Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Victor Ponta la RRA: Voi fi acel mediator de care România a avut nevoie şi nu l-a avut

Într-un interviu acordat Radio România Actualităţi, candidatul Victor Ponta a arătat că priorităţile mandatului său ca preşedinte al României vizează independenţa energetică faţă de Rusia, locuri de muncă şi creşterea nivelului de trai.

Articol de Ianna Ioniţă, 13 Noiembrie 2014, 18:29

Interviul integral AUDIO pe prima pagină, la secţiunea Exclusivităţi

Radio România Actualităţi a difuzat, astăzi, de la ora 18.25 interviurile acordate postului nostru de cei doi candidaţi la preşedinţie, rămaşi în cursă după primul tur al scrutinului prezidenţial: Victor Ponta şi Klaus Iohannis.

Realizator Ianna Ioniţă: Potrivit tragerii la sorţi, cel de-al doilea interviu al emisiunii ne-a fost acordat de Victor Ponta, candidatul alianţei electorale PSD-UNPR-PC la preşedinţia României. Care sunt în opinia dumenavoastră principalele trei priorităţi ale României şi cum intenţionaţi să le gestioanţi?

Victor Ponta: Este foarte clar că România are nevoie în primul şi în primul rând de linişte, de pace, de stabilitate, după 10 ani cu foarte multe "războaie" şi certuri interne. Are nevoie să continue toate politicile care ne-au adus acum pe dezvoltare economică, pe creşterea nivelului de viaţă, şi are nevoie să-şi întărească poziţia, în primul rând, independenţa energetică faţă de Rusia şi condiţiile de dezvoltare pentru crearea de locuri de muncă. Acestea sunt cele trei obiective. Ţin, în special, de colaborarea între preşedinte şi Guvern, şi in ceea ce mă priveşte voi colabora ca preşedinte cu Guvernul şi Parlamentul, pentru îndeplinirea lor.

Reporter: Care ar fi primele iniţiative legislative ale mandatului dumneavoastră de preşedinte şi ce domenii ar viza?

Victor Ponta: Iniţiativele legislative nu aparţin preşedintelui dar voi sprijini aplicarea a ceea ce s-a adoptat deja privind indexarea pensiilor, privind investiţiile în educaţie şi în sănătate, privind toate măsurile, ca fonduri europene care au fost, au crescut de la 7% la 50%, să fie absorbite dacă se poate 100% şi evident trebuie să ne gândim în 2015 la schimbarea sistemului electoral, să avem mai puţini parlamentari, să nu mai fie aleşi de pe locul doi sau trei, şi să avem toate investiţiile necesare pentru securitatea energetică.

Reporter:Cum intenţionaţi să gestionaţi relaţiile cu Guvernul, Parlamentul, partidele, şi mai ales cu partidul din care proveniţi?

Victor Ponta: Ca preşedinte, îl voi nominaliza pe domnul Călin Popescu Tăriceanu ca prim-ministru al unei coaliţii cu Uniunea Social Liberală formată din PSD, UNPR, PC, Partidul Liberal şi UDMR şi grupul minorităţilor naţionale. Voi lucra foarte bine cu domnia sa, aşa cum voi lucra cu orice prim-ministru susţinut în mod legitim de Parlament, iar în ceea ce priveşte partidul meu, spre deosebire de actualul preşedinte, eu am luat o decizie foarte clară, din 17 noiembrie nu mai sunt preşedintele PSD, sunt preşedintele tuturor românilor, voi trata Partidul Social Democrat ca pe orice alt partid democratic din România şi atât.

Reporter: Consideraţi că Justiţia este independentă în momentul de faţă, şi ce măsuri veţi promova pentru asigurarea independenţei Justiţiei?

Victor Ponta: Cred că Justiţia este independentă în acest moment dar cred că mai are încă mult de îmbunătăţit la partea de eficienţă, pentru că justiţie nu înseamnă doar ce vedem la televizor, cazuri celebre, înseamnă fiecare judecătorie, fiecare tribunal, fiecare justiţiabil din această ţară, şi cred că are de îmbunătăţit la partea de responsabilitate. Atunci când se întâmplă, şi se întâmplă, din păcate, un judecător sau un procuror să greşească, trebuie să plătească şi el ca şi un om obişnuit. Nu preşedintele şi nu eu voi iniţia aceste modificări, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetul General, dar îi voi sprijini în totalitate să rămână independenţi, să fie mai eficienţi şi să fie responsabili atunci când cineva greşeşte.

Reporter: Cum intenţionaţi să gestionaţi realţiile cu preşedintele în exerciţiu al României, domnul Traian Băsescu, până pe 21 decembrie şi după?

Victor Ponta: Sper ca domnia să accepte rezultatul, să accepte că, de duminică avem un preşedinte nou, legitim, şi până la finalul constituţional al mandatului său să nu afecteze buna desfăşurare a activităţilor şi a vieţii în România. Sper să facă acest lucru, pentru că dacă putem evita o criză politică cu preşedintele care îşi termină mandatul o vom evita. Depinde doar de el!

Reporter:Ce proiecte aveţi în vedere ca preşedinte al României, pentru a contribui la îmbunătăţirea sitemului de educaţie şi la îmbunătăţirea sistemului de sănătate?

Victor Ponta: Educaţia şi sănătatea sunt cele două domenii în care am investit cel mai mult ca prim-ministru şi în care în continuare cred că trebuie să investească guvernul şi parlamentul. Preşedintele are un rol, însă, esenţial. Trebuie să medieze, dacă este nevoie, între Guvern, care, sigur, este cel care împarte fondurile, sindicatele din educaţie şi sănătate, care îşi reprezintă salariaţii, şi o gândire europeană, o strategie europeană la care România trebuie să se înscrie în ambele domenii, şi în săntate, şi în educaţie. Aşa încât, ca preşedinte, voi fi acel mediator de care România a avut nevoie şi nu l-a avut în ultimii zece ani.

Reporter:Cum vor evolua, în opinia dumneavoastră, salariile medicilor şi ale profesorilor?

Victor Ponta: Exact aşa cum am semnat ca prim-ministru acordurile şi cu domeniul de sănătate, şi cu domeniul educaţiei, noul prim-ministru, domnul Tăriceanu, şi noul guvern şi-a însuşit şi îşi vor însuşi aceste acorduri şi asta înseamnă că, pe de o parte, plătim, poate chiar anul acesta, toate hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile prin care profesorii, în special, au câştigat drepturi salariale, şi aplicăm acele creşteri posibile şi serioase, nu minciuni de genul "la anul va fi 6% din PIB", ci ceea ce oamenii serioşi din educaţie şi sănătate au semnat cu guvernul pe care îl conduc şi ceea ce am aplicat în totalitate până acum.

Reporter:Dar veniturile pensionarilor?

Victor Ponta: La veniturile pensionarilor sunt singurul prim-ministru care am aplicat legea şi în 2013, şi în 2014, legea care spune foarte clar cum se indexează cu rata inflaţiei şi jumătate din creşterea salariului mediu. Anul viitor este clar aprobată indexarea cu cinci puncte procentuale şi tot ceea ce scrie în lege va fi în continuare aplicat. Sunt primul guvern, primul prim-ministru care am făcut acest lucru şi sunt convins că şi noul guvern USL, cu mine preşedinte, faţă de pensionari vom repara în fiecare an nedreptăţile la care au fost supuşi în 2010 - 2011.

Reporter: Consideraţi necesară schimbarea Constituţiei şi dacă da, ce ar trebui îmbunătăţit?

Victor Ponta: Categoric, trebuie schimbată, trebuie îmbunătăţită Constituţia. USL, în comisia condusă de domnul Antonescu, şi-a prezentat punctele de vedere; eu le împărtăşesc în totalitate. Trebuie să asigurăm independenţa justiţiei, trebuie să asigurăm drepturile şi libertăţile cetăţenilor, trebuie să scoatem din Constituţie toate acele prevederi în care preşedintele şi primul ministru au atribuţii care se suprapun şi principala putere executivă să fie la primul ministru, iar preşedintele să fie, într-adevăr, un mediator, un arbitru, şi nu un jucător, şi să scoatem, de asemenea, din Constituţie toate acele prevederi privind imunităţile, care nu sunt la standarde europene.

Reporter: Domnule Victor Ponta, vă rog să-mi spuneţi în ce ţară veţi efectua prima vizită în calitate de preşedinte?

Victor Ponta: Voi merge, categoric, în Moldova, acolo unde am fost de atât de multe ori şi acolo unde mă voi duce nu doar pentru că am prieteni, ci pentru că ţin foarte mult la soarta lor şi, mai ales, pentru că pe 30 noiembrie, la două săptămâni după noi, şi fraţii noştri de peste Prut îşi vor alege, dacă vreţi, viitorul, direcţia în care merg. Îl voi susţine pe Iurie Leancă şi toţi cei care formează coaliţia proeuropeană, pentru ca Moldova să meargă în continuare alături de noi pe drumul integrării europene.

Reporter:Proiecte pentru Republica Moldova, în acest moment. Ce proiecte aveţi?

Victor Ponta: Dincolo de ceea ce am făcut şi n-a făcut nimeni: gazoductul, grădiniţele, microbuzele, investiţiile în cultură, manualele digitale. Cred că România trebuie, în continuare, să aplice acel program pe care l-am pornit, şi anume: garanţii pentru firmele româneşti care investesc în Moldova şi, de asemenea, programul pe care l-am avut în 2013 şi 2014 privind infrastructura şcolară, în special, şi culturală să fie continuat. În acest fel, vor fi mai aproape de noi şi vor vedea că, dincolod e vorbe, noi i-am ajutat cu adevărat şi îi ajutăm în continuare.

Reporter:Având în vedere contextul geopolitic din regiune, dar şi tensiunile legate de situaţia din Ucraina, cum credeţi că ar trebui să se poziţioneze România între NATO, Uniunea Europeană, SUA şi, desigur, Rusia?

Victor Ponta: România trebuie să facă ce a făcut şi până acum. Prin preşedintele Băsescu şi prin mine, ca prim-ministru, am arătat foarte clar poziţie alături de SUA, partenerul nostru strategic şi singurul care ne şi garantează securitatea din punct de vedere militar, o poziţie clară alături de Polonia şi ţarile Baltice de condamnare a acţiunilor ilegale ale Federaţiei Ruse şi, în al treilea rând, ceea ce am făcut, de fapt, la Kiev şi la Chişinău şi la Tbilisi, când am fost, cu o apropiere mult mai mare de Moldova, Ucraina Georgia, o apropiere politică, apropiere economică şi un model.Să le spunem iată, noi am mers pe acest drum, ne-am integrat în Uniunea Europeană, în NATO, faceţi ca noi, chiar dacă nu este uşor, dar asta este direcţia corectă.

Reporter: Cum ar trebui să abordeze România relaţia cu China, dar şi cu aşa-numiţii "tigrii asiatici" care înregistrează în acest moment creşteri deosebite, mai mari decât ale ţărilor europene?

Victor Ponta: Ar trebui să facem exact ce fac Statele Unite ale Americii, exact ce face Germania, exact ce face Uniunea Europeană şi anume să avem o relaţie economică cât mai bine dezvoltată, să atragem investiţii, bani pentru că în acest moment China este cel mai mare... este a doua economie a lumii, dar este acea ţară care are cele mai mari lichidităţi financiareşi să le atragem în energia din România şi să deschidem piaţa Chinei pentru propdusele româneşti, în special produsele agro-alimentatre. În acest fel agricultura din România are un viitor asigurat pentru produsele sale.

Reporter: Viitorul Consiliu European este programat pe 18-19 decembrie şi, în opinia specialştilor, va reprezenta un pas deciv în evoluţia Uniunii Europene.Care credeţi că ar fi mizele României şi cine credeţi că ar trebui să meargă la acest summit?

Victor Ponta: Nu îmi schimb părerea legat de faptul că atunci când este vorba de - aşa cum va fi şi la Consiliul European - de locuri de muncă sau de politca energetică, trebuie sa meargă primul ministru. Mizele pentru România? Să obţinem în continuare acea flexibilizare a pactului de stabilitate care să ne ajute pe toţi, nu doar pentru România, să creăm în continuare locuri de muncă, să facem investiţii publice şi de asemenea un program de investiţii în energie care să nu ne dezavantajeze faţă de ţările mai dezvoltate. Să ţină cont de faptul şi România şi toate ţările din Est au nevoie de mai mult timp şi de investiţii mai mari pentru a respecta toate standardele pe care le stabilim pentru Luxembourg sau pentru Belgia în acest moment. Dar, cel mai important lucru, îi cunosc pe toţi liderii europeni, m-am întâlnit de foarte multe ori cu ei, ei au vorbit cu mine, însă tot timpul aveau această neclaritate: bun, discută cu mine, cu guvernul, dar la Consiliul European văd pe altcineva. Vreau să duc, din 18 decembrie să ştie foarte clar că România este o ţară serioasă, stabilă şi că dacă vorbesc cu primul ministru înseamnă că vorbesc cu România.

Reporter: Ce chestiuni de pe agenda Consiliului Europei credeţi că ar putea face obiectul preocupării viitorului preşedinte?

Victor Ponta: Categoric relaţia Uniunii Europene cu restul lumii pentru că Uniunea Europeană are responsabilităţi şi în combaterea Ebola şi în dezvoltarea agendei de protecţia mediului şi în accelerarea negocierilor pentru TTIP - Acordul de liber schimb cu Statele Unite ale Americii, însă oriceea ce voi face ca preşedinte pe paln european va fi coordonat cu guvernul şi cu parlamentul pentru că am văzut în aceşti ani ce înseamnă un preşedinte care nu se sfătuieşte, nu se coordonază cu guvernul şi cu paralemntul, eficienţa sa este zero.

Reporter: Din perspectiva Agendei ONU, cum se va poziţiona România faţă de marile teme ale Naţiunilor Unite?

Victor Ponta: Am fost, recent, la Adunarea Generală a ONU, am exprimat punctele de vedere ale României pe ceea ce înseamnă combaterea extremismului şi a terorismului, cu referire clară la Statul Islamic, combaterea pericolelor la nivel mondial, era vorba de Ebola, şi mai ales, şi asta poate să facă România, şi la nivelul ONU, să prezinte foarte clar provocările pe care Federaţia Rusă le-a adus stabilităţii şi păcii în regiunea noastră şi soluţiile noastre pentru ca această regiune să redevină o regiune sigură şi democratică.

Reporter: Credeţi că România îşi poate asigura o reală independenţă energetică şi ce rol ar putea juca CSAT în această chestiune?

Victor Ponta: Independenţa energetică a României şi, mai direct spus, independenţa fată de Rusia, a fost primul punct al strategiei mele ca prim-ministru şi va reprezenta cu siguranţă unul din punctele esenţiale ale activităţii mele ca preşedinte. Din punctul de vedere al securităţii energiei electrice, avem deja, prin reformele pe care le-am făcut, o producţie suficientă. Avem nevoie însă în continuare de investiţii în capacităţile de transport. În ceea ce priveşte gazele, toate investiţiile şi politica guvernamentală pentru a spriji explorările şi exploatările în Marea Neagră, în resurse convenţionale şi neconvenţionale, trebuie şi ne poate asigura până în 2018 independenţa şi din punctul de vedere al gazelor, pentru România şi pentru Republica Moldova. Pentru că toată strategia energetică a României, aşa cum am conceput-o la guvern, se referă nu doar la România, ci la România şi la Republica Moldova. Iar construcţia gazoductului sau a liniilor de înaltă tensiune între România şi Moldova s-au scris în această strategie.

Reporter: Care consideraţi că sunt cele mai mari riscuri în ceea ce priveşte siguranţa naţională în acest moment?

Victor Ponta: Categoric, astăzi, când vorbim pentru România şi pentru ţările din regiune, poziţia Federaţiei Rusiei şi a preşedintelui Putin reprezintă cea mai mare ameninţare pentru securitatea noastră. Asta înseamnă că trebuie să fim mai uniţi, asta înseamnă că trebuie să fim mai solidari în tot ceea ce facem, pentru Moldova, pentru Ucraina, pentru Georgia, că România împreună cu Polonia şi cu Turcia trebuie să fie cu adevărat acele bastioane ale lumii democratice în această regiune.

Reporter: Cum intenţionaţi să asiguraţi consensul necesar pentru realizarea şi menţinerea unei politici interne şi externe transparente şi coerente în interesul naţional?

Victor Ponta: Sunt un om suficient de tânăr şi suficient de deschis la minte şi la dialog ca să arăt, prin activitatea mea de lider politic, de prim-ministru, şi o voi face şi ca preşedinte, că nu mă las niciodată prins de trecut. Nu vreau să mă răzbun, nu vreau să dovedesc vreunui adversar politic superioritatea mea. Întotdeauna am fost pragmatic şi m-au interesat rezultatele, pentru guvernul pe care îl conduc, pentru ţară, pentru noi toţi. Vreau să vă asigur că, de pe 17 noiembrie, mă consider, ca preşedinte, ca având un contract obligatoriu nu doar cu cei care m-au votat sau nu doar cu guvernul pe care îl susţin, ci cu toţi cei care nu m-au votat, cu cei care nu au venit la vot, cu forţele politice care nu vor face parte din guvern, cu românii de aici, din ţară, dar şi cu românii din Moldova, din Bucovina, din Valea Timocului sau cu românii din Spania, din Italia, din Marea Britanie. Am capacitatea la această vârstă să recunosc când greşesc şi să recunosc că am foarte multe lucruri de învăţat şi asta mă va ajuta foarte mult să reuşesc să îi unesc pe români după zece ani de dezbinare.

Reporter: Aţi răspuns unui tir de întrebări într-un timp foarte scurt, 16,22 minute. Trebuie să terminăm la 17,30 minute. Mesajul de final era de 30 de secunde. Iată că vă oferim un minut.

Victor Ponta: Pot să spun, în doar câteva cuvinte, că sunt un om născut în România, care vreau să trăiesc toată viaţa în România. Vreau ca mama şi bunica mea să trăiască într-o ţară mai bună. Vreau ca cea mai mare fericire pentru orice român, şi anume să îşi vadă copiii lângă el, crescând şi având o şansă, să se poată întâmpla în România. Am o mare încredere în ţara mea şi în potenţialul nostru. Cred că ne-a fost rău până acum pentru că am fost dezbinaţi, pentru că am luptat români contra români şi pentru că unii au profitat de acest lucru. Dacă după 17 noiembrie vom fi din nou uniţi, vom fi mândri de noi că suntem români şi puternici, o să realizăm lucruri pe care nici măcar nu ne-am închipuit că le putem face în România. Eu am încredere în România, sunt mândru că sunt român. Sunt convins că pot să fac foarte mult pentru ţară, dar împreună cu românii şi nu împotriva lor.

Realizator: Ianna Ioniţă

Transcrierea interviului: Agenţia de presă RADOR

VIDEO Ședință de guvern la Timișoara
Știri 25 Aprilie 2024, 09:00

VIDEO Ședință de guvern la Timișoara

Propunerea ca şedinţa să se desfăşoare la Timişoara a venit din partea preşedintelui interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred...

VIDEO Ședință de guvern la Timișoara
România și Coreea de Sud vor coopera în domeniul energiei nucleare
Știri 25 Aprilie 2024, 08:42

România și Coreea de Sud vor coopera în domeniul energiei nucleare

România este foarte interesată să lucreze cu parteneri internaţionali în dezvoltarea şi implementarea tehnologiei...

România și Coreea de Sud vor coopera în domeniul energiei nucleare
Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România
Știri 24 Aprilie 2024, 10:08

Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România

Sunt în discuţie mai multe formule de calcul, dar pentru început salariul minim brut ar urma să crească de la 1 iulie de la...

Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România
România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală
Știri 23 Aprilie 2024, 16:47

România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală

Domenii precum apărarea, energia nucleară, investiţiile şi comerţul exterior s-au aflat în centrul convorbirilor dintre...

România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală
Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră
Știri 22 Aprilie 2024, 17:15

Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră

Cu 261 de voturi pentru şi şapte împotrivă, plenul reunit a aprobat şi solicitarea şefului statului pentru participarea...

Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră
Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Știri 22 Aprilie 2024, 13:50

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud

Coreea de Sud este prima ţară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relaţiile la nivel de parteneriat strategic.

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră
Știri 22 Aprilie 2024, 10:43

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră

Parlamentul se reuneşte în şedinţă comună pentru a supune aprobării solicitările preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la...

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră
Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța
Știri 19 Aprilie 2024, 19:50

Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța

Dezvoltarea capacităţii Portului Constanţa, cel mai mare hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră pentru Europa...

Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța