Ascultă Radio România Actualitaţi Live

AUDIO "Apel matinal": Ovidiu Miculescu, preşedintele director general al SRR

"2016 a fost cel mai bun al Societăţii Române de Radiodifuziune din perioada sa modernă".

AUDIO "Apel matinal": Ovidiu Miculescu, preşedintele director general al SRR

Articol de Eugen Rusu, 20 Aprilie 2017, 08:56

Realizator: Eugen Rusu - Posturile Radio România au obţinut şi anul trecut cel mai mare număr de ascultători din toată piaţa de radio, aproximativ 4,5 milioane de ascultători în fiecare zi, la nivel naţional. Aceeaşi performanţă s-a înregistrat şi în mediile urban şi rural, posturile publice adunând zilnic cel mai mare număr de ascultători, peste două milioane. Pe de altă parte, Radio România Actualităţi rămâne postul cu cea mai mare cotă de piaţă din ţară şi al doilea cel mai ascultat post de radio, ca număr de ascultători, da? 2016 a fost cel mai bun al Societăţii Române de Radiodifuziune din perioada sa modernă - reiese din raportul pe anul trecut. Discutăm despre acest subiect, la "Apel matinal", cu preşedintele director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, domnul Ovidiu Miculescu. Bună dimineaţa! Bine aţi venit la "Matinal", domnule preşedinte!

Ovidiu Miculescu: Bună dimineaţa!

Realizator: Trebuie să precizez, faţă de această descriere, că la "Matinal" este pe locul I şi în ceea ce priveşte numărul de ascultători, şi pe Bucureşti, şi pe ţară şi...

Ovidiu Miculescu: Felicitări!

Realizator: ... pe oraşe. Mulţumim şi mulţumim în primul rând ascultătorilor, pentru că ei fac cea mai mare echipă de radio din România. Haideţi să vedem care sunt progresele care se remarcă: 2016 faţă de anii trecuţi, 2015, 2014.

Ovidiu Miculescu: Aşa cum spuneaţi şi dumneavoastră, categoric anul 2016 a fost cel mai bun an al Societăţii Române de Radiodifuziune, atât din punct de vedere al performanţelor de audienţă, şi aceasta este o confirmare zilnică, oră de oră, dacă vreţi, pe care publicul ne-o dă. Ascultându-ne înseamnă că ceea ce facem e bine. Nu poţi obliga pe nimeni să treacă pe o frecvenţă dacă omul nu găseşte acolo ceea ce îi este util, relevant, ceea ce îl interesează; el imediat va schimba frecvenţa.

Realizator: Şi foarte repede!

Ovidiu Miculescu: Absolut. Cu şanse mici de a reveni dacă lucrurile nu sunt în regulă. Aceasta este una din regulile principale ale pieţei de media. A fost un an foarte bun, cel mai bun an din punct de vedere financiar, SRR este un organism solid financiar, stabil, eficient, care administrează corect, onest, transparent şi economicos banul public./avladucu/atataru/ Societatea Română de Radiodifuziune şi-a dezvoltat, şi-a amplificat şi a îmbunătăţit performanţa şi în zona evenimentelor culturale şi educative pe care le dezvoltăm. Sunt proiecte naţionale şi internaţionale cu audienţă extrem, extrem de mare. Sunt proiecte unice în peisajul media european, şi nu numai. Aş aminti doar Târgul Gaudeamus, Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio, Festivalul Internaţional de Teatru Radiofonic.

Realizator: Duelul Viorilor.

Ovidiu Miculescu: Duelul Viorilor.

Realizator:Turneul Pianul Călător. Acum se desfăşoară.

Ovidiu Miculescu: Turneul Pianul Călător, absolut. Cinci minute de muzică clasică în şcoli, Vioara lui Enescu la sate, Flautul de Aur, Ora de educaţie muzicală, Ora de educaţie teatrală. Sunt multe.

Realizator:Gala Premiilor Muzicale Radio România, care va fi pe 24 aprilie.

Ovidiu Miculescu: Absolut. Radio România este cel mai mare contributor raportat la drepturile de autor din România.

Realizator: Dar care a fost impactul asupra publicului, dle preşedinte, a tot ceea ce ne-aţi spus până acum? Partea de cultură, partea de turnee, de concerte.

Ovidiu Miculescu: Ştiţi cum este, de fapt, cei care ne judecă şi cei în faţa cărora ne prezentăm zi de zi şi dăm examen, oră de oră, este reprezentat de aceste milioane de români. Dacă ceva facem rău, sau nu facem bine, sau nu facem din ce în ce mai bine, practic, ei vor pleca de pe frecvenţele noastre. Faptul că audienţele cresc este confirmarea supremă a faptului că această societate Radio România face ceea ce trebuie. Mai mult decât atât, administrând foarte bine banul public, reducând costuri, crescând performanţa, ţinând sus steagul României în organismele internaţionale în care suntem parte şi în zona internaţională pe care o acoperim extrem de bine şi în care suntem foarte, foarte respectaţi, practic, sunt dovezi pe care le dăm zi de zi a faptului că suntem serioşi, oneşti, respectăm misiunea publică, ne place ceea ce facem, ştim să facem, facem bine./atataru/ Or, lucrurile acestea, oricât ar încerca unii să le, ştiu eu, treacă în planul doi, până la urmă, ele nu pot fi trecute, pentru că, repet, proba supremă este cea în faţa publicului. Or, faptul că milioane de oameni ne ascultă în fiecare zi reprezintă satisfacţia supremă şi, în acelaşi timp, folosesc prilejul pentru a le mulţumi, că, practic, ei sunt cei care contează, singurii.

Realizator: Ei sunt cei care formează această echipă.

Ovidiu Miculescu: Absolut. Radioul în 1928 a fost construit prin subscripţie publică, deci Radioul este al publicului şi aşa trebuie să rămână, indiferent de vremelnicele schimbări de finanţare şi aşa mai departe.

Realizator:Vremelnice, am reţinut acest aspect.

Ovidiu Miculescu: Da. Cred că într-o zi lucrurile se vor aşeza în matca lor normală, pentru că este păcat să repari ceea ce merge.

Realizator: Domnule preşedinte, eu vă întreb: audienţa creşte, da? Bun, ăsta e un lucru bun. Ca să faci un lucru să meargă trebuie să faci investiţii în mod constant. Vorbeam şi cu alte ocazii cu dumneavoastră despre dezvoltarea Radioului, despre mutarea spre digital, sistemul DAB şi aşa mai departe. Asta necesită investiţii foarte multe şi vorbim despre bani, că rămânem la bani, la taxă, cum o fi ea, cu taxă, fără taxă, finanţare de la guvern sau din taxa publică, pe viitor cum va fi, va trebui să ne gândim la aceste lucruri.

Ovidiu Miculescu: Categoric. Până acum, aş vrea să amintesc faptul că, începând din 2012, Societatea Română de Radiodifuziune nu a mai beneficiat de fonduri de la bugetul de stat pentru investiţii. Administrând eficient banii cu care funcţionăm, am reuşit să ne asigurăm investiţiile din resurse proprii. Investiţiile nu sunt mici. S-a mărit aria de acoperire. Au apărut încă 15 noi frecvenţe, pe care le operăm în zone complicate, de exemplu: în Clisura Dunării şi aşa mai departe. Sunt posturi ale noastre care încă nu se aud aşa cum ar trebui şi în locurile în care ar trebui. Cererea este foarte mare, de exemplu, pentru Antena Satelor. Antena Satelor încă este deficitară. Radio România Muzical este deficitar din punct de vedere al acoperirii şi aşa mai departe. Dar, practic, investiţiile sunt extrem de importante. O companie fără dezvoltare, fără investiţii, ncet-încet moare.

AUDIO Interviul integral

Realizator: Din punct de vedere al informaţiei transmise, mă refer la postul public, la faptul că este perceput ca fiind cel mai echidistant, au existat, totuşi, dezechilibre? Vă întreb pe dumneavoastră.

Ovidiu Miculescu: Vorbim de Radio România Actualităţi?

Realizator:Vorbim de Radio România Actualităţi.

Ovidiu Miculescu: Sunt un ascultător de Radio România Actualităţi, sigur că trebuie să ascult şi ascult şi celelalte posturi ale noastre, inclusiv studiourile, posturile regionale. Nu au existat dezechilibre şi nu cred că au existat, ştiu eu, sincope importante. Întotdeauna lucrurile pot fi perfecţionate.

Realizator: Absolut.

Ovidiu Miculescu: Chestiunea asta, până la urmă, ţine de oameni, ţine de capacitatea de reacţie rapidă, ţine de ştiinţa de a verifica rapid lucrurile şi, mai ales, este nevoie permanent de o anumită doză de curaj, e nevoie de creativitate, este nevoie de o documentare foarte atentă. Deci, pe o scară de la 1 la 10, dacă ar fi, aş aprecia, din acest punct de vedere, Radio România Actualităţi undeva în jurul notei 9.

Realizator: A, e bine atunci, mai avem puţin până la coroniţă!

Ovidiu Miculescu: Fiind parte din echipă, nu vă...

Realizator: Da, exact. Spuneţi-mi, vă rog, pe final, 2016 cel mai bun an de până acum, din toate punctele de vedere.

Ovidiu Miculescu: Da.

Realizator: Ce urmează? Primul pas.

Ovidiu Miculescu: Practic, ieri, acest raport a primit avizul favorabil în unanimitate la Comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament. Vedem ce urmează în continuare. Eu sper ca munca acestor oameni care lucrează în Societatea Română de Radiodifuziune, colegii mei, cărora le mulţumesc şi pe această cale pentru lucrurile extraordinare pe care le fac, cred că activitatea lor va fi apreciată corect, pentru că, până la urmă, nu este raportul meu, este raportul de activitate al acestui serviciu public, serviciu public funcţional, eficient. Aş avea curajul să spun: unul dintre foarte puţinele servicii publice eficiente, performante în această zonă a instituţiilor de stat, care, din păcate, în acest moment, multe dintre ele funcţionează cum funcţionează. Deci, mulţumesc ascultătorilor, le mulţumesc colegilor mei. Şi haideţi să privim optimist.

Realizator: Şi să ne vedem cu 9,5 data viitoare. Mulţumesc.

Ovidiu Miculescu: Să ştiţi că e greu de trecut.

Realizator: E greu, normal, dar este un angajament.

Ovidiu Miculescu: Pentru că...

Realizator: Păi, dacă nu mergem mai sus, ne plafonăm. Şi care e rostul, atunci, să mai venim, cel puţin pentru mine, în fiecare dimineaţă, alături de ascultători. Mulţumesc, domnule preşedinte.

Ovidiu Miculescu: Şi eu vă mulţumesc.

Realizator: A fost domnul preşedinte-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu.

Transcrierea interviului -Agenţia de presă RADOR

Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată
Exclusivități Radio România 12 Septembrie 2023, 09:38

Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată

Consiliul Concurenţei are suspiciuni că băncile nu-şi lasă clienţii să îşi refinanţeze creditele la dobânzi mai bune.

Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată
Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară
Exclusivități Radio România 05 Septembrie 2023, 16:44

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară

Ministrul Educației , Ligia Deca, a declarat, la Radio România Actualități că va fi gândit un sistem, în aşa fel încât atunci...

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară
Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum
Exclusivități Radio România 16 August 2023, 08:30

Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum

Mircea Geoană susține că ţara noastră are şi toate şansele de a atinge, în următorii 10-15 ani, un nivel de trai similar cu...

Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum
Repornirea Termocentralei de la Mintia,  cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România
Exclusivități Radio România 09 August 2023, 09:42

Repornirea Termocentralei de la Mintia, cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România

Noul proprietar al Termocentralei Mintia a prezentat planul de un miliard de euro pe care vrea să-l realizeze cu unitatea...

Repornirea Termocentralei de la Mintia, cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România
EXCLUSIV Marian  Enache, președintele CCR: Diminuarea bazei de calcul a pensiilor de serviciu din sistemul justiţiei afectează principiul independenţei justiţiei
Exclusivități Radio România 03 August 2023, 08:25

EXCLUSIV Marian Enache, președintele CCR: Diminuarea bazei de calcul a pensiilor de serviciu din sistemul justiţiei afectează principiul independenţei justiţiei

CCR a decis să retrimită în Parlament legea pensiilor de serviciu, după ce unele articole au fost declarate...

EXCLUSIV Marian Enache, președintele CCR: Diminuarea bazei de calcul a pensiilor de serviciu din sistemul justiţiei afectează principiul independenţei justiţiei
Generalul Alexandru Grumaz: Ceea ce se întâmplă la ora actuală cu Wagner este o pregătire a preluării în totalitate a părţii militare a Africii
Exclusivități Radio România 01 August 2023, 09:06

Generalul Alexandru Grumaz: Ceea ce se întâmplă la ora actuală cu Wagner este o pregătire a preluării în totalitate a părţii militare a Africii

Generalul Alexandru Grumaz a comentat, pentru Radio România Actualități, implicațiile loviturii de stat din Niger.

Generalul Alexandru Grumaz: Ceea ce se întâmplă la ora actuală cu Wagner este o pregătire a preluării în totalitate a părţii militare a Africii
Prof. univ. dr. Otilia Manta, expert în fonduri europene: Suntem pe un drum bun al absorbţiei de fonduri prin PNRR
Exclusivități Radio România 30 Iunie 2023, 07:54

Prof. univ. dr. Otilia Manta, expert în fonduri europene: Suntem pe un drum bun al absorbţiei de fonduri prin PNRR

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (28 iunie, ora 8:30) - Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" -...

Prof. univ. dr. Otilia Manta, expert în fonduri europene: Suntem pe un drum bun al absorbţiei de fonduri prin PNRR
Titus Corlățean: Subiectul Tezaurului României de la Moscova nu va dispărea decât atunci când va fi restituit statului român
Exclusivități Radio România 24 Iunie 2023, 08:45

Titus Corlățean: Subiectul Tezaurului României de la Moscova nu va dispărea decât atunci când va fi restituit statului român

Interviu cu senatorul Titus Corlăţean despre subiectele sesiunii ordinare a Adunării Parlmentare a Consiliului Europei.

Titus Corlățean: Subiectul Tezaurului României de la Moscova nu va dispărea decât atunci când va fi restituit statului român