Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Mitingul diasporei

Mai multe sute de oameni protestează în Piaţa Victoriei scandând lozinci împotriva coaliţiei de guvernare.

Articol de Radio România Actualităţi, 10 August 2018, 14:07

UPDATE 20.00 Câteva zeci de mii de oameni protestează, la această oră, în Piaţa Victoriei, cerând demisia Guvernului.

Reporterul RRA Cătălin Purcaru transmite în direct:

Atmosfera în Piata Victoriei s-a calmat, după ce în urmă cu mai bine de jumătate de oră un grup de persoane a încercat să forteze cordonul format de jandarmi.

Totodată, s-a aruncat către fortele de ordine cu sticle de plastic si alte obiecte. Grupul a încetat să ajungă spre poarta dinspre Palatul Victoria, însă jandrmii au ripostat si au folosit gazele lacrimnogene care s-au simtit până aproape de strada Buzesti.

Până acum, 40 de persoane au primit asistență medicală, iar un alt jandarm a avut nevoie de îngrijiri după ce a fost lovit în zona fetei.

Oamenii au steaguri tricolore ale Uniunii Europene, dar si a altor state membre.

Se scandează împotriva Guvernului si se cere demisia executivului, inclusiv alegeri anticipate. În continuare, Piata Victoriei nu poate fi tranzitată, circulatia rutieră fiind blocată, inclusiv străzile si bulevardele adiacente.
Forţele de ordine sunt prezente în număr foarte mare pentru a aasigura ordinea la această manifestație.

S-a suplimentat dispozitivul de jandarmi care se află inclusiv în curtea Guvernului.

Totodată, reprezentantii jardarmeriei fac apel către oameni să protesteze pasnic si cei care protestează pasnic să se retragă din primele rânduri din zona de contact cu jandarmii.

O ultimă informatie: politistii spun că nu se înregistrează blocaje la intrările în Capitală, traficul fiind intens către zonele montane si Litoral.

Jandarmeria solicită totodată participanţilor la protestul din Piaţa Victoriei să nu vină însoţiţi de copii şi să se delimiteze de grupurile care provoacă violenţa.

UPDATE 18.00 Românii din diaspora, nemulţumiţi de guvern, protestează la această oră în Piaţa Victoriei.

Circulaţia este blocată în zonă şi au fost înregistrate incidente între protestatari şi forţele de ordine.

Reporterul RRA, Iulian Olescu transmite:

Mai multe sute de oameni, într-adevăr, protestează în continuare în Piaţa Victoriei scandând lozinci împotriva coaliţiei de guvernare, cerând demisia Executivului şi organizarea de alegeri anticipate, însă câteva sute se află şi pe trotuarul din faţa Muzeului Antipa, mai puţin gălăgioase, şi doar iau parte la această manifestare, să spunem aşa.

Practic, este blocat în zonă, singura arteră pe care se circulă, fiind cea care face legătura între strada Buzeşti şi Bulevardul Ion Mihalache.

În urmă cu aproximativ o oră şi jumătate au avut loc, într-adevăr, mai multe momente tensionate, protestatarii încercând să se apropie de clădirea guvernului.

După intervenţia forţelor de ordine care au utilizat şi gaze lacrimogene, mai multe persoane au avut nevoie de asistenţă medicală.

Iată câteva dintre opiniile protestatarilor înregistrate înainte de incidentele cu forţele de ordine.

"Din Londra, am venit special pentru acest protest. Sunt tânăr. Vreau viitorul aici. Am plecat la 20 de ani. Am pierdut 13 ani din viaţă".

"Din Germania, pentru că nu e posibil ca o ţară europeană în secolul XXI să fie condusă de un dublu condamnat penal. Aşa ceva nu este de conceput. În primul rând, alegeri anticipate şi de acolo restartăm totul".

"Eu am venit de la Madrid, pentru a fi liberi. Democraţia se va pierde. Vom intra într-o dictatură mafiotă. Şi aşa suntem deja".

"Din Anglia, protestăm. Nu suntem de acord cu tot ce s-a făcut până acum şi sperăm ca acest guvern să cadă cât mai repede".

În acest moment, situaţia este relativ mai calmă, însă jandarmii, prezenţi în număr mare în zonă au format un cordon, delimitând perimetrul în care se desfăşoară manifestaţia.

În urma incidentelor din Piaţa Victoriei, mai mulţi manifestanţi şi un jandarm au avut nevoie de îngrijiri medicale. Reporterul RRA, Daniela Manuţă este în studio, şi ne spune ce informaţii are de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă:

Echipajele de prim ajutor au acordat îngrijiri medicale unui număr de 36 de persoane, dintre care doar două au dorit transportul la spital, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

Cei mai mulţi oameni au acuzat iritaţii la ochi şi la nas din cauza gazelor lacrimogene şi stări de leşin.

ISU Bucureşti-Ilfov a mai menţionat că a fost vorba de doi jandarmi răniţi, unul dintre ei a fost transportat la spital pentru o suspiciune de fractură la un deget, iar un altul a fost îngrijit la faţă locului pentru zgârieturi la antebraţ.

UPDATE 17:00 Reporterul RRA, Iulian Olescu, transmite:

Într-adevăr, forţele de ordine au reuşit să împingă manifestanţii înapoi în perimetrul acela din centrul pieţei şi au format un dispozitiv cu garduri metalice şi personal al Jandarmeriei şi trupelor speciale din Jandarmerie în jurul acestui perimetru, însă circulaţia este încontinuare oprită în toată Piaţa Victoriei.

S-au folosit şi gaze lacrimogene şi câteva persoane au fost transportate pe targă către ambulanţele SMURD care se află în număr mare aici, în Piaţa Victoriei. Mai multe sute de persoane, nu pot să apreciez foarte bine, scandează în continuare împotriva executivului, cer demisia executivului şi alegeri anticipate. Au aruncat şi cu sticle, în general goale, către forţele de ordine.

Au fost, într-adevăr, incidente, dar în acest moment sunt grupaţi în acel perimetru din centrul pieţei. Cu toate acestea, circulaţia este în continuare întreruptă pe toate arterele.

Realizator: Deci lucrurile s-au calmat la această oră?

Reporter: Atmosfera este în continuare tensionată. Se scandează "fără violenţă". Văd jandarmi care au acele tuburi cu gaze lacrimogene, fiind prezenţi în continuare aici în zonă.

Despre incidentele din Piaţa Victoriei, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, a făcut câteva precizări cu puţin timp în urmă pentru postul nostru de radio:

Georgian Enache: Persoanele care protestau în faţa Victoriei au forţat şi au rupt cordonul de protecţie format din jandarmi şi garduri de protecţie, au blocat circulaţia în Piaţa Victoriei şi au înaintat spre zona în care se află sediul Guvernului României. Colegii mei au realizat un nou dispozitiv pe trotuarul de lângă sediul guvernului. În acest moment, situaţia s-a calmat. În continuare, circulaţia râmâne blocată, iar colegii mei vor încerca să determine aceste persoane să meargă în zona în care există spaţiu suficient, astfel încât circulaţia rutieră să nu fie afectată şi nici activitatea instituţiilor statului.

Foto: Atena Teognoste

UPDATE 13.00 Reporterul RRA, Alexandru Lancuzov, transmite:

Sunt aproximativ 400, poate 500 de persoane în spaţiul delimitat, în faţa clădirii guvernului, dar şi în zonele umbrite de la Aviatorilor şi Muzeul Antipa.

În Piaţa Victoriei, oamenii au venit cu steaguri, cu umbrele pentru umbră, am văzut şi un cort dar şi o rulotă. Protestatarii au adus şi sistemul de sonorizare.

Sunt foarte multe forţe de ordine, jandarmerie şi poliţie pe trotuare şi la dirijarea circulaţiei în intersecţii, jandarmii efectuează un control sumar pentru cei care vin cu bagaje mai voluminoase. Deocamdată nu sunt restricţii de circulaţie.

-------------------------------------------------------------------------------------

Dimineaţă, Poliţia Capitalei a făcut un control pirotehnic preventiv la autoturismele parcate în zona Piaţa Victoriei.

Poliţia a precizat că acţiunea a urmărit asigurarea protecţiei cetăţenilor care se vor afla în piaţă.

Încă de ieri, Jandarmeria a anunţat că nu va tolera eventuale comportamente violente la miting.

Protestul nu are niciun organizator, susţine Primăria Capitalei, întrucât niciunul dintre cei care au anunţat iniţial că organizează manifestaţia nu a vrut să semneze un protocol cu Municipalitatea.

România va avea primul megawatt de energie eoliană în 2032
Știri 29 Februarie 2024, 09:07

România va avea primul megawatt de energie eoliană în 2032

În decurs de un an, Guvernul ar urma să aprobe perimetrele eoliene din zona Mării Negre, iar ulterior Ministerul Energiei va...

România va avea primul megawatt de energie eoliană în 2032
Marcel Ciolacu: Nicio pensie nu scade ca efect al noii legi
Știri 28 Februarie 2024, 17:45

Marcel Ciolacu: Nicio pensie nu scade ca efect al noii legi

Guvernul a promis pensionarilor că le va recalcula pensiile anul acesta, cu scopul de a le majora în mod echitabil.

Marcel Ciolacu: Nicio pensie nu scade ca efect al noii legi
Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, în conflict de interese de natură administrativă
Știri 28 Februarie 2024, 11:15

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, în conflict de interese de natură administrativă

Primarul a încălcat dispoziţiile din legea referitoare la incompatibilităţile persoanelor cu funcţii publice şi ordonanţa...

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, în conflict de interese de natură administrativă
Valabilitatea permiselor de conducere ar putea creşte de la 10 la 15 ani
Știri 28 Februarie 2024, 10:33

Valabilitatea permiselor de conducere ar putea creşte de la 10 la 15 ani

Senatul a adoptat o propunere legislativă, potrivit căreia valabilitatea permiselor de conducere creşte de la 10 la 15 ani.

Valabilitatea permiselor de conducere ar putea creşte de la 10 la 15 ani
EXCLUSIV Permisul auto, buletinul, paşaportul vor putea fi reînnoite direct de pe  telefon 
Știri 27 Februarie 2024, 11:37

EXCLUSIV Permisul auto, buletinul, paşaportul vor putea fi reînnoite direct de pe  telefon 

Bogdan Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a spus la Radio România Actualități, că printr-o...

EXCLUSIV Permisul auto, buletinul, paşaportul vor putea fi reînnoite direct de pe  telefon 
România economiseşte două miliarde de lei prin comasarea alegerilor
Știri 27 Februarie 2024, 11:27

România economiseşte două miliarde de lei prin comasarea alegerilor

Ministrul Finanțelor a declarat că toate alegerile din acest an ar fi costat statul român aproximativ patru miliarde de lei,...

România economiseşte două miliarde de lei prin comasarea alegerilor
Agenda Parlamentului
Știri 26 Februarie 2024, 08:02

Agenda Parlamentului

Prim-ministrul Marcel Ciolacu este invitat la 'Ora prim-ministrului' pentru a da explicaţii privind încetinirea ritmului de...

Agenda Parlamentului
Opoziţia contestă comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare
Știri 22 Februarie 2024, 10:21

Opoziţia contestă comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare

Alianţa Dreapta Unită, formată din USR, Forţa Dreptei şi PMP, a anunţat că va ataca în justiţie toate actele normative legate...

Opoziţia contestă comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare