Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii

Statul român va lua măsuri pentru a limita cumpărările de teren agricol de către străini.

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii

Articol de Eugen Rusu, 16 Octombrie 2012, 11:16

Potrivit Tratatului de aderare la Uniunea Europeană, piaţa funciară se va liberaliza de la 1 ianuarie 2014, ceea ce înseamnă că de atunci, orice persoană fizică din străinătate poate achiziţiona suprafeţe de teren în ţara noastră.

Până atunci, acest lucru poate fi făcut doar de către cetăţenii străini acţionari ai unor societăţi comerciale cu sediul în România.

În ultimul timp, subiectul liberalizării pieţei funciare a fost intens dezbătut, iar specialiştii spun că o proporţie prea mare a proprietăţii străine în agricultură poate duce la speculă cu terenuri şi se tem că producţia ar putea fi dirijată într-o mare măsură la export. Pe de altă parte, sunt de părere că agricultura are şi ea nevoie de investitori, ca şi orice altă ramură economică.

Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a declarat într-o conferinţă de presă că se intenţionează totuşi o limitare a cumpărărilor de teren de către străini începând cu 1 ianuarie 2014.

Ministrul Agriculturii a acordat un interviu pe această temă pentru Radio România Actualităţi.

Eugen Rusu: Domnule ministru Daniel Constantin, spuneţi-ne, vă rog, care sunt soluţiile concrete pe care le vedeţi dumneavoastră pentru limitarea cumpărărilor de terenuri pe care străinii, persoane fizice, le-ar dori?

Daniel Constantin: În momentul de faţă sunt în analiză mai multe soluţii la nivelul Ministerului Agriculturii. Intenţia noastră este ca în anul 2013 să definitivăm aceste soluţii, care să intre şi să-şi producă efecte la 1 ianuarie 2014. Aşa cum aţi spus şi dumneavoastră, piaţa funciară va fi liberalizată conform Tratatului de aderare. Nu avem o prevedere, alte state membre în tratat, că se poate prelungi interdicţia de a înstrăina terenuri către persoane fizice străine. Ca atare, eu cred că este de datoria noastră, a ministerului, a autorităţilor şi a Guvernului României de a crea oarecum un mediu de competitivitate între fermierii străini, care evident vor veni cu un capital suficient de mare şi fermierii din România, care, din păcate, sunt oarecum inferiori ca şi nivel de investiţii faţă de fermierii din străinătate...

Eugen Rusu: Şi cum facem? Care ar fi soluţiile?

Daniel Constantin: Soluţiile pe care le avem în vedere vizează în primul rând modelul altor state membre, dar vă spuneam că le avem în analiză, pentru că nu putem să le aplicăm aşa cum au fost ele aplicate, de exemplu, în Polonia sau în alte state membre ale Uniunii Europene, ci trebuie să le aplicăm pe modelul din România. O soluţie poate fi limitarea oarecum a suprafeţelor care pot fi înstrăinate către persoane fizice; către persoane juridice, oarecum, lucrurile nu cred că pot fi plafonate, dar către persoane fizice... Vă dau un exemplu: sunt state care au pus o suprafaţă maximă de 500 de hectare care se pot înstrăina către persoane fizice străine. Alte state au solicitat, atunci când s-a înstrăinat acest teren, un aviz al unei agenţii guvernamentale, aviz care a venit numai dacă persoana respectivă avea experienţă în domeniul agriculturii, tocmai pentru a proteja terenurile arabile şi pentru a nu merge către alte zone, să spunem, imobiliare sau alte zone care nu sunt destinate producţiei agricole.

Eugen Rusu: Acum, premierul ungar Viktor Orban a anunţat că va introduce o lege care ar urma să interzică achiziţiile de teren ale investitorilor străini. Este posibilă soluţia anunţată de premierul ungar?

Daniel Constantin: Sigur, trebuie să vedem actul normativ; propunerea pe care a făcut-o a fost doar un enunţ, o intenţie a primului-ministru. Nici nu-mi propun să comentez foarte tare ce intenţie au vecinii noştri din Ungaria. Intenţia noastră este foarte clară, de a proteja fermierii români în concordanţă cu regulamentele europene şi cu Tratatul de aderare. Propunerea premierului ungar cred eu că va fi analizată la nivelul Comisiei Europene, pentru că, înainte de toate, şi Ungaria este stat membru şi indiferent de politica naţională, atâta timp cât este stat membru, trebuie să se încadreze în Tratatul de aderare pe care îl are Ungaria şi în regulamentele de la nivel european, regulamente care spun foarte clar că mai devreme sau mai târziu vom adera la o piaţă unică. Piaţă unică, în traducere, înseamnă foarte clar libera circulaţie a mărfurilor şi implicit a terenurilor între statele membre.

Eugen Rusu: Asta este clar, într-adevăr. Să înţelegem că ei au negociat altfel în Tratatul de aderare, cum au făcut-o şi alte state, cum aţi spus şi dumneavoastră? A fost o distanţă foarte mare între România şi celelalte state?

Daniel Constantin: Da. Ungaria la momentul aderării a beneficiat, ca şi România, de o perioadă de graţie de un număr de ani de zile în care a existat această interdicţie de a înstrăina terenurile pentru persoanele fizice străine, tocmai în intenţia de a da o valoare adăugată, dacă vreţi... Aşa cum s-a întâmplat şi în România. Însă Ungaria a prevăzut în Tratatul de aderare posibilitatea prelungirii acestei interdicţii cu trei ani de zile. România nu a prevăzut-o la momentul acela. Dar vreau să spun... Aceasta e mai puţin important, dar vreau să spun un singur lucru, că mai devreme sau mai târziu şi Ungaria, ca şi România, trebuie să liberalizeze. Am vrut cu toţii să fim stat membru şi trebuie să vedem şi avantajele de a fi stat membru al Uniunii Europene, pentru că sunt avantaje majore. În primul rând, aşa cum spuneam, libera circulaţie a mărfurilor. Pe de altă parte, eu n-aş vrea să se creeze o oarecare psihoză în jurul faptului că se vând terenuri către străini, pentru că, pe de altă parte, aşa cum spuneaţi şi dumneavoastră în introducerea emisiunii, avem nevoie de investiţii străine...

Eugen Rusu: Este foarte adevărat. Domnule ministru, noi nu trebuie să uităm un lucru foarte important: veniturile noastre sunt altele faţă de veniturile lor. Noi trebuie să liberalizăm la un moment dat, la 1 ianuarie 2014. Nu putem să prelungim, asta e, aşa am semnat acel Tratat de aderare la Uniunea Europeană. Cum facem noi, că mai avem un an şi puţin, şi câteva luni, pentru a găsi soluţii, să dăm şi agricultorilor români, cetăţenilor români, o şansă să lupte pentru a achiziţiona aceste terenuri cu capitalul străin? Aici e problema, avem foarte puţin timp...

Daniel Constantin: De la momentul aderării şi până la 1 ianuarie 2014, această derogare de a păstra terenurile şi a nu le vinde către persoanele fizice străine a fost acordată şi României şi tuturor statelor membre, pentru a consolida valoarea terenurilor agricole. Este evident că România nu a reuşit să consolideze într-o proporţie foarte mare, este evident că nu mai avem timp foarte mult să consolidăm şi să dăm o valoare mult mai mare terenurilor din România. De aceea trebuie să protejăm oarecum fermierii în competiţia liberă pe care o vom avea de la 1 ianuarie 2014 şi cred că aceste lucruri pe care le-am prezentat mai devreme - plafonarea suprafeţelor maxime sau asigurarea că terenurile vor fi destinate în continuare agriculturii - sunt absolut suficiente, vor asigura atât competitivitatea fermierilor români, cât şi nivelul de investiţii necesar de care România încă mai are nevoie în dezvoltarea agriculturii.

Eugen Rusu: Aveţi un plan, de exemplu, să negociaţi cu băncile un sistem de creditare avantajos sau alte politici de finanţare pentru fermierii români?

Daniel Constantin: Se analizează inclusiv soluţia aceasta de a avea o relaţie mai prietenoasă între bănci şi fermieri, tocmai pentru a consolida. Până la urmă, toată această chestiune este legată de faptul că în România avem terenuri de calitate, cu un înalt grad de productivitate şi valoarea acestora este încă foarte mică faţă de alte state şi dacă mă uit doar la Olanda, să spunem...

Eugen Rusu: 2.000 de euro pe hectar...

Daniel Constantin: Nivelul mediu este 2.000, dar să ştiţi că sunt şi terenuri care ajung la 5.000 de euro pe hectar, dar şi la 1.000 de euro pe hectar. Deci, valoarea este încă... fluctuează încă destul de mult, în funcţie de zonă, în funcţie de calitatea terenului. Dar, una peste alta, este evident că mai devreme sau mai târziu, în România, această valoare ridicată a terenurilor va ridica şi preţul şi de aceea probabil că este considerată un mediu propice pentru investitorii străini.

Eugen Rusu: Revenim la problema timpului. Este nevoie urgent de politicile acestea de protejare a fermierilor români. Timpul ne presează. Noi nu câştigăm cât un străin, pentru a putea concura cu ei. Dumneavoastră acum aveţi conturate nişte idei. Când le veţi putea pune în practică în acest scurt timp?

Daniel Constantin: Nu, eu cred că este timp suficient. Avem un an şi câteva luni de zile până la momentul impactului. În anul 2013, evident vor fi puse în aplicare şi se vor stabili, practic, reguli care vor fi aplicate de la 1 ianuarie 2014. Eu cred că nu este bine să ne grăbim, să punem de acum, să stabilim de acum toate aceste lucruri fără o analiză temeinică. Întotdeauna mi-a plăcut să lucrez pe baza unei analize de impact, unei analize care să arate pe termen scurt, dar şi pe termen lung.

Eugen Rusu: Pentru un străin, aţi spus, persoană fizică, ar putea fi limitată această suprafaţă pe care ar putea să o cumpere. Pentru un străin persoană juridică nu se poate face acest lucru - aţi spus dumneavoastră mai devreme...

Daniel Constantin: Pentru că sunt foarte mulţi investitori care sunt deja în România şi au suprafeţe, unii mai mici, alţii mai mari...

Eugen Rusu: Într-adevăr. Şi atunci cum luptăm, pentru că vor fi atunci cetăţenii străini, persoane fizice poate vor fi mai puţini, dar mulţi se vor alia în firme şi ar putea cumpăra fără limite, nu?

Daniel Constantin: Sunt societăţi comerciale care sunt înfiinţate în România care-şi plătesc taxele şi impozitele în România, care reinvestesc profitul în România şi lucrul acesta cred că e un lucru bun, se creează locuri de muncă şi avem investiţii, valoare adăugată, cu alte cuvinte, în agricultura românească.

Eugen Rusu: Să vedem ce se întâmplă cu aceste taxe. Avem nevoie de investiţii, normal, doriţi ca taxele şi impozitele să fie plătite în România. Lucrul este destul de lesne de realizat. Cum veţi proceda însă pentru a nu permite investitorilor străini să externalizeze profitul, de exemplu? Aveţi măsuri în acest sens?

Daniel Constantin: Eu cred că deocamdată profiturile în agricultură nu sunt atât de mari încât să ne îngrijoreze că ele vor fi externalizate şi ceea ce am văzut până acum - pentru că avem statistici la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură - vă spun că sunt majoritatea celor care lucrează şi persoanele fizice străine care au societăţi în România au reinvestit profitul pe care l-au obţinut. Deci eu cred că deocamdată nu se pune această problemă.

Eugen Rusu: Care sunt garanţiile că aceste măsuri se vor lua indiferent de situaţia politică din 2014?

Daniel Constantin: E o întrebare foarte bună, să ştiţi. Eu mi-am propus, şi spuneam şi săptămâna trecută, atunci când a fost acea dezbatere în parlament, binevenită, de altfel şi am discutat despre agricultură, că la începutul anului viitor, în luna ianuarie sau februarie, îmi propun să vin la nivelul parlamentului cu un set de măsuri care să fie aprobat pe termen mediu şi lung, să fie urmat de oricine vine la guvernare. Eu mi-am propus să fac acest lucru încă din toamna acestui an, însă, aşa cum aţi văzut şi dumneavoastră, s-a încins lupta politică şi nu cred că va fi aprobat, nu cred că va avea şanse de reuşită un astfel de plan, tocmai datorită luptei politice. O dată ce o vom finaliza în data de 9 decembrie, cred că este momentul să ne aşezăm cu toţii, indiferent că suntem la putere sau în opoziţie, să ne aşezăm la masă, să stabilim un plan de măsuri care să fie urmat de oricine vine la guvernare în perioada următoare...

Eugen Rusu: Pentru că este în beneficiul ţării oricum...

Daniel Constantin: Este în beneficiul ţării, în primul rând şi în beneficiul fermierilor. România are un potenţial uriaş. Trebuie doar să luăm măsurile necesare pentru a-l pune în valoare. Una din măsuri am spus-o, şi o s-o spun în permanenţă, se referă la reabilitarea sistemului de irigaţii. Acesta ne-ar asigura o producţie liniară, ceea ce ne poate da libertatea de a ne gândi la valoare adăugată în agricultură.

Eugen Rusu: Bine, despre sistemul de irigaţii tot vorbim de ani buni de zile. Sperăm că se va face ceva în acest sens, mai ales că suntem presaţi şi de această liberalizare din 2014. Cât de mare estimaţi că va fi cererea pe piaţa agricolă începând cu 1 ianuarie 2014? Aţi făcut un proiect, bănuiesc...

Daniel Constantin: Vă referiţi la terenuri, la vânzarea de terenuri...

Eugen Rusu: Da.

Daniel Constantin: Cred că va fi foarte mare, având în vedere valoarea terenurilor, repet, valoarea de producţie a terenurilor, care este foarte mare în raport cu valoarea de cost, cu preţul terenului, care este foarte mic.

Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale
Exclusivități Radio România 08 Ianuarie 2024, 10:39

Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale

Ministrul Sănătății spune că, la nivel central, se va reuși deblocarea unor memorandum-uri pentru ocuparea posturilor atât în...

Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale
Analistul politic Alexandru Lăzescu: 2024 va fi un an  mai complicat şi mai periculos decât 2023
Exclusivități Radio România 03 Ianuarie 2024, 09:55

Analistul politic Alexandru Lăzescu: 2024 va fi un an mai complicat şi mai periculos decât 2023

RRA: "Apel matinal" - Invitat: Alexandru Lăzescu, profesor universitar şi analist politic RADIO ROMÂNIA...

Analistul politic Alexandru Lăzescu: 2024 va fi un an mai complicat şi mai periculos decât 2023
Premierul Marcel Ciolacu: De 95 de ani, postul public de Radio este pentru români sursă de informare și de formare a multor generații
Exclusivități Radio România 01 Noiembrie 2023, 09:29

Premierul Marcel Ciolacu: De 95 de ani, postul public de Radio este pentru români sursă de informare și de formare a multor generații

Mesajul premierului Marcel Ciolacu transmis postului public de Radio cu prilejul împlinirii a 95 de ani de activitate.

Premierul Marcel Ciolacu: De 95 de ani, postul public de Radio este pentru români sursă de informare și de formare a multor generații
Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: Vom avea o continuare a scăderii inflaţiei
Exclusivități Radio România 06 Octombrie 2023, 10:43

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: Vom avea o continuare a scăderii inflaţiei

RRA: "Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6...

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: Vom avea o continuare a scăderii inflaţiei
Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată
Exclusivități Radio România 12 Septembrie 2023, 09:38

Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată

Consiliul Concurenţei are suspiciuni că băncile nu-şi lasă clienţii să îşi refinanţeze creditele la dobânzi mai bune.

Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată
Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară
Exclusivități Radio România 05 Septembrie 2023, 16:44

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară

Ministrul Educației , Ligia Deca, a declarat, la Radio România Actualități că va fi gândit un sistem, în aşa fel încât atunci...

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară
Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum
Exclusivități Radio România 16 August 2023, 08:30

Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum

Mircea Geoană susține că ţara noastră are şi toate şansele de a atinge, în următorii 10-15 ani, un nivel de trai similar cu...

Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum
Repornirea Termocentralei de la Mintia,  cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România
Exclusivități Radio România 09 August 2023, 09:42

Repornirea Termocentralei de la Mintia, cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România

Noul proprietar al Termocentralei Mintia a prezentat planul de un miliard de euro pe care vrea să-l realizeze cu unitatea...

Repornirea Termocentralei de la Mintia, cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România