Mircea Geoană, preşedintele Senatului

"În acest moment, o soluţie de schimbare a acestui guvern este obligatorie. Dacă vorbim despre actuala configuraţie a Parlamentului României, singura formulă de guvernare valabilă este PSD+PC+PNL".

Adăugat: 13 August 2010
Ultima actualizare:13 August 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

În PSD apar opinii separate privind momentul în care formaţiunea ar trebui să intre la guvernare.


Liderul partidului, Victor Ponta, susţine că guvernarea ar fi o variantă doar în urma unor alegeri anticipate, sau la termen.


Fostul preşedinte al PSD, Mircea Geoană, afirmă, însă, că partidul trebuie să rişte şi să-şi asume guvernarea cât mai repede, posibil chiar şi fără alegeri.


Punctul său de vedere a atras deja reacţia vehementă a lui Victor Ponta, care a declarat  la Radio România Actualităţi că Mircea Geoană este "un simplu senator şi că părerea lui nu ar conta în PSD, ci doar părerea majorităţii".


 

Cătălin Purcaru : PSD ar putea să-şi schimbe oficial strategia în privinţa intrării la guvernare?


Mircea Geoană: Este o decizie pe care trebuie să o ia partidul. Eu cred că plecarea actualului guvern este o problemă de interes naţional, pentru că nu se poate guverna cu un guvern care are o cotă de încredere undeva în jur de 10%. Un astfel de guvern este inoperant, este un guvern care, chiar dacă încearcă să facă ceva bine, nu are cum să reuşească, pentru că în viaţa unei democraţii, când ai ajuns la un astfel de nivel de lipsă de încredere, în mod normal singura soluţie este venirea unei alte majorităţi şi a unei alte guvernări.


Cătălin Purcaru: Preşedintele Traian Băsescu spunea la Radio România Actualităţi  că este dispus chiar să accepte un ministru venit din partea opoziţiei, dar cele două partide nu au un program concret de continuare a reformei.


Mircea Geoană: Este o singură modalitate să afle dacă aceste lucru este adevărat, să invite conducerile celor două partide din opoziţie la consultări oficiale la Cotroceni şi să le dea şansa să formeze un guvern, să îşi facă un program de guvernare, dacă nu este o simplă declaraţie tactică. Este o simplă declaraţie care încearcă să arate o anumită slăbiciune a poziţiei exprimate de unele partide din opoziţie, care spun că, într-adevăr, se va intra la guvernare de-abia după alegeri. Deci, este o anumită slăbiciune pe care preşedintele încearcă să o exploateze.


Cătălin Purcaru
: Referitor la afirmaţia dvs, preşedintele PSD, Victor Ponta, ne-a declarat că părerea lui Mircea Geoană nu contează, este doar o simplă părere de senator. Ceea ce contează este doar decizia partidului. Cum comentaţi acest lucru?


Mircea Geoană
: Cred că sunt comentarii mai degrabă copilăreşti, pentru că aici nu este vorba despre a contesta o decizie pe care partidul a luat-o, este vorba despre o opinie a unui om care are suficient de multă experienţă. Sunt convins că dacă am întreba pe stradă oameni care votează PSD, sau interesaţi de viaţa politică, ne-ar spune acelaşi lucru, că nu ne putem permnite să aşteptăm doi ani de zile, chiar dacă un calcul pe hârtie ne arată că acest lucru ar fi avantajos pentru PSD. Dar, repet, această decizie sunt convins că va fi supusă dezbaterii partidului în forurile statutare şi sunt absolut convins că toate opiniile care contează în partid, indiferent de funcţia pe care o are unul sau altul, vor căntări în decizia finală a partidului.


Cătălin Purcaru: În eventualitatea intrării la guvernare, cu cine credeţi că PSD s-ar putea alia?


Mircea Geoană
: În acest moment, o soluţie de schimbare a acestui guvern este obligatorie. La ce formulă se va ajunge, nu pot să spun.


Cătălin Purcaru: Alegeri anticipate sunt posibile?


Mircea Geoană: Sunt posibile într-un moment atât de dramatic pentru ţară! Dar, evident, dacă vorbim despre actuala configuraţie a parlamentului României, singura formulă valabilă este PSD+PC+PNL. Este singura variantă în acest parlament. După alegerile care vor fi la termen sau mai devreme, atunci evident lucrurile se pot schimba, putem să vedem un guvern monocolor, putem să vedem o alianţă formată, practic, din orice configuraţie de partide.


Cătălin Purcaru
: Nu excludeţi şi o eventuală alianţă cu PDL?


Mircea Geoană
: Noi ne-am fript odată şi suflăm şi în iaurt acum. Deci, din punctul ăsta de vedere, nu este o soluţie pe care noi o agreăm sau eu o agreez, dar cred că, din punct de vedere al posibilităţilor de a se crea majorităţi după alegerile viitoare, lucrurile vor fi dictate de rezultatul alegerilor viitoare.
 Autor:
Cătălin Purcaru
Editor:
Luminita Apostolescu
Adăugat:
13 August 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza