"Pactul de coabitare" Băsescu – Ponta este public. Vezi documentul

Acordul semnat de preşedintele Băsescu şi premierul Ponta prevede că şeful statului va reprezenta România la Bruxelles, la consiliile europene, în timp ce premierului îi revin "relaţii la nivel interguvernamental şi european".

Adăugat: 19 Decembrie 2012
Ultima actualizare:19 Decembrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Administraţia Prezidenţală a făcut public acordul dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta, pe care preşedintele României l-a înmânat liderilor europeni la summit-ul de iarnă de la Bruxelles.

Administraţia Prezidenţială anunţă că a publicat acordul de colaborare instituţională între preşedintele Traian Băsescu şi primul ministru Victor Ponta, care a fost semnat miercuri, 12 decembrie, la ora 22:50, document care a fost înmânat şi mai multor lideri ai Uniunii Europene.

De asemenea, Preşedinţia precizează că face public acordul "în virtutea unei transparenţe totale".
    
"Ca urmare a faptului că miercuri, 19 decembrie, prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, a decis să facă public Acordul, în virtutea unei transparenţe totale, Administraţia Prezidenţială pune la dispoziţia opiniei publice Acordul integral într-un format needitabil", informează Preşedinţia.

Ce prevede acordul semnat de Băsescu-Ponta?


Acordul semnat pe 12 decembrie de preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta, la întâlnirea de la Palatul Cotroceni, include un "cod de conduită general", un "mecanism de soluţionare a disputelor", precum şi spaţiile de responsabilitate care-i revin fiecăruia, printre care faptul că reprezentarea la Consiliul European îi revine şefului statului.

"Părţile convin asupra faptului că, potrivit Constituţiei României, fiecare componentă are atribuţii preeminente în anumite domenii de activitate: preşedintele - politica externă, de securitate, de apărare, reprezentarea la Consiliul European, conform deciziei CCR; primul-ministru - politica economică şi socială, guvernarea ţării, probleme de ordin curent ce nu au direct incidenţă cu securitatea naţională, relaţii externe la nivel interguvernamental şi european", se arată în acordul citat.

Vezi aici textul integral al Acordului de coabitare
    
Băsescu şi Ponta au convenit să coopereze "cu bună credinţă" în formularea politicilor acolo unde sunt implicate ambele părţi şi să evite orice fel de blocaj, să discute şi să dezbată poziţii alternative.

Totodată, cei doi se angajează să continue practica aprobării mandatelor de reprezentare de către preşedintele României şi prezentarea rapoartelor la sosirea din delegaţii.

Preşedintele şi premierul "se angajează să evite expresiile dure"
    
În ceea ce priveşte "codul de conduită general", cei doi oficiali se angajează să evite expresiile dure, atacurile de orice fel.
    
"Părţile vor îmbrăţişa reguli minimale de adresare respectuoasă, cu referire directă la funcţia partenerului şi la adresarea la plural. Ele se vor abţine în a încuraja abordări diferite la nivelul structurilor pe care le reprezintă şi vor sancţiona excesele şi ieşirile publice ale colegilor de partid sau angajaţilor care exced această regulă de comportament, bun simţ, decenţă şi politeţe. Ele se vor abţine de la expunerea publică a temelor nediscutate şi vor conveni termene concrete, asumându-şi celeritatea în discutarea temelor solicitate de o parte sau alta şi de formulare a unor răspunsuri şi poziţii", se arată în acord.
    
De asemenea, Băsescu şi Ponta convin să respecte "cu stricteţe" regula de a nu expune public discuţiile oficiale şi a aduce în public exclusiv elementele convenite de ambele părţi sau temele asupra cărora nu s-a convenit şi a căror expunere în spaţiul public nu afectează interesele României.
    
Documentul conturează şi un mecanism de luare a deciziilor. Astfel, formula de luare a deciziilor între cele două componente ale Executivului, Preşedinţia şi Guvernul României, este cu precădere întâlnirea sau discuţia directă preşedinte-premier.
    
"În mod excepţional, alte persoane pot fi implicate, cu acceptul celor doi, sau o temă poate fi delegată către sistemul administrativ al celor două instituţii - consilieri, aparat tehnic. Pot exista chestiuni care reclamă implicarea celor doi preşedinţi ai Camerelor aşa cum pot exista formate de dezbatere şi decizie ce conţin şi alţi miniştri', se menţionează în Acord.

Ponta: Acordul era necesar, pentru a evita o nouă criză politică
    
Premierul Victor Ponta a declarat că un acord între instituţia pe care o reprezintă şi Preşedinţie era necesar, pentru a evita o nouă criză politică.

El a afirmat că acordul de colaborare între cele două părţi reprezintă un gest de responsabilitate.

Totodată, primul ministru a susţinut că acordul pe care l-a semnat cu preşedintele Traian Băsescu conţine o frază în care se arată că cei doi vor folosi persoana a doua plural şi nu vor utiliza epitete sau comparaţii din regnul animal.

"Colegilor le dau acum textul acordului de pace între preşedinte şi prim-ministru. Presa o să fie foarte dezamăgită, că nu-i nimic acolo. Dumneavostră colegii mei, o să citiţi doar o frază interesantă care spune că între preşedinte şi prim-ministru trebuie să vorbim la persoana a doua plural, să nu folosim epitete, să nu folosim comparaţii din regnul animal", a spus Ponta.

Premierul a ţinut să anunţe că a discutat cu preşedintele Băsescu despre acordul semnat săptămâna trecută şi că a convenit cu acesta ca documentul să fie prezentat public miercuri, după ce toate negocierile privind constituirea Guvernului vor fi încheiate.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
19 Decembrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza