Ministrul Agriculturii cere Bruxelles-ului stoparea supraproducţiei de lapte şi carne de porc

România a solicitat autorităților de la Bruxelles stoparea supraproducției de lapte și carne de porc din anumite țări europene, pentru ca astfel de produse să nu mai invadeze piața românească.

Adăugat: 15 Martie 2016
Ultima actualizare:15 Martie 2016

Politica Romaneasca
Foto: Achim Irimescu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
trimite pe mail

Anunţul a fost făcut la Bruxelles de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, care a participat la o conferință pe tema dezvoltării agriculturii rurale.

Achim Irimescu, a declarat la reuniunea de la Bruxelles că este nevoie de măsuri comune, care să acorde noi ajutoare în criza care afectează şi România. 

Supraproducţia de lapte şi carne de porc, embargoul impus de Uniunea Europeană Rusiei şi scăderea consumului la exporturile în China sunt printre cauzele actualei crize pe care o traversează Europa. 

"Au fost menţionate - sigur, am menţionat şi eu din partea  României - o serie de măsuri comune, de fapt pentru cele două sectoare, cum ar fi, de exemplu, /ajutoare/ specifice de criză, care să nu fie din rezerva de criză, pe care, sigur, comisarul Hogan le-a respins. S-a mai propus creşterea /de minimisului/ de la 15.000 pe trei ani pe fermier la 30.000 de euro pe fermier pe trei ani şi comisarul a spus că mai degrabă ar fi mai indicat 15.000 de euro pe an", a spus Achim Irimescu. 

România nu a putut beneficia de ajutorul financiar oferit de Comisia Europeană pentru stocarea de carne de porc, unde ea are nevoie, deoarece termenul de depunere lansat de executivul comunitar a fost unul foarte scurt, a mai spus ministrul Irimescu.

Din păcate, există cantităţi de lapte din import foarte mari în România, despre care ministrul Achim Irimescu a vorbit la Bruxelles, iar cei mai afectaţi sunt producătorii de lapte români din zonele de deal şi de munte.

România a primit 11 milioane, bani foarte puţini, pentru cele două sectoare care înregistrează pierderi.

Va fi însă emisă o hotărâre de guvern în această săptămână, a mai anunţat ministrul Irimescu.

De menţionat că miniştrii europeni ai agriculturii au amânat până în luna iunie luarea unei decizii privind detensionarea crizei în sectoarele laptelui şi cărnii de porc.

Comisia Europeană a venit cu o propunere care a nemulţumit majoritatea statelor membre.Autor:
Cerasela Rădulescu
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
15 Martie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza