Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Raed Arafat, secretar de stat

Colaborarea cu medicii - şi nu numai cu medicii ci cu toate autorităţile din Muntenegru - a fost exemplară, a fost foarte bine, deci un sprijin total din secunda în care am ajuns acolo.

Raed Arafat, secretar de stat

Articol de Johann Pohrib, 26 Iunie 2013, 09:57

Realizator: Astăzi (miercuri, n.r.) guvernul a hotărât zi de doliu naţional în memoria românilor care şi-au pierdut viaţa în accidentul din Muntenegru. Răniţii, internaţi iniţial în spitale din Podgoriţa, au fost aduşi acasă ieri cu 2 avioane militare româneşti. Un al treilea avion a adus acasă şi trupurile neânsufleţite ale celor care şi-au pierdut viaţa în accident. Alături de noi în această dimineaţă este domnul Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, cel care a fost prezent în această acţiune de la început. Bună dimineaţa domnule Arafat, mulţumim pentru prezenţa la emisiune.

Raed Arafat: Bună dimineaţa.

Realizator:Permiteţi-mi prima întrebare să o adresez doctorului Raed Arafat: care sunt cele mai noi informaţii despre starea răniţilor? Ştiu că 3 dintre ei erau în stare gravă.

Raed Arafat: Momentan nu avem informaţii că ceva s-a schimbat. Oricum, o să primim un raport în cursul dimineţii şi o să comunicăm cum evoluează situaţia lor.

Realizator:
Din punctul de vedere al managerului de situaţii de urgenţă, autorităţile române s-au mişcat foarte repede în gestionarea situaţiei din Muntenegru. Cum s-a colaborat cu medicii din Muntenegru? Cum a fost făcut transportul răniţilor, câte cadre medicale din România au fost implicate? Sunt mai multe întrebări la un loc.

Raed Arafat: Deci, cel puţin că şi reacţia eu pot să spun că a fost o reacţie foarte rapidă. Din momentul în care chiar s-a dat dispoziţia din partea premierului pentru trimiterea unei echipe de evaluare în care au fost cei de la Ministerul de Externe, am fost şi eu. Acolo colaborarea cu medicii - şi nu numai cu medicii ci cu toate autorităţile din Muntenegru - a fost exemplară, a fost foarte bine, deci un sprijin total din secunda în care am ajuns acolo. Ministrul sănătăţi zilnic a fost cu noi în aceste 2-3 zile, adică luni, de când am sosit, ne-a primit, a fost cu noi în spital, a vizitat pacienţii cu noi în spital ca să luăm deciziile, care vor fi următorii paşi. Venirea ministrului de externe domnul Corlăţean, care a fost primit iarăşi şi de preşedinte şi de primul ministru eu pot să spun că a fost o reacţie la cel mai înalt nivel pozitivă şi de sprijin. De la noi au plecat cu avioanele militare în jur la 27 de persoane medici, asistenţi, inclusiv am avut şi din partea Armatei un număr de medicii şi paramedici care au venit cu avioanele. Operaţiunea a mers destul de bine, pot să spun, chiar nu putem să reproşăm nimic, s-a pus orice lucru la nivelul posibilităţilor şi capacităţilor care erau acolo ca să putem să transportăm pacienţii. A trebuit să-i transportăm la primul avion în două ture şi la al doilea avion iarăşi în două ture, dar era un lucru normal şi pot să spun că a mers totul foarte bine.

Realizator:
Ca să înţeleagă ascultătorii noştri: cât de eficientă a fost intervenţia autorităţilor în această situaţie? Dacă există, care este protocolul internaţional în astfel de cazuri? Statul "mamă" îşi recuperează cetăţenii răniţi aflaţi pe teritoriul altui stat?

Raed Arafat: Nu. Deci nu există protocol nicăieri, fiecare stat acţionează după proceduri şi după obişnuniţe naţionale. Deci sunt state, chiar şi foarte avansate, care nu ar fi făcut ce am făcut noi. Faptul că am reacţionat în acest mod şi am avut capacitatea de dotare şi medicală să facem acest lucru este un lucru extrem de pozitiv şi extrem de, eu aş zice extrem de civilizat chiar, pentru că era normal să se facă ceea ce s-a făcut şi nu trebuia să fie o chestie ieşită din comun. Adică este o chestie normală ca atunci când se întâmplă aşa ceva să te duci să ajuţi cetăţenii tăi să-i aduci înapoi. Dar nu toate statele fac acest lucru şi pot să spun că nu există protocol internaţional în acest sens. Sunt multe state care lasă treaba în seama asigurărilor şi asigurările le rezolvă cum ştiu ei sau nu le rezolvă.

Realizator:
Mulţumim că aţi punctat şi acest lucru. Conform comunicatului Institutului Naţional de Medicină Legală, remis în această dimineaţă, au fost identificate toate cadavrele celor 18 victime ale accidentului. Aveţi în vedere acordarea de sprijin de specialitate familiilor care au suferit pierderi în acest accident? Mă refer la consiliere.

Raed Arafat:
Deci noi ieri am fost contactaţi de Asociaţia Psihologilor şi s-au oferit voluntar să sprijine şi atunci am dat la fiecare dintre cele patru spitale indicaţii în sensul în care să-i sprijine total, să intre în legătură nu numai cu familiile, dar şi cu pacienţii care doresc acest lucru, aşa că există consiliere psihologică oferită de experţi chiar în mod voluntar şi care s-au oferit singuri de ieri, iar noi le-am deschis calea să poată să acorde sprijinul necesar.

Realizator:
Dumneavoastră aţi fost la Podgoriţa. Toată presa a vorbit despre solidaritatea populaţiei din zonă. un lucru obişnuit în asemenea situaţii? V-aţi mai întâlnit cu o astfel de manifestare socială, pot să-i spun?

Raed Arafat:
Din fericire nu m-am mai întâlnit, că nu am avut astfel de situaţii...deci repetate, deci asta a fost o situaţie deosebită, dar pot să vă spun că solidaritatea a fost extrem de consistentă. A fost o situaţie, care, bineînţeles, n-aş dori să mai trecem prin ea altă dată, însă am găsit oameni care au venit să-i ajute pe răniţi în spital, medicii au venit de acasă toţi. Când s-a auzit de accident, asistenţii au făcut o muncă super bine, super bine coordonată pot să spun, şi au salvat vieţi în sensul real al cuvântului. Iar am găsit oameni, de exemplu, eu ieri am găsit un cetăţean care vorbeşte româna foarte bine, care stă în Muntenegru cu soţia lui şi am înţeles că a stat în spital de când au venit accidentaţii şi a ajutat, a adus mâncare plus din afară, i-a ajutat, le aducea apă, stătea cu ei, vorbea cu cei care sunt conştienţi. Deci era un tânăr pe la 20 şi ceva de ani care făcea acest lucru, pe lângă alţii care s-au implicat la toate nivelurile.

Realizator:Sunt şi români care îşi doresc să fie solidari cu cei afectaţi de acest accident, şi mă refer aici la donarea de sânge. Conform unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, începând din această dimineaţă, cei din capitală care vor să doneze sânge pentru victimele accidentului pot merge la Institutul Naţional de Hamatologie. Doar acolo sau mai există şi alte spitale, alte...?

Raed Arafat:
Nu, acolo în principal, pentru că la momentul actual nu se pune o problemă de lipsă de sânge pentru ei. Deci, ieri, era un stoc de vreo 300 de pungi de sânge la centrul de sânge din Bucureşti, însă cine doreşte totuşi să facă acest lucru în semn de solidaritate, vor să facă, să doneze sânge, atunci la centrul de sânge, la centrul de transfuzii.

Realizator:
Institutul Naţional de Hamatologie pe Strada Constantin Caracaş nr.2-8...

Raed Arafat:
Exact.

Realizator:
...sectorul 1, Bucureşti. Şi o ultimă întrebare, ce ar trebui să învăţăm din această tragedie?

Raed Arafat: Că oricând putem să ne confruntăm cu o situaţie neobişnuită şi o situaţie tragică şi trebuie să fim pregătiţi, asta e în primul rând. În al doilea rând, avem de învăţat de la solidaritatea care ni s-a arătat de la o ţară care este chiar cu posibilităţi limitate, având în vedere şi... adică gândiţi-vă, pentru cine nu ştie, că este o ţară care are populaţia unui judeţ din Mureş...

Realizator:Da.

Raed Arafat: ...din România. Eu asimilam cu judeţul Mureş, 600.000 de locuitori.Deci ce au făcut acolo era exemplar şi cred că avem de învăţat de la ei. Şi mai e un lucru care vreau să îl zic: cred că este momentul în care să începem să ne gândim când facem astfel de acţiuni noi trebuie să fim mândri că putem să facem şi putem să ajutăm şi noi semenii noştri. Din păcate, a fost...n-am urmărit şi nici n-am avut când să urmăresc, dar am auzit destule critici, comemtarii etc care poate în astfel de situaţii nu au locul lor şi în astfel de situaţii în mod normal trebuie toate eforturile să fie concentrate să rezolvăm o problemă şi să fim mulţumiţi dacă am rezolvat-o corect, că am rezolvat-o şi am putut. Şi să venim cel puţin şi în sprijinul celor care se implică de la noi, pentru că ieri chiar ziceam la una dintre emisiunile de televiziune că este foarte demoralizant pentru echipele de intervenţie când tot impul aud, în timpul în care ei lucrează, că nu se face nimic. că nimeni nu acţionează, că nimeni nu rezolvă, când de fapt şi cei care comentează ştiu că se rezolvă şi că se reacţionează. Numai că va trebui, totuşi, să devenim un pic mai înţelepţi în acest sens, să zic aşa.

Realizator:Permiteţi-mi să vă transmit pe această cale multele felicitări pentru modul în care aţi intervenit în acest caz, primite de la ascultătorii RRA. Au fost foarte multe sms-uri, foarte multe mesaje care au remarcat modul în care aţi intervenit. Vreau să adaug aici opinia personală a colegului nostru Mario Balint, care a văzut echipele SMURD cum au acţionat la Podgorica şi a rămas foarte impresionat şi, de asemenea, vreau să adaug şi felicitările mele personale pentru cum aţi intervenit.

Raed Arafat:
Mulţumesc. Asta este pentru toţi care s-au implicat, pentru că să vă spun - s-au implicat zeci de oameni, de la piloţi la medici, la asistenţi, la pompieri, la jandarmi, la poliţişti, deci toată lumea şi cred că toţi trebuie felicitaţi pentru acest lucru.

Realizator:Mulţumim pentru prezenţa în emisiune.

Raed Arafat:
Mulţumesc.

AUDIO Interviul integral

Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale
Exclusivități Radio România 08 Ianuarie 2024, 10:39

Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale

Ministrul Sănătății spune că, la nivel central, se va reuși deblocarea unor memorandum-uri pentru ocuparea posturilor atât în...

Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale
Analistul politic Alexandru Lăzescu: 2024 va fi un an  mai complicat şi mai periculos decât 2023
Exclusivități Radio România 03 Ianuarie 2024, 09:55

Analistul politic Alexandru Lăzescu: 2024 va fi un an mai complicat şi mai periculos decât 2023

RRA: "Apel matinal" - Invitat: Alexandru Lăzescu, profesor universitar şi analist politic RADIO ROMÂNIA...

Analistul politic Alexandru Lăzescu: 2024 va fi un an mai complicat şi mai periculos decât 2023
Premierul Marcel Ciolacu: De 95 de ani, postul public de Radio este pentru români sursă de informare și de formare a multor generații
Exclusivități Radio România 01 Noiembrie 2023, 09:29

Premierul Marcel Ciolacu: De 95 de ani, postul public de Radio este pentru români sursă de informare și de formare a multor generații

Mesajul premierului Marcel Ciolacu transmis postului public de Radio cu prilejul împlinirii a 95 de ani de activitate.

Premierul Marcel Ciolacu: De 95 de ani, postul public de Radio este pentru români sursă de informare și de formare a multor generații
Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: Vom avea o continuare a scăderii inflaţiei
Exclusivități Radio România 06 Octombrie 2023, 10:43

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: Vom avea o continuare a scăderii inflaţiei

RRA: "Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6...

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: Vom avea o continuare a scăderii inflaţiei
Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată
Exclusivități Radio România 12 Septembrie 2023, 09:38

Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată

Consiliul Concurenţei are suspiciuni că băncile nu-şi lasă clienţii să îşi refinanţeze creditele la dobânzi mai bune.

Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată
Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară
Exclusivități Radio România 05 Septembrie 2023, 16:44

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară

Ministrul Educației , Ligia Deca, a declarat, la Radio România Actualități că va fi gândit un sistem, în aşa fel încât atunci...

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară
Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum
Exclusivități Radio România 16 August 2023, 08:30

Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum

Mircea Geoană susține că ţara noastră are şi toate şansele de a atinge, în următorii 10-15 ani, un nivel de trai similar cu...

Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum
Repornirea Termocentralei de la Mintia,  cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România
Exclusivități Radio România 09 August 2023, 09:42

Repornirea Termocentralei de la Mintia, cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România

Noul proprietar al Termocentralei Mintia a prezentat planul de un miliard de euro pe care vrea să-l realizeze cu unitatea...

Repornirea Termocentralei de la Mintia, cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România