Robert Cazanciuc, ministrul Justiţiei

"Cred că important este ca Justiţia să nu se lase atrasă în dispute politice şi cred că acest lucru nu se întâmplă în ziua de astăzi".

Adăugat: 7 Noiembrie 2014
Ultima actualizare:7 Noiembrie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Activitatea instanţelor şi parchetelor este prezentă tot mai des în mass-media.

Ministrul Justiţiei, Robert Canzanciuc, a afirmat cu prilejul aniversării Zilei Justiţiei că schimbarea mentalităţilor, încrederea în justiţie, în instituţiile statului se construiesc greu, iar o condiţie esenţială este ca oamenii politici să fie mai reţinuţi atunci când discută despre sistemul judiciar.

În direct la "Apel matinal" este mininstrul jusitiţiei, domnul Robert Canzanciuc.

Bună dimineaţa! Bine aţi venit la "Matinal", domnule ministru! 

Robert Canzanciuc: Bună dimineaţa. Mulţumesc de invitaţie. 

Eugen Rusu:  În această perioadă aţi făcut mai multe vizite la instanţele şi parchetele din ţară. Care sunt problemele cu care se confruntă sistemul judiciar şi unde putem spune că s-au înregistrat progrese? 

Robert Canzanciuc: Este adevărat, de la preluarea mandatului şi până în prezent, am vizitat aproape o sută de instanţe din toată ţara. Probleme sunt în general cam aceleaşi: infrastructura de multe ori depăşită, şi aici discutăm de clădiri, infrastructura IT, de comunicaţii, din păcate, depăşită fizic sau moral de multe ori. Tocmai de aceea, noi am pregătit în momentul de faţă un program destul de ambiţios de investiţii în 27 de sedii de instanţă. Sper să lansăm acest program în cursul lunii noiembrie.  

Eugen Rusu: Despre progrese? 

Robert Canzanciuc: Sunt probleme de personal la unele instanţe. Pe noile Coduri, sunt sarcini mai multe care cad în sarcina instanţelor şi de multe ori personalul auxiliar este insuficient. Avem un memorandum aprobat încă din 2012, de aprobare, de suplimentare a schemelor de personal la instanţe, mai ales în zona de personal auxiliar, şi ne vom ţine de acest angajament şi sper ca, până la sfârşitul anului, să putem reaşeza schemele cu suplimentări, mai ales în zona grefierilor. 

Eugen Rusu: Ne aflăm în plin proces electoral pentru alegerea viitorului preşedinte al României. Este justiţia folosită în campania electorală? 

Robert Canzanciuc: Justiţia face parte până la urmă din viaţa noastră de zi cu zi. Avem rolul de echilibrare a relaţiilor sociale. Lucrul acesta se întâmplă indiferent de evenimente politice, de campanii. Până la urmă ţine de mersul firesc al vieţii, de respectarea sau nerespectarea de către o parte a concetăţenilor noştri a legii. Cred că important este ca justiţia să nu se lase atrasă în dispute politice şi cred că acest lucru nu se întâmplă în ziua de astăzi. Sigur, nu vom putea împiedica oameni politici să discute despre justiţie, dar acest lucru trebuie să se facă respectându-se totuşi anumite valori. 

Eugen Rusu:  Apropo de acest lucru, de oamenii politici care au vorbit despre justiţie, cum aţi spus şi dumneavoastră, este respectată independenţa justiţiei? Au existat afirmaţii ale politicienilor care au fost sancţionate de CSM ca fiind o încălcare a independenţei sistemului judiciar.

Robert Cazanciuc: Cred că independenţa justiţiei nu poate fi pusă de nimeni la îndoială în ziua de astăzi. Magistraţii au suficientă maturitate pentru a decela între diverse declaraţii politice, unele dintre ele care pot să lipsească cu siguranţă din spaţiul public şi forme de presiune asupra justiţiei. Cred că, din fericire pentru noi, lucrurile rămân la acest nivel al dezbaterii în spaţiul public. Este adevărat că şi aceste dezbateri trebuie să fie făcute totuşi respectând, cum spuneam, anumite valori.  

Eugen Rusu: Să nu uităm nici de MCV, Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Care sunt aşteptările dumneavoastră de la următorul raport de ţară? 

Robert Cazanciuc: Noi am avut o vizită de evaluare, recent, am fost interesaţi în primul rând de implementarea Codurilor, şi lucrul acesta se face fără nici un fel de sincope, şi mă bucură acest fapt. A fost constatat în mod direct de experţii MCV atât în Bucureşti, cât şi în ţară că previziunile puţin pesimiste ale unora nu s-au adeverit sub nicio formă. Următoarea vizită de evaluare va fi în decembrie, înainte de raportul care trebuie să apară undeva în ianuarie-februarie. Sunt convins că progresele constatate în ultimul raport, în cursul acestui an, vor fi consemnate în viitorul raport. Ceea ce îmi doresc este ca în noua formulă a Comisiei să cultivăm acest parteneriat într-un format, dacă se poate, valabil la nivelul tuturor statelor membre ale Uniunii şi să încercăm să îi convingem împreună cu Comisia, să convingem unele state membre că nu există nicio conexiune între MCV, spre exemplu, şi aderarea României la Spaţiul Schengen. 

Eugen Rusu: Domnule ministru, pe final, dosarele de corupţie din ultima perioadă şi respingerea de către parlament a unor cereri de ridicare de imunitate sau întârzierea unui răspuns în acest sens afectează anchetele penale? 

Robert Cazanciuc: Justiţia nu se face nici la Ministerul Justiţiei, nici în parlament, nici în spaţiul public. Noi am pledat întotdeauna pentru aflarea adevărului în faţa unui judecător. Orice proces care întârzie acest lucru până la urmă nu este în folosul nimănui. 

Eugen Rusu: Mulţumesc pentru prezenţă şi pentru precizările dumneavoastă.Autor:
Eugen Rusu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
7 Noiembrie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza