Senatul şi Camera Deputaţilor au marcat 30 de ani de la adoptarea Constituţiei

Subiectul revizuirii actualei Constituţii s-a regăsit în toate luările de cuvânt de la tribuna Parlamentului.

Adăugat: 6 Decembrie 2021
Ultima actualizare:6 Decembrie 2021

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Senatul şi Camera Deputaţilor au marcat astăzi, prin şedinţa solemnă, 30 de ani de la adoptarea Constituţiei, actul care a consacrat reinstaurarea democraţiei constituţionale în România şi a consolidat regimul politic pluralist.

Revizuirea legii fundamentale a fost redusă, din nou, în atenţie. Subiectul revizuirii actualei Constituţii s-a regăsit în toate luările de cuvânt de la tribuna Parlamentului.

Preşedintele Senatului, lider al PNL, Florin Cîţu, a atras atenţia că multe probleme au rămas nerezolvate şi a vorbit despre traseismul politic, reforma administrativă sau aplicarea referendumului din 2019 pe tema justiţiei.

Modificările aduse legii fundamentale trebuie să asigure controlul reciproc între instituţiile statului, dar şi clarificarea atribuţiilor preşedintelui ţării, a spus şeful Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, lider al PSD. UDMR vrea ca relaţia de încredere între statul român şi minorităţile naţionale să fie întărită şi pledează pentru trecerea la o republică parlamentară.

Această variantă de reaşezare a puterii executive a fost criticată de reprezentanţii USR, în timp ce parlamentarii AUR au cerut păstrarea normelor din actuala constituţie.

Prezent la şedinţa solemnă, premierul Nicolae Ciucă a declarat că este necesară continuarea reformării statului şi a administraţiei publice pentru a pune în centrul preocupărilor cetăţeanul şi pentru a creşte responsabilitatea celor care deţin funcţii publice.

La rândul său, preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a spus că revizuirea legii fundamentale trebuie făcută cu înţelepciune, nu pentru interese electorale.Autor:
Iulia Gherman
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
6 Decembrie 2021


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza