România prezintă la Bruxelles pachetul de măsuri privind reducerea deficitului bugetar
În mod normal, odată cu convingerea Comisiei că aceste măsuri sunt viabile şi că vor fi puse urgent în apicare, votul din Consiliu ar trebui să fie o formalitate.

Articol de Bogdan Isopescu, 08 Iulie 2025, 13:47
România prezintă marţi la Bruxelles pachetul de măsuri menite să reducă deficitul bugetar al ţării, cel mai mare din Uniunea Europeană, iar miniştrii europeni ai finanţelor ar trebui să dea un vot pentru adoptarea acestuia.
În paralel, Consiliul Economic şi Financiar va adopta oficial decizia ca Bulgaria să intre în zona euro începând cu 1 ianuarie 2026.
Ministrul român de finanţe Alexandru Nazare este cel care prezintă în Consiliul ECOFIN propunerile de măsuri pentru reducerea deficitului.
Alături de el se află şi Comisia Europeană, cea cu care guvernul de la Bucureşti s-a consultat în ultima vreme pentru o variantă acceptată în comun.
În mod normal, odată cu convingerea Comisiei că aceste măsuri sunt viabile şi că vor fi puse urgent în apicare, votul din Consiliu ar trebui să fie o formalitate.
"Am lucrat intens cu guvernul român în ultimele două săptămâni pentru a găsi o soluţie pentru situaţia fiscală dificilă. În acest moment, autorităţile române definitivează un pachet substanţial de măsuri. Munca alături de guvernul de la Bucureşti va continua şi e important nu doar ca executivul să decidă, ci şi ca parlamentul să adoptă rapid măsurile pentru ca România să reducă deficitul", a spus Valdis Dombrovskis, comisar european.
În timp ce România se zbate sub un deficit uriaş - cel mai mare din Uniune - vecinii noştri, bulgarii, se pregătesc să intre în zona euro, iar Consiliul va adopta marţi decizia formală.
Astfel, de la 1 ianuarie 2026 euro va înlocui leva, moneda naţională a Bulgariei.
Alte puncte pe ordinea de zi a Consiliului vizează aprobarea modificărilor aduse de statele membre PNRR-urilor, pentru o absorbţie mai bună a fondurilor.
România nu a prezentat încă nicio modificare, deşi Comisia recomandă acest lucru de ceva vreme.
Este următorul pas pe care guvernul de la Bucureşti ar trebui să-l facă în relaţia cu Bruxelles pentru propriul său avantaj.