Republica Moldova vrea să încheie un acord cu FMI

Misiunea FMI va avea scopul să negocieze cu autorităţile de la Chişinău un nou acord de împrumut pentru Republica Moldova, în condiţiile unui deficit bugetar pronunţat.

Adăugat: 1 August 2015
Ultima actualizare:1 August 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Noul premier de la Chişinău, Valeriu Streleţ, a trimis o scrisoare Fondului Monetar Internaţional, solicitând trimiterea urgentă a unei echipe de experţi în vederea negocierii unui nou acord.

Republica Moldova traversează o criză economică şi financiară severă, în contextul dispariţiei unui miliard de dolari din trei bănci importante şi ale sistării finanţării externe a ţării.

Potrivit premierului, misiunea va avea scopul să negocieze cu autorităţile de la Chişinău un nou acord de împrumut pentru Republica Moldova, în condiţiile unui deficit bugetar pronunţat.

"A fost formulată şi semnată de către mine scrisoarea adresată FMI de a delega o misiune în Republica Moldova, ca într-un termen cât mai scurt să ajungem la semnarea unui acord memorandum care să ne permită normalizarea relaţiilor cu toţi ceilalţi parteneri de dezvoltare", a spus Valeriu Streleţ.

Republica Moldova nu are un acord activ cu FMI din 2013, din cauză că nu a adoptat şi nu a aplicat legi privind transparenţa proprietăţilor din sistemul financiar bancar.

O echipă de experţi a FMI urma să vină în Republica Moldova la mijlocul lunii iunie, într-o misiune de monitorizare, însă şi-a anulat vizita din cauza demisiei premierului Chiril Gaburici.

Lipsa unui acord cu FMI în privinţa unui nou program de împrumut a dus la blocarea unui sprijin bugetar important şi din partea Uniunii Europene, în valoare de circa 200 de milioane de euro, menit să ajute Republica Moldova să iasă dintr-o criză financiară acută.Autor:
Victor Pogor
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
1 August 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza