RETROSPECTIVA activităţii Camerei Deputaţilor. Legea dării în plată, pe ultima sută de metri

Moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei, Legea dării în plată şi etichetarea laptelui s-au aflat pe agenda deputaţilor în săptămâna 4 - 10 aprilie 2016.

Adăugat: 8 Aprilie 2016
Ultima actualizare:8 Aprilie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Moţiunea simplă "Drepturile omului nu sunt un lux" a picat. Raluca Prună rămâne ministrul Justiţiei

Deputaţii au început săptămâna cu dezbaterea moţiunii simple împotriva ministrului justiţiei, Raluca Prună.

Intitulatã "Drepturile omului nu sunt un lux",  demersul a fost iniţiat de grupurile parlamentare ALDE şi UDMR.

Semnatarii documentului au cerut demisia ministrului Justiţiei,  pe care au criticaat-o pentru afirmaţiile pe care le-a fãcut la adresa drepturilor fundamentale ale cetãţenilor, dupã adoptarea de cãtre Guvern a ordonanţei care reglementeazã folosirea interceptãrilor telefonice în dosarele penale.

Declaraţiile Ministrului Justiţiei reprezintã un atac grav asupra principiilor fundamentale ale statului de drept, au susţinut, în plen, iniţiatorii moţiunii.

În replicã, Raluca Prunã a subliniat cã o discuţie despre drepturile omului poate fi consideratã un lux, dacã statul este slãbit din cauza corupţiei sau a luptei ineficiente împotriva criminalitãţii.

Ministrul Justiţiei a mai spus cã va lua o decizie cu privire la o eventualã demisie a sa din guvern, dupã votul asupra moţiunii care va fi dat miercuri de deputaţi.

Moţiunea a fost respinsă de deputaţi cu 45 de voturi pentru, 84 împotrivã şi 85 de abţineri.
   
Legea dării în plată, pe ultima sută de metri

După ce a trecut de Senat, Legea dării în plată a fost discutată şi de deputaţii jurişti şi va intra în dezbaterea plenului sãptãmâna viitoare.

Acestui act normativ i s-au adus  o serie de amendamente, printre care  exceptarea programului Prima casã  şi aplicarea prevederilor doar pentru creditele care la momentul acordãrii nu depãşeau echivalentul în lei a 250.000 de euro.

Vor putea, de asemenea, sã apeleze la darea în platã cei care au contractat un împrumut cu scopul de a achiziţiona sau construi o locuinţã, precum şi cei care au garantat un credit cu un imobil care are destinaţie de locuinţã.

Iniţiatorul documentului, deputatul Daniel Zamfir a precizat cã, deşi au fost aduse unele modificãri formei iniţiale, important este cã de aceastã lege vor beneficia majoritatea celor care au luat împrumuturi cu ipotecã.

Daniel Zamfir: E foarte important cã de lege beneficiazã şi cei care au fost executaţi silit. Eu în continuare cred cã acel prag de 250.000 ridicã probleme de discriminare, dar cred cã mãsura înţeleaptã a fost aceea de a da drumul la lege. În situaţia în care Curtea Constituţionalã va constata cã acel prag este discriminatoriu va trebui sã-l eliminãm şi atunci vor beneficia şi cei care au luat un împrumut peste 250.000.

Raportul Comisiei juridice va fi supus sãptãmâna viitoare dezbaterii şi adoptãrii plenului Camerei Deputaţilor în calitate de for decizional.

Etichetarea laptelui şi produselor  lactate - obligaţii suplimentare

Proiectul de lege care prevede mãsuri suplimentare pentru etichetarea laptelui a fost adoptat de Camera Deputaţilor, care, în acest caz, este for decizional.

Documentul prevede menţionarea pe etichetã a termenului de "produs sutã la sutã românesc" doar pentru preparatele obţinute exclusiv din lapte crud, provenit din fermele autohtone.

Totodatã, pe ambalaj trebuie indicat procentul de lapte praf pe care un produs îl conţine.  

Deputatul liberal, Nini Sãpunaru, preşedintele comisiei pentru agriculturã: S-a introdus sintagma "lapte natural", adicã produs 100% din lapte materie primã. De asemenea, s-a menţionat "lapte românesc", lapte provenit 100% din fermele din România.

Deputatul social-democrat, Ioan Munteanu, a precizat cã, prin noile mãsuri de etichetare a laptelui, creşte şi gradul de protecţie a consumatorilor din România .

Ioan Munteanu: Am decis sã continuãm astfel de legi şi cu alte produse agro-alimentare româneşti, din aceeaşi intenţie bunã de a şti cumpãrãtorul, când merge într-un magazin, exact ce produs cumpără, citind pe etichete. 

Documentul legislativ prevede amenzi de cel puţin 20.000 de lei şi retragerea, pe o perioadã de şase luni, a autorizaţiei de funcţionare pentru producãtorii sau comercianţii care nu respectã dispoziţiile privind etichetarea produselor lactate.

Profesorii îşi vor recupera restanţele salariale

Toate cadrele didactice vor putea sã recupereze, fãrã acţiune în instanţã, restanţele salariale aferente perioadei 2008-2011, potrivit unui proiect de lege adoptat de Camera Deputaþilor în calitate de for decizional.

Deputatul PNL, Raluca Turcan, a explicat cã plata diferenţelor salariale cuvenite profesorilor nu va mai fi condiţionatã  de obţinerea unei hotãrâri judecãtoreşti favorabile.

Centre Comunitare Româneşti în străinatate

Statul român va asigura înfiinţarea unor Centre Comunitare Româneşti în fiecare ţarã în care sunt înregistraţi la misiunile diplomatice cel puţin cinci mii de cetãţeni români, potrivit unui proiect de lege adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Actul normativ stabileşte, de asemenea, obligaţia autoritãţilor de la Bucureşti de a lua mãsuri menite sã asigure o bunã reprezentativitate a românilor din afara graniţelor ţãrii la nivel de comunitate şi de a asigura coeziunea în cadrul acestora.

Înfiinţarea Centrelor Comunitare se realizeazã pe baza unei solicitãri semnate de cel puţin o treime din cetãţeniii români înregistraţi în statul respectiv, iar Ministerul de Externe trebuie sã le punã la dispoziţie un sediu în care sã îşi desfãşoare activitatea.  

Potrivit proiectului de lege, Centrele Comunitare Românesti vor beneficia de sprijin financiar pentru desfãşurarea unor cursuri educaţionale în limba românã,  achiziţionarea de manuale, cãrţi sau alte publicaţii în limba românã,  precum şi pentru celebrarea principalelor evenimente naţionale sau religioase.

Indemnizaţii pentru pensionarii care fac parte din Uniuni de Creaţie

Deputaţii au mai adoptat săptămâna aceasta un proiect de lege prin care pensionarii care sunt membri ai uniunilor de creatori, inclusiv jurnaliştii, vor primi, în anumite condiţii o indemnizaţie de 50% din pensia cuvenitã. 

Potrivit proiectului, jurnaliştii trebuie sã  aibã o vechime în practicarea meseriei de jurnalist de cel puţin 15 ani şi sã fie membru al unei asociaţii de presã, recunoscutã legal, timp de cinci ani.

Dispoziţiile actului normativ se aplicã  şi pensionarilor din sistemul pensiilor militare de stat şi alte drepturi de asigurãri sociale din domeniul apãrãrii naţionale, ordinii publice şi securitãţii naţionale, indiferent de data înscrierii la pensie, dacã îndeplinesc condiţiile prezentei legi.

Cuantumul indemnizaţiei se va modifica ori de câte ori se modificã pensia titularului, ca urmare a indexãrii/actualizãrii.

"Ora premierului"

Săptămâna viitoare Primul MInistru, Dacian Cioloş va prezenta Camerei Deputaţilor, în cadrul Orei primului Ministru,  viziunea Cabinetului în ceea ce priveşte reforma Administraţiei Publice.

De asemenea, parlamentarii vor trebui să se pronunţe, prin vot secret cu bile, asupra numirii noului preşedinte -director general al Societăţii Române de Televiziune.Autor:
Alexandra Cristea
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
8 Aprilie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza