Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Interviu cu Sorin Chelmu, secretar general al guvernului

AUDIO "Dacă reuşesc să las o structură organizatorică funcţională a guvernului pentru mine este un lucru care spun, mi-am făcut datoria."

Interviu cu Sorin Chelmu,  secretar general al guvernului

Articol de Ruxandra Săraru, 26 Mai 2016, 10:35

Realizator:Au trecut şase luni de învestirea guvernului Cioloş, un aparat de guvernare tehnocrat ce şi-a propus să răspundă nevoilor ridicate de societatea civilă. Printre priorităţile noului executiv se numără soluţiile de simplificare a mecanismelor, transparenţa, reducerea birocraţiei, o reorganizare a întregului aparat al agenţiilor, dar şi stoparea corupţiei. Despre aceste obiective a discutat Ruxandra Săraru pentru "Apel matinal" cu secretarul general al guvernului, Sorin Chelmu.

Reporter:Bună dimineaţa. Aproape o treime din populaţie trăieşte la limita sărăciei, un sfert sunt tineri care părăsesc şcoala, creşterea economică există. Ce trebuie făcut pentru a avea o calitate superioară a vieţii şi o bună guvernanţă?

Sorin Chelmu: Bună dimineaţa. Cred că, cauzele le ştim cu toţii, mai ales datorită efectelor pe care le generează în ceea priveşte bunăstarea socială, calitatea vieţii, încrederea oamenilor în autorităţile publice. Mi-aş dori să văd oameni cu capul sus, oameni verticali care să poată privi în viitor, să privească mai mult decât ce trebuie să-şi pună în farfurie. Cred că asta înseamnă o bună guvernare, o creştere economică reală, care să ne dea nu numai o speranţă de viaţă, să ne dea mai mult de atât, să ne dea o bunăstare din toate punctele de vedere.

Reporter: Au trecut şase luni, ce vă propuneţi de acum înainte să faceţi?

Sorin Chelmu: Am plecat de la ideea că trebuie să facem lucruri mici, dar care pot aduce plusvaloare şi am plecat de la ce înseamnă transparenţă, în primul rând, de la achiziţii până la activitatea fiecăruia dintre membrii guvernului, să fie transparentă. Vreau să simplific şi în acelaşi timp să fac o debirocratizare a tot ce înseamnă sistemul legislativ şi cred că o să reuşim să-l facem cât de repede.

Reporter: Ce se întâmplă cu inspectorii guvernamentali?

Sorin Chelmu: Am găsit un număr mare de inspectori guvernamentali care nu îşi aveau atribuţii şi am încercat să le găsesc un rol şi în acelaşi timp să le dăm nişte atribuţii. Eu nu sunt de acord cu acele celebre fişe ale postului. Dacă stabileşti unul, două sau trei obiective precise şi câteva atribuţii specifice pentru fiecare şi poţi să-i faci o evaluare a oricărui individ care lucrează...

Reporter: Care lucrează în aparatul public.

Sorin Chelmu: Nu numai al guvernului, în administraţia publică şi atunci dacă eu îi fac o evaluare la şase luni şi pot să ştiu în ce măsură şi-a îndeplinit obiectivele, sunt mulţumit.

Reporter: Cum vă gândiţi să rezolvaţi corupţia mică din aparatul administraţiei publice şi cum vă gândiţi să reorganizaţi aparatul de lucru al guvernului?

Sorin Chelmu: Aici sunt două elemente: aparatul de lucru al guvernului cred că trebuie aşezat pe nişte paliere foarte clare. Este, pe de o parte, Cancelaria care este aparatul de lucru al primului-ministru şi care se ocupă de tot ceea ce înseamnă zona să-i spunem, acum nu că suntem apolitici, dar pe zona politică şi este Secretariatul General al Guvernului care este motorul, deci care trebuie să se ocupe de tot ce înseamnă zona administrativă, şedinţe de guvern, de acte normative, zone de contencios.

Reporter:În ceea ce priveşte corupţia?

Sorin Chelmu: Eu cred că dacă oamenii care sunt salariaţi aici au suficiente venituri astfel încât să nu mai fie tentaţi la diferite lucruri sau aspecte, totuşi noi trăim într-un Balcani bizantinizat, consider că aici nu este vorba numai de schimbarea unui tip de mentalitate, este vorba de educaţie, de modul în care fiecare dintre noi conştientizăm că, în momentul când venim la serviciu trebuie să uităm tot ce s-a întâmplat acasă, tot ce avem ca şi griji. Deci, cred că pleacă de la educaţie.

Reporter:Un mod de a gândi alt fel munca.

Sorin Chelmu: Alt fel şi să o priveşti ca o plăcere munca şi nimeni nu obligă, deci eu cel puţin nu am obligat o dată pe nimeni, nu mă interesează pe mine foarte mult condica de prezenţă, ci eficienţa, ceea ce poţi să faci în trei ore, în cinci ore. Dacă eu am rezultatele scontate, din punctul meu de vedere este perfect.

Reporter: Trăgând linie, sunt şase luni, ce nu aţi reuşit să faceţi şi ce vă propuneţi să faceţi în următoarele luni?

Sorin Chelmu: Este greu. Ce nu am reuşit să fac? Mi-am propus foarte multe să fac. Am încercat să găsesc în primul rând soluţii de simplificare a mecanismelor de debirocratizare. Nu este un lucru foarte simplu pentru că aici ne întâlnim cu toate ministerele, sunt foarte multe agenţii care sunt direct în subordinea guvernului şi a secretariatului general al guvernlui. Am încercat prima dată să identific care sunt problemele, am identificat problemele, am stabilit obiectivele, încercăm să găsim soluţii acolo unde au probleme, astfel încât lucrurile să o ia pe un făgaş normal şi să încercăm încet-încet să vedem dacă, poate chiar o parte dintre ele, nu ar trebui să meargă către ministerele de linie.

Reporter:Deci, o reorganizare a întregului aparat al agenţiilor, asta vă propuneţi pentru...

Sorin Chelmu: Pentru perioada imediat următoare. Dacă reuşesc să las o structură organizatorică funcţională a guvernului pentru mine este un lucru care spun, mi-am făcut datoria.

AUDIO

Transcrierea interviului Agenţia der presă RADOR

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului
EXCLUSIVITAŢI RADIO ROMÂNIA 17 Iunie 2014, 11:38

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului

"Ceea ce se urmăreşte este apropierea Senatului de cetăţeni în aşa fel încât ei să poată participa la deciziile cele mai...

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului