Iulian Chifu: Lumea intră într-o recesiune globală

Analistul de politică externă Iulian Chifu estimează că întreaga lume va intra într-o recesiune globală, pe fondul conflictelor deschise la nivel global și a escaladării acestora.

Adăugat: 15 Ianuarie 2020
Ultima actualizare:15 Ianuarie 2020

Politica Romaneasca
Foto: Iulian Chifu in studioul RRA
trimite pe mail

2020 vine cu provocări multiple: planeta arde la propriu și la figurat. Vor reuși liderii globali să identifice soluții care să asigure un viitor? Va traversa economia mondială o perioadă de criză? Care sunt problemele, dar și oportunitățile pentru români?

Analistul Iulian Chifu, director al Centrului pentru  Prevenirea Conflictelor  și   Early   Warning și   Lidia   Moise,  redactor   șef  al publicației Reporter Global au analizat situația actuală la nivel global cu posibile implicații asupra României, într-un an dificil, cu atât mai mult cu cât este și unul electoral, cu două tipuri de alegeri: locale si parlamentare.

2020, un an tensionat


Anul care tocmai a început se anunță unul extrem de complicat, cu   două   evenimente   majore   cu   consecințe   economice   și politice asupra Europei, dar și a întregii lumi.

“Am identificat un an extrem de complicat cu două puncte de inflexiune: Brexit-ul de pe 31 ianuarie și alegerile din SUA. Tensiunile   din   Franța   le   vedeam,   într-o   evaluare   făcută   la sfârșitul   anului   trecut,   într-un   progres   greu   de   definit.     Se anunță un an foarte complicat și în piața financiară unde se ia pulsul banului, iar cei de la Goldman Sachs spuneau că nu va fi un an de recesiune. Daca analizai  efectele manierei  în care se echimbă economia  lumii,  daca te uitai la Germania, vedeai că încetinește, te intrebai care vor fi efectele Brexit-ului asupra economiei Germaniei, asupra comerțului exterior al celui mai puternic stat din UE, care este Marea Britanie. Toate acestea au anunțat un an foarte tensionat, cu foarte multe pericole și obstacole”,  a   spus  Lidia   Moise,   redactor   șef   al   publicației Reporter   Global,   citând   o   evaluare   pregătită   pentru   ultimul număr din 2019 al publicației.

Analiza continuă și în plan intern, unde România a trecut prin două scrutinuri electorale și prin schimbarea Guvernului către sfârșitul anului.

“Pe plan intern, a fost un an cu două sezoane electorale, cu o guvernare, dacă vreți, forțată de lipsa majorității în Parlament la un slalom printre a cuceri noi zone electorale și a face față unei moșteniri   economice   ca   urmare   a   unor   jocuri   economice imprudente”
, a punctat Lidia Moise.

Lumea intră într-o recesiune globală

Analistul de politică externă Iulian Chifu estimează că întreaga lume va  intra într-o  recesiune globală, pe  fondul conflictelor deschise la nivel global și a escaladării acestora.

„Ceea ce putem ști este  numărul de conflicte deschise la nivel global și modul în care ele escaladează, de la conflictul SUA - China la nivel de economie. Iată un prim conflict cu relevanță globală.   Tendințele   ne   arată   că   în   acest   an   lumea   intră   în recesiune   globală,   pe   care   unele   state   încearcă     ori   să   o proroge, să o împingă dincolo de cicluri electorale, ori, în alte cazuri, produc  efecte  secundare   prin acțiuni voluntare, care introduc turbulențe în sistem”.

Apoi, conflictele clasice cu arme nucleare, regimuri totalitare și situația tulbure din Orientul Mijlociu dau imaginea unui început de an tensionat. Iar Europa este și ea măcinată de probleme sensibile, precum Brexit-ul sau capacitatea de coeziune.

„Avem probleme nuclare: Coreeea de Nord – Iranul, clasicii actori. Odată ce ambiția lor depăseșete cu mult capacitățile tehnologice,   economice,   plasând   puterea   administrativă   sub religie creează o problemă majoră  în a gestiona un asemenea sistem. Ca si  Coreea de Nord, unde avem  regimul cel mai totalitar. Europa tușește, avem o listă întreagă de probleme: de la Brexit la   probleme legate de  migrație, de capacitatea de coeziune, de trecerea la o politică de mare putere. Siria este în al nouălea an de conflict general, epurare sectară și religioasă, cu   morți,     răniți   și   alungarea   oamenilor   peste   graniță   spre Turcia. Avem in continuare Orientul Mijlociu unde Netanyahu are probleme de credibilitate”, susține Iulian Chifu într-o analiză pentru Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

El amintește totuși că există și câteva vești bune: una vine din Columbia, unde acordul de pace este sustenabil și se aplică și cealaltă din Grecia, care  a ieșit din perioada de supraveghere și a reușit să încheie un alt diferend -  recunoașterea numelui Macedoniei. Și de aici, intrarea Macedoniei de Nord în NATO și pregătirea pentru deschiderea negocierilor pentru aderarea la UE.

Suntem într-o formă de război la nivel global

Analizând situația la nivel global și comentând posibilitatea unui al treilea război mondial,  redactorul șef al publicației Reporter Global,   Lidia   Moise    a admis  că   asistăm   deja  la   un   război mondial, dar nu în forma lui clasică.

“Războaiele s-au sofisticat și la ora actuală suntem în anumite forme de război mondial, în tranșeele unor bătălii economice. Suntem într-un război comercial, care se derulează între SUA și China, cu bătălii și frustrări, cu pierderi de ambele tabere, dar omenirea   merge   mai   departe.   Vom   intra   în   alte   bătălii ocazionate   de   negocierile   privind   Brexit,   cu   taxele   vamale respective. Vom face față unor taxe mari”.


Iar   războaiele   anilor   ce   vin   înseamnă   conflicte   în   formă continuă,   cu   instrumente   mult   mai   diverse,   cum   ar   fi subminarea valorilor și a principiilor ideologice, nu neapărat cu schimburi de focuri.

„Uitați de război mondial în sensul în care am vazut primul sau al doilea război mondial, uitați de al doilea război rece. Suntem într-o altă formă de conflict care s-ar putea să fie continuu, care folosește cu totul și cu totul alte instrumente mult mai diverse, mult mai insidoase și poate nu neapărat cu componentă de schimburi   de     focuri,   deși   în   acest   moment,     componenta militară   rămâne   un   argument   paralel   cu   toate   celelalte.   Se confruntă   acum  societățile,   sunt   subminări   ale   valorilor,   ale principiilor, ideologiilor, ale tuturor acestor componente, care sunt   considerate   vulnerabilități   ale   unei  societăți   și   în   mod hibrid   se   construiesc   instrumente   pentru   a   submina   situația competitorului. E un drum fără  întoarcere, cu un proces care se   numește   globalizare,   un   proces   obiectiv.   Dacă   nu   e administrată corect, va produce câștigători și înfrânți și va fi o bază pentru lansarea unor conflicte inclusiv de natură militară. Va trebui să ne îndreptăm mai mult spre lucruri echilibrate”.

România, în pragul alegerilor anticipate

Deși este destul de greu de impus ideea alegerilor anticipate, din cauza lipsei de consens politic, redactorul șef al publicației Reporter Global, Lidia Moise  spune că organizarea alegerilor parlamentare anticipate odată cu cele locale este o idee bună, pentru   că   electoratul   se   va   mobiliza   mai   bine,   iar   această mobilizare   se   va   reflecta   și   în   rezultatele  alegerilor parlamentare.

În plus, România are nevoie de o guvernare inteligentă pentru 2021,   când   majorarea   cu   40%   la   pensiilor   va   crea   un   șoc bugetar.

„În 2021, Romania trebuie să față unui șoc bugetar: majorarea cu 40 la sută a pensiilor va fi un soc mare, pe care nu știu dacă vom reusi să-l depășim,  pentru că nu vom mai avea înțelegere din partea finanțatorilor externi. De ce ar terbui să ne pese de pericolele lui 2020?  Dacă statul se împrmută la costuri mai mari și dobânzile la creditele pe care le avem vor urca, dacă vom intra în zona nerecomandată investițiilor va fi o presiune mare pe moneda națională. Din această eventuală devalorizare poate   apărea   inflația.   Ideal   ar   fi  ca   toate   corecturile   să   fie făcute în a doua jumătrate a acestui an. Iată, de aici dorința de a organiza alegeri anticipate”.

Și din punctul de vedere al analistului Iulian Chifu,   alegerile anticipate sunt obligatorii și trebuie să se petreacă repede.

„Un Guvern cu 20% susținere în Parlamnet, cât are PNL, nu poate să ducă la bun sfârșit promisiunile și nu poate produce schimbări. Vedem cele trei teme care nu pot fi mișcate: pensiile speciale, alegerile locale în două tururi și desființarea secției speciale. În condițiile în care nu există formulă de îndeplinire înseamnă să  mai ratăm  un an până  la alegerile la termen, administrând   o   sărăcie   și   agravând   situația   României.   Din punctul   meu   de   vedere,   alegerile   anticipate   sunt   obligatorii pentru   supraviețuirea   actualului   partid   care   stă   bine   în sondaje”.


Trebuie să reevaluăm instituția meritului

Într-un context  global din ce în ce mai complicat, cu schimbări  politice și economice majore, cheia dezvoltării unei societăți  este căutarea valorilor și reevaluarea  instituției meritului.

“Este momentul să căutăm valorile, este momentul ca și noi,  presa, să căutăm valorile și să le promovăm, dar și politicienii  să facă treaba asta. Nu ne mai poate reprezenta orice domn  sau doamnă trimiși de tăticu’ în Parlament, care le-a plătit  intrarea“, afirmă  Lidia Moise .

Și la nivel european, este nevoie de expertiză din afara  politicului și de atragerea de specialiști pentru progresul  democrației

“La nivel european, partidele politice fac implozie, nu-și mai  aduc oameni noi, resursa umană nu este o preocupare, contează doar loialitățile de partid și oamenii care lipesc afișe. A doua problemă: în partidele politice europeane sunt între 7 și 10% cel mult din populație. Nu poți  să ceri ca lidershipul unei  națiuni să fie alcătuit doar din membri de partid. Dacă partidele politice, mai ales cele cu vocație, cele liberale, nu merg să-și construiască zona de experiză, să-și umple pozițiile executive  de consiliere din oamenii care au probat în domeniile lor și care vin din exteriorul politicii, ideea de a face politică doar cu politicieni este suicidară, este una din ideile negative ale democrației de azi”, a conchis Iulian Chifu.

 Autor:
Luminiţa Voinea
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
15 Ianuarie 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza