Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene

"Eu estimez în acest an că vom ajunge şi poate chiar putem depăşi peste 80% din ceea ce Comisia ne-a alocat pentru actualul cadru financiar".

Adăugat: 7 Ianuarie 2015
Ultima actualizare:7 Ianuarie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Eugen Rusu: România a cheltuit aproape 52% din fondurile structurale şi de coeziune care i-au fost alocate de Uniunea Europeană pentru perioada de programare 2007-2013, dar rambursările efective primite de la Comisia Europeană, în baza acestor cheltuieli rămân sub 50% din banii alocaţi, potrivit situaţiei Ministerului Fondurilor Europene de la 30 decembrie 2014.

Acest rezultat este înregistrat după opt ani de când România trage bani din perioada de programare 2007-2013, ţara mai având la dispoziţie doar anul 2015 pentru a mai lua fonduri europene din acest cadru financiar.

Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative are cea mai mare rată de absorbţie, ca procent din suma care i-a fost alocată, însă Transportul şi Programul Regional aduc cei mai mulţi bani europeni în Romania.

Pe lângă fondurile structurale şi de coeziune, ţara noastră mai primeşte fonduri europene importante şi în agricultură şi dezvoltarea rurală, care nu sunt cuprinse în acest bilanţ.

Discutăm la "Apel matinal" despre această situaţie cu ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, care prezintă astăzi bilanţul pe anul trecut.

Bună dimineaţa, domnule ministru. Bine aţi venit la "Matinal". 

Eugen Teodorovici: Bună dimineaţa şi în primul rând, "La mulţi ani" tuturor celor care poartă numele Sfântului Ion. 

Eugen Rusu: "La mulţi ani" tuturor. 2015 este ultimul an în care mai putem absorbi fonduri europene din perioada 2007-2013, cum am spus, iar banii necheltuiţi vor fi pierduţi. În acest context, aţi cerut un efort susţinut din partea celorlalte ministere, dar şi a primăriilor pentru a accelera absorbţia fondurilor europene, astfel încât România să piardă cât mai puţini bani. Ce trebuie să facem concret?  

Eugen Teodorovici: Da. Este adevărat. Anul 2014 a fost un an foarte bun, în care România, pentru a doua oară consecutiv, nu a pierdut niciun euro din banii europeni alocaţi pentru acest an. De asemenea, a avut intrări foarte mari, mai mari faţă de anul trecut cu peste 700 de milioane de euro, un lucru foarte bun şi la fel a fost primul an în Europa la tot ce înseamnă rambursări de la Comisie faţă de un stat membru. 2015 este un an într-adevăr dificil. De ce? Pentru că se suprapun două perioade de programare. În primul rând, este cea care se termină în 2015, cum dumneavoastră aţi spus, 2007-2013, din care noi trebuie să atragem cât mai mult ca să câştigăm cât mai mult, că de pierdut, din păcate se pare că va fi o astfel de situaţie pentru că România, să nu uităm, a pierdut aproape cinci ani şi jumătate în care, practic, nu a făcut absolut nimic, a avut o rată de absorbţie foarte aproape de zero. Eu estimez în acest an că vom ajunge şi poate chiar putem depăşi peste 80% din ceea ce Comisia ne-a alocat pentru actualul cadru financiar. 

AUDIO Interviul integral cu ministrul Eugen Teodorovici

Eugen Rusu: Ce trebuie să facem concret pentru acest lucru, domnule ministru?  

Eugen Teodorovici: Trebuie să fim cu toţii mobilizaţi şi atât administraţia centrală, cât şi locală, ministere, consultanţi, firme de construcţii, toţi cei care sunt, practic, parte sau parteneri la acest proces pentru că, vă daţi seama, noi chiar dacă avem un sistem poate mai simplu, poate mai eficace, dacă facturile nu vin într-un ritm foarte ridicat de decontare, după aceea este greu, desigur să ajungem la final de an la nivelul de care v-am spus puţin mai devreme. 

Eugen Rusu: Vă gândiţi şi la o simplificare a legislaţiei? Şi ce iniţiative aveţi?

Eugen Teodorovici: Absolut tot. Eu văd anul 2015 ca un an în care se vor schimba foarte multe din punctul de vedere al legislaţiei, al procedurilor pentru că tot ce ţine de achiziţii publice, de scăderea numărului de zile pentru plăţi, pentru evaluare, selecţie, vă dau aici un exemplu la partea de evaluare, selecţie. Dacă înainte durau luni de zile, peste şase luni de zile să evaluezi şi să selectezi un proiect, astăzi media este de maxim o lună, o lună şi jumătate, aproape două maximum, cu tot cu semnare de contract de finanţare, ceea ce automat duce la o grăbire a acestui proces. Sau plăţile. Înainte, ştim foarte bine, erau luni de zile, luni întregi, în care beneficiarii nu erau plătiţi. Acum, acest proces, în fine, depinde şi de Programul Operaţional respectiv, acest proces poate să ajungă şi sub 20 de zile. 

Eugen Rusu: Bun. Şi la iniţiative pentru anul acesta la ce v-aţi gândit pentru simplificarea legislaţiei?

Eugen Teodorovici: În primul rând, ştiţi foarte bine, resursa umană este principala zonă în care trebuie acţionat. În acest sens, noi am majorat salariile la toate structurile intermediare. Practic, astăzi, toţi oamenii care sunt pe fonduri europene au o salarizare, zic eu, în regulă faţă de ce este astăzi în România ca şi salarizare, dar ei vor fi plătiţi în funcţie de performanţă. Adică, fac target-ul pe care l-au stabilit, atunci îşi primesc salariile, nu îndeplinesc ceea ce li s-a impus şi ceea ce au acceptat să facă pentru fiecare lună în parte, atunci, nu primesc acel bonus din partea Uniunii Europene. Asta, în primul rând, ca să fie fiecare cooptat şi responsabil în ceea ce face zi de zi. Eu o să am o situaţie cu plăţile lună de lună, pentru că vreau să ştiu exact, în fiecare lună, exact cât facem, ca să putem să atingem această ţintă, una ambiţioasă, recunosc, până la final de an, dar perfect realizabilă.  

Eugen Rusu: Bun. Este corupţia din România o piedică în calea unei cât mai bune gestionări a banilor europeni pentru micii producători, micii afacerişti?   

Eugen Teodorovici: Nu, nu trebuie să generalizăm. Chiad dacă sunt, să spunem, situaţii punctuale, în orice stat membru, astfel de situaţii se întâmplă, din păcate, asta nu e o scuză, dar nu trebuie să generalizăm şi nu trebuie să ne gândim că este un proces care poate să afecteze. Noi, oricum, prin modul în care acţionăm în sistem şi anume, o simplificare radicală a procedurilor care, din păcate, au permis în trecut astfel de situaţii. Chiar şi eliminarea unor entităţi, persoane care nu-şi dovedesc utilitatea în sistem şi astfel obţinem un sistem mult mai simplu, e cu atât mai greu să se întâmple astfel de fapte, să zic, în afara legii. Dar, oricum, cine are astfel de intenţii, trebuie să suporte şi rigorile legii. 

Eugen Rusu: Domnule ministru, să concluzionăm, dumneavoastră spuneţi că am putea contracta până la 80% în acest an? 

Eugen Teodorovici: Eu zic că cel puţin. Ştim foarte bine, nimeni nu credea nici măcar că putem ajunge la 50%. Iată că România a depăşit 50% la finalul lui 2014 şi zic eu că poate foarte bine să facă... cu toate că România, într-adevăr, poate să fie acolo unde merită să fei, adică în topul ţărilor fruntaşe din Europa. 

Interviu difuzat de Radio România Actualităţi, în emisiunea "Apel matinal".

Trascriere: Agenţia de presă RADORAutor:
Eugen Rusu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
7 Ianuarie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza