PDL: Predarea lui Hayssam, un succes al Președintelui României

Atât liderul PDL, Vasile Blaga, cât și fostul premier democrat liberal, Emil Boc, susțin că predarea lui Omar Hayssam Poliției Române reprezintă un succes al Președintelui României, Traian Băsescu.

Adăugat: 19 Iulie 2013
Ultima actualizare:19 Iulie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, ministru de interne la momentul plecării din ţară a lui Omar Hayssam, a declarat pentru Digi 24 că aducerea în România a omului de afaceri sirian se datorează eforturilor făcute de instituţiile statului şi de preşedintele Traian Băsescu.

Liderul PDL a precizat că felul în care Hayssam a ieşit din închisoare trebuie în continuare lămurit, iar vinovaţii, chiar şi cei politici, trebuie să răspundă în faţa legii.

"Avem şi şansa ca să fie pe deplin lămurite şi tot ceea ce înseamnă aspectele legate de fuga lui Hayssam din ţară. Dacă vor fi descoperiţi şi alţi vinovaţi în acest caz, toată lumea trebuie să răspundă. Nu contează ce funcţie publică sau politică are", a spus Blaga citat de Radio România Actualități.

El a adăugat că trebuie să se lămurească modul în care Hayssam a ieşit din închisoare, din ţară, adăugând că el ştie şi crede că în versiunea oficială.

"Va trebui pentru totdeauna să se lămurească modul cum a ieşit din închisoare, dacă a fost sau nu bolnav, cum a plecat din ţară. Ştiu versiunea oficială, cred în ea, dar nu ar mai trebui să se întâmple astfel de lucruri", a mai spus Vasile Baga.

Boc: Aducerea lui Hayssam este un succes al preşedintelui României

Fostul premier Emil Boc consideră că aducerea în ţară lui Omar Hayssam este un succes al preşedintelui Traian Băsescu şi o dovadă a profesionalismului instituţiilor specializate ale statului român.


Emil Boc a declarat  în urma acestui eveniment, statul de drept iese întărit.

"Aducerea lui Hayssam în ţară este un succes al preşedintelui României şi o dovadă a profesionalismului instituţiilor specializate ale statului român. Statul de drept iese întărit, iar sintagma din Constituţie ?Nimeni nu este mai presus de lege? este o realitate", a spus Boc, citat de Mediafax.

Omar Hayssam a fost predat Poliţiei Române, vineri dimineaţă, a anunţat purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea, precizând ulterior că sirianul se află în arestul Poliţiei, fiind predat poliţiştilor la ora 6.40.

Condamnările lui Hayssam

În martie 2005, jurnaliştii Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian au fost răţiţi la Bagdad.
În 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost reţinut şi, deşi Preşedinţia anunţa atunci că este acuzat de implicare în răpirea jurnaliştilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, la Bagdad, el a fost arestat preventiv pentru infracţiuni economice, într-un alt dosar.

La aproape un an şi o lună de la plasarea lui în arest, instanţa a acceptat să îl elibereze, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse şi arestarea sirianului.

În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave.

Fuga acestuia a determinat revocarea din funcţii a şefilor de servicii de informaţii române, dar şi a procurorului general al României de la acel moment, Ilie Botoş.

Omar Hayssam a fost dat în urmărire generală la nivel naţional şi internaţional, în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel Bucureşti, în iulie 2006.

În 2008, Omar Hayssam a fost condamnat, în lipsă, la 20 de ani de închisoare pentru implicare în răpirea celor trei jurnalişti, cazul acestuia constituind o premieră în România.

Pe de altă parte, Omar Hayssam a fost condamnat, la 29 iunie 2010, de către magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, la trei ani de închisoare pentru bancrută frauduloasă.

.
La 23 noiembrie 2012, Omar Hayssam a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 16 ani închisoare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.
 Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
19 Iulie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza