Premierul merge le Bruxelles. Preşedintele nu e pe lista trimisă de Ministerul de Externe

Delegaţia României la Consiliul European e formată din premier, ministrul de Externe şi al Afacerilor Europene, iar preşedintele nu face parte din delegaţia oficială.

Adăugat: 20 Iunie 2012
Ultima actualizare:20 Iunie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Primul-ministru Victor Ponta a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Ministerul Afacerilor Externe a transmis la Bruxelles, la Comisia Europeană, componenţa delegaţiei ţării noastre care va participa la reuniunea din 28 - 29 iunie şi mandatul acesteia la Consiliul European.

Potrivit lui Ponta, delegaţia României nu îl cuprinde şi pe preşedintele României, Traian Băsescu, ci  va fi formată din primul-ministru, ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, şi ministrul pentru Afaceri Europene, Leonard Orban.

"Azi, MAE a transmis la Bruxelles, la Comisia Europeană, componenţa delegaţiei României şi mandatul delegaţiei României. Am primit tot azi agenda finala a reuniunii de pe 28 - 29 iunie. Pot să vă confirm că punctele aflate pe ordinea de zi a Consiliului European sunt reprezentate de situaţia economică şi socială în acest moment în Europa şi mecanismul financiar multianual 2014 - 2020, adică exact subiectul pe care l-am dezbătut la Bucureşti împreună cu preşedintele Barroso şi alţi nouă prim-miniştri', a declarat Victor Ponta, după ce a participat la ceremonia de preluare a mandatului de către primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

El a precizat totodată că vrea să aibă o nouă discuţie cu şeful statului pe această temă.

Audio Victor Ponta

Divergenţe pe reprezentarea României la Bruxelles

La întâlnirea din 15 iunie,  premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu nu au ajuns la un punct de vedere comun în ceea ce priveşte reprezentarea României la Bruxelles.

"Nu am ajuns la o concluzie, adică, ne-am înţeles că nu ne-am înţeles încă şi că vom continua dialogul, ca până pe 28 să agreăm soluţia instituţională cea mai bună. Evident, în sensul că eu consideram că primul ministru, preşedintele, că preşedintele", preciza  Victor Ponta, după întâlnirea cu preşedintele.

În data de 12 iunie, plenul Parlamentului a adoptat cu 249 de voturi pentru, 30 împotrivă şi o abţinere, o declaraţie prin care recomandă reprezentarea României de către premierul Victor Ponta la reuniunea Consiliului European din 28 iunie.

În replică,  Traian Băsescu a subliniat că preşedintelui nu-i poate fi partajată reprezentativitatea, făcând referire la declaraţia  Parlamentului privind reprezentarea României la Consiliul European din 28 iunie de către premierul Victor Ponta, punctând totodată că Legislativul nu poate să dea mandat Executivului.
    
"Cel mai ridicol lucru este să crezi că Parlamentul poate să dea mandat Guvernului. Sunt puteri separate în stat. Guvernul poate fi controlat de Parlament, dar nu să primească mandat", a declarat  Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni

Preşedintele Traian Băsescu a avut mai multe conferinţe de presă în care a explicat că există o singură persoană care reprezintă statul şi acesta e preşedintele, conform Constituţiei.

 Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
20 Iunie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza