Vlădescu: "Un nou acord cu FMI nu se numără deocamdată printre temele de discuţie"

Preşedintele UGIR-1903, Cezar Corâci, a declarat cã şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a vorbit despre un nou împrumut al României de la FMI.

Adăugat: 27 Iulie 2010
Ultima actualizare:27 Iulie 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Un nou acord cu FMI nu se numãrã, deocamdatã, printre subiectele discutate cu delegaţia Fondului, a declarat, marţi, ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlãdescu, după întâlnirea cu experţii FMI.


"Deocamdatã nu existã acest subiect în discuţie", a afirmat Vlãdescu, întrebat dacã sunt astfel de discuţii.


Preşedintele UGIR-1903, Cezar Corâci, a declarat, marţi, cã şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, i-a anunţat pe reprezentanţii patronatelor cã existã discuţii privind un nou împrumut de la FMI, dar încã nu a fost stabilitã o sumã, ci doar domeniile pe care ar trebui sã se axeze investiţiile.


"Franks a recunoscut cã existã discuţii, inclusiv un împrumut, dar vor fi şi mãsuri care sã stimuleze economia, dupã ce va fi rezolvatã problema deficitului", a spus Corâci, dupã o întâlnire cu reprezentanţii FMI.


Franks a declarat luni cã FMI va avea, "la un moment dat", discuţii cu Guvernul despre modul în care va fi continuatã relaţia cu instituţia financiarã internaţionalã, arãtând cã Executivul şi-a arãtat interesul pentru o nouã colaborare.


Şi premierul Emil Boc susţine că autorităţile române şi reprezentanţii FMI nu discută, în acest moment, despre un nou acord, fiind prematură existenţa unor astfel de consultări.


"Domnul Jeffrey Franks a declarat că nu a discutat cu autorităţile române despre acest aspect, până în momentul de faţă. Este prematur să discutăm despre un nou acord cu FMI şi nu discutăm, în acest moment, despre un nou acord cu FMI", a spus Emil Boc. 


Vlãdescu: "Vom vedea dacã recesiunea va fi în acest an de -1%, -1,5% sau -2%"  Ministrul Finanþelor Publice, Sebastian Vlãdescu, a declarat, marţi, cã efectul majorãrii TVA va fi analizat şi cã rãmâne de vãzut "dacã recesiunea va fi în acest an de -1%, -1,5% sau -2%".


"Efectul introducerii TVA de 24% trebuie analizat şi vom vedea dacã recesiunea este de -1,-1,5 sau -2%", a afirmat Vlãdescu.
    

El a adãugat cã deficitul bugetar luat în calcul în analizele actuale este cel convenit cu FMI, de 6,8%.
    

Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii, Ovidiu Nicolescu, a declarat marţi, dupã o discuţie între patronate şi şeful misiunii în România, Jeffrey Franks, cã FMI se aşteaptã ca economia României sã scadã în acest an cu circa 2% ºi sã aibã o creştere modestã în 2011.


Totodatã, Vlãdescu a mai spus cã Finanţele nu au în analizã un scenariu care sã prevadã reducerea cotei unice de impozitare la 10%, concumitent cu o nouã majorare de TVA, la 25%.

Ministrul de Finanţe a mai spus că România nu va avea probleme legate de plata pensiilor, până la sfârşitul acestui an.


O misiune comunã a FMI şi Comisiei Europene se aflã în perioada 26 iulie - 4 august la Bucureşti pentru o nouã revizuire a acordului cu România, care va evalua modul în care România a îndeplinit criteriile de performanþã stabilite pentru finele lunii iunie şi în cadrul cãreia urmeazã sã se discute şi despre un nou set de prognoze macroeconomice.
    

 Autor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
27 Iulie 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza