Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Prezenţă masivă a românilor din străinătate la vot

Corespondenţii RRA în străinătate informează pe întreg parcursul zilei, modul în care se votează în diferite ţări în care există un număr semnificativ de români.

Prezenţă masivă a românilor din străinătate la vot

Articol de Radio România, 16 Noiembrie 2014, 08:23

UPDATE7Ora16.05 Mii de români din străinătate aşteaptă încă în faţa secţiilor de votare pentru a-şi exprima opţiunea electorală.

Ei s-au prezentat la vot de la primele ore ale dimineţii şi stau la rând de câteva ore.

În oraşele europene în care acum două săptămâni cetăţenii români cu drept de vot s-au plâns că nu îşi pot exercita dreptul de vot se semnalează şi astăzi cozi de mii de oameni şi timpi de aşteptare pentru a ajunge la urne de câteva ore, în ciuda măsurilor organizatorice luate pentru fluidizarea procesului de votare.

UPDATE 6 Ora 16.00 În prima parte a zilei, au votat astăzi în străinătate de trei ori mai mulţi români decât în turul întâi al alegerilor prezidenţiale.

114 mii 607 cetăţeni români au votat până la ora 13.00, a anunţat Biroul Electoral Central care a centralizat datele din 263 secţii de votare din totalul de 294 de secţii organizate în străinătate.

Prin comparaţie cu turul întâi de scrutin al alegerilor prezidenţiale, acum două săptămâni votaseră până la ora 13 aproximativ 40 de mii alegători.

UPDATE 5 Ora 15.00. La Roma, câteva mii de cetăţeni români protestează în faţa Consulatului României, unde este amplasată o secţie de votare, plângându-se că trebuie să aştepte ore întregi pentru a putea să îşi exprime

Corespondentul RRA, în capitala Italiei, Elena Postelnicu transmite că din cauza miilor de români din faţa Consulatului, se circulă cu dificultate în aceea zonă.

Două echipaje ale Carabinierilor Italieni supraveghează situaţia şi pe cei 2000 de români care aşteaptă pentru a putea vota.

Se aşteaptă în medie şi aproximativ trei ore şi la secţia de vot amplasată la Ambasada României la Roma, unde sunt cozi de peste 1500 de persoane.

În Italia, reaminteşte corespondentul nostru, pentru cei aproximativ 850 de mii de cetăţeni români care şi-au stabilit rezidenţa în această ţară, au fost deschise 51-a de secţii de votare.

Chiar dacă procesul de votare decurge mai bine decât cu două săptămâni în urmă, însă sunt timpi de aşteptare de ordinul orelor întrucât din comisiile secţiilor de votare lipsesc unii membri sau au dispărut ştampilele.

UPDATE 4 Ora 13.00 Cei mai mulţi români prezenţi la secţia din Alcala de Henares- Spania - de la prima oră a dimineţii şi-au băut cafeaua la coadă, la vot.

Pentru a fi siguri că nu ratează ocazia, s-au trezit foarte devreme. Îmbrăcaţi bine, cu declaraţia completată, ei aşteaptă răbdători la coadă, timp de aproape două ore, sa-şi exprime opţiunea electorală la acest al doilea tur de scrutin.(...) Pentru a facilita accesul la urne, ambasada din Madrid a organizat echipe de sprijin.

Persoane îmbrăcate cu veste fosforescente încearcă să-i ajute pe alegători să-şi completeze declaraţia pe proprie răspundere şi să menţină ordinea la coadă, informeauă corespondentul RRA la Madrid.

Românii care votează la Paris au de aşteptat şi câte patru ore pentru a-şi putea exercita acest drept, întrucât aici nu funcţionează decât două secţii de votare, informează corespondentul RRA, la Paris.

Alegătorii români au început să sosească din zori la cele două secţii de votare de la Paris.

La începerea operaţiunilor de vot, la ora 7:00, câteva sute de persoane se aflau deja la faţa locului, iar peste câteva ore, cozile erau de mii de persoane, întinzându-se pe sute de metri, pe bulevardele şi străzile din jurul Ambasadei române.

Voluntari înscrişi pe site-ul ambasadei încercau să faciliteze operaţiunile de vot, mai ales oferind informaţii şi ajutând la completarea formularelor de declaraţie pe proprie răspundere.

Oameni veniţi puţin după ora 7:00 au ajuns însă să voteze de-abia după mai bine de patru ore şi unii dintre ei şi-au exprimat nemulţumirea vociferând.

Un important dispozitiv de poliţie şi jandarmerie se află în zona Ambasadei române de la Paris.

Prezent în capitala franceză încă de ieri, ministrul român de externe, Teodor Meleşcanu, a ţinut o scurtă conferinţă de presă, la care a spus că se aşteaptă să fie prezenţi la vot circa 10.000 de români.

UPDATE 3 Ora 12:00 În marile oraşe europene, unde trăiesc importante comunităţi româneşti, mii de persoane aşteaptă, ore întregi, pentru a putea vota.

Cele mai mari cozi s-au format chiar înainte de deschiderea secţiilor de votare, la Chişinău, Paris, Londra, Roma, Torino, Stuttgart, München, Castellon şi Madrid.

Potrivit corespondentei RRA în Spania, Annamaria Damian, Ambasada României la Madrid a anunţat că 19 persoane desemnate de partidele politice să facă parte din comisiile electorale nu s-au prezentat în această dimineaţă la post.

UPDATE 2 În Israel se votează astăzi la aceleaşi secţii ca la primul tur.

Votul se desfăşoară normal la sediul Ambasadei României de la Tel Aviv, la sediul reprezentanţei Patriarhiei Ortodoxe Române, la Ierusalim şi la sediul Organizaţiei Evreilor originari din România, la Haifa, a transmis corespondentul RRA, la Tel-Aviv, Dragoş Ciocîrlan.

UPDATE 1 În Spania, românii au făcut coada la secţiile de vot încă de la prima ora a zilei, pentru a putea să-şi exprime opţiunea electorală, transmite corespondentul RRA La Madrid.

În oraşele Coslada şi Alcala de Henares, localităţi situate în apropierea Madridului, se înregistrează deja cozi la secţiile de vot.

În regiunea Madridului, unde trăiesc peste 220 de mii de români au fost organizate 8 secţii de vot.

Membrii comisiilor s-au prezentat aproape în totalitate la secţii, spre deosebire de turul întâi al alegerilor, când peste 30 de persoane au lipsit.

UPDATE Primăria din Roma face astăzi o excepţie de la restricţiile de trafic, astfel încât românii să poată vota.

În capitala Italiei, se desfăşoară astăzi "duminica fără automobile", inţiativă de protejare a mediului, care se va repeta în 28 decembrie.

În urma demersurilor făcute de Ambasada României la Roma, primarul Ignazio Marino a semnat aseară o ordonanţă prin care li se permite românilor să circule cu maşinile în aşa-numita zonă verde.

În Italia trăiesc aproape un milion de români şi vor fi deschise 51-una de secţii de votare.

În toate secţiile sunt şapte cabine şi şapte ştampile de vot, numărul maxim permis de lege.

Românii din străinătate au la dispoziţie 294 de secţii de votare, la fel ca la primul tur de scrutin.

Cetăţenii români care vor merge la vot trebuie să le prezinte agenţilor de poliţie un document de identitate românesc, anunţă Ministerul român de Externe.

Declaraţia pe proprie răspundere, fără de care nu se poate exercita acest drept, poate fi acum descărcată de pe site-urile Ministerului de Externe şi Biroului Electoral Central, completată dinainte şi trebuie doar semnată în faţa membrilor secţiei de votare.

Pentru cei care nu au posibilitatea de a-şi printa documentul, angajaţii misiunilor diplomatice vor împărţi formulare în faţa secţiilor de votare.

În plus, Ministerul Afacerilor Externe a asigurat şi personal suplimentar în toate secţiile care au solicitat.

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, estimează că, în urma acestor măsuri, în străinătate ar putea vota aproximativ 300.000 de persoane, dublu faţă de primul tur.

Plenul Camerei Deputaţilor a decis reintroducerea cotelor de vânătoare la urşi
Știri 16 Iulie 2024, 08:06

Plenul Camerei Deputaţilor a decis reintroducerea cotelor de vânătoare la urşi

Actul normativ prevede, între altele, recoltarea unui număr de maxim 426 de exemplare pe an la nivel naţional ca măsură de...

Plenul Camerei Deputaţilor a decis reintroducerea cotelor de vânătoare la urşi
Sebastian Burduja: Sistemul Energetic Naţional funcţionează la parametri normali
Știri 16 Iulie 2024, 07:55

Sebastian Burduja: Sistemul Energetic Naţional funcţionează la parametri normali

A fost crescută producţia internă cu 400 de megawaţi, iar importurile de energie sunt un factor de stabilizare a pieţei, a...

Sebastian Burduja: Sistemul Energetic Naţional funcţionează la parametri normali
Deputații, chemați din vacanță pentru modificări legislative în privinţa urşilor
Știri 15 Iulie 2024, 12:53

Deputații, chemați din vacanță pentru modificări legislative în privinţa urşilor

Problema înmulţirii urşilor şi a prezenţei tot mai dese a acestora în zonele locuite a revenit în atenţie după tragedia...

Deputații, chemați din vacanță pentru modificări legislative în privinţa urşilor
Comitetul ministerial pentru sectorul energetic,  convocat de ministrul Energiei
Știri 15 Iulie 2024, 12:43

Comitetul ministerial pentru sectorul energetic, convocat de ministrul Energiei

Pe agendă se află o analiză a situaţiei din sistemul energetic naţional, impactul condiţiilor meteorologice şi măsurile...

Comitetul ministerial pentru sectorul energetic, convocat de ministrul Energiei
Elena Lasconi salută înţelegerea PSD şi PNL privind  calendarul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare
Știri 04 Iulie 2024, 17:49

Elena Lasconi salută înţelegerea PSD şi PNL privind calendarul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare

Liderul USR, Elena Lasconi, salută înţelegerea PSD şi PNL pe calendarul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare.

Elena Lasconi salută înţelegerea PSD şi PNL privind calendarul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare
S-a stabilit data alegerilor. Românii vor vota președintele pe 24 noiembrie și 8 decembrie, iar parlamentarii pe 1 decembrie
Știri 04 Iulie 2024, 17:43

S-a stabilit data alegerilor. Românii vor vota președintele pe 24 noiembrie și 8 decembrie, iar parlamentarii pe 1 decembrie

Decizia privind desfășurarea alegerilor a fost luată astăzi de coaliţia de guvernare şi adoptată prin Horătâre de guvern.

S-a stabilit data alegerilor. Românii vor vota președintele pe 24 noiembrie și 8 decembrie, iar parlamentarii pe 1 decembrie
O nouă reuniune a coaliției privind data alegerilor prezidențiale
Știri 03 Iulie 2024, 21:54

O nouă reuniune a coaliției privind data alegerilor prezidențiale

Coaliţia de guvernare se va reuni pentru a lua o decizie asupra calendarului pentru alegerile prezidenţiale

O nouă reuniune a coaliției privind data alegerilor prezidențiale
Marcel Ciolacu: Ca prim-ministru, trebuie să am o discuţie cu toate partidele politice privind calendarul alegerilor
Știri 27 Iunie 2024, 16:51

Marcel Ciolacu: Ca prim-ministru, trebuie să am o discuţie cu toate partidele politice privind calendarul alegerilor

Liderii coaliţiei PSD-PNL nu au reuşit să ajungă la o înţelegere în privinţa datei alegerilor prezidenţiale.

Marcel Ciolacu: Ca prim-ministru, trebuie să am o discuţie cu toate partidele politice privind calendarul alegerilor