Titus Corlăţean: În spatele discursurilor naţionaliste se află interese pragmatice

Ministrul de externe, Titus Corlăţean consideră că politicienii maghiari care folosesc discursuri naţionaliste îi manipulează pe maghiarii din România pentru obţinerea de voturi.

Adăugat: 17 Februarie 2013
Ultima actualizare:17 Februarie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Autorităţile de la Budapesta încearcă să îi manipuleze pe maghiarii din România, în speranţa obţinerii voturilor celor cărora li s-a acordat cetăţenia ungară, a declarat într-o emisiune tv ministrul român de externe, Titus Corlăţean, referitor la disputa româno-ungară pe tema arborării drapelului secuiesc.

Potrivit ministrului de externe, în spatele "discursurilor naţionaliste" se află interese pragmatice.

În opinia sa, politicienii maghiari care flutură drapelul secuiesc sunt interesaţi de atragerea celor două-trei sute de mii de voturi pe care le pot obţine din partea maghiarilor deveniţi cetăţeni ai Ungariei.

La sfârşitul acestei săptămâni, Ministerul român de Externe a reacţionat, într-un comunicat, la arborarea drapelului secuiesc pe faţada clădirii Parlamentului din Budapesta, a amintit Titus Corlăţean, potrivit căruia unii politicieni din Ungaria provoacă opinia publică din România prin gesturile lor simbolice, faţă de care autorităţile de la Bucureşti trebuie să adopte o atitudine fermă, dar în acelaşi timp inteligentă.

Ministrul român de externe crede că nu toţi oficialii de la Budapesta sunt "capete înfierbântate", deoarece, de exemplu, cu omologul său, János Martonyi, se poate purta un dialog politic corect, chiar dacă "în multe chestiuni nu suntem de aceeaşi părere".

"Relaţiile ungaro-române au devenit mai complicate în aceste zile şi este necesar un dialog, iar în acest sens aşteapt să discut, la Bucureşti, cu omologul meu ungar", a mai precizat Titus Corlăţean.

Realizatorul respectivei emisiuni a amintit că fostul premier Adrian Năstase, care în prezent îşi ispăşeşte o pedeapsă în închisoare, a propus pe blogul său personal îngheţarea relaţiilor parlamentare româno-ungare, drept răspuns la gestul autorităţilor ungare de a arbora drapelul secuiesc pe clădirea Parlamentului.

În acest context, Titus Corlăţean a precizat că probabil Parlamentul României va reacţiona la acest gest, dar şi-a exprimat încrederea că nu vor fi mai radicali decât este mişcarea de extrema dreapta Jobbik, din Ungaria.

"Într-adevăr este nevoie de o atitudine demnă şi fermă, iar în acest sens sunt de acord cu Năstase", a afirmat şeful diplomaţiei române, care a adăugat: "Drapelul secuiesc simbolizează, într-adevăr, autonomia teritorială pe baze etnice, ceea ce este inacceptabil pentru România, atât din punctul de vedere al legilor şi Constituţiei ţării, cât şi a convieţuirii armonioase româno-maghiare".Autor:
Agenţia de presă RADOR
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
17 Februarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza