Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Intervenţie a ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, în cadrul emisiunii "Probleme la zi"

"S-au mobilizat stocuri de vaccin către România şi suntem în faţa unei situaţii de a putea achiziţiona celelalte 300.000 de doze lipsă şi această cantitate de vaccin ROR va asigura tot necesarul din România".

Intervenţie a ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, în cadrul emisiunii "Probleme la zi"

Articol de Alexandra Andon, 19 Mai 2017, 14:32

Realizator: Este acum alături de noi prin telefon ministrul sănătăţii, doctorul Florian Bodog.

Domnule ministru, aţi identificat numărul necesar de vaccinuri pentru întregul an în România?

Florian Bodog: Da, numărul este identificat, noi am calculat că avem nevoie în jur de 400.000 de doze de vaccin ca să avem acoperire vaccinală corespunzătoare pentru întregul an. Până la momentul... acum trei săptămâni, când am discutat, aveam identificate doar 100.000 de doze şi am mai reuşit să achiziţionăm din depozitele din ţară 10.000 de doze, care parte din ele erau pregătite să plece la export şi, în acelaşi timp, în ultima perioadă, în urmare a demersurilor pe care le-am făcut atât noi, instituţional, cât şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, dar şi producătorii de vaccinuri cu care am avut întâlniri în mod repetat împreună cu domnul prim-ministru, am identificat şi s-au mobilizat practic din alte ţări europene, s-au mobilizat stocuri de vaccin către România şi suntem în momentul de faţă în faţa unei situaţii de a putea achiziţiona celelalte 300.000 de doze lipsă şi această cantitate de vaccin ROR va asigura tot necesarul din România.

De asemenea, vreau să precizez că în cursul zilei de ieri şi alaltăieri au plecat primele 100.000 de doze de vaccin spre direcţiile de sănătate publică ş aflându-mă în această zi în zona Suceava, Neamţ, am fost informat că o parte din aceaste doze au şi ajuns la direcţiile de sănătate publică.

AUDIO Emisiunea integrală "Probleme la zi", difuzată de Radio România Actualităţi.

Realizator: Aşadar, 100.000 de doze de vaccin au fost...

Florian Bodog: Mai precis, 109.000 de doze care sunt achiziţionate şi sunt deja trimise în teritoriu şi mai ajung încă... cred că astăzi, da, astăzi, e vineri, da, ajung şi celelalte 10.000 de doze care vor fi transmise, la fel, în teritoriu.

Realizator: Restul de aproape 300.000 de urmează să vină din străinătate în România?

Florian Bodog: Da, se vor achiziţiona. În momentul de faţă, noi suntem în procedură, pornim procedura să achiziţionăm şi aceste 300.000 de doze de vaccinuri şi în măsura în care sunt solicitate în ţară, noi le vom trimite. Vreau să precizez că această mobilizare extraordinară şi din partea ţărilor europene a venit în contextul în care suntem în epidemie de rujeolă şi rujeola nu are graniţe, rujeola nu se opreşte să-şi prezinte paşaportul la graniţă, ea tranzitează ţările europene, sunt şi alte ţări europene care se confruntă cu această situaţie şi vorbeaţi despre măsuri dure... Ministrul sănătăţii din Italia, doamna ministru a anunţat alaltăieri că în sistemul public de educaţie copiii care nu sunt vaccinaţi nu vor avea acces.

Realizator: Este chiar o şedinţă de guvern astăzi în Italia, vom avea pe această temă o corespondenţă de la faţa locului. Dar, domnule ministru, numărul acesta de doze care urmează să vină din alte ţări europene va acoperi întregul necesar de vaccinuri din România pe anul 2017, de vaccin ROR?

Florian Bodog: Da, aceste doze acoperă, am fost asigurat de către reprezentanţii Institutului Naţional de Sănătate Publică şi de către direcţia noastră de asistenţă medicală, pentru că dânşii au făcut o estimare a tuturor cazurilor, plus, s-a plusat numărul de doze de care avem nevoie, deci avem şi o doză de siguranţă, un număr de doze de siguranţă vor acoperi necesarul vaccinal pentru acest an. Însă, precizez că în acelaşi timp noi am declanşat şi procedura de mare, deci procedura de contact-cadru pe patru ani, în aşa fel încât să nu ne mai găsim niciodată în această situaţie. Şi dacă legea vaccinării iese, vom avae şi posibilitatea absolut legală de a constitui un stoc de minim şase luni de vaccinuri, un stoc tampon, pentru că există situaţii în care producătorii se confruntă cu tranşe de vaccin care nu trec testele de calitate, or nici dânşii nu pun pe piaţă astfel de tranşe de vaccin şi nici noi nu le acceptăm. Şi atunci, pentru a nu ne găsi în situaţia să avem un gol de vaccin, va trebui să avem acest buffer, acest stoc tampon pentru toate vaccinurile, nu numai pentru ROR.

Realizator: Ce faceţi însă dacă în continuare întâmpinaţi rezistenţă din partea părinţilor? Acum să zicem că ajung vaccinurile la medicii de familie. Ce faceţi dacă întâmpinaţi în continuare rezistenţă din partea părinţilor faţă de vaccinare?

Florian Bodog: Să ştiţi că am discutat cu medicii de familie, am avut întâlniri repetate şi, practic, după cum ştim, reţeaua medicilor de familie este singura reţea cu acoperire naţională prin care putem să fim direct în legătură cu pacienţii şi cu părinţii copiilor şi acest refuz vaccinal este un fenomen care, spun eu, este izolat. Practic, pe un studiu făcut la nivel naţional, refuzul de vaccinare este undeva sub 10%. Şi eu cred că sunt foarte mulţi oameni care nu sunt corect informaţi şi aceasta va fi rolul acestor grupuri tehnice pe care noi le-am definit în lege la nivelul judeţului, de a explica fiecărui părinte, fiecărui om care doreşte să ştie mai multe despre vaccin, de a le explica care sunt riscurile şi care sunt avantajele vaccinării. În acelaşi timp, în cursul următoarelor zile, noi vom publica pe site-ul ANM toate accidente vaccinale pe care le-am înregistrat, pentru că a apărut o informaţie în spaţiul public că nu sunt recunoscute aceste accidente vaccinale. Sunt recunoscute. Noi, ca şi stat, recunoaştem aceste accidente vaccinale, ăsta este şi motivul pentru care am prevăzut în lege faptul că statul are responsabilitate pentru absolut tot ceea ce se întâmplă în timpul procesului de vaccinare.

Realizator: Cu toate acestea, dle ministru, în plină epidemie de rujeolă, o rată de refuz a vaccinării de 10% nu este un risc foarte mare? Vorbeaţi despre exemplul Italiei. Aveţi în vedere şi măsuri de constrângere a părinţilor în aşa fel încât să fie obligaţi să-şi vaccineze copiii?

Florian Bodog: Deci eu vreau să spun şi să subliniez faptul că în primul şi în primul rând, am în vedere măsuri pentru ca toate vaccinurile să fie disponibile începând din acest an în România, fără absolut nici o întrerupere de continuitate. Pe de altă parte, am întreprins măsuri la nivelul direcţiilor sanitare, unde mi s-a raportat că acoperirea vaccinală este foarte scăzută. Am avut acoperire vaccinală sub 10% în unele judeţe pe zona de ROR şi am intervenit acolo şi am trimis secretarul de stat care se ocupă de asistenţa medicală să ia legătura şi să găsească toate mijloacele, să mobilizeze părinţii să-şi aducă copiii la vaccin. În acelaşi timp, am considerat că va trebui să lucrăm şi cu mediatorii sanitari şi autorităţile locale vor trebui să fie partenere în demersul nostru. Deci noi n-am /.../ în primul şi în primul rând, pentru a convinge părinţii şi pentru a convinge comunitatea că suntem într-un pericol de epidemie, că se poate extinde, un pericol de epidemie care, din păcate, face victime între copiii care nu pot fi imunizaţi, pentru că vaccinarea se face peste vârsta de nouă luni. Or, după cum ştiţi, ultimul deces de copil a fost la cinci luni. Copilul respectiv nu are absolut nici o vină. El putea fi vaccinat doar după nouă luni, însă a luat de la un copil care s-a îmbolnăvit şi era nevaccinat.

Realizator: După nouă luni, dar a venit în contact cu un copil mai mare nevaccinat.

Florian Bodog: Da, da.

Realizator: Domnule ministru, o ultimă întrebare.: felul în care vor fi distribuite către medicii de familie de la sate, spre exemplu, aceste vaccinuri credeţi că îi va stimula să se ducă să le ridice? Pentru că mi s-a evocat, mi-au fost evocate cazuri în care un medic spune: pentru două vaccinuri, eu nu mă duc să le iau. Este drumul prea lung şi am nevoie de şapte vaccinuri.

Florian Bodog: Da, în perioada următoare, la momentul la care vom gândi distribuţia vaccinului la nivel local, o vom gândi în aşa fel încât vaccinul să ajungă la medicul de familie direct.

Marcel Boloș, ministrul investițiilor și proiectelor europene
Exclusivități Radio România 02 Februarie 2023, 10:06

Marcel Boloș, ministrul investițiilor și proiectelor europene

"Cardurile de energie trebuie distribuite până pe 20 februarie".

Marcel Boloș, ministrul investițiilor și proiectelor europene
Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică
Exclusivități Radio România 11 Mai 2022, 10:30

Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică

"Dacă cetăţeanului i se oferă instrumente moderne, răspunde pozitiv la acţiunile statului".

Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică
Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin Daniel Cadariu
Exclusivități Radio România 28 Aprilie 2022, 09:32

Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin Daniel Cadariu

"Peste 97 de milioane de lei au ajuns în conturile salariaţilor, sub forma voucherelor de vacanță. Mai e până să ajungă la...

Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin Daniel Cadariu
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației
Exclusivități Radio România 17 Ianuarie 2022, 10:01

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației

Noi reguli de desfăşurare a activităţii didactice în semestrul II.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației
Dan Dungaciu, profesor universitar
Exclusivități Radio România 25 Noiembrie 2021, 08:27

Dan Dungaciu, profesor universitar

"Suntem într-o stare în care viitoarea ordine mondială, care va schimba ordinea hegemoniei americane, încă nu s-a definit....

Dan Dungaciu, profesor universitar
Ion Bogdan Lefter, profesor universitar
Exclusivități Radio România 04 Noiembrie 2021, 08:14

Ion Bogdan Lefter, profesor universitar

EXCLUSIV Interviu cu prof. univ. Ion Bogdan Lefter, despre criza politică

Ion Bogdan Lefter, profesor universitar
Iulian Popescu, consilier de stat pe probleme digitalizare la Cancelaria primului ministru
Exclusivități Radio România 15 Septembrie 2021, 11:04

Iulian Popescu, consilier de stat pe probleme digitalizare la Cancelaria primului ministru

Începând cu 15 septembrie, sistemul de e-Facturare intră într-o perioadă de testare pe zona B2G.

Iulian Popescu, consilier de stat pe probleme digitalizare la Cancelaria primului ministru
Virgil Musta, șeful Secției de boli infecțioase a Spitalului "Victor Babeș" din Timișoara
Exclusivități Radio România 28 Aprilie 2021, 10:20

Virgil Musta, șeful Secției de boli infecțioase a Spitalului "Victor Babeș" din Timișoara

Proiect pilot de cercetare derulat de Spitalul de Boli Infecțioase "Victor Babeș" din Timișoara și Centrul Chinologic "Dr....

Virgil Musta, șeful Secției de boli infecțioase a Spitalului "Victor Babeș" din Timișoara