Preşedintele se gândeşte să renunţe la Pactul de coabitare

Preşedintele Băsescu va face o analiză în privinţa pactului de coalibitare cu premierul Ponta, urmând ca joi după amiază să anunţe public ce decizie va lua.

Adăugat: 3 Octombrie 2013
Ultima actualizare:3 Octombrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Într-un interviu acordat, joi dimineaţă,  la emisiunea "Evenimentul Zilei", Traian Băsescu a declarat că în decizia privind continuarea sau nu a Pactului de coabitare cu Victor Ponta, cel mai important punct îl reprezintă respectarea independenţei justiţiei.

Traian Băsescu a susţinut că recentele schimbări din cadrul DNA reprezintă o imixtiune a politicului în justiţie.

Şeful statului a precizat că schimbarea a fost făcută după anunţul privind trimiterea în judecată pentru şantaj a lui Dan Voiculescu şi după finalizarea dosarului vicepremierului Liviu Dragnea pe tema referendumului.

Preşedintele crede că acţiunile premierului, ale ministrului justiţiei şi ale procurorului general au compromis România şi vor apărea în viitorul raport pe justiţie al Comisiei Europene.

El a mai anunţat că va face o analiză cu privire la pactul de coabitare pe care l-a încheiat cu premierul şi a mentionat că "prăbuşirea independenţei justiţiei" îl face să se îndrepte către denunţarea acestuia şi informarea tuturor partenerilor europeni.

Potrivit declaraţiilor şefului statului, acest punct referitor la independenţa justiţiei, "s-a prăbuşit ieri", făcând aluzie la decizia Tiberiu Niţu,care a dispus încetarea delegării procurorului Lucian Papici în funcţia de şef al secţiei I din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

 "În acest moment, ce a făcut Niţu, Cazanciuc şi Ponta a compromis România, a arătat că nu lucrează pe regulile pe care s-a lucrat până acum. Adică, să nu vă imaginaţi că este vreun ambasador care nu ştia că propunerile pe care eu le semnam sunt chiar propunerile şefului instituţiei şi ele au fost credibile exact din acest motiv" a spus Traian Băsescu.

Şeful statului a anuţat că va face o analiză în urma căreia va decide în cursul zilei de joi dacă  menţine Pactul de coabitare.

"O să fac o analiză şi în după-amiaza asta mă voi pronunţa. Categoric, cel mai important punct, independenţa justiţiei, s-a prăbuşit ieri, cu binecuvântarea premierului Ponrta şi acest lucru mă face să mă îndrept spre denunţarea pactului de coabitare şi informarea tuturor partenerilor în faţa cărora mi-am pus obrazul", a spus Băsescu.

 în acest moment, ce a făcut Niţu, Cazanciuc şi Ponta a compromis România, a arătat că nu lucrează pe regulile pe care s-a lucrat până acum. Adică, să nu vă imaginaţi că este vreun ambasador care nu ştia că propunerile pe care eu le semnam sunt chiar propunerile şefului instituţiei şi ele au fost credibile exact din acest motiv.

Întrebat dacă va denunţa pactul de coabitare, preşedintele Băsescu a răspuns: "Foarte probabil".

Preşedintele a adăugat că va face o analiză şi apoi va decide daca va mai fi sau nu valabil acest document.

"Eu trebuie să fac o analiză, ce a respectat şi ce nu a respectat Ponta şi să văd dacă are rost să îl mai menţinem", a spus Băsescu.

Boc "l-ar bate" pe Ponta

Preşedintele Traian Băsescu crede că la prezidenţiale PSD va avea propriul candidat, probabil pe Victor Ponta, şi apreciază că actualul premier ar putea fi învins de Emil Boc, pe care îl vede cu şanse mai mari la alegerile prezidenţiale.

"Crin Antonescu şi-a încheiat mandatul, va rămâne doar candidat, nu mai poate câştiga. Cred că PSD va avea candidat propriu, probabil pe Victor Ponta, dar îşi micşorează şansele. Pe unul ca Ponta riscă să îl bată unul ca Boc, care e aşezat, nu minte", a spus Băsescu.

În privinţa lui Emil Boc, preşedintele a spus că acesta are mai multe şanse decât Mihai Răzvan Ungureanu la prezidenţiale, pentru că a trecut ţara prin criză, când a fost prim-ministru, iar toate acţiunile din mandatul său trebuie explicate, pentru că "poporul nu mai poate fi păcălit la nesfârşit".

În interviul difuzat la B1tv, şeful statului a mai afirmat că "ar fi mullţumit" dacă ar putea să ajute "discret" să crească Mişcarea Populară,

"Uitaţi-vă, fraţilor, unii la alţii, fuzionaţi, faceţi un partid de dreapta", a mai spus Băsescu, adăugând că alianţele întotdeauna "crapă" şi "se tensionează", pe motiv că unii au muncit mai mult în campanie, că unii vor locuri.

"Trebuie ales momentul, ori înainte de europarlamentare, să candideze ca un singur partid la europarlamentare, sau după. Dacă m-ar întreba cineva, le-aş spune: faceţi-o înainte, daţi semnal că sunteţi a doua forţă politică", a  mai declarat Traian Băsescu.


 Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
3 Octombrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza