România și Republica Moldova au o foaie de parcurs în domeniile prioritare de colaborare

Președinta R.Moldova,Maia Sandu și președintele României, Klaus Iohannis au semnat o foaie de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare între cele două ţări.

Adăugat: 23 Noiembrie 2021
Ultima actualizare:23 Noiembrie 2021

Politica Romaneasca
Foto: Declarație de presă comună cu Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la Palatul Cotroceni. Sursa: presidency.ro
trimite pe mail

Preşedintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit astăzi cu preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Cu acest prilej a fost semnată o foaie de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare între cele două ţări.

Vizita Maiei Sandu, care este însoţită şi de membri ai Guvernului de la Chişinău, are loc în contextul în care România şi Republica Moldova aniversează 30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice.

Preşedintele Klaus Iohannis declara că între cele două ţări, în acest an, a existat un dialog bilateral extrem de intens pe toate palierele.

Şeful statului menţiona că în cadrul discuţiilor oficiale de astăzi de la Palatul Cotroceni a subliniat că Republica Moldova se bucură de un sprijin covârşitor, durabil şi transpartinic la Bucureşti.

"Avem o agendă densă, plină de provocări şi de oportunităţi, iar împreună, prin eforturile conjugate, vom avansa reformele", a mai declarat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis: Am discutat azi cu doamna preşedinte despre toate domeniile în care avem proiecte comune, de impact, în special în ceea ce priveşte interconectarea energetică şi consolidarea securităţii energetice, dezvoltarea infrastructurii de transport, perspectivele continuării acordării de asistenţă nerambursabilă Republicii Moldova printr-un nou acord dedicat, dezvoltarea comunicaţiilor şi a cooperării în domeniul educaţiei. De asemenea, am discutat pe larg pe tema agendei europene a Republicii Moldova, inclusiv în perspectiva viitorului summit al Parteneriatului estic din decembrie.

La rândul său, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, spunea că ţara sa a simţit în 2021 mereu umărul României alături.

"Datorită României, Republica Moldova a primit primele donaţii de vaccin anti-COVID, iar astăzi, cu peste 500.000 de doze oferite gratis, România este cel mai mare donator de vaccin. 6.000 de tone de motorină sau păcură pentru a produce energie termică sunt alte ajutoare oferite de Bucureşti Republicii Moldova", a mai declarat preşedintele Maia Sandu.

Maia Sandu: România a rămas şi rămâne susţinătoarea noastră fermă pe plan economic, politic, diplomatic, cultural, educaţional. Sprijinul oferit este resimţit de cetăţenii noştri din toate regiunile.Ggrădiniţe şi edificii culturale de nivel naţional renovate sau construite din temelie, autobuze şcolare donate de România, programe culturale, schimburi academice, ajutor pentru mass-media şi societatea civilă. Am sărbătorit împreună 100 de ani ai Teatrului Naţional din Chişinău, astfel subliniind unitatea culturală, istorică şi lingvistică dintre ţările noastre.

Maia Sandu mai spunea că o importanţă aparte o au investiţiile româneşti în Republica Moldova şi că îşi doreşte ca parteneriatul economic să se dezvolte, iar investitorii români să se îndrepte către Republica Moldova.
 

VIDEO: Declarație de presă comună a președinților Klaus Iohannis și Maia SanduAutor:
Alina Stănuţă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
23 Noiembrie 2021


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza