Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului

"Ceea ce se urmăreşte este apropierea Senatului de cetăţeni în aşa fel încât ei să poată participa la deciziile cele mai importante care vizează dezvoltarea armonioasă a tuturor regiunilor statului".

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului

Articol de Eugen Rusu, 17 Iunie 2014, 11:38

Realizator: Senatul României gărduieşte marţi, o şedinţă solemnă pentru a marca împlinirea a 150 de ani de la înfiinţarea acestei instituţii în ţara noastră. Invitatul dimineţii la "Apel matinal", este preşedintele senatului, domnul Călin Popescu-Tăriceanu. Bună dimineaţa, domnule preşedinte, bine aţi revenit la "Matinal". Să vorbim pentru început despre semnificaţia acestui moment, vă rog.

Călin Popescu-Tăriceanu: Bună dimineaţa. Astăzi, sigur că este un moment deosebit în activitatea Senatului, pentru că organizăm o sesiune aniversară pentru a marca 150 de ani de istorie, de tradiţie, şi, dincolo de evocarea istorică, eu doresc să subliniez că trebuie, în acelaşi timp, să privim spre viitor; să privim spre viitor în sensul definirii rolului Senatului în sistemul bicameral românesc, în perspectiva următorilor ani, în aşa fel încât Senatul să se adapteze noilor realităţi politice, sociale şi să fie, dacă putem spune aşa, în ton cu evoluţiile Europei. Acesta mi se pare că este lucrul cel mai important pe care noi urmează să-l definim. Sigur, astăzi nu este o sesiune ştiinţifică, este numai o sesiune aniversară, cu invitaţi de marcă, dar privirile noastre trebuie să se îndrepte cu precădere către rolul Senatului în viitor.

Realizator: Ce personalităţi aşteptaţi astăzi, la ceas aniversar, domnule preşedinte, pentru că tot aţi amintit mai devreme?

Călin Popescu-Tăriceanu: Sunt invitaţi foştii preşedinţi ai României, Casa Regală a României, foştii preşedinţi ai Senatului, preşedintele academiei, Biserica Ortodoxă, Banca Naţională... Cred că trebuie să înţelegeţi că am încercat să punem în evidenţă, prin invitaţii pe care îi vom avea astăzi, faptul că România s-a modernizat începând din secolul al XIX-lea, a evoluat, a devenit un adevărat stat, pentru că după câştigarea independenţei, a fost un lung proces de construcţie statală care s-a bazat pe o serie de piloni fundamentali şi aceşti piloni fundamentali sunt astăzi reprezentaţi la reuniunea Senatului. Ce doream să vă spun, însă, dincolo de importanţa oaspeţilor, este faptul că, în viziunea modernă, Senatul trebuie să devină din ce în ce mai mult o Cameră a Parlamentului în care să fie reprezentate comunităţile locale. Cu alte cuvinte, trebuie să vedem exemplul altor ţări care au dus progresiv Senatul într-o cameră dereprezentare a comunităţilor locale, a regiunilor. Deci, ceea ce se urmăreşte este apropierea Senatului de cetăţeni în aşa fel încât ei să poată participa la deciziile cele mai importante care vizează dezvoltarea armonioasă a tuturor regiunilor statului.

Realizator: Deci, practic, asta este soluţia pe care aţi avea-o în vedere pentru o diferenţiere a atribuţiilor şi a rolului pe care cele două Camere - Senatul şi Camera Deputaţilor - o au, nu?

Călin Popescu-Tăriceanu: Da. Dacă vreţi să facem o scurtă incursiune storică...

Realizator: Foarte scurtă.

Călin Popescu-Tăriceanu: Începând din 1990 - '91, începutul României moderne postcomuniste nu a prevăzut o diferenţiere a celor două camere ale Parlamentului. Această diferenţiere a început să se facă în 2003 şi acest proces, după părerea mea, trebuie să continue în sensul în care vorbeam mai înainte - deci, o apropiere către cetăţean a Parlamentului şi mă refer aici cu precădere la rolul Senatului.

Realizator:Cum s-ar putea face acest lucru, domnule preşedinte, şi cât ar dura dacă există voinţă politică în primul rând, normal? Dar presupun că le avem pe toate acestea.

Călin Popescu-Tăriceanu: Da, acesta e un element-cheie, dar sigur că o astfel de modificare nu se poate face decât prin revizuirea Constituţiei. Însă acest lucru mie mi se pare obligatoriu, mă refer la modificarea rolului Senatului, la separarea rolului şi atribuţiilor celor două camere şi cred că următoarea revizuire a Constituţiei va trebui în mod obligatoriu să includă acest element.

Realizator: Ce alte manifestări, revenind la această zi, pe final de interviu, ce alte manifestări vor mai avea loc în această perioadă?

Călin Popescu-Tăriceanu: Săptămâna trecută deja, am avut o sesiune de comunicări ştiinţifice pe tema rolului Senatului la Academia Română; Academia Română a găzduit această dezbatere de înalt nivel. Astăzi vor prezenta, de asemenea, două volume care retrasează istoria Senatului României, unul din ele în imagini şi celălalt din personalităţile care au marcat istoria Senatului. Trebuie să ţinem cont că membri ai Senatului au fost în decursul timpului, în afară de mari oameni politici, scriitori renumiţi, filozofi oameni de cultură, avocaţi celebri, personalităţi cu totul şi cu totul deosebite ale istoriei României. Astăzi, de asemenea, vom prezenta o colecţie de timbre, o serie de prima zi, şi mâine va avea loc la Ateneul Român un concert de gală.

Realizator: Mulţumesc pentru prezenţă şi pentru aceste informaţii.

AUDIO interviul integral

Ionuţ Stroe: Sancţiunile impuse Rusie se menţin
EXCLUSIVITAŢI RADIO ROMÂNIA 18 Martie 2015, 07:07

Ionuţ Stroe: Sancţiunile impuse Rusie se menţin

Sancţiunile impuse Rusiei de UE nu vor fi ridicate, spune Ionuţ Stroe, şeful delegaţiei Parlamentului României la Adunarea...

Ionuţ Stroe: Sancţiunile impuse Rusie se menţin