Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale

Ministrul Sănătății spune că, la nivel central, se va reuși deblocarea unor memorandum-uri pentru ocuparea posturilor atât în spitalele din reţeaua Ministerului Sănătăţii, cât şi la spitalele aflate în subordinea autorităţilor locale. Este vorba despre câteva mii de posturi: medici, asistenţi medicali şi personal auxiliar.

Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. Foto: gov.ro

Articol de Politica Romaneasca, 08 Ianuarie 2024, 10:39

RRA: "Apel Matinal" - Invitat: Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii - ediţia din 8 ianuarie 2024

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (8 ianuarie, ora 08:30) - Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" - Realizatori: Daniela Petrican şi Cătălin Cîrnu

Cătălin Cîrnu: Tot mai multe unităţi medicale din ţară semnalează că deja au primit un număr foarte mare de pacienţi cu afecţiuni respiratorii. Medicii le recomandă chiar şi părinţilor, mai ales că astăzi elevii au plecat spre şcoală sau o vor face, să evalueze starea copiilor înainte de a-i trimite la şcoală dacă prezintă simptome de răceală, pentru a preveni răspândirea viruşilor. Între timp, Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti trage un semnal de alarmă privind tăierile fondurilor alocate spitalelor.

Daniela Petrican: Şi Colegiul Medicilor din Bucureşti a făcut un apel către Guvern pentru deblocarea posturilor din sănătate şi atrage atenţia că sistemul medical românesc se confruntă cu un deficit semnificativ de personal şi se poate bloca. Analizăm situaţia cu invitatul "ťApelului Matinal"ť, profesor doctor Alexandru Rafila, ministrul sănătăţii. Bună dimineaţa!

Realizator - Cătălin Cîrnu: Bună dimineaţa!

Alexandru Rafila: Bună dimineaţa!

Realizator - Daniela Petrican: Având în vedere numărul mare de persoane care se prezintă la unităţile medicale, există riscul unei pandemii? Ce arată datele dumneavoastră la Ministerul Sănătăţii?

Alexandru Rafila: În primul rând, că dacă discutăm despre o pandemie, atunci discutăm despre o manifestare la nivel global, nu într-o ţară. Într-o ţară se manifestă cel mult o epidemie, nu o pandemie.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Epidemie de gripă, da.

Alexandru Rafila: Da. Nu avem, în momentul de faţă, elemente care să susţină această ipoteză. Numărul de cazuri înregistrate, şi nu mă refer doar la cazurile de gripă, la numărul de viroze respiratorii în general, e mai mic, cam cu 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, aşa că nu excludem, dar în momentul de faţă nu putem discuta despre o epidemie de gripă. Ceea ce este, sigur, preocupant, este numărul destul de mare de prezentări la Camerele de Gardă, la Unităţile de Primiri Urgenţe. Sunt cazuri de viroze respiratorii sezoniere, cum se întâmplă în fiecare an, dar nu putem discuta, aşa cum spuneam, despre o epidemie. Ceea ce am încercat să transmitem noi populaţiei, în general părinţilor, în special, pentru că astăzi încep şcolile, este următorul lucru: să apeleze, în primul rând, la medicul de familie, pentru că staţionarea prelungită la Unitatea de Primiri Urgenţe pentru o formă uşoară sau cel mult medie de viroze respiratorie predispune şi la alte îmbolnăviri. Şi nu e cazul ca cineva să aştepte ore întregi. O prescripţie medicală obişnuită poate fi primită şi de la medicul de familie pentru o medicaţie simptomatică. Şi atunci, noi încercăm să convingem oamenii să se adreseze în special medicilor de familie. Iar pentru copiii care prezintă simptome de viroze respiratorie, ei să fie izolaţi la domiciliu, trataţi cu medicaţie simptomatică, nu cu antibiotice, pentru că lucrul acesta îi protejează şi pe ei şi protejează şi comunitatea în care ei îşi desfăşoară activitatea, pentru că atunci virozele nu se mai transmit şi cursurile se pot desfăşura în mod normal./bcodreanu

Realizator - Cătălin Cîrnu: L-am auzit zilele trecute şi pe managerul spitalului Balş, doctorul Cătălin Apostolescu, spunând că gerul care vine de astăzi încolo, după Bobotează, ar trebui să reducă numărul infecţiilor respiratorii. Dar am văzut şi apelul făcut de Colegiul Medicilor Bucureşti pentru deblocarea posturilor din sănătate, având în vedere deficitul semnificativ de personal cu care se confruntă sistemul medical. Dumneavoastră ca ministru, ce credeţi că se va întâmpla de astăzi încolo? Se vor putea debloca posturile? Nu ştiu exact care e situaţia.

Alexandru Rafila: Ştiu, cunosc apelul Colegiului Medicilor din Bucureşti. Ei se implică în mod curent în încercarea de a rezolva diversele probleme din sistemul de sănătate. Ştiţi bine că în sectorul public au fost blocate angajările încă de anul trecut, iar posibilitatea de deblocare a posturilor şi de scoatere a lor la concurs este condiţionată de aprobarea în Guvern a unui memorandum. Atât noi, la nivelul Ministerului Sănătăţii, cât şi Ministerul Dezvoltării, care are oarecum în subordine, ca să spunem aşa, spitalele care ţin de autorităţile locale, am iniţiat astfel de memorandum-uri anul trecut. Unul singur a trecut din cele vreo patru sau cinci pe care le-am făcut împreună. Sper că de data aceasta, având în vedere şi declaraţia pe care a făcut-o prim-ministrul, săptămâna trecută, că în cursul acestei săptămâni vom reuşi să deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor atât în spitalele din reţeaua Ministerului Sănătăţii, cât şi la spitalele aflate în subordinea autorităţilor locale. O să fie vorba de câteva mii de posturi: medici în primul rând, dar şi asistenţi medicali, şi personal auxiliar. Mai mult, discutăm de medici - tinerii medici care au susţinut examenul de specialitate la sfârşitul anului trecut - trebuie să aibă unde să lucreze. Şi atunci este natural ca să existe posibilitatea să îi angajăm, mai ales că este nevoie de ei. Nu este vorba de o angajare formală, ci de o angajare bazată pe nevoile unităţilor sanitare speciale, ale spitalelor, de a avea diverse tipuri de medici specializaţi, care să poată să răspundă nevoilor de serviciile medicale ale populaţiei.

Realizator - Daniela Petrican: Şi credeţi că astfel pot fi păstraţi tinerii medici în ţară?

Alexandru Rafila: În primul rând, trebuie să le dai posibilitatea să profeseze în ţară. Dacă nu le dai posibilitatea să profeseze în ţară, în mod evident nu vor fi păstraţi, aşa că există o probabilitate destul de mare ca unii dintre ei sau cea mai mare parte dintre ei să profeseze în ţară. Dar cu această condiţie a oferirii posibilităţii să profeseze în România.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Federaţia Sanitas a anunţat că, sper să nu greşesc, 19 spitale vor intra în grevă în luna februarie din cauza lipsei de personal. Se poartă negocieri, se va rezolva problema?

Alexandru Rafila: Dacă se deblochează posturile, există o procedură legală privind ocuparea posturilor prin concurs. Nu se poate altfel, indiferent de revendicările unora sau altora, posturile se ocupă prin concurs. Important este să demarăm, dacă se poate, până la jumătatea acestei luni, concursurile de ocupare de post şi atunci, în decurs de 30 de zile de la data publicării acestor posturi, ele se pot ocupa prin concurs.

Realizator - Daniela Petrican: Dar aţi mai avut discuţii cu sindicatele care anunţau proteste, inclusiv legate de salarii?

Alexandru Rafila: Am avut discuţii, am avut atât la nivelul Ministerului Sănătăţii, au fost şi la sediul Guvernului cu primul ministru, cu viceprim-ministrul Marian Neacşu. S-a stabilit un calendar de discuţii acum, în primul trimestru, care să ducă la rezolvarea majorităţii revendicărilor salariale atât pentru personalul din Direcţia de Sănătate Publică, cât şi pentru personalul TESA din spitale, care, din păcate, a rămas oarecum în urmă din punct de vedere al salarizării şi vă daţi seama că o unitate sanitară funcţionează cu toate tipurile de personal implicate în buna gestionare a actului medical.

Realizator- Daniela Petrican: Dar în ce măsură vor putea fi alocate şi fondurile suplimentare necesare, solicitate atât de Administraţia Spitalelor Bucureşti, dar şi din ţară, inclusiv de medicii de familie?

Alexandru Rafila: Nu ştiu la ce se referă Administraţia Spitalelor din Bucureşti. Am auzit şi eu ce aţi spus dumneavoastră, că le-au fost tăiate fondurile. Se întâmplă ceva ciudat la Administraţia Spitalelor din Bucureşti. Se politizează foarte mult activitatea medicală acolo. Sper ca acest lucru să înceteze şi să ne gândim că trebuie să răspundem nevoilor pacienţilor, în primul rând. Spitalele funcţionează pe baza unor contracte de servicii medicale pe care le încheie cu casele de asigurări de sănătate. În funcţie de gradul de îndeplinire a acestor servicii medicale, ei sunt plătiţi, iar de la bugetul de stat se transferă pentru reechilibrare, aşa se numeşte, o sumă de bani consistentă către casele de asigurări de sănătate. Deci nu înţeleg exact la ce se referă cei de la Administraţia Spitalelor Bucureşti. Oricum, ei nu sunt în subordinea Ministerului Sănătăţii, sunt în subordinea Primăriei Capitalei şi probabil că lucrul ăsta generează un anumit tip de abordare. Însă în ceea ce priveşte cealaltă parte legată de medicina de familie, dânşii vor avea negocieri cu casele de asigurări, cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, toţi furnizorii de servicii pentru reînnoirea contractelor şi pentru finanţarea corespunzătoare. Sper ca medicina de familie să nu fie afectată în niciun fel din punct de vedere al veniturilor care revin medicilor de familie.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Domnule ministru, ştim că anul trecut Guvernul României a aprobat o mişcare semnificativă pentru sănătatea publică. A fost oficializată lista celor 27 de spitale ce urmează să fie sau construite cu ajutorul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Cât de optimist sunteţi pentru anul 2024? Ce aşteptări aveţi?

Alexandru Rafila: Sunt optimist, pentru că o mare parte dintre ele au început să se construiască în mod efectiv, am semnat contractele de finanţare. Sigur că depinde foarte mult de fiecare autoritate care are în subordine o astfel de instituţie, cât de mult se implică, dar pot să vă spun că sunt spitale aflate în construcţie, chiar accelerată, încât sperăm până la jumătatea anului 2026 să avem mai multe spitale care să fie finalizate. Deci, într-un interval de doi-trei ani o să avem primele spitale din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă terminate. Oricum, până atunci vom avea o serie întreagă, multe ambulatorii de specialitate ale spitalelor, tot clădiri noi. De asemenea, vor fi dotate multe Secţii de neonatologie, secţiile care controlează infecţiile din spitale. Sunt multe îmbunătăţiri aduse în acest sens, cu sume importante de bani şi nu în ultimul rând, peste 2.500 de cabinete de medicină de familie.

Realizator: Cătălin Cîrnu - Mulţumim, mulţumim! Atenţie la detalii! Aşteptăm, evident, rezolvarea tuturor situaţiilor. Invitatul de astăzi al "Apelului matinal" a fost ministrul sănătăţii, profesor doctor Alexandru Rafila. (RADOR RADIO ROMÂNIA).

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: Vom avea o continuare a scăderii inflaţiei
Exclusivități Radio România 06 Octombrie 2023, 10:43

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: Vom avea o continuare a scăderii inflaţiei

RRA: "Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6...

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: Vom avea o continuare a scăderii inflaţiei
Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată
Exclusivități Radio România 12 Septembrie 2023, 09:38

Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată

Consiliul Concurenţei are suspiciuni că băncile nu-şi lasă clienţii să îşi refinanţeze creditele la dobânzi mai bune.

Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată
Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară
Exclusivități Radio România 05 Septembrie 2023, 16:44

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară

Ministrul Educației , Ligia Deca, a declarat, la Radio România Actualități că va fi gândit un sistem, în aşa fel încât atunci...

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară
Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum
Exclusivități Radio România 16 August 2023, 08:30

Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum

Mircea Geoană susține că ţara noastră are şi toate şansele de a atinge, în următorii 10-15 ani, un nivel de trai similar cu...

Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum
Repornirea Termocentralei de la Mintia,  cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România
Exclusivități Radio România 09 August 2023, 09:42

Repornirea Termocentralei de la Mintia, cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România

Noul proprietar al Termocentralei Mintia a prezentat planul de un miliard de euro pe care vrea să-l realizeze cu unitatea...

Repornirea Termocentralei de la Mintia, cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România
EXCLUSIV Marian  Enache, președintele CCR: Diminuarea bazei de calcul a pensiilor de serviciu din sistemul justiţiei afectează principiul independenţei justiţiei
Exclusivități Radio România 03 August 2023, 08:25

EXCLUSIV Marian Enache, președintele CCR: Diminuarea bazei de calcul a pensiilor de serviciu din sistemul justiţiei afectează principiul independenţei justiţiei

CCR a decis să retrimită în Parlament legea pensiilor de serviciu, după ce unele articole au fost declarate...

EXCLUSIV Marian Enache, președintele CCR: Diminuarea bazei de calcul a pensiilor de serviciu din sistemul justiţiei afectează principiul independenţei justiţiei
Generalul Alexandru Grumaz: Ceea ce se întâmplă la ora actuală cu Wagner este o pregătire a preluării în totalitate a părţii militare a Africii
Exclusivități Radio România 01 August 2023, 09:06

Generalul Alexandru Grumaz: Ceea ce se întâmplă la ora actuală cu Wagner este o pregătire a preluării în totalitate a părţii militare a Africii

Generalul Alexandru Grumaz a comentat, pentru Radio România Actualități, implicațiile loviturii de stat din Niger.

Generalul Alexandru Grumaz: Ceea ce se întâmplă la ora actuală cu Wagner este o pregătire a preluării în totalitate a părţii militare a Africii
Prof. univ. dr. Otilia Manta, expert în fonduri europene: Suntem pe un drum bun al absorbţiei de fonduri prin PNRR
Exclusivități Radio România 30 Iunie 2023, 07:54

Prof. univ. dr. Otilia Manta, expert în fonduri europene: Suntem pe un drum bun al absorbţiei de fonduri prin PNRR

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (28 iunie, ora 8:30) - Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" -...

Prof. univ. dr. Otilia Manta, expert în fonduri europene: Suntem pe un drum bun al absorbţiei de fonduri prin PNRR