Marian Jean Marinescu, europarlamentar PDL

"Mai multă Europă" este singura şansă ca Europa să reziste în viitor la toate ameninţările.

Adăugat: 14 Septembrie 2012
Ultima actualizare:14 Septembrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Pavel Ionescu: Mai multă Europă, spunea Jose Manuel Barroso ( n.r. în discursul din 12 septembrie din plenul Parlamentului European). Ce fel de federaţie? Statele Unite ale Europei, cu - presupunem - o interdependenţă strânsă, sau o organizaţie compusă din state-naţiuni, cu un grad de libertate pronunţat? Adresez întrebarea vicepreşedintelui Grupului PPE din Parlamentul European, Marian Jean Marinescu, deputat din partea PDL.

Dle Marinescu, ce fel de federaţie doreşte dl Barroso? Ce fel de federaţie doreşte dna Merkel?  


Marian Jean Marinescu: Depinde cum priviţi lucrurile, pentru că până la urmă, toţi cei care doresc o federaţie sau, de fapt, mai multă integrare...  

Pavel Ionescu: Mai multă Europă.  

Marian Jean Marinescu: Mai multă Europă, dar care înseamnă mai multă integrare în Uniune, de fapt, gândesc exact la aceleaşi lucruri. E doar o problemă de interpretare şi de aceea s-a discutat mult despre populism şi despre naţionalism zilele acestea, la Strasbourg. De ce spun aceasta? Pentru că mai multă Europă, mai multă integrare, o federaţie de state-naţiuni sau o uniune a statelor europene înseamnă, de fapt, mai multe reguli comune şi mai mult control de la nivel central în anumite domenii.  Vine acum propunerea pentru uniunea bancară. Au fost regulile fiscale, sunt regulile pentru buget. Deci, încet, încet...  

Pavel Ionescu: Tocmai această mai multă intervenţie din partea autorităţilor centrale, care vor fi cele de la Bruxelles, într-o anumită măsură sperie, se vorbeşte acum de faptul că dacă uniunea bancară va fi să reuşească, Bruxellesul va putea interveni în modul de construcţie al bugetelor şi apoi, în modul de cheltuire a banilor. Deci, unul din atributele fundamentale ale statului va fi, practic, transferat Bruxellesului.

Marian Jean Marinescu: Nu, nu este adevărat. În primul rând, sunt două lucruri complet separate. În momentul în care se construieşte o regulă şi până la urmă, se aprobă, asta înseamnă că toate statele membre au fost de acord. Da?   Prin procedurile care sunt în Parlament, în special prin procedura de codecizie. Atât Parlamentul, cât şi Consiliul, care înseamnă statele membre, au fost de acord.  

Pavel Ionescu: Şi parlamentele naţionale.  

Marian Jean Marinescu:  Şi parlamentele naţionale, pentru că şi ele sunt consultate, da? Ce se aduce în plus? Se aduce controlul implementării acelei reguli, care, într-adevăr, se dă Comisiei. Dar în momentul în care ai fost de acord să aplici o regulă, trebuie să o aplici. Deci aici este ideea. Cui îi este frică, statului membru căruia îi este frică, asta înseamnă că îi este teamă că nu va îndeplini această...  

Pavel Ionescu:  Deja există o reacţie a preşedintelui Cehiei, care a spus că nu doreşte aşa ceva.  

Marian Jean Marinescu: Bun, întotdeauna Cehia a fost puţin mai...  

Pavel Ionescu: Mai sceptică.  

Marian Jean Marinescu
: ... să spunem, diferită faţă de ceilalţi.  

Pavel Ionescu: Nici Marea Britanie e de aşteptat să nu se bucure la astfel de informaţii.  

Marian Jean Marinescu: Şi Marea Britanie, care are destul de multe clauze de opt out, poate are o problemă cu acest lucru. De fapt, nici nu a achiesat la Pactul fiscal. Dar niciodată Uniunea nu se va implica în cheltuirea banilor.

Pavel Ionescu: Dar va urmări deficitele şi va urmări...  

Marian Jean Marinescu
: Va urmări doar dacă se îndeplinesc cele două reguli de bază: 3% sau mai puţin de 3% deficit şi mai puţin de 60% datorie publică. Atât. Restul, cum cheltui tu banii, încotro dirijezi posibilităţile de finanţare, rămâne la nivel naţional, ceea ce este absolut normal. 

Pavel Ionescu: Şi trebuie să fiţi de acord, totuşi, că există o anumită crispare faţă de birocraţia de la Bruxelles. Termenul e sintetic şi destul de simplist. Dar până acum, documente deosebit de voluminoase care trebuiau traduse, documente deosebit de voluminoase care trebuiau implementate, decizii deosebit de complexe. Ce se va întâmpla?  

Marian Jean Marinescu
: Da, există şi această teamă în ceea ce priveşte birocraţia, dar în acelaşi timp, există foarte multe acţiuni în acest sens, pentru a se micşora birocraţia, pentru a se simplifica regulamentele. Dumneavoastră ştiţi foarte bine că în această perioadă, în Parlamentul European şi în Consiliu, bineînţeles, se discută şi se vor negocia regulamentele tuturor politicilor europene. Sunt peste 60 de propuneri legislative în acest moment. Acolo, unul dintre principalele lucruri care se discută este simplificarea, mai ales în politica agricolă, în politica de coeziune, să simplificăm procedurile, astfel încât să diminuăm birocraţia.  

Pavel Ionescu: Dle Marian Jean Marinescu, sunteţi vicepreşedinte al Grupului Partidului Popular European. Cum vedeţi această idee, cu mai multă Europă, cu o integrare mai pronunţată? Este foarte bine primită de partidul dumneavoastră, de grupul dumneavoastră politic? Ce spun celelalte grupuri politice? Cum vedeţi negocierea la nivelul Parlamentului pentru ideile lansate ieri de preşedintele Comisiei, Barroso?  

Marian Jean Marinescu: Mai multă Europă, pentru Grupul Popular, a ajuns să fie ca un fel de deviză în ultima perioadă. Este un slogan. Pentru celelalte grupuri politice, în celelalte grupuri politice, există susţinere. Acum, practic, cum fac acest lucru, poate mai există unele diferenţe faţă de Grupul Popular, însă în general, în Parlamentul European, se susţine această idee. După părerea mea, este singura şansă ca Europa să reziste în viitor la toate ameninţările, să le spunem, provocările care se prevăd pentru...  

Pavel Ionescu: Care stau înainte.  

Marian Jean Marinescu: Da. Pentru viitor, nu? 

Pavel Ionescu:: Exact. Şi pentru finalul discuţiei, spuneţi-mi, când vedeţi că această Europă federală va fi, că se va numi aşa sau nu, va fi pusă la punct şi aplicată?  

Marian Jean Marinescu: După părerea mea, acest lucru se va întâmpla prin legislaţie. Va fi foarte greu să fie impusă printr-un nou tratat, pentru că va fi foarte greu să se ratifice un nou tratat în cele 27 de state. Dar prin legislaţie, vom ajunge exact în acelaşi punct, foarte curând, în câţiva ani.

 

Interviu difuzat de Radio România Actualităţi

Monitorizare: Agenţia de presă RADOR a Societăţii Române de RadiodifuziuneAutor:
Pavel Ionescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
14 Septembrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza