Dan Mihalache, ambasadorul României în Marea Britanie

BREXIT: În Marea Britanie se va putea circula cu carte de identitate, în continuare, până cel puţin la sfârşitul acestui an sau cu paşaport pentru cei care au paşapoarte.

Adăugat: 1 Februarie 2020
Ultima actualizare:1 Februarie 2020

Politica Romaneasca
Foto: Dan Mihalache
trimite pe mail

Britanii din Uniunea Europeană, iar părerile locuitorilor din Regat sunt în continuare împărţite.

Unii vor ieşi în stradă pentru a sărbători, alţii vor fi trişti. Nu sunt motive de teamă pentru românii care lucrează sau studiază în Marea Britanie - spune ambasadorul României în Regatul Unit, Dan Mihalache.

Într-un interviu acordat corespondentului RRA la Londra, Dan Vasiliu, Dan Mihalache a precizat că românii vor putea călători, cel puţin până la finele acestui an, doar cu buletinul de identitate şi fără a avea nevoie de vize în Marea Britanie.

Reporter Dan Vasiliu:  Cum credeţi că va fi reţinut acest moment în istorie, ca o decizie curajoasă sau mai degrabă ca una pripită, cu consecinţe nu tocmai fericite?

Dan Mihalache: Acuma, dacă ne uităm la istoricul acestei decizii, vedem că pot să fie ambele variante. Ceea ce a plecat mai degrabă ca un fel de test de verificare s-a transformat într-o realitate care într-un fel sau altul schimbă configuraţia arhitecturii europene, schimbă şi arhitectura geopolitică în general şi creează un precedent în ceea ce priveşte funcţionarea Uniunii Europene. Este o provocare, eu cred că din punct de vedere al politicii internaţionale, este cea mai mare provocare de până acum, a acestui început de secol.

Reporter: E o provocare şi din perspectiva Regatului Unit ca un tot? Ar putea duce această decizie chiar la destrămarea Regatului Unit, credeţi?

Dan Mihalache: Şi asta este o întrebare cu final deschis. Opiniile sunt foarte împărţite, iar raportul dintre - să spunem aşa - puterea de la Londra şi diversele părţi componente ale Regatului, care acum în virtutea principiului evoluţiei, au un anumit tip de autonomie între deciziile care se iau la Londra şi deciziile pe care le iau guvernele şi parlamentele acestor ţări care sunt părţi constitutive ale Regatului Unit. Vor fi supuse unui test major.

Reporter: Este un test şi pentru Uniunea Europeană această ieşire a Marii Britanii? Ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă, un semnal că ar trebui să se schimbe ceva, să se reformeze?

Dan Mihalache: UE nu trece nici ea neapărat printr-o perioadă extrem de fericită din punct de vedere al coeziunii interne şi al proiectului european, dar, în egală măsură, aş spune că este nu doar o provocare pentru Marea Britanie şi pentru viitorul Marii Britanii, este provocare la care şi UE va trebui să dea un răspuns coerent şi probabil să iniţieze un proces de transformare internă, în acord cu sentimentele publice care există, în momentul de faţă.

Reporter: Ce înseamnă Brexitul pentru cetăţenii europeni, care locuiesc în acest moment în Regatul Unit şi în special pentru cetăţenii români? Care va fi impactul asupra lor?

Dan Mihalache: Nu sunt motive de teamă. Nu sunt motive de panică. Ştiu că circulă foarte multă zvonistică. Eu vreau să spun câteva lucruri foarte simple. Punctul numărul unu: se va putea circula cu carte de identitate, în continuare, până cel puţin la sfârşitul acestui an sau cu paşaport pentru cei care au paşapoarte. Punctul numărul 2: nu va fi nevoie de vize. Deci cei care vor să plece înapoi în ţară, să se întoarcă după aceea în Marea Britanie, nu trebuie să îşi facă griji că, la întoarcere, vor trebui să vină cu alte documente sau cu vize. Punctul numărul 3: acest statut de rezident sau de prerezident le garantează că se vor bucura de aceleaşi drepturi, cel puţin într-o o perioadă previzibilă de tip.Autor:
Dan Vasiliu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
1 Februarie 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza