FMI se întoarce
O delegaţie a Fondului Monetar Internaţional începe miercuri, o nouă misiune la Bucureşti pentru evaluarea acordului aflat în derulare şi începerea discuţiilor preliminare cu autorităţile române privind încheierea unei noi înţelegeri.
Articol de Simona Mihăescu, 20 Octombrie 2010, 09:23
Este a şasea misiune a Fondului Monetar Internaţional de evaluare a performanţelor economice ale României în conformitate cu prevederile Acordului Stand-By şi ale Scrisorii Suplimentare de Intenţie .
Tonny Lybek, şeful Biroului FMI pentru România şi Bulgaria, declara luni, că misiunea FMI în România este de a discuta cu autorităţile române , proiectul de buget şi vor fi analizate progresele făcute de România.
"Misiunea Fondului care va sosi în Capitala României, va discuta proiectul de buget cu autorităţile române şi vor fi analizate progresele făcute prin angajamentele luate de oficialităţi faţă de instituţiile financiare internaţionale care sprijină programul pentru România. De asemenea, vom discuta măsurile ulterioare care trebuie să fie luate pentru a asigura stabilitatea macroeconomică şi financiară" a declarat oficialul FMI.
Programul FMI se încheie pe 1 noiembrie
Potrivit lui Tonny Lybek, programul misiunii FMI în România se va încheia pe întâi noiembrie.
Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a declarat luni, într-o emisiune televizată, că noul acord nu va fi unul de împrumut pentru plata salariilor, ci unul de constituire a unei linii de credit care să fie folosită doar în situaţii de urgenţă.
O astfel de înţelegere este susţinută şi de preşedintele Traian Băsescu.
Şeful statului a declarat, duminică, la Pro TV, că este un susţinător fără rezerve al unui nou acord cu FMI, care nu va viza împrumutarea unei sume anume, ci va constitui o linie de credit care va fi pusă la dispoziţie în cazul în care situaţia internaţională o va impune
Fostul ministru de finanţe, liberalul Varujan Vosganian, a declarat, pentru Radio România Actualităţi, că este util un nou aranjament cu Fondul, dar că acesta ar trebui să difere de cel actual.
"E nevoie de un nou acord, care să modeleze pe calea dialogului dintre Guvern şi Fondul Monetar Internaţional strategia pe perioada următoare de consolidare fiscală şi de reechilibrare bugetară, însă nu este nevoie să fie însoţită de resurse financiare explicite, ci de o linie de finanţare care să poată fi accesată dacă este cazul - să sperăm că nu va fi cazul", a spus Varujan Vosganian.
Boardul FMI a aprobat, la finele lunii septembrie, a cincea evaluare a acordului cu România, precum şi scrisoarea suplimentară, astfel că instituţia a eliberat cea de-a şasea tranşă din împrumut, de aproape 900 de milioane de euro.
România a încasat, până în prezent, 11,27 miliarde de euro de la FMI, din cadrul unui împrumut total de 13,15 miliarde de euro, la care se adaugă cele 3,5 miliarde de euro primite de la CE, dintr-un împrumut de 5 miliarde de euro, precum şi 300 de milioane de euro de la Banca Mondială.
Pachetul total de sprijin pentru România, convenit pe 4 mai 2009 cu marii finanţatori mondiali, se ridică la 20 de miliarde de euro.