Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Președintele Putin a ordonat o operațiune militară în estul Ucrainei

Președintele Vladimir Putin a ordonat o operațiune militară în estul Ucrainei.

Președintele Putin a ordonat o operațiune militară în estul Ucrainei

Articol de Radiojurnal, 24 Februarie 2022, 08:42

Liderul de la Kremlin a apărut la televizor, puțin înainte de ora 5:00, pentru a-şi anunța decizia.

Deși președintele rus a afirmat că nu are în plan să ocupe țara vecină, ministrul ucrainean de externe, Dmitri Kuleba, susține că Putin tocmai a lansat o invazie completă și că orașe pașnice din Ucraina sunt bombardate.

Corespondenți CNN şi BBC afirmă că s-au auzit explozii şi în capitala Kiev.

Pentru explicaţii din punct de vedere militar asupra atacului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei am apelat la general în rezervă Alexandru Grumaz. Bună dimineața. Cât de gravă este situația?

Alexandru Grumaz: Se pare că din informațiile pe care le am eu și din ce m-am uitat pe media internațională, Rusia, după ce a construit o forță militară enormă de 190.000 de militari în apropierea Ucrainei, înconjurând într-un cleşte Ucraina, această ofensivă va fi pe toate direcțiile, și din nord, şi din est, şi din sud. De fapt, deocamdată, trupele au intrat în cele două provincii Donețk și Lugansk şi se îndreaptă spre Mariupol. Deci, practic, se dorește o refacere a direcției dintre Donbos și Crimeea. Trupele au intrat de câteva zile, pentru că au intrat trupe fără însemne, în primul rând în pozițiile din Donbas. De asemenea, noi am fost preveniți de ultima informare de la Washington că va avea loc o invazie în următoarele 48 de ore, ceea ce din punct de vedere psihologică a redus presiunea asupra noastră, cel puțin a militarilor, privind o surpriză din partea lui Putin. De asemenea, s-au văzut ieri coloane de tancuri îndreptându-se spre Mariupol, cu însemnele celor două republici autodeclarate independente. E vorba de tancuri, coloane de tancuri T-90, care este tancul principal de luptă din generaţia a treia, T-90 este o variantă modernizată a tancului T-72 şi este cel mai modern tanc aflat în dotarea forțelor. De asemenea, există presiunea din nord, unde a avut loc exercițiul "Allied Resolve 2020", unul din mijloacele majore de presiune asupra Ucrainei, sunt peste 30.000 de trupe. La toate acestea s-a adăugat o dimensiune, datorită demonstrației prelungite a puterii în exercițiul nuclear, pe care Rusia l-a susținut acum câteva zile, în care s-a adus tehnică inclusiv de la baza /.../ din Siria, aviane MiG-31K , care au tras rachete din /.../ . Deci, toată presiunea asta pe care a creat-o Putin în jurul Ucrainei acum a atins punctul culminant și a ordonat această trecere a trupelor spre... Bineînțeles că în paralel s-a dezvoltat un război hibrid..., un război cibernetic, deci acest război hibrid este convențional și cibernetic, au atacat instituțiile importante. De aceea Uniunea Europeană a cret o grupă de specialiști, printre care și români, care s-au dus la Kiev să rezolve această problemă...

Realizator
: Domnule general, cu scuzele de rigoare, am refăcut legătura în direct cu corespondentul nostru la Moscova. Vă rog să rămâneți pe fir și să revenim după aceea. Alexandr Beleavschi, ce știi despre amploarea acestei operațiuni militare anunțate de Vladimir Putin?

Alexandr Beleavschi:În momentul de faţă, comunicatul de ultimă oră al Ministerului rus al Apărării anunță că forțele ruse, folosind arme de mare precizie, scot din funcțiune: infrastructura, apărarea antiaeriană, aerodromurile militare și aviația ucraineană, dar nici aviaţia, nici artileria, nici rachetele ruseşti nu bombardează orașele ucrainene. De asemenea, anterior s-a anunţat că Rusia a închis pentru aviația civilă spațiul aerian la granița sa de vest cu Ucraina şi cu Belarus. De asemenea, este închisă până pe 2 martie zona aeriană Rostov din sud, de la granița cu Ucraina și principalele aeroporturi din această regiune - Krasnodar, Soci, şi altele, şi-au suspendat activitatea. Acestea sunt singurele informaţii strict militare până în momentul de faţă de la Moscova.

Realizator: Ce am mai observat, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a scris de dimineață, pe Twitter, că atacul Rusiei reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional și o amenințare gravă la adresa securității euroatlantice. Cum justifică Vladimir Putin operațiunea militară din Ucraina?

Alexandr Beleavschi:Președintele Putin a declarat, în mesajul său televizat, foarte lung, din această dimineață, că scopul operațiunii este apărarea teritoriilor autoproclamatelor republici Doneţk şi Lugansk, că de tratamentul umilitor şi de genocidul la care acestea au fost supuse de regimul de la Kiev timp de opt ani. Scopul Rusiei, a spus Putin, este demilitarizarea şi denazificarea Ucrainei şi pedepsirea celor ce au comis crime împotriva populaţiei civile. Putin a numit actuala conducere de la Kiev un regim neonazist, naţionalist, dar, a spus Putin, Rusia nu are intenția să ocupe teritorii ucrainene, dar a subliniat că ea consideră important ca toate popoarele care locuiesc pe teritoriul Ucrainei de astăzi să se poată folosi de dreptul la autodeterminare, toate care vor dori - a spus Putin. El a numit decizia sa şi un act de autoapărare a Rusiei împotriva celor care, a declarat liderul de la Kremlin, vor să transforme Ucraina în ostatic sau au transformat deja Ucraina în ostaticul lor și încearcă să o folosească împotriva Rusiei. Şi din perspectiva aceasta el a denunțat din nou cu vehemență apropierea NATO de granițele Rusiei și înarmarea Ucrainei de către ţările occidentale, numind această situaţie din ce în ce mai periculoasă pentru Rusia și, a spus Putin, asimilarea militară a Ucrainei de către NATO este pentru Rusia inacceptabilă. Putin a spus că face apel la militarii ucraineni să nu execute "ordinele criminale, să depună armele şi să se întoarcă la casele lor" și a avertizat împotriva oricăror atacuri, împotriva oricăror încercări de intervenţie în afara evenimentelor din Ucraina sau de a crea amenințări la adresa Rusiei. El a subliniat că Rusia este una din cele mai mari puteri nucleare și a avertizat că orice agresor potenţial trebuie să știe că riposta Rusiei va fi imediată și va avea pentru acesta consecințe dezastruoase și fără precedent. Putin a spus că Rusia este gata pentru orice evoluție a evenimentelor și a luat toate măsurile în acest scop și, a spus el, că speră că va fi auzit.

Realizator: Alexandru Beleavski, mulțumesc! Domnule general în rezervă Alexandru Grumaz, ca o concluzie. La ce ar trebui să ne așteptăm în orele următoare?

Alexandru Grumaz: Păi, să ne aşteptăm la invadarea completă a Ucrainei step by step, deci pas cu pas, începând din sud. O informație care a venit, dar nu este verificată, că s-a produs o debarcare la Odesa. Nu este informația verificată, deci numai venită pe știri. De fapt trebuie să ne uităm la un lucru, începusem să vă spun, televiziunea de stat rusă a început să pregătească populația rusă pentru ceea ce se întâmplă la ora actuală și este foarte important acest lucru din punct de vedere al înțelegerii pentru ruși, că noi ceilalți am înțeles altfel: este o agresiune clară asupra poporului ucrainean, este a doua care se întâmplă în aproape 15 ani, prima a fost în 2014. Trebuie să ne așteptăm de asemenea la refugiați, pentru că deja din Kiev oamenii au început să plece după loviturile și exploziile care s-au auzit, dar probabil că, exact cum a spus Beleavschi, nu sunt lovituri în orașe, sunt lovituri în infrastructura militară, în aeroporturi, în centrele de comunicaţii, în staţiile radar, deci toate acestea sunt elemente pe care militarii le iau în considerare, în primul rând, în momentul încep un atac într-o regiune. Este clar, este clar că războiul a început, este clar că Putin nu se va opri, Ucraina face parte din adâncimea strategică a Rusiei și din această cauză cred că Rusia își dorește ca această adâncime strategică să crească ca dimensiune. Ei au avut după Al Doilea Război Mondial adâncimea strategică de la Berlinul de Est până la Moscova. Vă dați seama ce distanță imensă ca să desfășori un atac din partea forțelor aliate spre Moscova pe asemenea distanță? Este foarte complicat.

Realizator: Domnule general în rezervă Alexandru Grumaz vă mulțumesc foarte mult!

LIVE VIDEO Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament pentru pachetul de măsuri fiscal-bugetare
Știri 26 Septembrie 2023, 17:19

LIVE VIDEO Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament pentru pachetul de măsuri fiscal-bugetare

Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit în şedinţă comună pentru asumarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege...

LIVE VIDEO Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament pentru pachetul de măsuri fiscal-bugetare
Ministerul Justiţiei va propune modificarea legii privind ordinul de protecţie pentru orice tip de violenţă
Știri 26 Septembrie 2023, 13:36

Ministerul Justiţiei va propune modificarea legii privind ordinul de protecţie pentru orice tip de violenţă

Ministerul Justiţiei va propune modificarea legii privind ordinul de protecţie pentru extinderea mecanismului pentru fapte de...

Ministerul Justiţiei va propune modificarea legii privind ordinul de protecţie pentru orice tip de violenţă
Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc în şedinţă comună pentru asumarea răspunderii Guvernului
Știri 26 Septembrie 2023, 13:30

Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc în şedinţă comună pentru asumarea răspunderii Guvernului

Senatul şi Camera Deputaţilor se vor reuni în această după-amiază în şedinţă comună pentru asumarea răspunderii Guvernului pe...

Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc în şedinţă comună pentru asumarea răspunderii Guvernului
Partidele din opoziţie critică măsurile fiscal-bugetare
Știri 25 Septembrie 2023, 21:05

Partidele din opoziţie critică măsurile fiscal-bugetare

Partidele din opoziţie critică măsurile fiscal-bugetare şi încearcă să adune cele 117 semnături necesare pentru depunerea...

Partidele din opoziţie critică măsurile fiscal-bugetare
Guvernul a adoptat legea privind măsurile fiscal-bugetare
Știri 25 Septembrie 2023, 21:02

Guvernul a adoptat legea privind măsurile fiscal-bugetare

Guvernul a adoptat legea privind măsurile fiscal-bugetare pentru care-şi va asuma răspunderea în Parlament, urmând ca actul...

Guvernul a adoptat legea privind măsurile fiscal-bugetare
O echipă a Fondului Monetar Internaţional vine la Bucureşti
Știri 25 Septembrie 2023, 11:35

O echipă a Fondului Monetar Internaţional vine la Bucureşti

Astfel de consultări au loc periodic cu toate statele membre, cu scopul de a prezenta recomandări pentru asigurarea...

O echipă a Fondului Monetar Internaţional vine la Bucureşti
Pachetul de măsuri fiscale, la un pas adoptare
Știri 25 Septembrie 2023, 10:53

Pachetul de măsuri fiscale, la un pas adoptare

Executivul ar urma să definitiveze, după care să şi adopte astăzi pachetul de măsuri fiscale pentru echilibrarea bugetului de...

Pachetul de măsuri fiscale, la un pas adoptare
Modificările de impozite care vizează microîntreprinderile intră în vigoare de la 1 ianuarie
Știri 22 Septembrie 2023, 09:13

Modificările de impozite care vizează microîntreprinderile intră în vigoare de la 1 ianuarie

Modificările de impozite care vizează microîntreprinderile vor intra în vigoare de la 1 ianuarie, nu de la 1...

Modificările de impozite care vizează microîntreprinderile intră în vigoare de la 1 ianuarie