Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor

"Am semnat pentru prima dată, în ultimii 25 de ani, un memorandum de înţelegere între cele două parlamente, Camera Deputaţilor şi Knesset".

Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor

Articol de Dragoş Ciocârlan, 24 Februarie 2015, 08:14

Delegaţia parlamentară română, condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a efectuat o vizită la Ierusalim unde a avut întrevederi cu preşedintele Knesset-ului, cu liderul opoziţiei parlamentare şi preşedintele Partidului Muncii, cu fostul preşedinte al Israelului, Shimon Perez, cu o serie de miniştri, dar şi cu Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului.

Valeriu Zgonea a vizitat memorialul Yad Vashem unde a depus o coroană la Sala Amintirilor şi a aprins flacăra în memoria victimelor nazismului.

Din delegaţie au mai făcut parte deputaţii Alina Gorghiu, PNL, Aurel Vainer de la Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale şi Gabriel Vlase din grupul PSD.

Dragoş Ciocîrlan l-a intervievat, la finalul vizitei, pe preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Reporter: Care sunt impresiile după vizita oficială în Israel, domnule preşedinte?

Valeriu Zgonea: Sunt încă emoţionat, sunt pentru prima dată în viaţa mea în Israel şi am avut întâlniri importante pentru statul român. Am semnat pentru prima dată, în ultimii 25 de ani, un memorandum de înţelegere între cele două parlamente, Camera Deputaţilor şi Knesset şi în următoarele săptămâni vom face şi un plan de acţiune pentru următorii patru ani, ceea ce mai mult de atât nu îşi doreşte niciun preşedinte de Parlament din România.

Reporter: Domnule preşedinte, concret, această cooperare interparlamentară ce presupune?

Valeriu Zgonea: Asta înseamnă că începem aceeaşi colaborare care este la nivelul guvernului, la nivelul parlamentului, comisiile parlamentare lucrează împreună, îşi stabilesc agenda împreună. Reprezentanţi în tot felul de structuri internaţionale vor coopera şi vor lucra ca doi prieteni, ca doi fraţi în proiecte comune, se vor apăra unul pe celălalt, îşi vor reprezenta interesele. Înseamnă că nivelul investiţiilor israeliene în România va creşte, înseamnă că numărul de cetăţeni români care vor veni să lucreze în Israel este din ce în ce mai mare şi în zone nu numai de productivitate redusă, ci cele care generează valoare adăugată. Noi o să le spunem gulere albe, adică tehnologii ca High tech, aerospaţiale, cercetare-dezvoltare, zone care sunt extrem de importante. Pe de altă parte, dorim şi alte zone care sunt de interes pentru statul Israel: petrol, gaze, unde noi avem cele mai bune şcoli, avem cei mai buni specialişti şi unde avem şi companii recunoscute în lume şi care pot să-i ajute în proiectul pe care îl au. Aşa cum a avut un proiect în managementul apei, în acest moment, cea mai puternică ţară din lume şi au cele mai bune companii în managementul apei din lume, în special apele refolosite, vor să fie ţară independentă, să exporte. Eu cred că putem să-i ajutăm pentru că este un parteneriat vechi, de sute de ani.

Comunităţile româneşti sunt extrem de importante, bine respectate în toate zonele ţării şi cred că putem să facem lucruri bune pentru ambele state. Am văzut o deschidere fantastică, o încredere în statul român, pentru că statul român şi-a ţinut promisiunile şi un comportament constant de susţinere a statului Israel în ultimii ani. Nu au fost fluctuaţii sau schimbări radicale de opinie şi întotdeauna deciziile a fost luate pe înţelegere mutuală.

Reporter: Cum au fost întâlnirile cu evreii originari din România?

Valeriu Zgonea: Emoţionante. Cred că în cel mai bine a prezentat unul dintre românii care trăiesc aici, în Israel şi care a spus că "eram evreu în România şi sunt român azi în Israel. Este cred că cea mai frumoasă frază pe care am auzit-o în ultima perioadă şi arată stadiul relaţiilor pe care le avem. Această comunitate poate să ne înveţe foarte mult pe noi cum trebuie să ne comportăm cu cetăţenii români care au migrat din România şi care au creat comunităţii şi care sunt ambasadorii noştri şi poate că ar trebui să strângem aceste legături, de aceea proiectul pe care l-am iniţiat în 2012 a fost acela ca diplomaţia parlamentară, întâlnirea cu comunităţile din diasporă să fie obligatorie, nu cele de migraţie, cele care au migrat după 1990 în Europa în special, ci aceste comunităţi vechi, care sunt bine integrate în statele în care au migrat, sunt respectate şi care cu mândrie şi cu onoare vorbesc despre ţara de origine, fie a bunicilor, fie a străbunicilor, de la care avem de învăţat foarte multe, cum trebuie să strângem legătura dintre românii de aici şi România.

Gorghiu: Ne dorim o mai mare prezenţă a investitorilor din Israel în ţara noastră

Despre vizita în Israel a vorbit, într-un interviu acordat redactorului nostru Andrei Şerban şi preşedintele PNL, Alina Gorghiu.

Alina Gorghiu: Statul Israel este un important partener al României în regiune. Relaţiile bilaterale foarte bune s-au dezvoltat constant, în ultimii ani, în baza evident a unui parteneriat natural întemeiat pe doi piloni extrem de solizi, legătura puternică faţă de ţara noastră pe care o resimt mulţi israelieni originari din România şi împărtăşirea în acelaşi timp a valorilor democraţiei şi libertăţii. S-a discutat foarte mult în toate întâlnirile despre schimburile comerciale bilaterale dintre România şi Israel care s-au ridicat la aproape jumătate de miliard de dolari şi valoarea investiţiilor israeliene directe care, anul trecut, a fost de peste 80 de milioane de dolari pe care evident dorim să le creştem în România. Ne dorim o mai mare prezenţă a investitorilor din Israel în ţara noastră, pentru că economia românească are nevoie de expertiză şi de investiţii israliene pentru domenii care au un potenţial de dezvoltare important, de la agricultură la turism, la domeniul IT.

Reporter: Ce teme aţi abordat în cadrul întâlnirii cu reprezentanţii Asociaţiei evreilor originari din România?

Alina Gorghiu: Cetăţenii isralieni, originari din România sunt un câştig atât pentru România cât şi pentru Israel Ei au păstrat legăturile cu ţara de origine, continuând să fie ataşaţi valorilor culturale româneşti şi cel mai impresionant lucru pentru mine este că aceştia continuă să vorbească extrem de bine limba română. Sunt sute de mii de israelieni originari din România care reprezintă şi în acest moment o punte foarte solidă între cele două ţări, România şi Israelul. Am participat la întâlnirea cu domniile lor la ambasada României, pentru că nu puteam să nu am această întâlnire cu un tezaur important pentru România şi să ştiţi că s-au discutat subiecte multiple de la modalitatea de comunicare, de la posibilitatea deschiderii unor alte lectorate de limbă şi civilizaţie românească în istoria ei despre cluburi ale evreilor originari din România.

Reporter: Ce impresie v-a făcut vizita la Muzeul Holocaustului?

Alina Gorghiu: Vizita la Muzeul Holocaustului a constituit un moment aparte al prezenţei mele în Israel, pentru că drama evreilor din timpul celui de al Doilea Război Mondial este realmente cutremurătoare. Ţin să le spun tuturor celor care vă ascultă că nu ar trebui să uităm niciodată această catastrofă a istoriei umanităţii şi că trebuie să fim necruţători cu extremismul de orice natură şi în acelaşi timp trebuie să combatem antisemitismul şi orice altă formă de intoleranţă.

Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată
Exclusivități Radio România 12 Septembrie 2023, 09:38

Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată

Consiliul Concurenţei are suspiciuni că băncile nu-şi lasă clienţii să îşi refinanţeze creditele la dobânzi mai bune.

Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată
Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară
Exclusivități Radio România 05 Septembrie 2023, 16:44

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară

Ministrul Educației , Ligia Deca, a declarat, la Radio România Actualități că va fi gândit un sistem, în aşa fel încât atunci...

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară
Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum
Exclusivități Radio România 16 August 2023, 08:30

Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum

Mircea Geoană susține că ţara noastră are şi toate şansele de a atinge, în următorii 10-15 ani, un nivel de trai similar cu...

Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum
Repornirea Termocentralei de la Mintia,  cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România
Exclusivități Radio România 09 August 2023, 09:42

Repornirea Termocentralei de la Mintia, cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România

Noul proprietar al Termocentralei Mintia a prezentat planul de un miliard de euro pe care vrea să-l realizeze cu unitatea...

Repornirea Termocentralei de la Mintia, cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România
EXCLUSIV Marian  Enache, președintele CCR: Diminuarea bazei de calcul a pensiilor de serviciu din sistemul justiţiei afectează principiul independenţei justiţiei
Exclusivități Radio România 03 August 2023, 08:25

EXCLUSIV Marian Enache, președintele CCR: Diminuarea bazei de calcul a pensiilor de serviciu din sistemul justiţiei afectează principiul independenţei justiţiei

CCR a decis să retrimită în Parlament legea pensiilor de serviciu, după ce unele articole au fost declarate...

EXCLUSIV Marian Enache, președintele CCR: Diminuarea bazei de calcul a pensiilor de serviciu din sistemul justiţiei afectează principiul independenţei justiţiei
Generalul Alexandru Grumaz: Ceea ce se întâmplă la ora actuală cu Wagner este o pregătire a preluării în totalitate a părţii militare a Africii
Exclusivități Radio România 01 August 2023, 09:06

Generalul Alexandru Grumaz: Ceea ce se întâmplă la ora actuală cu Wagner este o pregătire a preluării în totalitate a părţii militare a Africii

Generalul Alexandru Grumaz a comentat, pentru Radio România Actualități, implicațiile loviturii de stat din Niger.

Generalul Alexandru Grumaz: Ceea ce se întâmplă la ora actuală cu Wagner este o pregătire a preluării în totalitate a părţii militare a Africii
Prof. univ. dr. Otilia Manta, expert în fonduri europene: Suntem pe un drum bun al absorbţiei de fonduri prin PNRR
Exclusivități Radio România 30 Iunie 2023, 07:54

Prof. univ. dr. Otilia Manta, expert în fonduri europene: Suntem pe un drum bun al absorbţiei de fonduri prin PNRR

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (28 iunie, ora 8:30) - Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" -...

Prof. univ. dr. Otilia Manta, expert în fonduri europene: Suntem pe un drum bun al absorbţiei de fonduri prin PNRR
Titus Corlățean: Subiectul Tezaurului României de la Moscova nu va dispărea decât atunci când va fi restituit statului român
Exclusivități Radio România 24 Iunie 2023, 08:45

Titus Corlățean: Subiectul Tezaurului României de la Moscova nu va dispărea decât atunci când va fi restituit statului român

Interviu cu senatorul Titus Corlăţean despre subiectele sesiunii ordinare a Adunării Parlmentare a Consiliului Europei.

Titus Corlățean: Subiectul Tezaurului României de la Moscova nu va dispărea decât atunci când va fi restituit statului român