UPDATE Legea finanţării partidelor politice, adoptată

Legea privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale a fost votată astăzi de plenul Camerei Deputaţilor.

Adăugat: 18 Martie 2015
Ultima actualizare:18 Martie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri-după-amiază, proiectul de lege privind finanţarea partidelor politice.

Legea a fost adoptată cu voturi 262 pentru, 8 împotrivă şi 20 abţineri.

Deputatul PSD Mircea Drăghici, iniţiator al documentului legislativ, a declarat că viitoarele campanii electorale vor fi mult mai transparente.

"Banii primiţi de candidaţi vor merge doar către anumite tipuri de cheltuieli: publicitate electorală la televiziune, radio, presă scrisă, mediul on line, sondaje, pliante şi broşuri. Va fi interzisă distribuţia de bunuri cu însemne electorale. Pentru a creşte transparenţa, s-a introdus obligativitatea încasării donaţiilor prin conturi bancare", a spus el.

Preşedintele Comisiei de Cod Electoral, deputatul PNL Mihai Voicu a subliniat că prevederile legii rup legăturile de finanţare dintre candidaţi şi partidele politice, pe de o parte, şi persoanele care îi sprijină, campania electorală, de cealaltă parte, persoane care ulterior pot condiţiona sprijinul acordat de anumite avantaje.

"Faptul că transpunem într-o lege adoptată în România toate recomandările, fără nicio excepţie, ale grupului de ţări pentru luptă împotriva corupţiei reprezinţă, în opinia noastă, un mare pas înainte. Salut consensul grupurile politice, pentru că s-a degajat o voinţă comună de a ne elibera de toate aceste nereguli", a arătat Voicu.

Legea de finanţare a patidelor politice şi a campaniilor electorale a fost criticată de deputatul Grupului parlamentar popular şi democrat, Tudor Ciuhodaru, care a susţinut că şi în continuare campaniile electorale vor fi finanţate ilegal.

Semne de întrebare legate de tasnparenţa banilor primiţi prin donaţii de candidaţii la alegeri a ridicat şi deputatul UDMR Márton Árpád

Site-ul politicaromaneasca.ro a transmis LIVE VIDEO votul din plenul Camerei Deputaţilor.

De menţionat că proiectul legislativ prevede, între altele, că formaţiunile politice se vor putea împrumuta de la persoane fizice şi juridice, numai în baza unor acte notariale, iar partidele sau alianţele politice care obţin minimum 3% îşi vor putea recupera banii alocaţi în campanie de la bugetul de stat.

La începutul lunii martie, într-un comunicat remis presei, vicepreşedintele PNL, Mihai Voicu arăta că "Partidul Naţional Liberal salută progresele făcute în comisie, precum şi consensul format de toate forţele politice în jurul unor propuneri cu adevărat reformatoare, indiferent de forţele politice care le-au propus".

Voicu mai susţinea că "reprezentanţii PNL au susţinut şi promovat în această etapă mai ales propuneri care ţin de schimbarea radicală a finanţării campaniilor electorale, în sensul ruperii definitive a legăturilor problematice între candidaţi şi partide cu persoane sau firme care ar putea finanţa campania electorală, condiţionând acest sprijin de obţinerea unor avantaje ulterioare".

"De aceea, am propus introducerea finanţării de la bugetul de stat a campaniei electorale, concomitent cu reducerea drastică a plafoanelor de cheltuieli, cât şi a categoriilor de metode ce se pot folosi în campania electorală", mai preciza liderul PNL, în documentul de presă.

Şi premierul Victor Ponta se declara convins că România va avea o lege de finanţare a partidelor politice "la cel mai înalt standard european de transparenţă".

"Sunt convins că vom avea o lege de finanţare a partidelor politice la cel mai înalt standard european de transparenţă, lucru care va face ca, în viitor, finanţarea, în special a campaniilor electorale, să respecte toate standardele europene. Toate observaţiile de la Ministerul Justiţiei au fost integrate de către comisie şi e un lucru foarte bună", declara Victor Ponta, în şedinţa de Guvern de la sfârşitul lunii februarie.Autor:
Politica Romaneasca
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Iulia Gherman
Adăugat:
18 Martie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza