Bogdan Chireac, analist politic, despre MCV

"Oameni care nu cunosc realităţile din România pot crede că presa a ameninţat judecătorii, i-a bătut, i-a hăituit, i-a ucis".

Adăugat: 31 Ianuarie 2013
Ultima actualizare:31 Ianuarie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Iana Ioniţă: Cum vi se pare raportul MCV al Comisiei Europene? 

Bogdan Chirieac: Este din nefericire o ruşine pentru distinsa Comisie Europeană şi pentru UE, în ansamblul său. 

Iana Ioniţă: Comisia abordează în raportul publicat miercuri, rolul mijloacelor de informare în masă, mai exact afirmă că au existat numeroase exemple de mijloace de informare în masă care au exercitat presiuni asupra sistemului judiciar, precum şi îndoieli privind eficacitatea supravegherii desfăşurate de CNA, fiind necesare revizuirea normelor pentru garantarea protecţiei instituţiilor. 

Bogdan Chirieac: Da, deci, în mod evident, autorităţile de la Bucureşti trebuie să se adreseze fiecare...partenerului său. Guvernul trebuie să se adreseze guvernelor celor 27 de state membre. Parlamentul trebuie să se adreseze parlamentelor europene şi Parlamentului European. Avem de-a face cu un raport întocmit de nişte persoane care în mod evident nu îşi merită posturile, nu îşi merită slujbele şi dincolo de banii pe care contribuabilul european îi plătesc acestor persoane fac de ruşine idealurile, valorile UE. Este un fapt fără precedent acest raport, o însăilare de date şi fapte, unele adevărate, altele vorbind depre o altă ţară şi o altă constituţie, altfel nu îmi explic ce s-a întâmplat acolo şi totul culminează cu aberaţia aceasta vizavi de presă. Doamnă, oameni care nu cunosc realităţile din România pot crede că presa a ameninţat judecătorii, i-a bătut, i-a hăituit, i-a ucis. Altfel nu se poate explica această zicere din raport.

Deja problema nu mai este a celor care au întocmit raportul, ci este problema Guvernului Ponta, a autorităţilor de la Bucureşti, care au datoria să sesizeze în acest moment Comisia Europeană. De-a lungul timpului, România s-a bazat pe acest raport, au existat multe aspecte care ne-au fost arătate, au fost sau nu îmbunătăţite, Bucureştiul a primit o cale, aşa, o foaie de parcurs. Dar câtă vreme se spun asemenea aberaţii în mod evident raportul este făcut în altă parte, nu în Europa. Probabil în Asia este făcut sau în America Latină, că tot a fost domnul Băsescu pe acolo, state care nu au nimic de-a face cu democraţia. 

Iana Ioniţă: Deja europarlamentarul Norica Nicolai a reacţionat, apreciind că referirile la adresa presei contravin principiilor Tratatului de la Lisabona şi nu au nicio legătură cu MCV şi a precizat că îi va adresa o serie de întrebări preşedintelui Comisiei Europene în legătură cu situaţia presei. 

Bogdan Chirieac: Deci, trebuie să avem o reacţie susţinută în acest moment, fiindcă dacă situaţia rămâne astfel am putea grave probleme în viitor, nu numai în ţara noastră, în ansamblul UE. Deci, un judecător sau un magistrat se simte atacat în presă pe nedrept există justiţie în această ţară, adică justiţia de care vorbim, sau vorbeşte raportul. Există legi, poate le putem înăspri, eu aici aş fi cu totul de acord, pentru defăimare, pentru calomnie, pentru insultă programată, da, probabil că legile trebuie înăsprite în ţara noastră. Dar în momentul în care tu, presă, vezi un judecător băut la volan adus în faţa camerelor de luat vederi, vezi un procuror la masă cu infractorii fotografiaţi bine merci acolo, afli despre preşedintele Curţii Constituţionale că ia şi pensie şi salariu, afli despre preşedintele ANI nişte lucruri extrem de controversate spuse de nimeni altcineva decât de fratele său, fratele său bun, ce să faci ca presă? Să nu publici aceste lucruri? A fost cineva insultat în toată această...tot anul 2012, unde am avut două rânduri de alegeri, perfect valabile şi democratice, locale şi parlamentare şi un referendum? Şi raportul spune că a fost haos politic în 2012. Adică elementul fundamental al democraţiei, votul, este considerat la Bruxelles haos? Iar în acest raport, care arată, sau încearcă să radiografieze problemele justiţiei din România ne spun dânşii că nu au analizat situaţia din CSM fiindcă nu vrea să fie arbitru. Păi cum domnule când ai o situaţie unică, unică în Europa. Mii de procurori în această ţară s-au ridicat împotriva organismului care îi reprezintă. Şi de ce s-au ridicat? S-au scuturat, au spus dânşii, de influenţa politică, de jugul politic care a fost pus pe umerii judecătorilor din această ţară şi au revocat nişte membri.

Probabil, probabil, nu ştiu de ce, dar presa i-a acuzat pe aceşti membri de partizanat politic, nimic altceva, la urmă, au existat motive. Actualul ministru al justiţiei a fost obligat să demisioneze din magistratură şi trei săptămâni CSM condus de doamna judecător Alina Ghica nu a avut timp să ia act de demisie şi atunci guvernul nu a avut ministru al justiţiei. Era interimar primul ministru. Toate aceste lucruri nu le vezi în raportul care radiografiază justiţia? Le dai deoparte spunând că nu te amesteci, că nu vrei să fii arbitru. Deci România are dreptul să beneficieze de învăţăturile acestui MCV. În momentul în care apare o bătaie de joc, că este o bătaie de joc, România are datoria să sesizeze şi eu îl văd pe domnul Ponta întrebuinţându-se în acest sens la domnul Barroso de la care primea porunci astă vară, la doamna Reading, unde ştie dânsul că trebuie să meargă, dar trebuie mers pe cale diplomatică, poate îl trezeşte cineva pe ministrul ăsta de externe al României, pe domnul Corlăţean, îi spune "domnule, vedeţi că sunt nişte probleme, închideţi telefonul cu ministrul de externe al Algeriei, care vă spune ca ostaticii români sunt bine sănătoşi, şi mergeţi la Bruxelles, poate oamenii aceia o să fie mai politicoşi cu dvs". Ceva trebuie făcut.
 Autor:
Iana Ioniţă
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
31 Ianuarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza