, trebuie să avem în vedere la nivel de sănătate publică măsuri mai stricte pentru a încetini transmiterea, acesta este un lucru evident, dar sunt date care încep să se adune şi care arată de fapt că această tulpină potenţial ar putea să determine forme mai grave de boală decât tulpina clasică, cea pe care o ştim. Datele încă sunt limitate, trebuie să mai aşteptăm să vedem în ce măsură ele sunt confirmate pe populaţii mai mari de persoane, dar dacă aşa stau lucrurile, pericolul ar putea deveni şi mai mare, pentru că vom avea nu numai o creştere a numărului totl al numărului de infecţii, dar şi o creştere mai mare decât ne-am gândi a cazurilor grave. Şi, revenind la ceea ce spuneam mai devreme, asta pune presiune suplimentar pe spitale. Din păcate, din punct de vedere terapeutic, al tratamentului, până acum nu putem să vorbim despre acelaşi progres pe care l-am văzut în materie de dezvoltare a vaccinurilor. De aceea, mijloacele preventive, să facem tot ce putem ca să nu ne infectăm, sunt cele mai importante în discuţie acum

Realizator: Am o curiozitate pe final de interviu. Sunteţi medic, v-aţi vaccinat?

Marius Geantă: Da, şi cu o a doua doză.

Realizator: Ceva reacţii?

Marius Geantă: După a doua doză chiar nimic, după prima doză o uşoară durere câteva ore la nivelul braţului şi atât.

Realizator: V-aţi vaccinat. Iar eu le reamintesc ascultătorilor noştri că vaccinarea este gratuită, dar nu obligatorie. Important pentru noi toţi, cei care nu ne-am vaccinat încă, să aflăm cât mai multe informaţii de calitate şi să vorbim mai ales cu medicul de familie. Vă mulţumesc pentru prezenţa la "Apel matinal"!

Marius Geantă: Mulţumesc şi eu!

Realizator: Doctorul Marius Geantă a fost invitatul de astăzi, preşedintele preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină.

Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum
Exclusivități Radio România 16 August 2023, 08:30

Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum

Mircea Geoană susține că ţara noastră are şi toate şansele de a atinge, în următorii 10-15 ani, un nivel de trai similar cu...

Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum
Repornirea Termocentralei de la Mintia,  cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România
Exclusivități Radio România 09 August 2023, 09:42

Repornirea Termocentralei de la Mintia, cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România

Noul proprietar al Termocentralei Mintia a prezentat planul de un miliard de euro pe care vrea să-l realizeze cu unitatea...

Repornirea Termocentralei de la Mintia, cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România
EXCLUSIV Marian  Enache, președintele CCR: Diminuarea bazei de calcul a pensiilor de serviciu din sistemul justiţiei afectează principiul independenţei justiţiei
Exclusivități Radio România 03 August 2023, 08:25

EXCLUSIV Marian Enache, președintele CCR: Diminuarea bazei de calcul a pensiilor de serviciu din sistemul justiţiei afectează principiul independenţei justiţiei

CCR a decis să retrimită în Parlament legea pensiilor de serviciu, după ce unele articole au fost declarate...

EXCLUSIV Marian Enache, președintele CCR: Diminuarea bazei de calcul a pensiilor de serviciu din sistemul justiţiei afectează principiul independenţei justiţiei
Generalul Alexandru Grumaz: Ceea ce se întâmplă la ora actuală cu Wagner este o pregătire a preluării în totalitate a părţii militare a Africii
Exclusivități Radio România 01 August 2023, 09:06

Generalul Alexandru Grumaz: Ceea ce se întâmplă la ora actuală cu Wagner este o pregătire a preluării în totalitate a părţii militare a Africii

Generalul Alexandru Grumaz a comentat, pentru Radio România Actualități, implicațiile loviturii de stat din Niger.

Generalul Alexandru Grumaz: Ceea ce se întâmplă la ora actuală cu Wagner este o pregătire a preluării în totalitate a părţii militare a Africii
Prof. univ. dr. Otilia Manta, expert în fonduri europene: Suntem pe un drum bun al absorbţiei de fonduri prin PNRR
Exclusivități Radio România 30 Iunie 2023, 07:54

Prof. univ. dr. Otilia Manta, expert în fonduri europene: Suntem pe un drum bun al absorbţiei de fonduri prin PNRR

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (28 iunie, ora 8:30) - Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" -...

Prof. univ. dr. Otilia Manta, expert în fonduri europene: Suntem pe un drum bun al absorbţiei de fonduri prin PNRR
Titus Corlățean: Subiectul Tezaurului României de la Moscova nu va dispărea decât atunci când va fi restituit statului român
Exclusivități Radio România 24 Iunie 2023, 08:45

Titus Corlățean: Subiectul Tezaurului României de la Moscova nu va dispărea decât atunci când va fi restituit statului român

Interviu cu senatorul Titus Corlăţean despre subiectele sesiunii ordinare a Adunării Parlmentare a Consiliului Europei.

Titus Corlățean: Subiectul Tezaurului României de la Moscova nu va dispărea decât atunci când va fi restituit statului român
Anton Hadăr, preşedintele "Alma Mater":  I-am invitat pe cei mai importanți oameni din stat la discuții, astăzi
Exclusivități Radio România 24 Mai 2023, 10:42

Anton Hadăr, preşedintele "Alma Mater": I-am invitat pe cei mai importanți oameni din stat la discuții, astăzi

Anton Hadăr a vorbit, la Apel matinal de la Radio România Actualități,despre greva din Educație.

Anton Hadăr, preşedintele "Alma Mater": I-am invitat pe cei mai importanți oameni din stat la discuții, astăzi
EXCLUSIV Ministrul Tîlvăr: România a înţeles că în Apărare nu se cheltuie, ci se investeşte.
Exclusivități Radio România 24 Mai 2023, 10:21

EXCLUSIV Ministrul Tîlvăr: România a înţeles că în Apărare nu se cheltuie, ci se investeşte.

Într-un interviu acordat pentru emisiunea 'Ora Armatei', ministrul Angel Tîlvăr a afirmat că actualul context a arătat că a...

EXCLUSIV Ministrul Tîlvăr: România a înţeles că în Apărare nu se cheltuie, ci se investeşte.