Tomac îi cere premierului să nu participe la Olimpiada de la Soci. Află de ce

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac, îi cere premierului Victor Ponta să nu participe la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci.

Adăugat: 6 Februarie 2014
Ultima actualizare:6 Februarie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Preşedintele PMP, Eugen Tomac
trimite pe mail

Într-un comunicat de presă, liderul PMP susţine că prezenţa premierului României la această Olimpiadă ar valida agresiunile aşa-ziselor autorităţi transnistrene asupra basarabenilor.

"Victor Ponta este premierul României şi trebuie să apere interesele tuturor românilor. Prin participarea sa la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci, girează, inconştient sau voit, agresiunile şi provocările aşa-ziselor autorităţi de la Tiraspol care au ajuns într-acolo încât să aresteze, fără motiv, pe directorul liceului Lucian Blaga, care are ore de predare în limba română", se scrie în comunicat.

Aici comunicatul integral

Tomac mai spune în document că "o întâlnire a lui Victor Ponta cu Vladimir Putin ar însemna deopotrivă un semnal de slăbiciune şi de laşitate în faţa unor atacuri nepermise la adresa românismului din Basarabia"

Preşedintele interimar al PMP crede, că, de fapt premierul ar trebui meargă la Tiraspol, la liceul cu predare în limba română Lucian Blaga,  apreciind că ar fi un demers mai potrivit decât participarea la ceremonia de la Soci .

"Printr-o vizită la Tiraspol, premierul României ar oferi un imbold semnificativ tuturor basarabenilor şi le-ar arăta o cale în perspectiva alegerilor din Republica Moldova din noiembrie. Dacă, însă, şeful Executivului de la Bucureşti preferă validarea unor abuzuri din partea aşa-ziselor autorităţi transnistrene, coordonate din umbră de Federaţia Rusă, semnalul transmis tuturor basarabenilor ar fi dezastruos. În loc să fie solidar cu etnicii români abuzaţi şi agresaţi zi de zi, Victor Ponta s-ar închina şi ar pupa condurul împărătesc", scrie Tomac în comunicat.

În opinia liderul PMP Guvernul României trebuie să dea un semnal Rusiei că respinge provocările separatiştilor de la Tiraspol la adresa etnicilor români din Transnistria şi că absenţa de la Soci a premierului Ponta ar fi şi un semnal pentru alte state ale UE să ia atitudine faţă de această situaţie.

"În lipsa unei acţiuni hotărâte, Guvernul Ponta ar transmite semnalul că România nu apără românii transnistreni şi nu-i pasă de continua degradare a climatului politic din această zonă. Ponta trebuie să aleagă dacă este alături de români sau subordonat la Poarta Moscovei. Ne îndoim, însă, că Victor Ponta va rata ocazia de a se slugărnici un pic în faţa lui Vladimir Ponta şi de a nu fi în poza de deschidere a Olimpiadei de iarnă", se mai scrie în comunicatul de presă.Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Petruţa Smântână
Adăugat:
6 Februarie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza