Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară

Ministrul Educației , Ligia Deca, a declarat, la Radio România Actualități că va fi gândit un sistem, în aşa fel încât atunci când există suspiciuni rezonabile, să se poată asigura şi deconta eventuale testări numai cu acordul părinţilor şi asigurând confidenţialitatea, nediscriminarea şi evitând stigmatizarea

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară

Articol de Radio România Actualităţi, 05 Septembrie 2023, 16:44

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (5 septembrie, ora 14:40) - Realizator: Ionuţ Dragu - Noile legi ale Educaţiei intră în vigoare la începutul acestei săptămâni. Aduc o serie de schimbări în procesul educaţional, de la Evaluarea Naţională şi Bacalaurat, până la cariera didactică, adică la examenele de titularizare. Mai este puţin până se va da startul unui nou an şcolar, unui nou an de învăţământ preșcolar şi preuniversitar. Dar autorităţile, profesorii, elevii sunt pregătiţi? Câteva situaţii am auzit astăzi prin intermediul reporterilor Actualităţii, însă am ajuns şi la momentul concluziilor. La aceste provocări, totuşi, căutăm câteva răspunsuri în minutele următoare de la ministrul Educaţiei, doamna Ligia Deca. Bună ziua şi bun venit la Radio România Actualităţi.

Ligia Deca: Bună ziua şi bine v-am găsit.

Realizator: Pentru început, ca în fiecare an, sunt lucruri pe care ministerul şi le-ar fi dorit a fi terminate din timp, poate ca şi părinţii, şi elevii şi profesorii; mai sunt unităţi de învăţământ care se află în plin proces de reabilitare, după câte am auzit de la reporteri Actualităţii. Cât de mult, însă, influenţează aceste lucrări procesul de învăţământ?

Ligia Deca: Într-adevăr, avem parte de un an special, pentru că au existat o serie de fonduri pentru reabilitări, consolidări, eficientizări energetice şi, evident, igienizările care se desfăşoară tipic pe perioada vacanţei de vară. Acolo unde nu sunt finalizate lucrările de reabilitare sau consolidare s-au identificat soluţii de relocare, astfel încât procesul educaţional să nu fie afectat. Noi strângem date continuu din teritoriu. La sfârşitul săptămânii trecute, conform centralizării informaţiilor primite din teritoriu, aveam aproximativ 600 de unităţi de învăţământ care erau relocate, adică se va desfăşura active didactică în alte incinte, dintre care în jur de trei sferturi, da?, în jur de 450 sunt relocate total. În celelalte cazuri vorbim despre relocare parţială sau în interiorul aceleiaşi unităţi de învăţământ, pur şi simplu dintr-un corp în altul. Majoritatea acestor relocări de activitate didactică se întâmplă pentru că au loc lucrări de reabilitare care exced durata vacanţei de vară. Deci, în primul rând, ar trebui să ne bucurăm că există fondurile pentru ca şcolile să fie puse în siguranţă, să fie consolidate, să existe o bază materială adecvată. Sigur că asta implică un disconfort temporar, însă am toată încrederea că toate autorităţile publice locale care gestionează aceste procese, în mare parte de consolidare-reabilitare, vor face toate eforturile pentru ca lucrările să fie terminate în timp util, conform calendarului şi pentru ca activitatea să se reia în incinte, în clădiri de un cu totul alt standard. Ca o paranteză, Ministerul Educaţiei a transmis instrucţiuni în teritoriu, pentru că nu ne dorim nici şcoală în trei schimburi, pentru că afectează durata orelor şi calitatea procesului educaţional, şi nu ne dorim nici să existe un proces de învăţare în regim online, exclusiv. Deci, ceea ce ne dorim este să găsim soluţii, alte spaţii, unde activitatea să poată să continue în condiţii cât mai apropiate de cele de normalitate.

Realizator: Aminteam şi la începutul intervenţiei de noua legislaţie în educaţie şi facem referiri la noutăţile ce cuprind examenul naţional de Evaluare şi la Bacalaureat, dar când se va aplica noua formulă a examenului de bacalaureat?

Ligia Deca: Dacă vorbim despre examenul de Bacalaureat, el se va aplica începând cu elevii înscrişi în clasa a IX-a în anul şcolar 2025-2026. Adică bacalaureatul în formula nou prevăzută de lege va fi aplicat în anul 2029, deci nu trebuie să ne speriem. Noi ne-am propus - şi aşa este normal - ca noul examen de bacalaureat să se aplice după ce noile programe de liceu sunt deja în uz. De aceea se începe cu generaţia care intră în clasa a IX-a în anul şcolar 2025-2026.

Realizator: Şi din câte am înţeles, va avea loc şi o amplă reformă curriculară. În ce va costa aceasta?

Ligia Deca: Aşa este. Reforma curriculară pleacă de la elaborarea planului-cadru şi programelor şcolare pentru liceu. Este un proces aşteptat de toţi profesorii, elevii, părinţii şi aşa ma departe. Ne propunem să avem un proces transparent, de aceea am avizat în Comisia de dialog social din Ministerul Educaţiei, chiar ieri, procedura pentru constituirea grupurilor de lucru pentru elaborarea sau revizuirea planurilor-cadru şi chiar astăzi am avut o întâlnire internă pentru a stabili următorii paşi. Mai concret, urmează ca săptămâna viitoare să lansăm un apel de selecţie pentru construirea grupurilor de lucru pentru elaborarea planurilor-cadru. În paralel, este elaborată metodologia pentru aprobarea documentelor curriculare, planuri-cadru şi programe şcolare, document pe care o să-l avem în consultare publică. Practic, până la sfârşitul lunii ne propunem să finalizăm aceste demersuri, în aşa fel încât, conform calendarului făcut public pe site-ul ministerului, până la sfârşitul lunii ianuarie a anului viitor să finalizăm planurile-cadrul pentru învăţământul liceal şi la începutul anului şcolar viitor să avem gata şi programele, astfel încât să existe suficient timp şi pentru consultare şi pentru elaborarea manualelor. Deci, cei care vor începe clasa a IX-a în anul şcolar 2025-2026 vor avea şi programe noi şi planuri-cadru noi la liceu şi tot ceea ce este nevoie pentru procesul educaţional, deci inclusiv manuale.

Realizator: Dar noile legi ale educaţiei aduc schimbări şi în cariera didactică, din câte observăm, una dintre modificări este cea care priveşte mutarea titularizării după examenul de definitivat, a cărui denumire va deveni "licenţiere în profesie".

Ligia Deca: Da. Din nou, aş dori să precizez că examenul pentru definitivare şi cel de titularizare se desfăşoară în condiţiile actuale până în anul şcolar 2027-2028. De ce am mers pe această soluţie? Pentru a avea finalizat parcursul de formare iniţială pentru viitoarele cadre didactice, pentru prima generaţie, pe noua lege şi abia după aceea vom trece la acea schimbare în ceea ce priveşte licenţierea. Licenţierea este similară examenului de definitivat de acum. Practic, examenul constă într-o etapă de evaluare a portofoliului personal şi o probă scrisă, iar promovarea acestui examen e atestată printr-un certificat de licenţiere. În cazul în care examenul nu este promovat, există, evident, posibilitatea de participare la o altă sesiune de examen şi până când va fi promovat, cadrul didactic poate fi angajat în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar doar pe perioadă determinată, cu statut de cadru didactic debutant suplinitor. Tot ceea ce am făcut în reforma carierei didactice şi a formării iniţiale şi continue este menit să crească nivelul de calitate şi de sprijin, de calitate a formării viitoarelor cadre didactice şi de sprijin pentru acestea, mai ales în perioada în care ele sunt la început de drum.

Realizator: Iar pe final o altă problemă intens mediatizată este cea a drogurilor în şcoli. Sunteţi de acord cu măsura testării elevilor? În Legea educaţiei sunt consemnate nişte articole... problemele legate de violenţă.

Ligia Deca: Avem, sigur că da, Legea învăţământului preuniversitar. Avem o întreagă secţiune care vizează prevenirea violenţei şi a dependenţelor în şcoală. Avem două planuri naţionale: planul naţional pentru siguranţă de învăţământ preuniversitar şi planul naţional de combatere a violenţei şcolare. Titlul cred că subliniază scopul fiecăruia dintre ele. Ce avem acum nou este o procedură pentru managementul cazurilor de violenţă. Este un instrument foarte concret în care fiecare actor din şcoală şi din afara ei, de exemplu de la Poliţie, Direcţia de Siguranţă Şcolară sau de la DGASPC să ştie ce trebuie să facă atunci când apare un caz de violenţă. Cine pe cine anunţă, cine face plan de măsuri, cine trebuie să-l urmărească, cum este informată familia ş.a.m.d. În ceea ce priveşte prevenirea consumului de droguri în rândul tinerilor, în primul rând, astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară, care include iniţiativa de a elabora un cadru legislativ pentru această testare. Ministerul Afacerilor Interne, împreună cu Ministerul Educaţiei, cu Ministerul Sănătăţii, cu alte entităţi care au responsabilităţi în această zonă, vor gândi un sistem în aşa fel încât, atunci când există suspiciuni rezonabile să se poată asigura şi deconta eventuale testări numai cu acordul părinţilor şi asigurând confidenţialitatea, nediscriminarea şi, evident, evitând stigmatizarea. Pentru că trebuie să privim fiecare copil care are o problemă de dependenţă ca pe un copil care are nevoie de ajutorul nostru. Dependenţele sunt boli şi atunci ele trebuie tratate ca atare şi trebuie acordat tot sprijinul pentru ca un incident de acest tip să nu însemne limitarea orizontului unui tânăr.

Realizator: Iar acest sprijin ar trebui să vină în primul rând de la cei care se ocupă de consilierea elevilor, însă multe unităţi nu se regăsesc.

Ligia Deca: Am avut o Hotărâre de Guvern, adoptată chiar în luna decembrie a anului trecut, prin care am crescut numărul de consilieri, numărul de posturi pentru consilieri şcolari cu 1.200. Practic, am scăzut raportul pe care îl aveam în anii trecuţi, de aproximativ 1.200 de elevi per consilier şcolar, la 800 de elevi per consilier şcolar şi ne dorim să avem o serie de demersuri pentru a mai avea posturi pentru consilier, în aşa fel încât să ajungem la raportul de un consilier la 500 de elevi pe care îl avem cuprins în Legea educaţiei. Deci în cele mai multe judeţe, din discuţiile noastre, acum fiecare şcoală are un consilier alocat, chiar dacă nu cu prezenţă integrală în unitatea de învăţământ, dar sprijinul oferit de consilierii şcolari va creşte semnificativ în acest nou an şcolar.

Realizator: În speranţa unor rezultate mult mai bune faţă de anii anteriori, noi vă mulţumim pentru timpul acordat şi răspunsurile oferite astăzi la Radio România Actualităţi.

Ligia Deca: Mulţumesc şi eu.

Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale
Exclusivități Radio România 08 Ianuarie 2024, 10:39

Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale

Ministrul Sănătății spune că, la nivel central, se va reuși deblocarea unor memorandum-uri pentru ocuparea posturilor atât în...

Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale
Analistul politic Alexandru Lăzescu: 2024 va fi un an  mai complicat şi mai periculos decât 2023
Exclusivități Radio România 03 Ianuarie 2024, 09:55

Analistul politic Alexandru Lăzescu: 2024 va fi un an mai complicat şi mai periculos decât 2023

RRA: "Apel matinal" - Invitat: Alexandru Lăzescu, profesor universitar şi analist politic RADIO ROMÂNIA...

Analistul politic Alexandru Lăzescu: 2024 va fi un an mai complicat şi mai periculos decât 2023
Premierul Marcel Ciolacu: De 95 de ani, postul public de Radio este pentru români sursă de informare și de formare a multor generații
Exclusivități Radio România 01 Noiembrie 2023, 09:29

Premierul Marcel Ciolacu: De 95 de ani, postul public de Radio este pentru români sursă de informare și de formare a multor generații

Mesajul premierului Marcel Ciolacu transmis postului public de Radio cu prilejul împlinirii a 95 de ani de activitate.

Premierul Marcel Ciolacu: De 95 de ani, postul public de Radio este pentru români sursă de informare și de formare a multor generații
Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: Vom avea o continuare a scăderii inflaţiei
Exclusivități Radio România 06 Octombrie 2023, 10:43

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: Vom avea o continuare a scăderii inflaţiei

RRA: "Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6...

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: Vom avea o continuare a scăderii inflaţiei
Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată
Exclusivități Radio România 12 Septembrie 2023, 09:38

Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată

Consiliul Concurenţei are suspiciuni că băncile nu-şi lasă clienţii să îşi refinanţeze creditele la dobânzi mai bune.

Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată
Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum
Exclusivități Radio România 16 August 2023, 08:30

Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum

Mircea Geoană susține că ţara noastră are şi toate şansele de a atinge, în următorii 10-15 ani, un nivel de trai similar cu...

Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum
Repornirea Termocentralei de la Mintia,  cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România
Exclusivități Radio România 09 August 2023, 09:42

Repornirea Termocentralei de la Mintia, cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România

Noul proprietar al Termocentralei Mintia a prezentat planul de un miliard de euro pe care vrea să-l realizeze cu unitatea...

Repornirea Termocentralei de la Mintia, cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România
EXCLUSIV Marian  Enache, președintele CCR: Diminuarea bazei de calcul a pensiilor de serviciu din sistemul justiţiei afectează principiul independenţei justiţiei
Exclusivități Radio România 03 August 2023, 08:25

EXCLUSIV Marian Enache, președintele CCR: Diminuarea bazei de calcul a pensiilor de serviciu din sistemul justiţiei afectează principiul independenţei justiţiei

CCR a decis să retrimită în Parlament legea pensiilor de serviciu, după ce unele articole au fost declarate...

EXCLUSIV Marian Enache, președintele CCR: Diminuarea bazei de calcul a pensiilor de serviciu din sistemul justiţiei afectează principiul independenţei justiţiei