Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Mihai Ghimpu, președintele Republicii Moldova

Președintele moldovean a propus înființarea unei comisii pentru condamnarea crimelor regimului comunist.

Mihai Ghimpu, președintele Republicii Moldova

Articol de Gabriel Basarabescu, 12 Iunie 2010, 15:03

Reporter: Domnule preşedinte, se întâmplă lucruri absolut excepţionale, în aceste zile, în Republica Moldova şi aş vrea să plec de la iniţiativa dvs de a crea o comisie care, iată, a adus nişte rezultate clare în ceea ce priveşte simbolurile comuniste şi ceea ce s-a întâmplat în secolul tocmai încheiat.


Mihai Ghimpu: Cu adevărat, comisia şi-a încheiat activitatea, a prezentat raportul său şi un proiect cu propuneri. Urmează să studiez şi apoi să vin cu o iniţiativă în faţa parlamentului, pentru a condamna crimele regimului comunist. Din păcate, trebuie să constat că acest lucru trebuia făcut în primii ani de democraţie, în anii '90, dar eu sunt primul preşedinte care nu vin din lumea comunistă şi încă interimar.


Reporter: Domnule preşedinte, urmează alegeri importante, decizii importante în Republica Moldova. Credeţi că toate aceste lucruri vor uni toate partidele ce, iată, se distanţează de zona comunistă? Ideal ar fi pentru orice ţară ca toate direcţiile politice ce au în vedere o emancipare naţională să aibă un cuvânt de spus alături unii de alţii.


Mihai Ghimpu
: Aveţi perfectă dreptate. După alegerile din 5 aprilie, partidele politice extraparlamentare s-au unit în jurul victoriei asupra comuniştilor şi nu au participat în alegeri, au oferit posibilitatea ca câte mai puţine mandate să meargă spre comunişti şi voturile date de cetăţenii de orientare democratică să rămână partidelor componente ale alianţei. Acum, mi-aş dori să repete la fel, dar rămâne să hotărâm că în primul rând trebuie să aibă loc referendumul, apoi, încolo, în toamnă, să dizolv parlamentul şi să numesc alegeri anticipate.


Reporter:
Domnule preşedinte, clasa politică, evident, se maturizează odată cu evenimentele, dar, în ultimă instanţă, votul este dat de fiecare cetăţean în parte. Şi aici intevrine informaţia, care ani de zile a fost extrem de deficitară, să nu spunem altfel, în Republica Moldova. Ce acces aveţi în acest moment dvs şi forţele democratice în ţară pentru a informa corect?


Mihai Ghimpu: Posibilitatea este cu totul alta, rămânând, comuniştii nu mai au monopolul asupra Televiziunii Publice. În al doilea rând, au mai apărut televiziuni noi cum e "JurnalTV" sau "Publica TV", cetăţenii au o posibilitate mai mare acum să se informeze şi este un plus, fiindcă cetăţeanul informat întotdeauna ia o decizie mai corectă. Oricum, comuniştii au în continuare un canal de televiziune "NIT", prin intermediul căruia continuă să manipuleze cetăţenii, dar eu sunt convins că cetăţenii nu vor ceda victoria pe care au obţinut-o la 29 iulie, adică schimbarea în Republica Moldova.


Reporter:
Domnule preşedinte, vorbim despre presă, în presa rusă se vorbeşte despre aşa-zişii candidaţi ai Rusiei la alegerile din toamnă din Republica Moldova. Sunteţi singurul posibil candidat la prezidenţiale care nu este nominalizat. Cum vedeţi aceste articole din presa rusă?


Mihai Ghimpu
: Eu cred că presa rusă câteodată mai are şi misiunea de a mai crea nişte probleme între partidele politice din Republica Moldova, în cazul dat, în cadrul alianţei. La moment, eu nu pot să spun nimic despre colegi că interesul lor este altul decât interesul Republicii Moldova şi împreună muncim pentru a realiza obiectivul principal, integrarea Republicii Moldova în UE şi lichidarea sărăciei.


Reporter: La începutul acestei săptămâni, premierul Filat a venit la rândul său cu o condamnare a simbolurilor comuniste. Este aceasta o şansă ca alianţa să meargă înainte, poate să dea speranţă celor din Republica Moldova această declaraţie că veţi ţine alături în ceea ce priveşte lupta împotriva comuniştilor?


Mihai Ghimpu:
Aici, poziţiile sunt diferite, dar toţi sunt pentru condamnarea comunismului, dar nu toţi sunt pentru a interzice secera şi ciocanul, acel semn electoral al comuniştilor care de fapt reprezintă regimul totalitar comunist al Uniunii Sovietice. Urmează să mai discutăm în cadrul alianţei şi să găsim soluţiile pentru a adopta o hotărâre pe potrivă, aşa cum aşteaptă cetăţenii şi în primul rând cei care au suferit, cei care au fost deportaţi în Siberia, care au trecut prin foametea organizată, cărora li s-a luat averea şi au fost deţinuţi în gulagurile sovietice.


Reporter: Domnule preşedinte, ce şanse sunt ca la alegerile prezidenţiale alianţa să aibă un candidat comun sau fiecare partid va avea candidatul său? Cum va fi?


Mihai Ghimpu:
Puţin probabil, urmează noi să hotărâm în urma unor analize să vedem. Important este nu să avem un singur candidat sau să mergem împreună cu numele de alianţă; important este să câştigăm şi noi analizăm acum să vedem cum va fi câştigul mai mare, fie cu denumirea de "Alianţă" sau o parte sau cu un singur candidat. Eu îmi doresc ca, indiferent de cine va deveni preşedinte sau care vor fi succesele partidelor în viitoarele alegeri, alianţa să revină şi să-şi continue activitatea şi programul său pe care l-am adoptat noi după alegerile în 29 iulie./avladucu/ Fiindcă, aşa cum spun şi cetăţenii şi europenii, şi eu sunt de acord cu aceasta, alianţa este acea posibilitate pe care şi-o doresc cetăţenii pentru a scoate republica din criză socială, economică. Adică partide care cu adevărat îşi asumă democratizarea Republicii Moldova. Rolul Uniunii Europene este să ne sprijine în această situaţie critică în care ne aflăm noi; oricum şi noi suntem afectaţi de criza mondială, plus criza internă pe care ne-au adus-o comuniştii. În al doilea rând, aşteptăm o susţinere mai promptă în problema transnistreană. Într-un cuvânt, împreună să realizăm acest obiectiv ca Republica Moldova să devină un stat independent, membră a Uniunii Europene şi fără prezenţa muniţiei şi a armamentului Federaţiei Ruse pe teritoriul Republicii Moldova.


Realizator: Dar care ar trebui să fie rolul României, vorbind dincolo de statutul european al acesteia. Liderii de la Chişinău şi Bucureşti au declarat necesitatea unui parteneriat special între Republica Moldova şi România.


Mihai Ghimpu: Păi, noi am semnat cu domnul preşedinte Băsescu această declaraţie cu privire la parteneriatul strategic şi România sigur că nu este numai ţară membră a Uniunii Europene şi ţară vecină, România este ţara care are la bază acelaşi popor, cu aceeaşi limbă şi, aici, sigur că trebuie să fie relaţii speciale, relaţii care, aşa cum se ajută...


Reporter:
Neamurile sau fraţii, pentru că în 1991, pentru prima dată în Parlamentul României, preşedintele Snegur spunea "să ne ţinem de neamuri". Văd că dvs spuneţi să ne ţinem de fraţi.


Mihai Ghimpu:
Nu, neamuri sunt mai multe categorii: întâia, a doua, a treia, dar fraţi e mai aproape de adevăr. Noi, oricum, suntem fraţi lăsaţi prin vrerea Domnului.


Reporter: Domnul preşedinte, strângem rândurile din multe punct de vedere. 1 Mai ne-aţi fost alături pentru prima dată la RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI, acum câteva zile aţi semnat un protocol, lucrurile se mişcă, iar în septembrie, cu ajutorul lui Dumnezeu, vom avea onoarea de a vă avea încă o dată alături, de ce nu, poate alături de premierul Filat, pentru că ar fi tare important un mesaj pentru oameni de unitate a alianţei înaintea unor alegeri complicate.


Mihai Ghimpu: Sunt de acord, vă mulţumesc. Unitatea Alianţei este...


Reporter: Complicată ca şi la noi.


Mihai Ghimpu:
E adevărat, noi suntem diferiţi, avem programe diferite, caractere diferite, dar ne-am unit în jurul acestui obiectiv principal de lansare a economiei, ridicarea nivelului de trai, bunăstarea cetăţenilor şi integrarea europeană. Şi aici, sigur, fiecare din noi înţelegem, chiar dacă suntem diferiţi, că suntem sortiţi să fim uniţi pentru a realiza acest obiectiv.


Reporter: Domnule preşedinte, aşa cum spunea şi Dorin Chirtoacă, au fost perioade în care el a vorbit mult mai mult la RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI, în comparaţie cu şansa pe care o avea de a vorbi acolo la posturile publice, iată că lucrurile s-au schimbat şi să dea Dumnezeu ca de acum încolo să vorbim unii despre alţii doar, cum aţi spus dvs, ca fraţi şi nimic altceva, nu graniţe, nu sârmă ghimpată, nu astfel de probleme.


Mihai Ghimpu: Ăsta este visul meu, ca cu adevărat să ne vedem mai des şi să vorbim doar despre lucruri bune şi frumoase.


Reporter: Înţeleg că invitaţia pentru septembrie la RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI putem spera că e un "da"?


Mihai Ghimpu: Un "da", sigur că e o perioadă foarte complicată pentru noi...


Reporter: Dar a fost un "da" sigur. Vă mulţumim foarte mult, domnule preşedinte.


Mihai Ghimpu: Şi eu vă mulţumesc foarte mult.

Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale
Exclusivități Radio România 08 Ianuarie 2024, 10:39

Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale

Ministrul Sănătății spune că, la nivel central, se va reuși deblocarea unor memorandum-uri pentru ocuparea posturilor atât în...

Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale
Analistul politic Alexandru Lăzescu: 2024 va fi un an  mai complicat şi mai periculos decât 2023
Exclusivități Radio România 03 Ianuarie 2024, 09:55

Analistul politic Alexandru Lăzescu: 2024 va fi un an mai complicat şi mai periculos decât 2023

RRA: "Apel matinal" - Invitat: Alexandru Lăzescu, profesor universitar şi analist politic RADIO ROMÂNIA...

Analistul politic Alexandru Lăzescu: 2024 va fi un an mai complicat şi mai periculos decât 2023
Premierul Marcel Ciolacu: De 95 de ani, postul public de Radio este pentru români sursă de informare și de formare a multor generații
Exclusivități Radio România 01 Noiembrie 2023, 09:29

Premierul Marcel Ciolacu: De 95 de ani, postul public de Radio este pentru români sursă de informare și de formare a multor generații

Mesajul premierului Marcel Ciolacu transmis postului public de Radio cu prilejul împlinirii a 95 de ani de activitate.

Premierul Marcel Ciolacu: De 95 de ani, postul public de Radio este pentru români sursă de informare și de formare a multor generații
Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: Vom avea o continuare a scăderii inflaţiei
Exclusivități Radio România 06 Octombrie 2023, 10:43

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: Vom avea o continuare a scăderii inflaţiei

RRA: "Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6...

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: Vom avea o continuare a scăderii inflaţiei
Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată
Exclusivități Radio România 12 Septembrie 2023, 09:38

Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată

Consiliul Concurenţei are suspiciuni că băncile nu-şi lasă clienţii să îşi refinanţeze creditele la dobânzi mai bune.

Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată
Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară
Exclusivități Radio România 05 Septembrie 2023, 16:44

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară

Ministrul Educației , Ligia Deca, a declarat, la Radio România Actualități că va fi gândit un sistem, în aşa fel încât atunci...

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară
Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum
Exclusivități Radio România 16 August 2023, 08:30

Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum

Mircea Geoană susține că ţara noastră are şi toate şansele de a atinge, în următorii 10-15 ani, un nivel de trai similar cu...

Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum
Repornirea Termocentralei de la Mintia,  cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România
Exclusivități Radio România 09 August 2023, 09:42

Repornirea Termocentralei de la Mintia, cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România

Noul proprietar al Termocentralei Mintia a prezentat planul de un miliard de euro pe care vrea să-l realizeze cu unitatea...

Repornirea Termocentralei de la Mintia, cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România