Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Bolojan a fost respinsă
Parlamentarii PSD, PNL, USR, UDMR şi cei ai minorităţilor naţionale au anunţat că vor asigura cvorumul de şedinţă, dar nu vor vota moţiunea

Articol de Radiojurnal, 14 Iulie 2025, 17:41
Moţiunea de cenzură, iniţiată de opoziţie, după ce cabinetul Bolojan şi-a angajat răspunderea pe pachetul de măsuri fiscale, a fost respinsă în această seară de plenul reunit al Parlamentului.
S-au înregistrat 134 de voturi "pentru" şi patru "împotrivă" dintr-un total de 138 exprimate.
Pentru ca moţiunea să fi fost adoptată era necesar un număr de 233 de voturi.
Parlamentarii partidelor din coaliţia de guvernare s-au aflat în sala de plen la dezbateri, dar nu au votat.
-------------------------------------------------------------------------------
Moţiunea de cenzură iniţiată de AUR, semnată şi de parlamentari de la S.O.S. România, POT şi neafiliaţi critică măsurile de austeritate anunţate de executiv pentru reducerea deficitului bugetar.
131 de parlamentari au semnat documentul, număr insuficient, însă pentru ca demersul să aibă succes, fiind necesare 233 de voturi favorabile.
Parlamentarii PSD, PNL, USR, UDMR şi cei ai minorităţilor naţionale au anunţat că vor asigura cvorumul de şedinţă, dar nu vor vota moţiunea.
Votul este secret cu bile, este prima moţiune de cenzură împotriva actualului guvern condus de Ilie Bolojan
Au început intervenţiile grupurilor parlamentar în plenul reunit, transmite reporterul RRA, Amalia Bojescu.
Fiecare grup are alocate minute în funcţie de ponderea parlamentară.
Reprezentanta AUR Ramona Bruynseels a citit din nou textul moţiunii de cenzură, în care opoziţia reclamă, printre altele, că măsurile propuse în proiectul de lege asumat de executiv sunt menite să inducă recesiune şi scăderea nivelului de trai, iar costul austerităţii este repartizat doar cetăţenilor de rând.
Premierul Ilie Bolojan a criticat acuzaţiile aduse de opoziţie şi a subliniat că deja sunt semnale pozitive în plan extern în urma măsurilor pe care guvernul le-a anunţat, iar România începe să-şi recâştige încrederea pe plan extern.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (14 iulie)