Nepotul lui Traian Băsescu, trimis în judecată

Dragoş Băsescu este acuzat de trafic de influenţă, el fiind în prezent sub control judiciar pe cauţiune.

Adăugat: 26 Octombrie 2015
Ultima actualizare:26 Octombrie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Dragoş Băsescu, nepotul fostului preşedinte Traian Băsescu, a fost trimis în judecată astăzi de procurorii DNA pentru trafic de influenţă.

Acesta se află în prezent sub control judiciar pe cauţiune, iar anchetatorii solicită menţinerea acestei măsuri.

În acelaşi dosar a mai fost deferit justiţiei şi omul de afaceri Ciprian Nistor, care execută deja o pedeapsă cu închisoarea pentru complicitate la trafic de influenţă, în alt caz.

DNA precizează într-un comunicat că Dragoş Băsescu i-ar fi solicitat unui om de afaceri, prin intermediul lui Ciprian Nistor, un milion de euro, lăsându-l să înţeleagă că poate interveni pe lângă organele judiciare pentru a respinge arestarea acestuia, solicitată de DIICOT, precum şi pentru ridicarea sechestrului impus în cazul respectiv.

"În sprijinul acestor pretenţii, Dragoş Băsescu a lăsat să se creadă că are influenţă pe lângă organele judiciare respective şi chiar a promis că va interveni în sensul celor arătate mai sus. Deoarece denunţătorul le-a spus celor doi că nu are posibilitatea să achite o sumă atât de mare şi că nici nu doreşte să se facă vreo intervenţie de acest gen, Dragoş Băsescu i-a propus acestuia ca soluţie încheierea unui contract fictiv de consultanţă prin care urma să achite suma pretinsă de 1.000.000 euro, eşalonat, pe o perioadă de până la 2 ani, în funcţie de evoluţia dosarului. Pentru a nu trezi suspiciuni, contractul respectiv urma să fie încheiat cu o societate de consultanţă internaţională", susţin procurorii.

COMUNICAT DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, a inculpaților:

BĂSESCU DRAGOȘ, aflat sub control judiciar pe cauțiune, cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență,

NISTOR CIPRIAN, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate în altă cauză, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 13 martie 2014, inculpatul Băsescu Dragoș, beneficiind de ajutorul inculpatului Nistor Ciprian, i-a pretins unui om de afaceri (denunțător în cauză) suma de 500.000 euro pentru o soluție de respingere a arestării într-o contestație formulată de către D.I.I.C.O.T., în dosarul ce îl privea pe acesta din urmă și încă 500.000 euro, atât pentru obținerea unei soluții favorabile în cauza respectivă, cât și pentru ridicarea sechestrului aplicat asupra bunurilor denunțătorului.
În sprijinul acestor pretenții, inculpatul Băsescu Dragoș a lăsat să se creadă că are influență pe lângă organele judiciare respective și chiar a promis că va interveni în sensul celor arătate mai sus.
Deoarece denunțătorul le-a spus celor doi că nu are posibilitatea să achite o sumă atât de mare și că nici nu dorește să se facă vreo intervenție de acest gen, inculpatul Dragoș Băsescu i-a propus acestuia ca soluție încheierea unui contract fictiv de consultanță prin care urma să achite suma pretinsă de 1.000.000 euro, eșalonat, pe o perioadă de până la 2 ani, în funcție de evoluția dosarului.
Pentru a nu trezi suspiciuni, contractul respectiv urma să fie încheiat cu o societate de consultanță internațională.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.

În cauză procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 Autor:
Radio România
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
26 Octombrie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza