Măsurile fiscale anunțate de premierul Ilie Bolojan: crește TVA, cresc accizele, salariile și pensiile rămân plafonate
Măsurile vor fi adoptate săptămâna viitoare prin asumarea răspunderii Guvernului în Parlament.

Articol de Andrei Şerban, 03 Iulie 2025, 08:07
Premierul Ilie Bolojan a anunţat măsuri fiscale dure: cota generală a TVA creşte la 21%, accizele la alcool, combustibil şi tutun cresc cu 10 procente, iar salariile şi pensiile din sistemul public rămân plafonate anul viitor.
Toate aceste măsuri vor fi adoptate săptămâna viitoare prin asumarea răspunderii Guvernului în Parlament.
Premierul Ilie Bolojan a oferit câteva detalii despre primul pacchet de măsuri fiscale pe care executivul său doreşte să-l adopte.
Acesta va conţine două cote de TVA, de 11 şi 21%.
La 11% vor rămâne medicamentele şi alimentele, serviciile publice de apă şi canalizare, apa pentru irigaţii, cărţile, lemnele de foc şi energia termică.
HoReCa va rămâne şi ea tot la 11%, cel puţin până în luna octombrie.
Restul produselor vor creşte la 21%.
Cresc accizele cu 10% la alcool, combustibil şi ţigări, cu precizarea că pentru motorina folosită de companiile de transport persoane în ţară va exista o schemă financiară de compensare a acestei creşteri.
Ilie Bolojan a amintit şi de creşterea numărului de categorii de cetăţeni care vor contribui la asigurările de sănătate, precum şi alte creşteri.
"Un al treilea element important este creşterea numărului de contributori la Casa Naţională de Sănătate. Avem puţin peste 6 milioane de contributori şi avem peste 16 milioane de beneficiari. Şi, practic, nu avem cum cu aceste dezechilibre totale să asigurăm salarizare bună în sănătate, condiţii foarte bune pentru pacienţi, investiţii importante. Prin urmare, măsurile propuse urmăresc creşterea numărului de contributori. Ele înseamnă două direcţii: aplicarea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate la pensiile mari de peste 3.000 de lei şi eliminarea unor excepţii, în aşa fel încât să creştem numărul de contribuabili de la puţin peste 6 milioane la peste 8 milioane de contribuabili şi măcar jumătate, nu o trăime din beneficiari, să contribuie la acest lucru. Ca să fac un calcul simplu pentru o pensie, înseamnă că la o pensie de 4.000 de lei se va plăti 10% pe diferenţa dintre 4.000 şi 3.000. Deci, 10% pe 1.000, adică 100 de lei. Un element important pe care îl avem în vedere este taxarea suplimentară a capitalurilor. Vom propune şi vom adopta o măsură care va intra în vigoare de la 1 ianuarie de majorare a impozitului pe dividende, de la 10 la 16%. De asemenea, vom taxa suplimentar profiturile băncilor. Băncile din România au unul dintre cele mai bune randamente ale capitalurilor din această parte de Europă şi consider că pot contribui cu sume mai mari la veniturile buget de stat. De asemenea, vom suprataxa toate câştigurile din jocurile de noroc, în aşa fel încât să încasăm cu cel puţin 30% mai mult din această categorie de venituri", spune Ilie Bolojan.
Premierul a mai spus că pensiile şi salariile bugetarilor nu vor creşte anul acesta şi nici anul viitor.
Premierul a mai anunţat şi o creştere a normei didactice cu două ore faţă de ce este acum, în învăţământul preuniversitar şi în cel universitar.
În felul acesta, numărul de ore care sunt acum la plata cu ora şi care înseamnă peste 30.000 de norme didactice se va reduce la jumătate şi statul va face economii pe care le va direcţiona tot către zona de educaţie.
Premierul a prezentat şi o modificare a modului în care vor fi acordate bursele şcolare.
"Un alt aspect ţine de reforma burselor. Ştiu că nu este chestiune populară, dar trebuie să fim din nou corecţi. În ultimii ani a fost o creştere care nu poate fi suportată a burselor, mai ales pentru elevi. Gândiţi-vă că acum trei ani de zile aveam o sumă totală pentru burse pe România de 188 de milioane de lei şi anul trecut şi, evident, şi anul acesta am ajuns la o sumă care înseamnă 4,7 miliarde de lei. Deci este o creştere de zeci de ori. Şi în afară de faptul că este o sumă foarte mare pe care nu ne-o putem permite, gândiţi-vă, deci, aproape un miliard de euro doar pe bursele elevilor, am ajuns ca printr-o aplicare neconformă să avem clase întregi care au burse de merit, adică peste 9,50, dar care, la examenul de Bacalaureat, iau note de 5 sau 7 sau, mai rău, nu-şi iau Bacalaureatul. Vom rămâne cu cele două burse care se cuvine să rămână: bursele de merit, dar acordate pe merit, într-un număr limitat, iar cele sociale vor fi, într-adevăr, alocate pe criterii care ţin de sprijinirea copiilor care provin din familii defavorizate", a susținut Ilie Bolojan.
Premierul a mai spus că, până la sfârşitul acestei luni, vor fi adoptate şi alte măsuri legate de pensiile speciale, de instituţiile statului, prin reducerea cheltuierilor şi reorganizări, dar şi legate de companiile de stat, cărora li se vor reduce subvenţiile şi care trebuie să facă cheltuieli eficiente şi să fie performante.