Seth Cropsey, director al Centrului pentru puterea maritimă la Institutul Hudson din Washington

Reacţia Statelor Unite ale Americii la pretenţiile teritoriale ale Chinei şi priorităţile Statelor Unite în zona Asiei şi Pacificului.

Adăugat: 19 Mai 2015
Ultima actualizare:19 Mai 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Cu aproximativ un an în urmă, China a atras atenţia, prin lucrările masive de modificare a geografiei, pe care le-a început în Marea Chinei de Sud, mai ales în zona unor insuliţe sau stânci sau în zonă de corali, partea a aşa-numitului Arhipelag Spratleys, în care încă sunt multe revendicări reciproce din partea mai multor state din zonă.

În esenţă, China a început să creeze insule artificiale, pompând nisip, bătătorindu-l, întărind zona cu beton, amenajând pe alocuri dane şi chiar, se pare, o pistă pentru avioane.

Apoi a declarat că zona astfel extinsă este sub suveranitate chineză şi anul trecut a declarat chiar şi o zonă extinsă de apărare aeriană pentru această regiune.

În general, în presă apar două posibile explicaţii, fie China intenţionează să îşi creeze o zonă tampon pe mare, eventual şi în legătură cu un scut antirachetă pe care l-ar construi Statele Unite, fie se dă de înţeles că nu va împărţi cu nimeni bogăţiile din zonă, care pot merge de la petrol, se pare, sau gaze în subsolul mării, sau alge, peşte şi alte bogăţii în apă.

La sfârşitul săptămânii trecute, s-a aflat în China seretarul de stat american John Kerry, în special pentru a pregăti vizita preşedintelui Chinei, Xi Jinping, în toamnă, în Statele Unite.

Preşedintele Chinei, a spus cu această ocazie, relaţiile chino-americane rămân stabile, în pofida diferenţelor de opinii legate de pretenţiile teritoriale ale Chinei în Marea Chinei de Sud.

"Privesc cu optimism spre întâlnirea cu preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, şi doresc ca relaţiile bilaterale să fie ridicate pe o nouă culme",  a spus preşedintele Chinei.

Am discutat despre reacţia Statelor Unite ale Americii la pretenţiile teritoriale ale Chinei, la motivele acestor pretenţii şi priorităţile Statelor Unite în zona Asiei şi Pacificului cu domnul Seth Cropsey, fost asistent al secretarului apărării al SUA pentru Forţele Navale, acum director al Centrului pentru puterea maritimă la Institutul Hudson din Washington.  

Seth Cropsey: Nu este nimic nou. Este doar parte a procesului care se petrece de ceva vreme. Imaginile satelitare au indicat intenţia de construire a acestor insule de peste un an. Acum s-a ajuns în stadiul în care Administraţia Obama pare să fie îngrijorată. În "Wall Street Journal" a apărut un articol intitulat "Conducerea militară a Statelor Unite ale Americii propune o combatere a revendicărilor Chinei în Marea Chinei de Sud". Este destul de diferit faţă de situaţia în care Casa Albă ar fi spus ea însăşi acest lucru. Cu alte cuvinte, într-o administraţie americană obişnuită, această chestiune ar fi fost abordată demult. Ar fi fost ridicată în public şi în privat, iar preşedintele ar fi spus, personal sau prin intermediul secretarului de stat: "Ce faceţi voi aici? Asta înseamnă violare. Nu puteţi revendica aceste insule ca teritoriu suveran al Chinei. Sunt în mijlocul apelor internaţionale, iar faptul că voi creaţi acolo o insulă nu schimbă acest lucru". Şi în acest caz, şi într-un număr de alte situaţii, Statele Unite au reacţionat târziu şi vom vedea dacă o vor face suficient acum, pentru a declara un principiu de bază al politicii externe americane, acela de trecere liberă în apele internaţionale.  

Realizator: China ar putea exploata o serie de bogăţii, cum sunt algele sau eventualele bogăţii de subsol. Dacă apar dispute ale Chinei cu vecinii, nemulţumiţi de faptul că aceasta şi-a arogat proprietatea asupra insulelor, SUA ar reacţiona la solicitări de ajutor? 

Seth Cropsey: Statele Unite ale Americii au tratate cu cinci naţiuni asiatice care se află în apropierea sau sunt vecine cu China. Statele Unite au un mare interes comercial şi de securitate în a rămâne o putere în Pacific. Statele Unite nu sunt interesate ca China să devină putere de tip hegemonic a Asiei, iar Statele Unite au tot interesul să îşi onoreze tratatele încheiate cu state ca Japonia, de exemplu, sau Coreea de Sud, Filipine, Australia, astfel încât chestiunea securităţii americane, a comerţului american, a diplomaţiei, a politicii sunt puternic interconectate cu relaţiile între China şi aliaţii noştri din zonă.   

Realizator: În situaţia de acum, în China de Sud este necesară o deplasare suplimentară de forţe navale în zonă?   

Seth Cropsey: În mod sigur, această problemă legată de construcţiile de insule artificiale de către China cere în mod absolut o prezenţă navală care să susţină principiul conform căruia acolo este vorba de ape internaţionale, iar noi vom apăra dreptul de liberă trecere pe acolo. Asta lăsând la o parte aspectele legate de insfuenţa insulelor artificiale asupra mediului, despre efectul lor asupra curenţilor oceanici, a planctonului, a algelor, a vieţii marine, a peştilor. Vorbim despre unul din principiile de bază ale politicii externe americane, a cărei istorie merge în urmă până la fondarea Statelor Unite şi care înseamnă protejarea trecerii paşnice prin ape internaţionale şi cea mai bună cale de a proteja este să trimiţi nave şi avioane în zonă şi să arăţi că vom traversa apele internaţionale, aşa cum am făcut-o şi până acum. 

Realizator: Credeţi că China va reacţiona pozitiv la descurajare?     

Seth Cropsey: Cred că atunci când Administraţia Clinton a trimis câteva portavioane în zona adiacentă Taiwanului, într-un moment de tensiune între China şi Taiwan, asta a ajutat la detensionarea situaţiei. Chinezii nu cred că vor război. Noi sigur nu ne dorim conflicte. Cred însă că dacă Statele Unite nu vor trata cu seriozitate această situaţie, asta va încuraja China să meargă şi mai departe. Cred că descurajarea Chinei este modalitatea mai sigură, mai verificată de a acţiona pentru scăderea probabilităţii unor manifestări mai serioase pe viitor. Autor:
Simina Botar
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
19 Mai 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza