Ascultă Radio România Actualitaţi Live

INTERVIU Nicolae Timofti, preşedintele R.Moldova

"A fi independent înseamnă că ai posibilitatea să-ți apreciezi singur soarta. Noi ne declaram independenți, dar, de fapt, ne hotărau soarta alții".

INTERVIU Nicolae Timofti, preşedintele R.Moldova

Articol de Corneliu Rusnac, 27 August 2015, 12:10

Radio Chișinău: Domnule Președinte, ne aflăm în preajma, probabil, celei mai importante sărbători pentru Republica Moldova – Ziua Independenței. Ce înseamnă această sărbătoare pentru dumneavoastră? Cum vi s-au întipărit în memorie evenimentele din august 1991?

Nicolae Timofti:
Cu alte ocazii, la această întrebare am mai răspuns și întotdeauna spun un lucru care corespunde adevărului pentru mine și un adevăr pe care îl poartă mulți cetățeni ai Republicii Moldova. Mă refer la sentimentul pe care l-am trăit noi atunci – de oameni liberi. A fi independent înseamnă că ai posibilitatea să-ți apreciezi singur soarta, să-ți rezolvi problemele cotidiene prezente și de viitor. Noi ne declaram independenți, dar, de fapt, ne hotărau soarta alții. Acest sentiment eu îl am și astăzi, îl port cu mine și sunt sigur că suntem în stare, din momentul declarării independenței și până astăzi și pe viitor să ne rezolvăm singuri problemele și soarta noastră.

Radio Chișinău:
Cum ați caracteriza cei 24 de ani de independență? Care au fost cele mai importante realizări? Care au fost cele mai mari eșecuri?


Nicolae Timofti: Cea mai mare victorie a noastră este că am reușit să ne debarasăm de acea supunere pe care am avut-o sute de ani. Apoi, noi ne-am învățat să construim societatea, să alegem liber organele de conducere ale statului, să ne apreciem singuri direcția de dezvoltare pe care noi o considerăm corectă. Este vorba despre vectorul european. Și chiar din start noi am zis că ne rupem dintr-un sistem și vrem să trecem într-o comunitate de state de altă organizare, de altă natură, cum este Uniunea Europeană. Noi am făcut parte de la început din Consiliul Europei. Ne-am atașat la acele valori europene care sunt necesare unei societăți democratice și am început să reconstruim justiția, economia, să reconstruim modul de viață. Și eu consider că noi am reușit multe, dar, ați întrebat care sunt și nereușitele. Cu regret n-am reușit întotdeauna să realizăm ce ne-am propus. Ca un eșec pentru noi, aș spune eu, este faptul că nu am reușit până la sfârșit să ne debarasăm de acele deprinderi vechi pe care le-am avut din vechiul sistem. Desigur, un mare eșec al nostru este faptul că noi nu am reușit, pe parcursul anilor de independență, să asigurăm independența pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Mă refer la faptul că avem un teritoriu necontrolat, care este Transnistria. Să recunoaștem și să spunem că este un teritoriu ocupat de către o armată străină, care are o misiune de a apăra regimul care a fost instalat la începutul anilor 90, neconstituțional, care împiedică ca noi să realizăm planul nostru de independență pentru care am luptat și pe care l-am cucerit în 1991.

AUDIO Interviul cu preşedintele Nicolae Timofti, realizat de Corneliu Rusnac.

Radio Chișinău: O provocare la care a trebuit să facă față Republica Moldova în ultimul an a fost și criza provocată de dispariția miliardului de dolari de la cele trei bănci: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Mai mulți lideri de opinie consideră că dispariția miliardului a afectat nu doar încrederea cetățenilor în instituțiile statului, ci și independența țării. Cum apreciați în general acest caz și ce ar trebui făcut pentru a remedia situația și a reda cetățenilor încrederea pierdută?

Nicolae Timofti: Vreau să încep de la prevederile legale, constituționale, că nimeni nu poate fi recunoscut vinovat pentru săvârșirea unei infracțiuni, până când nu va fi constatat în limitele unui proces echitabil, de organele competente. Dar faptul că a dispărut o sumă considerabilă trebuie să ne pună pe toți în gardă și să dăm posibilitatea organelor de drept, organelor competente, să verifice, să ancheteze situația și să spună societatății ce a avut loc de fapt. Și cei vinovați trebuie să fie trași la răspundere.

Radio Chișinău: Una din cele mai mari probleme pe care o întâmpină societatea noastră și pe care au remarcat-o și mai mulți oficiali străini este corupția. Cum poate fi eradicat acest flagel și ce se întreprinde în prezent pentru a combate acest fenomen, în primul rând corupția în justiție pentru că se întâmplă să avem decizii judecătorești controversate care uneori au scandalizat societatea?

Nicolae Timofti: La noi, cu regret, acest fenomen există și sunt afectate mai multe părți ale societății, nu numai justiția, cum se vorbește mai mult, dar se pune accentul pe justiție dintr-un singur motiv și eu sunt de acord cu aceasta: că justiția este prima responsabilă în lupta cu corupția. Dar, de fapt, aici duc răspundere în aceeași măsură pentru corupție și Procuratura, și poliția, și organele administrației locale, și organele centrale, ministerele... Toți trebuie să trăiască după reguli stabilite de către legi.

Radio Chișinău: Să revenim la problema transnistreană. Așa cum ați remarcat și dumneavoastră, această problemă a măcinat permanent stabilitatea Republicii Moldova. Cum vedeți rezolvarea ei și ce se poate face în actuala conjunctură geopolitică pentru a mișca lucrurile înainte?


Nicolae Timofti:
Rezolvarea problemei Transnistriei depinde foarte mult de poziția Rusiei. Noi, din interior, trebuie să convingem cetățenii de pe ambele maluri că noi dorim să conviețuim, ca și anterior, în pace, în liniște. Nu prezentăm nici un pericol pentru concetățenii noștri din partea stângă a Nistrului. Ei sunt tot cetățenii noștri, indiferent de naționalitate: că-s ruși, ucraineni, moldoveni, români, cum se numește fiecare, după voință. Dar eu consider că noi suntem în stare să trăim în liniște și pace, cum am trăit mulți ani și îi chem pe cetățeni să înțeleagă acest lucru, că dacă, Doamne ferește, se va începe cumva rezolvarea acestor probleme pe alte căi decât cele pașnice, o să sufere numai oamenii nevinovați.

Radio Chișinău:
Criza din Ucraina a developat o problemă comună pentru mai multe state din regiune. Este vorba de propaganda rusă. Ucraina s-a văzut nevoită să interzică retransmiterea, pe teritoriul său, a unui șir întreg de posturi din Rusia. Din acest punct de vedere, cum își asigură Republica Moldova securitatea informațională, pentru că și acesta este un indicator al independenței, și cum își protejează spațiul mediatic de ingerințe din exterior?


Nicolae Timofti:
Personal, nu sunt mulțumit de faptul că, la noi, nu se asigură un spațiu informațional corect pentru cetățenii Republicii Moldova. Predomină, aș spune eu, pe nedrept pentru cetățeanul nostru, al Republicii Moldova, posturi de televiziune străine, care nu au cele mai bune intenții pentru Republica Moldova și pentru societatea noastră. Aceste posturi de televiziune, care funcționează la noi, cu acordul nostru, cu regret, ne insuflă permanent o ură față de alte țări, de Uniunea Europeană și promovează niște idei care nu se cuprind în programul majorității parlamentare a Republicii Moldova. Și aceasta are loc datorită faptului că structurile competente ale audiovizualului nu își îndeplinesc întotdeauna obligațiunile, legate de a preveni, iată, aceste acțiuni diversioniste față de cetățeanul Republicii Moldova. Și eu sper că acest organe își vor îndeplini datoria așa cum prevăd legile (fiindcă legile nostre permit să fie luate măsuri respective și de restricție). Eu, dacă va fi cazul, voi fi și pentru închiderea acelor posturi de televiziune care lucrează împotriva independenței Republicii Moldova, împotriva cursului oficial de dezvoltare, pe care l-au ales majoritatea cetățenilor și să intrăm într-o normalitate. Eu cred că aceasta o vor înțelege majoritatea și nu trebuie să dăm prioritate unui grup de oameni din societate care sunt mai mici la număr, dar zgomotoși și cer mai multe drepturi decât are majoritatea. Și, iată, noi dacă vom stabili foarte clar aceste lucruri, fără ca să încălcăm drepturile omului, atunci o să reușim să facem ordine.

Atât timp cât noi vom trece cu vederea aceste încălcări grave ale dreptului la o informație corectă, noi o să avem numai de pierdut.

Radio Chișinău: O altă problemă scoasă în evidență în contextul situației regionale este securitatea energetică. Cât de vulnerabilă este Republica Moldova din acest punct de vedere?


Nicolae Timofti
: Toți cunoaștem că noi depindem foarte mult de o singură sursă energetică. E vorba de gazul rusesc și de electricitatea pe care noi o primim dintr-o zonă care poate să ne închidă când dorește accesul la această sursă. Acum se lucrează foarte intens și este planificat ca până în anul 2018 noi să ieșim cu unele rezultate de independență energetică, prin construcția gazoductului Iași-Chișinău, care a fost început sub titlul de Iași-Ungheni și este realizat deja. Avem promisiuni de susținere în acest domeniu, dar noi trebuie să ne clarificăm privind atitudinea noastră față de partenerii noștri care ne ajută și ne susțin. Și partenerii europeni doresc să fie realizate programe de luptă cu corupția, de instituire a unei justiții independente și a unei economii bazate pe piața liberă. Și, iată, când vom reuși să îndeplinim aceste programe, vom avea susținerea de mai departe. Noi, datorită susținerii partenerilor occidentali, vorbesc de Uniunea Europeană și de Statele Unite ale Americii, noi am reușit să realizăm foarte multe lucruri frumoase și benefice pentru Republica Moldova. Dacă priviți acele drumuri care deja s-au construit și oamenii sunt foarte mulțumiți și se mândresc că noi suntem în stare să facem aceste lucruri, dar aceasta s-a făcut cu ajutorul partenerilor noștri. Eu vorbesc și vă spun și acum, cu această ocazie: din momentul independenței până acum, noi am primit ajutor nerambursabil din partea Statelor Unite ale Americii în sumă de peste un miliard și 200 de milioane de dolari, prin diferite programe. Și asta ne-a dat posibilitate să realizăm, cum am spus, lucruri frumoase. Acum avem o perioadă de stagnare fiindcă suntem studiați și noi singuri ne dorim să ne determinăm ce vrem să facem, cum să mergem mai departe pe drumul pe care l-am ales.

Radio Chișinău: Și, în concluzie, cum vedeți viitorul Republicii Moldova în următorii 10-20 de ani?


Nicolae Timofti: Eu doresc ca Moldova s-o văd înfloritoare, cu realizări, cu oameni liberi, cu oameni îndestulați material și nu numai material, dar să fie schimbat și spiritul lor. Să fie o societate unde predomină bunătatea, unde predomină asigurarea necesară a cetățeanului, în toate domeniile.

INTERVIU cu președintele AEP, Toni Greblă, despre desfășurarea alegerilor parlamentare și prezidențiale
Exclusivități Radio România 06 Septembrie 2024, 14:28

INTERVIU cu președintele AEP, Toni Greblă, despre desfășurarea alegerilor parlamentare și prezidențiale

Primul tur al alegerilor prezidenţiale va avea loc pe 24 noiembrie, iar cel de-al doilea pe 8 decembrie. Scrutinul pentru...

INTERVIU cu președintele AEP, Toni Greblă, despre desfășurarea alegerilor parlamentare și prezidențiale
Luminița Odobescu:  Organizarea alegerilor în străinătate este o prioritate pentru Ministerul de Externe
Exclusivități Radio România 23 Mai 2024, 10:05

Luminița Odobescu: Organizarea alegerilor în străinătate este o prioritate pentru Ministerul de Externe

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (21 mai, ora 21:05) - Emisiunea: "Oameni care mişcă România". Realizator:...

Luminița Odobescu: Organizarea alegerilor în străinătate este o prioritate pentru Ministerul de Externe
Ioan Aurel Pop: În perioade de alegeri noi facem promisiuni, dar nu le respectăm. Printre oamenii politici români sunt foarte puțini oameni de stat
Exclusivități Radio România 08 Mai 2024, 17:31

Ioan Aurel Pop: În perioade de alegeri noi facem promisiuni, dar nu le respectăm. Printre oamenii politici români sunt foarte puțini oameni de stat

Academia Română lansează un dialog-dezbatere privind "Proiectul național, statal, cultural român în secolul 21".

Ioan Aurel Pop: În perioade de alegeri noi facem promisiuni, dar nu le respectăm. Printre oamenii politici români sunt foarte puțini oameni de stat
Toni Greblă: Secţiile de votare sunt delimitate şi sunt publicate pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente
Exclusivități Radio România 15 Martie 2024, 10:02

Toni Greblă: Secţiile de votare sunt delimitate şi sunt publicate pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente

Judecătorul Toni Greblă, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, a vorbit despre etapele organizării alegerilor, la...

Toni Greblă: Secţiile de votare sunt delimitate şi sunt publicate pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente
Siegfried Mureşan: Aderearea completă a României și Bulgariei în Schengen va fi inclusă în programul de lucru al Comisiei Europene
Exclusivități Radio România 08 Martie 2024, 09:20

Siegfried Mureşan: Aderearea completă a României și Bulgariei în Schengen va fi inclusă în programul de lucru al Comisiei Europene

Eurodeputatul Siegfried Mureşan, vicepreședintele grupului PPE, a declarat, pentru RRA, că obiectivul de aderare completă a...

Siegfried Mureşan: Aderearea completă a României și Bulgariei în Schengen va fi inclusă în programul de lucru al Comisiei Europene
Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale
Exclusivități Radio România 08 Ianuarie 2024, 10:39

Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale

Ministrul Sănătății spune că, la nivel central, se va reuși deblocarea unor memorandum-uri pentru ocuparea posturilor atât în...

Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale
Analistul politic Alexandru Lăzescu: 2024 va fi un an  mai complicat şi mai periculos decât 2023
Exclusivități Radio România 03 Ianuarie 2024, 09:55

Analistul politic Alexandru Lăzescu: 2024 va fi un an mai complicat şi mai periculos decât 2023

RRA: "Apel matinal" - Invitat: Alexandru Lăzescu, profesor universitar şi analist politic RADIO ROMÂNIA...

Analistul politic Alexandru Lăzescu: 2024 va fi un an mai complicat şi mai periculos decât 2023
Premierul Marcel Ciolacu: De 95 de ani, postul public de Radio este pentru români sursă de informare și de formare a multor generații
Exclusivități Radio România 01 Noiembrie 2023, 09:29

Premierul Marcel Ciolacu: De 95 de ani, postul public de Radio este pentru români sursă de informare și de formare a multor generații

Mesajul premierului Marcel Ciolacu transmis postului public de Radio cu prilejul împlinirii a 95 de ani de activitate.

Premierul Marcel Ciolacu: De 95 de ani, postul public de Radio este pentru români sursă de informare și de formare a multor generații