Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei

"... în continuare, sectorul bancar românesc apare, în cifrele noastre, mai scump decât în alte ţări din Uniunea Europeană."

Adăugat: 22 Septembrie 2016
Ultima actualizare:22 Septembrie 2016

Politica Romaneasca
Foto: Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei
trimite pe mail

Realizator:Eugen Rusu - Consiliul Concurenţei va face publice, în această toamnă, rezultatele noului studiu despre piaţa farma din România, aflată în centrul unor dezbateri publice controversate şi a unor investigaţii media de amploare. De asemenea, instituţia de control va colabora cu Ministerul Justiţiei pentru adoptarea, până la sfârşitul acestui an, a unei directive europene care îi va ajuta pe păgubiţii practicilor neconcurenţiale să obţină mai uşor despăgubiri. Ce alte măsuri are în plan Consiliul Concurenţei aflăm de la preşedintele acestuia, Bogdan Chiriţoiu, invitatul dimineţii la "Apel matinal", într-un interviu realizat de Elena Marinescu. 

Reporter Elena Marinescu: Cum vedeţi evoluţia pieţei concurenţiale în România, la ora actuală? 

Bogdan Chiriţoiu: Sunt, evident, sectoare care merg bine şi în care România are unele dintre cele mai bune performanţe din Uniunea Europeană, în sensul că avem servicii de bună calitate şi la preţuri foarte atractive, şi aici mă gândesc, în bună măsură, la zona de telecomunicaţii mobile. Nu ştiu dacă toţi ascultătorii dumneavoastră sunt de aceeaşi părere sau conştientizează, dar zona de comerţ alimentar. România are preţuri mici, faţă de media Uniunii şi o concurenţă intensă pe piaţă. Vedem, se tot deschid noi magazine. Sunt sectoare care se îmbunătăţesc, cum e cel bancar, în care vedem, totuşi, o creştere a concurenţei. Creşterea concurenţei care se vede, de exemplu, în reducerea dobânzilor. Dar, în continuare, sectorul bancar românesc apare, în cifrele noastre, mai scump decât în alte ţări din Uniunea Europeană. Şi sunt zone, din păcate, în care nu e multă concurenţă, şi aici mă gândesc la sectoare gen zona cimentului, unde avem trei producători, şi mai avem, iarăşi, profesii care din cauza statului nu sunt foarte concurenţiale, şi aici mă gândesc la profesii liberale, cum sunt notarii, care sunt, poate ironic, numite liberale, sunt, de fapt, foarte încorsetate, foarte reglementate. Numărul de notari e limitat, nu au voie să ofere tarife ieftine, preţuri sub care nu au voie să scadă şi aşa mai departe. 

Reporter: Aţi anunţat cazul Poştei Române, care va primi bani de la stat. Cum va funcţiona acest mecanism? 

Bogdan Chiriţoiu: Poşta Română e una din companiile de stat care a mers mai bine în ultima vreme. Statul, din păcate, mai are o serie de companii care sunt în dificultate, pierd bani şi existenţa lor e periclitată. Poşta, din fericire, nu este dintre ele, în ultimii ani a avut o evoluţie pozitivă, guvernul colaborează cu Comisia Europeană pentru a face ca Poşta să fie restructurată, să fie eficientă şi să ne asigurăm că respectă toată legislaţia europeană şi nu riscă să fie dată peste cap de o amendă venită din partea Comisiei Europene. Şi pasul următor va fi să atragem un partener din sectorul privat şi, în felul ăsta, să se asigure viabilitatea pe termen lung a Poştei. Poşta e şi în proceduri avansate să ia un împrumut extern, ceea ce, iar, ar fi un semn de credibilitate. E mare lucru să nu depinzi complet numai de stat.

Reporter: Pentru că vorbiţi de dependenţa de ajutoarele de stat, aţi anunţat că va urma o colaborare cu Ministerul Fondurilor Europene, vor fi scheme de ajutor, aveţi deja 15, în 2016. 

Bogdan Chiriţoiu: Până acum energia în România a fost cum cheltuim banii care ne-au fost alocaţi. Deci, anul trecut, s-a terminat perioada în care se puteau cheltui fondurile europene din perioada 2007-2013. Acum începem să cheltuim banii din bugetul 2014-2020. Pentru asta, trebuie să redefinim documentaţia, care, în unele situaţii, se schimbă destul de mult. Deci, de ghidurile pentru aplicaţii se ocupă Ministerul Fondurilor, dar în unele situaţii are nevoie şi de confirmarea din partea noastră că nu se încalcă regulile privind ajutorul de stat, deci că nu se oferă ajutor de stat ilegal, şi evident că este o prioritate pentru guvern, pentru ţară şi noi sprijinim Ministerul Fondurilor dându-le asistenţă cât de repede se poate ca să nu întârziem procesul de atragere a fondurilor europene. 

Reporter: Şi o altă colaborare pe care aţi anunţat-o este cea cu Ministerul Justiţiei, în privinţa unui proiect de lege care va despăgubi victimele practicilor neconcurenţiale. Dacă puteţi să ne explicaţi. 

Bogdan Chiriţoiu: Comisia Europeană a lansat o directivă care trebuie transpusă de statele membre până la sfârşitul acestui an. Directiva vrea să faciliteze despăgubirea victimelor comportamentelor anticoncurenţiale, pentru că ce se întâmplă în toate statele europene, când o companie încalcă legea concurenţei, ea este sancţionată, i se dă o amendă, mare, amenda aceea se duce la buget. Ei, Comisia Europeană vrea ca, în plus, şi victimele, pentru că întotdeauna în comportamentul anticoncurenţial rezultă într-un prejudiciu al altora, al unor consumatori, fie ei persoane fizice sau juridice, deci, cineva, de obicei va plăti mai scump un bun sau un serviciu decât l-ar fi plătit altfel - deci, trebuie creat un mecanism prin care victimele pot fi despăgubite pentru preţurile mai mari pe care le-au plătit. Directiva facilitează accesul la instanţe pentru a acorda aceste despăgubiri. Spune că: 1 - o decizie a autorităţii de concurenţă, deci, în speţă, în România, a Consiliului Concurenţei, odată ce este validată de instanţe, în cazul nostru de instanţele de contencios administrativ, ea nu mai trebuie să fie probată când te duci să ceri despăgubiri; 2 - noi, în investigaţiile noastre - noi, Consiliul Concurenţei - strângem o droaie de documente ca probe, aceste probe vor fi disponibile, vor fi puse la dispoziţia celor care vor să dea în judecată pentru a-şi recupera prejudiciile. Victimele vor beneficia: 1 - de faptul că noi am dovedit încălcarea şi 2 - de dovezile pe care noi le-am strâns în cadrul investigaţiei.

Transcrierea textului Agenţia de presă Rador


 Autor:
Elena Marinescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
22 Septembrie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza