Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Dr Florin Chirculescu, liderul sindicatelor medicilor "Dr Ioan Cantacuzino"

În 2011, în spitalele din România erau 20.600 de medici, iar astăzi, în 2015, sunt cu 7100 mai puţini. Suntem 13.500.

Dr Florin Chirculescu, liderul sindicatelor medicilor "Dr Ioan Cantacuzino"

Articol de Elena Marinescu, 18 August 2015, 09:09

Realizator: Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, continuă să aibă întâlniri cu reprezentanţii medicilor, ai corpului profesional, ai medicilor rezidenţi şi ai sindicatelor din domeniul sanitar, pentru a găsi soluţii de durată cu privire la salarizarea din întregul sistem sanitar, a declarat pentru postul nostru de radio consilierul de presă al ministrului, Mario Creţu. El a precizat că astăzi va continua seria de discuţii cu reprezentanţii tuturor părţilor din sistemul sanitar. De asemenea, în zilele următoare, ministrul Bănicioiu se va întâlni cu premierul Victor Ponta şi cu ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, pentru o simultare exactă a sumelor ce vor fi alocare pentru a îmbunătăţi semnificativ salarizarea în întregul sistem sanitar, cel mai probabil, din această toamnă. Ce aşteptări au reprezentanţii medicilor la aceste discuţii şi cât de importantă este evitarea unei greve generale, prin rezolvarea problemei salarizării personalului medical, aflăm de la liderul sindicatelor medicilor "Dr Ioan Cantacuzino", doctorul Florin Chirculescu, invitatul dimineţii la "Apel Matinal". Un interviu realizat de colega mea Elena Marinescu.

Reporter:Bună dimineaţa! Din 13.500 de medici din spitale s-ar putea să mai rămână 6000, aţi afirmat după discuţiile de ieri de la Ministerul Sănătăţii. Cât de gravă este situaţia?

Florin Chirculescu: Acest calcul se bazează pe rata exodului medicilor din ultimii ani. În 2011, în spitalele din România erau 20.600 de medici, iar astăzi, în 2015, sunt cu 7100 mai puţini. Suntem 13.500. După ceea ce se întâmplă în zilele noastre, chiar acum, când noi vorbim şi când este o foarte mare agitaţie în lumea medicală, este foarte probabil să se întâmple în felul acesta. Greva, eventual, ar putea să rezolve acest exod, deşi, personal, în momentul de faţă nu înclin spre aşa ceva, pentru că deja s-au deschis nişte canale de comunicare, astfel încât sper să găsim o modalitate comună de rezolvare a problemei.

Reporter: Cu atât mai mult cu cât greva generală este o măsură extremă. Totuşi, se pare că această deschidere din partea Ministerului Sănătăţii poate avea şanse de reuşită, însă cum vedeţi, totuşi, bugetul va permite aceste majorări?

Florin Chirculescu: De permis îmi permite, nu asta este problema. Nici bugetul Poloniei nu a permis aceste majorări salariale şi s-au rezolvat lucrurile într-o săptămână. Nici bugetul Slovaciei nu a permis aceste majorări salariale şi cu toate astea, salariile s-au dublat. În Croaţia, ei au dublat subit, în momentul când au intrat în UE, salariul medicilor. Deci rezerve bugetare există. Ca să fie foarte clar despre ce vorbim - vorbim despre 0,2% din PIB, asta înseamnă dublarea salariului medicilor, care nu mi se pare o valoare într-atât de mare încât să nu poată să fie suportată de statul român, cu atât mai mult cu cât costurile exodului medicilor vor depăşi cu mult acest 0,2% cât înseamnă salarizarea noastră./dsirbu/ Noi nu mai vrem să ne întoarcem la plic. Noi preferăm să spunem, dacă un pacient va dori să ne dea vreodată vreun plic, că suntem plătiţi de statul român în conformitate cu importanţa activităţii noastre.

Reporter: Aveţi statut de funcţionar public la această oră. Este o problemă?

Florin Chirculescu: Ne jenează foarte mult, pentru că liberalismul profesiunii nu ni-l poate conferi şi nu ni-l poate retrage nimeni, acest caracter al profesiunii medicale nu este decât consecinţa devenirii istorice a profesiei noastre şi a particularităţilor ei. Este un dat, iar aspectul salarial pe care îl pretindem este ca să rezolvăm odată pentru totdeauna un compromis. Din punctul meu de vedere şi din punctul de vedere al colegilor mei, plicul este un compromis. Nu mai vrem să avem de-a face cu asta, statul să îşi asume plata medicilor.

Reporter: Şi nu doar a medicilor, pentru că sunt foarte multe cadre medicale, asistente, infirmiere, brancardieri sau alţi funcţionari din spitale care au salarii foarte mici şi totuşi, trebuie să facă faţă stresului şi randamentului crescut ca cerinţă pentru postul respectiv. Credeţi că se va putea ajunge la o majorare pentru toate categoriile din sistemul sanitar?

Florin Chirculescu: Eu cred că se poate şi am sa vă spun de ce. Bugetul pentru sănătate al României este jumătate din bugetul pentru sănătate - raportat la PIB, mă refer acuma - din orice ţară europeană. Noi tot amânăm acest lucru de ani de zile, noi în continuare ne târâm cu un buget care nu poate să permită activitatea în sectorul public şi din punct de vedere al condiţiilor de lucru.

Reporter:Pe scurt, care este calendarul discuţiilor şi ce preconizaţi să faceţi dacă, să zicem, într-un timp rezonabil nu vor fi rezolvate aceste revendicări salariale?

Florin Chirculescu: În momentul de faţă, am stabilit contacte la nivel de minister, noi avem discuţii între noi, între cei care suntem reprezentanţii medicilor, astfel încât să vedem cum ne aşezăm cu ei la masă ca să negociem.

Reporter: Există o unitate sindicală?

Florin Chirculescu: Este o mişcare de masă, este foarte multă lume, sunt foarte mulţi medici care nu sunt sindicalizaţi...

Reporter: Este, probabil, o reacţie de frustrare care a fost ţinută în frâu atâţia ani de zile, 23.000 de oameni care au aderat la un grup de iniţiativă pe o reţea de socializare, care sunt hotărâţi să meargă până la căpat pentru rezolvarea acestei probleme?

Florin Chirculescu: În ultima instanţă, rezolvarea acestor probleme va fi în beneficiul pacienţilor. Noi dorim să nu mai luăm bani de la pacienţi, noi dorim ca aceşti bani să ne fie plătiţi de statul român, astfel încât pacientul să fie beneficiarul actului nostru medical.

Transcrierea textului Agenţia de presă RADOR

AUDIO interviul integral

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului
EXCLUSIVITAŢI RADIO ROMÂNIA 17 Iunie 2014, 11:38

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului

"Ceea ce se urmăreşte este apropierea Senatului de cetăţeni în aşa fel încât ei să poată participa la deciziile cele mai...

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului