Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Anton Hadăr, preşedintele "Alma Mater": I-am invitat pe cei mai importanți oameni din stat la discuții, astăzi

Anton Hadăr a vorbit, la Apel matinal de la Radio România Actualități,despre greva din Educație.

Anton Hadăr, preşedintele "Alma Mater":  I-am invitat pe cei mai importanți oameni din stat la discuții, astăzi
Profesor universitar doctor Anton Hadăr, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale "Alma Mater". Foto: https://www.almamater.ro/

Articol de Radio România Actualităţi, 24 Mai 2023, 10:42

RRA: "Apel matinal" - Invitat: Anton Hadăr, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale "Alma Mater"

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 mai, ora 8:31) - Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" - Realizatori: Daniela Petrican şi Cătălin Cîrnu

Daniela Petrican: Greva generală din educaţie continuă şi astăzi, după întâlnirea de ieri, de la Palatul Victoria, între reprezentanţii Guvernului şi cei ai angajaţilor din educaţie, discuţii care nu au dus la o ofertă agreată de sindicalişti. Aceştia insistă pentru soluţii concrete, ce pot să răspundă la principala lor revendicare legată de majorările salariale.

Cătălin Cîrnu: La consultările de la Guvern au fost şi reprezentanţii asociaţiilor de părinţi şi de elevi. Aceştia au dorit să se asigure că dialogul dintre autorităţi şi sindicate va continua, astfel încât să se ajungă cât mai repede la o soluţie ce ar putea permite încetarea grevei până la sfârşitul acestei săptămâni. Cele mai noi detalii, cele mai proaspete amănunte, le aflăm de la invitatul "Apelului matinal", profesor universitar doctor Anton Hadăr, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale "Alma Mater". Bună dimineaţa!

Anton Hadăr: Bună dimineaţa, domnule Cîrnu! Bună dimineaţa, doamna Petrican, sărut mâna!

Daniela Petrican: Bună dimineaţa!

Cătălin Cîrnu: 8:32 este ceasul. Care sunt ultimele noutăţi în acest moment?

Anton Hadăr: O noutate pe care v-o pot oferi este că la ora 17:00 astăzi, la sediul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, vor avea loc dezbaterile legate de protestele noastre, la care vor participa toţi liderii importanţi ai celor trei federaţii, birourile de conducere şi la care i-am invitat şi pe cei mai importanţi oameni în stat şi aşteptăm să îi vedem acolo. În urma unor discuţii pe care le-am avut aseară cu preşedintele PSD, cu domnul Marcel Ciolacu, am înţeles că o parte dintre cei invitaţi vor veni. Mai precis, domnia sa mi-a spus că speră să-i avem acolo, printre noi, pentru a dezbate problematica atât de complexă din momentul acesta din sistemul educaţional, /pe/ domnul Câciu, domnul Budăi, desigur, nu mi-a zis domnul Marcel Ciolacu despre doamna Deca, dar sunt convins că va veni, doar e ministrul Educaţiei, domnul Marian Neacşu, secretarul general al Guvernului şi ...

Cătălin Cîrnu: Altfel spus, negocierile continuă, nu?

Anton Hadăr: Şi, da, să sperăm că vor veni şi cei care au decizia politică în mâini, în cap, în creierele lor, că, după părerea mea, putea de mult conflictul să se încheie dacă aveau curajul de a lua o decizie politică. Ideea că se vor revolta şi alte familii ocupaţionale nu prea pare atât de reală. De ce?

Cătălin Cîrnu: Spuneaţi că există...

Anton Hadăr: Pentru că am discutat şi cu liderii din anumite zone de care vorbeau ei, guvernanţii noştri, fiecare au mici probleme punctuale, lucrurile astea sunt şi la ei de ani de zile. Însă aici, la noi, lucrurile sunt acutizate, domnule, nu cred că mai e nimeni în stare să spună că pentru 1.000 lei dată, dată şi aceasta doar unei categorii foarte mici, importantă, evident, debutanţii din sistem sau cei din zonele defavorizate, zone rurale, cu probleme, neatractive, pentru 1.000 lei până la sfârşitul anului, însemnând 167 de lei pe lună, pentru cele şase luni care mai sunt din an, colegii mei, pentru că e protestul lor această speţă, "Alma Mater" are un alt protest, o altă speţă, dar suntem împreună pentru că foarte multe probleme sunt comune, deci, nu cred că îi poate lămuri cineva nici astăzi pe colegi, decât dacă vin cu soluţii cu adevărat constructive.

Cătălin Cîrnu: Da, despre reforma în învăţământ se vorbeşte de mai bine de 20 de ani, despre noile legi ale educaţiei s-a tot discutat. Spuneaţi că s-ar fi putut încheia situaţia, s-ar fi putut rezolva ceva mai devreme. De când există această idee a declanşării unei greve de către profesori? Aţi mai avut întâlniri cu guvernanţii?

Anton Hadăr: Nu a existat această idee atunci când am pornit la negocieri, la discuţii, la întâlniri, de regulă lunare, cu cei mai importanţi oameni din stat, cu domnul prim-ministru Ciucă, cu domnul Marcel Ciolacu, cu miniştrii pe care i-am menţionat - Muncă, Finanţe, Educaţie nu mai vorbesc. Dacă s-ar fi ajuns nu doar la promisiuni, ci şi la materializarea promisiunilor, noi am început în decembrie să facem nişte grile de salarizare, de comun acord cu membrii guvernului. Într-o lună şi un pic le-am făcut, în ianuarie le-am terminat. Au mers la minister, ministerul le susţinea şi atunci, le susţine şi acum. În proiectele legilor educaţiei scria că salariul debutantului va fi salariul mediu brut pe economie. Exact aşa am făcut. Între timp, a dispărut din acele proiecte acest articol, menţionându-se ca explicaţie că într-o lege a educaţiei nu pot fi trecute aspecte de natură salarială, financiară. Şi atunci a dispărut încrederea. Deci, dacă s-ar fi menţinut acel articol în legea învăţământului preuniversitar, măcar acolo, căci la noi nu fusese trecute la superior, sunt două legi separate, cred că nu s-ar fi declanşat conflictul. Aşa lumea a început să devină iar neîncrezătoare în ceea ce se discuta. Apoi, vreo patru luni, nimeni n-a mai vorbit de aceste grile. Apoi, am avut protestul de 15.000 de participanţi şi mai nimeni n-a fost lângă noi, ei discutând atunci problematica, şi acolo tot o problematică, schimbării Guvernului, potrivit unor înţelegeri politice. Acum îi apreciez că şi-au dat mâna şi nu le mai arde de aşa ceva, dar să vedem care e soluţia.

Daniela Petrican: Exact! Sunt şanse, credeţi, să se ajungă, în cele din urmă, la o înţelegere?

Anton Hadăr: Noi sperăm, de mai bine de 10 zile, că se vor găsi soluţii de natură constructivă, pentru că, repet, a dat doar la 18.000 de oameni, tinerii noştri, colegi intraţi în sistem anul trecut, şi de la preuniversitar, dar şi de noi de la superior, vreo 500 sunt în universităţi. E o iluzie că lumea va accepta. Asta este o măsură pe termen lung, doamnă... pe termen scurt, dar ideea este că mai sunt şi alţi salariaţi care au avut 3% creşteri salariale anul acesta. Avem cele mai mici salarii, doamnă, din toată ţara asta, 2.400 de lei un debutant, 4.200 un profesor aflat în prag de pensie. Ne mirăm de ce au pensii de genul 2.000-2.300 un profesor de liceu, doamnă, nu se poate aşa ceva!

Daniela Petrican: Da, chiar am primit un mesaj de la un ascultător care întreabă de ce nu se discută nimic despre o salarizare în funcţie de performanţă sau implicare.

Anton Hadăr: Da, să ştiţi că acest lucru există la mine la învăţământul superior, dar cu condiţia să aibă universităţile bani, adică din venituri proprii. Şi sunt multe universităţi din România, Politehnica, astea puternice, Babeş-Bolyai, Politehnicile din Iaşi, din Cluj, din Timişoara, universităţile de medicină, dar sunt şi universităţi care nu-şi permit să dea salarii diferenţiate şi bazate pe performanţă, nu au încă în Legea învăţământului şi nici în Legea salarizării vreun articol care să permită aşa ceva. Există doar o gradaţie de merit. Pe de altă parte, în orice lege a ţării trebuie să fie scrise salariile minime. Noi despre salariile minime vorbim, doamnă. Despre minimul pe care îl pot da, minim care este minim minimorum, ca să mă exprim într-un limbaj de specialitate, adică, cel mai mic din ţară, când în alte domenii, ca să vedeţi, şi cei fără studii superioare au salarii mai mari decât un profesor de liceu sau un profesor de oriunde.

Cătălin Cîrnu: Repet, la ce spuneam mai devreme...

Anton Hadăr: Nu s-a acordat importanţă educaţiei şi le-am spus asta de sute de ori: vedeţi că, la un moment dat, s-ar putea să se trezească lumea. E foarte greu să-i convingem pe colegi să renunţe la grevă. Pentru ce? Că nici în viitoarea lege nu ştim unde vom fi. Aici e problema. Deci, pe termen scurt, sper să găsească soluţii. Au venit cu ceva propuneri, nu vi le pot prezenta în mod public, pentru că aşa am promis. E un pas înainte în ceea ce priveşte măsurile pe termen scurt, dar pe termen lung, înţelegând de la 1 ianuarie, nu e aşa de departe termenul lung, când va trebui să intre în vigoare noua Lege a salarizării. Şi ca să vedeţi cât de mare e dreptatea noastră, păi, faci tu o nouă lege a salarizării, când pe aceea, 153 se numeşte, din 2017 n-ai finalizat-o la educaţie?/lbadiu/atataru/ Deci, incredibil, faci alta nouă când la noi nu s-au dat toate drepturile? Ba da, aş vrea să spun că e iar un plus: vor să achite, să găsească cele 500 de milioane de lei pentru cei care au cele mai mici salarii, personalul nedidactic, tehnico-administrativ, fără de care noi nu putem funcţiona, dar nu numai pentru cei de la noi.

Daniela Petrican: Revendicările dvs. sunt şi pentru personalul nedidactic?

Anton Hadăr: Absolut. Da, doamnă, pentru că trăiesc lângă noi. Dacă nu mai ai cu cine să faci curăţenie, nu mai ai îngrijitoare, la grădiniţă, nu mai ai doamnele aferente practicării meseriei respective, ştiţi bine, se ocupă de asigurarea mesei, de îngrijirea lor, avem fel de fel de funcţii; nu mai vorbesc în universităţi, tehnicieni, laboranţi, păi, dacă nu mai vine nimeni, toţi iau drumul străinătăţii sau se duc în privat, noi ce facem? Nu mi-e ruşine să pun mâna pe mătură, doamnă. De multe ori mi-am făcut curăţenie când erau colegele mele în concediu, dar nu putem generaliza; sunt suprafeţe mari.

Cătălin Cîrnu: Aceasta este întrebarea: noi, noi ce facem, dar marii perdanţii rămân elevii.

Anton Hadăr: Da, elevii.

Cătălin Cîrnu: Care ar fi mesajul pe care ar trebui să-l primească ei?

Anton Hadăr: Elevii trebuie să aibă încredere în profesori că nu reprezintă un conflict ceea ce avem acum, care ar putea să-i afecteze foarte mult. Ne străduim de la o zi la alta să găsim soluţii, să îi determinăm pe guvernanţi să vină cu un mesaj politic, pe care nu ştiu de ce nu îl iau...

Daniela Petrican: Şi nu există riscul ca acest an şcolar să fie astfel afectat?

Anton Hadăr: Încă nu, încă nu, încă nu. Deci, vă spuneam că trebuie să aibă încredere şi factorul politic trebuie să iasă public şi să procedeze exact ca la sănătate când ne plecau pe capete medici - asta le-am cerut eu şi colegii la fel. Nu ştiu de ce ezită. De ce le-o fi teamă de alte categorii, când ei ştiu bine că educaţia este Cenuşăreasa întregului sistem şi că la noi nu mai vine nimeni, doamnă, nu vin decât cei care n-au serviciu. Avem 800 de profesori care au doar Bacalaureatul! Unde aţi mai văzut vreo ţară a UE! Au Bacalaureatul, doamnă, te miri, poate l-au luat şi cu 5,99, că se dă bacalaureatul cu 5,99.

Cătălin Cîrnu: Lăsaţi că avem doctori în altă parte, dar în fine...

Anton Hadăr: Nu e exagerat nici acolo.

Cătălin Cîrnu: Rămânem optimişti.

Anton Hadăr: Şi acolo, să ştiţi că 99% din doctorate sunt luate pe bune.

Daniela Petrican: Dar dacă după discuţiile de astăzi nu veţi avea rezultatele dorite, ce veţi face mai departe?

Anton Hadăr: Doamnă, va mai fi o zi nouă de grevă. Dar poate găsim vreo soluţie. Sincer, noi venim întotdeauna cu sufletul curat şi cu dorinţa de a se rezolva problemele, să ştiţi. Orice, orice zi contează, mai ales că se consumă din zilele astea puţine pe care le mai avem până la sfârşitul anului, anului şcolar. Putem să găsim soluţii şi de prelungire a activităţii noastre, de recuperare. Nu, nu, nu, încă n-am intrat în zona aceea periculoasă, dar nici departe de ea nu sunt suntem.

Cătălin Cîrnu: E important aşadar ca mesajul transmis elevilor este ca aceştia să continue să înveţe, fie că o fac acasă...

Anton Hadăr: Absolut! Au examenele lor, cei cu Bacalureatul, cei cu testele naţionale.

Cătălin Cîrnu: Poate până de 1 iunie, de Ziua Copilului, va veni şi vestea pe care o aşteptăm cu toţii şi aici includem...

Anton Hadăr: Noi sperăm să vină cât mai repede această zi, mai ales colegii din preuniversitar, pentru că la ei este /.../ mai mare; noi, "Alma Mater", avem un alt tip de grevă pe care ar trebui să o punem în aplicare peste câteva zile, când vom avea şi noi alte tipuri de negocieri pe alte problematici.

Cătălin Cîrnu: Da, rămânem, rămânem, evident, conectaţi la tot ceea ce se întâmplă. Mulţumim pentru discuţie.

Anton Hadăr: Şi eu mulţumesc. Bună ziua tuturor!

Cătălin Cîrnu: Profesor universitar doctor Anton Hadăr, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale "Alma Mater". Există o singură certitudine, negocierile vor continua şi astăzi, între sindicalişti şi autorităţi.

Toni Greblă: Secţiile de votare sunt delimitate şi sunt publicate pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente
Exclusivități Radio România 15 Martie 2024, 10:02

Toni Greblă: Secţiile de votare sunt delimitate şi sunt publicate pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente

Judecătorul Toni Greblă, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, a vorbit despre etapele organizării alegerilor, la...

Toni Greblă: Secţiile de votare sunt delimitate şi sunt publicate pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente
Siegfried Mureşan: Aderearea completă a României și Bulgariei în Schengen va fi inclusă în programul de lucru al Comisiei Europene
Exclusivități Radio România 08 Martie 2024, 09:20

Siegfried Mureşan: Aderearea completă a României și Bulgariei în Schengen va fi inclusă în programul de lucru al Comisiei Europene

Eurodeputatul Siegfried Mureşan, vicepreședintele grupului PPE, a declarat, pentru RRA, că obiectivul de aderare completă a...

Siegfried Mureşan: Aderearea completă a României și Bulgariei în Schengen va fi inclusă în programul de lucru al Comisiei Europene
Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale
Exclusivități Radio România 08 Ianuarie 2024, 10:39

Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale

Ministrul Sănătății spune că, la nivel central, se va reuși deblocarea unor memorandum-uri pentru ocuparea posturilor atât în...

Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale
Analistul politic Alexandru Lăzescu: 2024 va fi un an  mai complicat şi mai periculos decât 2023
Exclusivități Radio România 03 Ianuarie 2024, 09:55

Analistul politic Alexandru Lăzescu: 2024 va fi un an mai complicat şi mai periculos decât 2023

RRA: "Apel matinal" - Invitat: Alexandru Lăzescu, profesor universitar şi analist politic RADIO ROMÂNIA...

Analistul politic Alexandru Lăzescu: 2024 va fi un an mai complicat şi mai periculos decât 2023
Premierul Marcel Ciolacu: De 95 de ani, postul public de Radio este pentru români sursă de informare și de formare a multor generații
Exclusivități Radio România 01 Noiembrie 2023, 09:29

Premierul Marcel Ciolacu: De 95 de ani, postul public de Radio este pentru români sursă de informare și de formare a multor generații

Mesajul premierului Marcel Ciolacu transmis postului public de Radio cu prilejul împlinirii a 95 de ani de activitate.

Premierul Marcel Ciolacu: De 95 de ani, postul public de Radio este pentru români sursă de informare și de formare a multor generații
Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: Vom avea o continuare a scăderii inflaţiei
Exclusivități Radio România 06 Octombrie 2023, 10:43

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: Vom avea o continuare a scăderii inflaţiei

RRA: "Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6...

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: Vom avea o continuare a scăderii inflaţiei
Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată
Exclusivități Radio România 12 Septembrie 2023, 09:38

Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată

Consiliul Concurenţei are suspiciuni că băncile nu-şi lasă clienţii să îşi refinanţeze creditele la dobânzi mai bune.

Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată
Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară
Exclusivități Radio România 05 Septembrie 2023, 16:44

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară

Ministrul Educației , Ligia Deca, a declarat, la Radio România Actualități că va fi gândit un sistem, în aşa fel încât atunci...

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară