Bogdan Chireac, analist politic

Nu îmi explic de ce Victor Ponta nu i-a reproşat preşedintelui Comisiei Europene comportamentul comisarului Viviane Reding.

Adăugat: 18 Septembrie 2012
Ultima actualizare:18 Septembrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ianna Ioniţă: După întâlnirile pe care le-a avut la Bruxelles, premierul Ponta a declarat jurnaliştilor că nu i-a reproşat şefului executivului european comportamentul comisarului Viviane Reding. De ce credeţi că n-a făcut-o? 

Bogdan Chirieac: Nu îmi explic acest lucru, fiindcă până la urmă era o încălcare vădită a suveranităţii unui stat membru, un lucru pe care un comisar european nu şi-l poate permite. Era în joc nu onoarea dlui Ponta, nu era onoarea dânsului atât de importantă, era în joc onoarea României. Deci o menţiune vizavi de dna Reding ar fi trebuit făcută, pentru România. 

Ianna Ioniţă: Sunt nişte uzanţe diplomatice pe care a refuzat să le încalce?

Bogdan Chirieac: Nu, uzanţele diplomatice au fost încălcate de dna Reding şi de dl Jose Manuel Durao Barroso. Uzanţele diplomatice au fost încălcate de dna Reding atunci când a vorbit despre o lovitură de stat parlamentară, când s-a exprimat public în acest mod, chestiunea cu lovitura de stat fiind absolut ridicolă. Atunci când un distins, onorabil comisar european face asemenea declaraţii la adresa unui stat membru, acel stat poate avea sau poate suporta inclusiv consecinţe economice măsurabile: îi creşte sau îi scade ratingul de ţară, se împrumută mai scump pe piaţă, investitorii îşi amână investiţiile. Deci, s-a creat un prejudiciu măsurabil în privinţa declaraţiei doamnei Reding. Or, aşa ceva ar fi trebuit să fie sancţionat de primul-ministru al României.

În privinţa domnului Barroso, eu am înţeles altceva. Eu am înţeles că domnul Ponta merge la Bruxelles la domnul Barroso şi nu mai iese în pantaloni scurţi şi bretele, cum s-a întâmplat când a fost în luna iulie. Eu îmi imaginam că iese ca prim-ministrul României la costum şi cravată. Deci, dacă, în iulie, a acceptat cele 11 porunci, eu mă aşteptam în acest moment nu să îi facă aşa, un excurs, domnul Barroso despre viaţa şi patimile din România; mă aşteptam ca domnul Ponta să spună în felul următor: "Ne-aţi potcovit cu un guvernator, e în regulă, asta este. Probabil că asta merităm, dar daţi-ne bani, banii noştri, banii europeni". România nu este altfel decât alte state din est în privinţa cheltuirii banilor europeni. Ea este altfel pentru că avem cea mai scăzută rată de absorbţie. Or, a-mi suspenda patru programe operaţionale acum, bagi ţara în încetare de plăţi. N-am văzut în declaraţiile oficiale ca domnul Ponta să îi fi spus aceste lucruri domnului Barroso.  

Ianna Ioniţă: Într-o intervenţie televizată, în cursul după-amiezii, domnul Ponta credea că faptul că cele 11 faimoase puncte, îndeplinirea lor trebuie domnul Barroso să o transmită într-un comunicat şi o să recunoască lucrul acesta. Nu s-a întâmplat. 

Bogdan Chireac: Deci, nu numai că nu s-a întâmplat aşa ceva până la acest moment, dar cele 11 puncte aşa n-ar mai fi trebuit amintite, doamnă, fiindcă ele reprezintă, din toate punctele de vedere, o încălcare flagrantă a independenţei şi suveranităţii României într-un moment în care domnul Ponta şi nu altcineva este şeful guvernului. Deci, ar fi fost o rememorare a înfrângerii politice pe care a suferit-o domnul Ponta la Bruxelles în luna iulie. A reaminti acum - "Ştiţi că v-am şi îndeplinit cele 11 porunci" - este de-a dreptul ridicol. Nu ştiu. Consilierii de imagine ai domnului Ponta probabil că sunt în vacanţă, după ce au avut o vară plină.  

Ianna Ioniţă: Cum vi se pare vizita de astăzi? În ce categorie poate fi încadrată: o vizită de rutină, un succes, un insucces?  

Bogdan Chireac: Inutilă. Din ce am văzut până acum în materie de declaraţii, inutilă. S-a dus domnul Ponta la Bruxelles ca să îl mai urecheze o dată domnul Barroso şi domnul Ponta aşteaptă să fie mângâiat pe creştet fiindcă şi-a făcut lecţiile, iar domnul diriginte se pare că are alte lucruri de făcut, nu are timp să se uite pe lucrarea elevului.  

Ianna Ioniţă: Totuşi, Victor Ponta a spus că voturile celor opt milioane şi jumătate nu trebuie ignorate. A spus acest lucru.  

Bogdan Chireac: Doamnă, lucrul ăsta îl puteţi spune dumneavoastră, îl spun eu, îl spune societatea civilă, îl spun cei 8,5 milioane de români. În calitatea sa de prim-ministru, este de aşteptat ca dânsul să facă ceva pentru ca ele să nu fie ignorate. Or, în cazul de faţă, s-a dus să îi spună domnului Barroso: "Ştiţi că eu am acceptat cvorumul de la dumneavoastră şi au votat 8,4 în loc de 9,2, dar aceia nu trebuie ignoraţi". Şi domnul Barroso a spus: "Da, da, vorbiţi cu guvernatorul nostru acolo".  

Ianna Ioniţă: Credeţi că românii, după toate acestea, vor deveni eurosceptici?  

Bogdan Chireac: Din nefericire, românii sunt eurosceptici după evenimentele din această vară. Nici n-ar putea să fie altfel, doamnă. Nu aveam eurosceptici în România şi datorită faptului sau din cauza faptului că ţara este foarte săracă şi încă se mai uită în sus românii la Uniunea Europeană şi la statele din Uniunea Europeană, dar după ce s-a întâmplat, a fost afectată demnitatea, mândria naţională, care există indiferent de sărăcia omului simplu.

Interviu difuzat de Radio România Actualităţi

Monitorizare: Agenţia de presă RADOR
 Autor:
Ianna Ioniţă
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
18 Septembrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza